Welke iso waarde


Hoe hoger de iso, hoe meer kans op ruis.
Ook afhankelijk vd kwaliteit toestel, gevoeligheid vd lens.
 
Is een vrij professionele camera. Canon 5d Mark 2
 
Ik fotografeer mn aqua foto's meest op statief, en dan iso wat hoger en 1 stop terug in de belichting.
En dan met de zelfontspanner op 2seconden om de beweging vd ontspanknop te elimineren.

Heb trouwens een simpele Eos 1100d.
 
Op statief kan ik 25600 halen. Ik gebruik hem altijd voor visfoto,s. Dus ik zal me eens gaan verdiepen in het aquarium fotograferen
 
Blader eens door wat foto-albums en bekijk de ISO- (en andere) waarden van foto's die je bevallen ;)

~ Ivo
 
Ik heb ook een 5D mark II en ik ga tot max iso 3200. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik de ruisonderdrukking in de camera uit heb staan (omdat dit ten koste gaat van de scherpte in de foto's).
Natuurlijk is het mogelijk om op hogere iso's te fotograferen, maar persoonlijk vind ik de kwaliteit dan niet meer acceptabel.
 
Oke. Dank je voor de tip ! Zal eens een beetje gaan pielen
 
Ik heb altijd begrepen dat hoe lager de ISO hoe scherper de foto's en dan spelen met sluitertijd en diafragma, ben toevallig vandaag zelf begonnen met foto's maken van m'n bak

1010479.jpg
1010477.jpg
1010470.jpg
 
Op de foto's is duidelijke bewegingsonscherpte van de vissen te zien. Dit is het gevolg van een lange sluitertijd. Wil je de sluitertijd omlaag krijgen, dan zal je dit zo goed als zeker niet bereiken met het grootste diafragma (kleinste getal), dus ga je wat aan je ISO doen om de combi diafragma en sluitertijd goed werkbaar te krijgen.

Een verdubbeling van je ISO is een verdubbeling voor hoeveel licht er "verwerkt" wordt.

Afhankelijk van welke camera je hebt kan je hier in meer of mindere mate mee spelen, maar door dit te testen in stapjes, kan je voor jezelf uitzoeken wanneer je het gevolg van een verhoogde ISO niet meer acceptabel vind. Maar een aquarium fotograferen met ISO 100 bij "standaard licht" is wel een soort van onhaalbaar in de meeste gevallen, althans is mijn ervaring
 
Het fotograferen (zeker in een aquarium) is altijd een compromis. Om acceptabele foto's te maken zul je een compromis moeten maken:

ISO verhogen geeft uiteindelijk ruis in de foto
Sluitertijd verkorten geeft minder licht maar bevriest wel het moment
Diafragma verkleinen (=F getal vergroten) geeft meer scherptediepte maar minder licht.

In jouw foto's heb je de sfeer mooi gevangen, planten zijn scherp maar de vissen...tenminste ik denk dat het vissen zijn?

Zelfs met 3 flitsers zet ik de ISO meestal wel op ISO200, de ruis is dan nog steeds niet zichtbaar aanwezig en geeft me ruimte om te spelen met de rest van de instellingen. Zonder flitsers zou ik de ISO op minimaal 800 zetten of zelfs meer. De ruis moet je dan voor lief nemen om de vissen er enigszins acceptabel op te krijgen.
 

Terug
Bovenaan