Raadselschtige ziekte kopstaander!?


Marlous

Member
Lid geworden
23 september 2018
Berichten
19
Leeftijd
52
Mijn kopstaander is regelmatig ziek. De witte plekken rond zijn schubben vermoeden schimmel, ook omdat de platys eraan happen. Het ziet er echter niet 'wollig' uit dus dat is het niet. Ik dacht aan costia maar dat is parasitair en de middelen daartegen (en tegen schimmel) slaan niet aan. Denk aan: Alparex van Cerpofor en Trichosal van Manaus.

De vorige keer, net na de zomervakantie ging t weg met Esha en Exit. Maar nu is t terug. Zou het een vorm van stip kunnen zijn? Als Oodinium? Want mijn Black Mollies hebben vaak zo'n grauwsluier dus dat past bij elkaar. Ook mijn algeneter heeft meestal tegelijk met de kopstaander huiduitslag. Grijze vlekken. Verder niemand ziek. Wel standaard stress door overbevolking vanwege de levendbarenden.

Mijn kopstaander eet nog en gedraagt zich normaal maar als t zo erg is als op de foto's verbergt ie zich alleen nog maar. Dan zie ik hem dagen niet.
De platys happen aan hem en dat vindt hij niet fijn maar hij laat t ergens ook gebeuren.... Raadselachtig! Wie weet hoe ik voorgoed een einde maak aan deze terugkerende ziekte?

Groet Marlous
20180801_090812.jpg
20180717_131036.jpg
20180717_123957.jpg
 
Als vissen telkens opnieuw ziek worden betekend dat, dat er iets niet goed is in je bak, 1 oorzaak noem je zelf al: overbevolking, zolang de omstandigheden niet goed zijn is medicatie geven dweilen met de kraan open.
Om je ermee te kunnen helpen hebben we wat meer info nodig, zoals:
formaat van het aquarium in cm
aantal medebewoners.
foto (totaaltje)
verversingsbeleid van het aquarium
onderhoud van het filter
 
Hoi Nicolien,

Het is een aquarium van 200 liter. Ik ververs 20 tot 25% om de 3 a 4 weken. Ik heb een buitenfilter, maak zelf CO2. Heb extra zuurstofpompje maar die staat op zacht.

Planten gaan goed, wel veel zuurstofwortels en bladeren van 1 Anubias worden tegenwoordig snel geel/bruin. Zie foto. Verder geen issues behalve overbevolking dus.
Veel platys en black mollies, 3 corydorassen, een algeneter en een kopstaander en 3 grote hoornslakken. Druk dus... om de 3 maanden zet ik een advertentie maar vissen vangen is moeilijk....

Groet Marlous
20180924_122049.jpg
 
Ja zo op het oog ziet het er goed uit en is je bak wel erg druk, ik denk dat je eens een topic zou kunnen starten in Samenstelling visbestand, want je hebt erg veel levendbarenden in je bak en die kweken als een malle zoals je inmiddels ontdekt hebt. Een oplossing zou zijn er andere scholenvisjes in te doen en de levendbarenden helemaal eruit halen.
Qua medicatiebehandeling kan ik je niet helpen want heb geen verstand van medicatie (nooit ziektes in de bak op 1x een parasitaire ziekte na)
 
Uitslag, witte waas op huid is indicatie voor huidparasieten.

1x verversen in 3 a 4 weken is veel te weinig. De alparex is en straf middeltje om de parasieten te doden maar deze kuur vernietigd je biologisch evenwicht. Dus vermoedelijk na de kuur te weinig ververst en lopen de waterwaardes erg op waardoor je vissen te zwak blijven om hun eigen weerstand te gebruiken. Op elke vis en in elk aquarium leven parasieten. gezonde vissen kunne dit zelf afweren en niet uit de hand laten lopen. Veel parasieten vermenigvuldigen zich door slecht kwaliteit van watertje en groeien dan masaal waardoor de vissen weer massaal onder komen te zitten. Door kuur en daarna slecht watertje kunnen vissen niet aansterken en blijven in cirkeltje hangen dat ze weer aangevallen worden.

Ik zou een grote verversing gaan doen minimaal 50 % en bij afhevelen goed over de bodem waaien en je planten uitschudden. hier leven veel in alle stadium ellende op en spoel je dan door het riool. Je kunt dan de alparex inzetten maar dan 4 weken meten en veel verversen om je waterwaardens in de hand te houden anders blijf je in cirkel zitten. Dan zul je moeten meten met testdruppels en hebben we het niet over 1x per week 20% verversen. De trichosal is voor bacterieel en wat parasieten dus kun je beter de manacil gebruiken. Dit geeft weinig tot geen problemen met je biologisch evenwicht.

De trichosal heeft ook invloed op je waterwaardes omdat dit bacterieen dood. Ik weet niet wanneer je deze middelen heb gebruikt maar als je dit afgelopen 4 weken heb gebruikt kun je ervan uit gaan dat je waterwaardes slecht waren of zijn!

Als je geen testdruppels heb en je alparex en/of trichosal in de laatste 4 weken heb gebruikt en je wil de manacil gebruiken zou ik op elke doseerdag 50 % water verversen voordat je weer doseer. Zo weet je zeker dat waterwaardes niet uit de klauwen lopen. Rekenen wanneer je laatste kuur heb gedaan en rekening houden met 4 weken watertoestanden dus de weken die over zijn veel en grote ververseingen doen ook na de kuur manacil.

Als alles klaar is en je aquarium 4 weken draait na alparex en trichosal zal je biologisch evenwicht redelijk goed zijn en dan elke week gaan verversen ipv om de 3 a 4 weken. Ik meen dat tropische aquariumhouders elke week iets van 25 % doen. Bij afhevelen goed bij bodem waaien zo hou je vermeerdering van ziekte verwekkers onder controle.
 
Ha Michelle,

Dank voor je uitgebreide toelichting. Ik ben altijd heel zuinig met verversen omdat dat juist het evenwicht verstoord voor mijn gevoel. Misschien moet ik dat idee juist herzien. Als je je filter maar niet uitspeelt... Als ik dit lees vervang je het water bijna helemaal een paar keer....

Als ik mijn water test is het bijna altijd goed (nitriet nitraat etc) dat testen zegt niet zoveel vind ik. Het zit em in de subtiliteiten en die haal ik er zelf niet uit met testen. Aan welke waarden twijfel jij?

Alparex en Trichosal zijn een half jaar geleden. Ik ga vandaag 50% verversen en dat Manacil morgen kopen. Lijkt me een goed idee....

Ps: enig idee wat er met die Anubias is?
Psps: ik hoop van anderen te horen hoe vaak zij verversen. Ik vind elke week erg veel!

Groetjes Marlous
 
Er zal vast een topic staan over verversen hoe vaak. Ik lees vaak 20/25 % per week maar ik heb geen tropisch aquarium. Dit hangt ook samen met wat voor vissen je heb en sommige planten bemestingstoestanden. Ik heb sluiers en ververs wel 2 x per week tot 80%. Discus en piranya houders verversen ook veel. De nodige bacterieen zitten minimaal in het water, deze zitten in het filter en bodem. Grote vissen en veel vissen vervuilen veel meer. het is niet alleen het voer en de poep maar elk hapje water gaat door de vis en er komt ammoniak uit de kieuwen terug.

Bij het verversen hevel je niet alleen vervuiling af maar ook ziekte veroorzakers. Vooral bij parasieten kun je dit beter teveel doen dan te weinig. Elk parasietje heeft zijn eigen cyclus om "tot leven" te komen. Veelal ligt er allerhande gespuis op de bodem en planten etc. te wachten om uit te komen en dat er een vis langs komt zwemmen. Dit hangt weer af van tempratuur en verdere omstandigheden. De medicatie dood meestal alleen het baby gespuis. Ingekapselde en die diep in de slijmhuid zitten gaan niet dood dus door middel van afhevelen gaan er ook nog veel babys het riool in. Schoon word je vis en aquarium nooit maar je moet de massale vermeerdering doorbreken en de vissen in top conditie krijgen zodat ze zelf het een en ander kunnen afweren.

De manacil hele kuur doen hoor. Dan pak je een hoop stadia van het gespuis. Na de kuur nog even flink afhevelen bij de bodem en planten waaien zodat je toch ook daarna nog het een en ander wat mama gespuis weer voortplant het riool in stuur.

Van planten heb ik totaal geen verstand. Misschien even topic maken in het planten gedeelte daar zullen ze het wel weten. Planten houden is weer een hele aparte tak van de hobby :sorry:

Succes
 
Super bedankt! Weer wat geleerd...
Ik ga vaker verversen. Heb nu 50% ververst en wat een troep onder die planten... alle vissen lijken direct blijer ;-)
Ik probeer t nog 1x met Exit... kwam er ook achter dat er nog een koolfilter in mijn filter zat... dom dom dom....
 
Exit is voor witte stip. Dit moet je duidelijk op de vissen zien. Zoutkorreltjes. er zijn meerdere soorten huidparasieten.
 
Oké dus niet geschikt voor parasieten in het algemeen? Is er een minder heftig middel dan dat Manacil? Als dat zo slecht is voor de bacteriën gebruik ik liever Alparex. In combinatie met wekelijks verversen. Er is maar 1 (lievelings) vis ziek en de slakken zijn vast niet gelukkig met Manacil....
 
Nee liever niet de alparex. Dit is een heel heftig middel en legt je filter plat. Als je dit gebruik moet je echt een maand lang je waterwaardes NH3 en NO2 gaan meten en heel veel verversen.

De manacil is juist een breed middel voor allerhande parasieten ook stip maar ook andere soorten en van weinig tot geen invloed op je biologisch evenwicht. Zit gebruiksaanwijzing in met optie hoeveel dagen. Je moet de langste kuurtijd pakken en de dag na de laatste dosering nog erin laten en daarna gaan verversen en filteren over kool. Geen idee wat betrefd slakken. Zal wel in gebruiksaanwijzing staan.

Even simpel uitgelegd. Mama, papa parasiet zit op de vis en maken babys die in je aquarium vallen. Sommige komen een paar dagen later tot leven. Mamas en papas gaan niet allemaal dood door de medicatie omdat ze diep in de slijmhuid liggen. Ook de babys die nog niet in stadium zijn van rond kunnen zwemmen ook niet. Elk babytje komt op een andere dag tot leven dus als je wat langer doseer maak je meer babs dood. Doe je twee dagen komt er op dag 4 nog weer een hoop tot leven. Als je gebruik beste meteen goed doen dan half want dan groeien die krengen weer in aantallen terug wat je niet wil hebben.

Op de doseerdagen tevens even goed je planten uitwaaien en bodem afhevelen dus een verversing erin doen. Voordat je start met de kuur ook een flinke verversing doen.
 
Ik ben Manacil gaan kopen. De ziekte specialist van de aquarium afdeling heb ik de foto's van de vis laten zien. Hij was ervan overtuigd dat de vis Columnaris heeft, chronisch. Een bacteriële infectie dus.
https://www.chikarakoi.nl/flavobacterium/
Als ik daar over lees denk ik dat hij Columnaris niet snel zou overleven en hij wordt toch telkens weer beter. Maar ik ga wel twijfelen.
Aan de andere kant: als mijn kopstaander ziek is, heeft mijn algeneter ook vlekken. Dat wijst op paracieten lijkt me.
Zekerheid krijg ik als ik een uitstrijkje laat maken... vind ik ook weer zo wat. Gewoon de Manacil proberen? Maar dan behandel ik dus het hele aquarium.... heftig...
De vis is wel iets meer aangetast, zie foto van vandaag ...
20181005_085429.jpg

Heb gisteren weer 30% wat ververst.
 
inderdaad is een afstrijkje de enige manier om zeker te weten wat de vis mankeert hoewel ook niet alle bacterieen onder een microscoop zijn te zien. Meestal is het een kringloop van ziektens bij een vis vooral als het verschijnsel al enige tijd aanwezig is. Parasieten veroorzaken ook bacteriele infecties en andersom. Een zieke vis heeft geen goed werkend afweersysteem meer zodat alles wat in je aquarium zit hem aanvalt en hem steeds zieker maakt. Met medicatie moet je de cirkel zien te doorbreken en dat de vis weer gezond word zodat hij zelf weer het een en ander kan afweren. Op elke vis en in elk aquarium zitten ziekte verwekkers. Een schone vis/aquarium bestaat niet. Een gezonde vis weert zelf het een en ander af en met verversingen hevel je gespuis af zodat deze niet masala uitgroeien.

Als ze daar een afstrijkje kunnen maken zou ik dit toch zeker doen. dat mag niet teveel kosten en weet je zeker wat er loos is. Visje in bakje aquarium water afdekken en rij je er even heen.
Als je afstrijkje laat maken meekijken. Laat je niet gek maken omdat je altijd wat zie! het gaat om de hoeveelheden. 1 of 2 beestjes in beeld niet erg zie je hele beelden vol dan too much. Bacterieel zijn staafje geen beestjes die bewegen.

Bij bacteriele problemen zie je vaak dat de vissen hun ogen meer uit de kop staan en dat ze vinnen strak tegen lichaam geklemd houden. Columnaris zou goed kunnen maar omdat hij het al een tijdje heeft zou ik verwachten dat het zich al veel verder zou hebben verspreid en er meer te zien zou zijn aan de vis.

Bij parasieten zie je vaak schuur flits gedrag. Ze maken meer slijmhuid aan om zich te verdedigen maar dit kost ok veel energie van de vis. Het meer slijmhuid aanmaken zie je dan aan de witte vlekken op de vis.

Beide kan besmettelijk zijn. Het gevaarlijkste is een bacterieel probleem dus als je denk dat dit het probleem is zal je eerst deze kuur in moeten zetten kan niet bij elkaar.

Helaas is er geen middel voor beide aan te pakken. De manacil is voor parasieten en voor bacterieel is er bactopur direct op het moment wat het meeste doet. Wel de tabletten vorm en licht uitlaten.

De bactopur dood ziekmakende bacterieen maar ook je nodige bacterieen die je aquarium in balans houd dus na deze kuur moet je NH3 en NO2 meten en blijven verversen om je watertje stabiel te houden. Lopen deze waardens op dan hebben je vissen het moeilijk en stagneerd genezing.

De manacil heeft verder geen invloed op je aquarium. Je moet wel de volle kuur gaan gebruiken dus de volle week meen dag 5 laatste dosis en dag 6 erin laten zitten dan volgende dag verversen en kool filteren. Dan pak je diverse stadiums van baby gespuis.

Succes
 
Ik ben met de Manacil begonnen... we gaan het zien!
De man dacht aan Columbia omdat die ziekte vooral op de rug voorkomt net als hier....
Hou je op de hoogte!
20181005_135821.jpg
 
Ben benieuwd. Niet schrikken als hij witter gaat uitslaan. de parasieten gaan trachten zich dieper in de vis te nestelen om te ovrleven en de vis gaat dan juist weer meer slijmhuid aanmaken. Als het goed is verdwijnt dit na de kuur langzamer hand.
 
Oké dus niet geschikt voor parasieten in het algemeen? Is er een minder heftig middel dan dat Manacil? Als dat zo slecht is voor de bacteriën gebruik ik liever Alparex. In combinatie met wekelijks verversen. Er is maar 1 (lievelings) vis ziek en de slakken zijn vast niet gelukkig met Manacil....


Er is 1 vis ziek en je ziet dat je platy's aan die vis happen. Waarom die vis er niet gewoon uit?

Nu ga je je hele bak in de medicijnen zetten om 1 zieke vis.

Bij een vis waarin gehapt wordt verwacht je toch beschadigingen?!
 
Als er een vis ziek is heb je kans dat het zich verspreid. teveel bacterieen en/of bacterieen in aquarium. zieke vis eruit zoeken ze wel een ander. De zwakste word als eerste aangevallen en het gespuis vermenigvuldigd zich verder.

Het happen naar een vis door bepaalde soortjes kan zijn dat dit soortje nu juist wat extra voer zoeken. de parasieten niet de vis zelf.
 
Wat bedoel je met de vis eruit halen? De vis euthanaseren? Echt niet! Is mijn lievelingsvis! Ik heb geen reservebak ook... en bovendien, hier moet t oké zijn voor hem.
Dit is dag 4 van de Manacil en ik zie nog geen verbetering. Het feit dat ik hem nog te zien krijg is wel weer een goed teken. Ik vind hem niet schrikachtig. Wel heeft hij last van de drukte in het aquarium, daar moet ik snel weer wat aan doen...
Ik twijfel enorm of dit niet toch Columnaris is, de vlekken zitten op zijn rug, de uitbraak komt nadat ik de temperatuur wat hoger zette (nu 24c juist vanwege dit vermoeden)
20181008_112302.jpg
20181008_103308.jpg

Hoe dan ook moet ik eerst deze kuur afmaken. Ik ga er binnen 2 dagen zeezout bijdoen ter ondersteuning van de genezing (100 g per 100 liter dus 200 g). En vrijdag weer verversen en dan de Manacil eruit met kool. Wanneer zou ik verbetering kunnen zien? Duurde vorige keren ook even...
Er ligt nu wel een black mollie snel ademend op de bodem....
20181008_112302.jpg
 
Vind je dat niet enorm hypocriet? een ziek dier die niet te redden is in leven houden omdat het jouw lievelingsdier is? als je werkelijk zoveel om die vis geeft dan had je hem geeuthaniseerd ipv hem zo ziek en miserabel aan laten modderen
 
Nou ja zeg, wie ben jij dat je daarover kunt oordelen? Het enige wat jouw inbreng bewijst is dat je niets hebt meegekregen van de discussie en dus geen enkel recht van spreken hebt.
Kwaliteit van leven staat voorop. Deze vis eet gewoon en lijdt absoluut niet. Van euthanasie moet geen sprake zijn als een dier nog prima kan genezen. Dat is van de zotte.
 
Ik zou na de kuur en verversing even paar dagen aanzien. Als het bacterieel is kan inderdaad een hogere tempratuur een trigger zijn. Denk wel aan de rest van je vissen want niet iedere vis kan zout hebben. Ook je plantjes zullen dit niet fijn vinden. Als je zout ga gebruiken in je aquarium bedenk dan ook dat dit er weer uit moet als je verder medicatie in wil zetten want veel kuren gaan niet icm zout.

wellicht is het een optie zoutbadjes te doen. Weet niet of jouw soort vis tegen zout kan dus dat zul je even moeten checken. Sluiers krijgen zoutbadje. 2 bakjes vullen met aquarium water 1 bakje 20 tot 30 gram zout per liter. met garde goed roeren. Vis in zoutbadje max 3 minuten dan in schone badje laten zwemmen zodat kieuwen door spoelen dan in aquarium 3 dagen achter elkaar. stript slijmhuid met allerhande ellende erin. Als het bacterieel is gaat dit niet genezen door zout.

bacterieel beste de bactopur direct tabletten. Dan beter wel vis apart omdat dit je biologisch evenwicht gaat aantasten. Bij action grote curvers voor weinig. Geen idee hoe groot die vis is maar misschien iets creatiefs bedenken quarantaine bakje in aquarium hangen met kuur zodat tempratuur wel gelijk blijft en hij apart erin hangt ofzo. Als je meer vissen zie met happen uit staart/vinnen of rafelen, witte bekken, getrokken vinnen, oogjes die meer uit kop staan, schubben die uit staan, zal je aquarium moeten behandelen. Dan 3 a 4 weken goed meten en verversen.

Vind het moeilijk. Als columnaris/bacterieel is zou je verwachten dat vis omdat het al een tijdje is al meer dood dan levend moet zijn en zou je meer gevallen verwachten. Hoewel je nu wel meer ververs waardoor je groei ook stagneer.

De manacil zal afgerekend hebben met parasieten dus dan moet die slijmhuid weer herstellen. Zie je het niet minder worden na een weekje of juist al eerder groter worden zou ikzelf toch gaan voor de bactopur direct. Dan heb je alles gedaan wat voor de hand zou liggen. Als het bacterieel is kan het zijn dat niets meer gaat helpen omdat dit vaak alleen behandelbaar is in beginstadium.

De molly zal door de manacil komen. Alle vissen hebben parasieten die nu lastig worden en dieper de vis in willen. Daar kun je niets aan doen. Nog een paar dagen dan is hij hier ook van verlost. Parasieten kunnen tevens de kieuwen lastig vallen.

Ik hoop dat je gauw van de ellende verlost ben en je lievelingsvis weer gezond rond zwemt!!
 
Het is voor een buitenstaander vaak moeilijk om in te schatten hoe deze vis zich voelt maar ik ben ook van mening dat als een vis lijdt je deze uit zn lijden moet verlossen.
Het maken van de juiste keuze is dan soms moeilijk te maken voor de eigenaar en voor andere leden hier.
 
Deze vis eet gewoon en lijdt absoluut niet.

Het cursief gemaakte gedeelte: waar maak jij uit op dat de vis niet lijdt? vissen laten namelijk niet merken of ze pijn hebben of dergelijke, want dan ogen ze zwak en in de natuur geld het recht van de sterkste en worden de zwakke vissen opgevroten.
 
Ben benieuwd. Niet schrikken als hij witter gaat uitslaan. de parasieten gaan trachten zich dieper in de vis te nestelen om te ovrleven en de vis gaat dan juist weer meer slijmhuid aanmaken. Als het goed is verdwijnt dit na de kuur langzamer hand.
Ik ga er nog maar even vanuit dat dit het geval is.... In ieder geval hartelijk dank voor het meedenken Michelle!!! Dat is fijn.

Het blijft lastig, de diagnose. Inderdaad, geen van mijn vissen lijkt te hebben wat deze vis heeft. De black mollies hebben wel vaak een grijzig soort waas, dat zouden dezelfde parasieten kunnen zijn. Alleen de algeneter heeft ook af en toe grijzige uitslag. Dus of het zijn parasieten en lijden de vissen daar niet intens onder. Of het is een chronische bacteriële Columnaris infectie waar vooral deze vis gevoelig voor is. De kopstaander houdt van rust terwijl die onrustige black mollies en platys niet lijken te lijden onder het feit dat ze zich almaar vermeerderen.

Ik heb wel eerder zout gebruikt, zelfs de corydorassen en slakken trokken dat (niet veel meer dan 0,1% dus 100 gram per 100 liter). Voor de planten heb ik minder compassie. Bovendien, over een paar dagen ververs ik weer....
 
Dit zal altijd een punt van discussie blijven. Een zieke vis zal altijd lijden net als een ziek mens. Je heb een long onsteking dan lijd je zekers wel. Je krijg een anti biotica kuurtje en wat later ben je genezen en is er niets meer aan de hand. Bepaalde mensen geven hun kinderen vanuit geloofs overtuiging ook geen medicatie of benodigde medische hulp. Dat is hun keuze. Dat zijn echt ethische vraagstukken waar ik me liever niet in meng.

TS vraagt hulp op een forum en krijgt vanuit alle gezichtspunten advies en meningen en wat zij/hij ermee doet is aan haar. TS bepaald zelf wanneer het tijd is om de vis eventueel te euthaniseren. Dit is voor sommige onder ons erg moeilijk. Ik vind dat ook altijd dramatisch :'(
 
Je moet in ieder geval meer gaan verversen. Vissen lijden niet intens aan parasieten als ze gezond zijn zodat weerstand goed is. Teveel parasieten gaan ze verzwakken en komt er een punt van intens van lijden.

Ik ben geen rekenwonder maar is 100 gram op 100 liter geen 1% ipv 0,1 %?
 
Deze vis heeft iets onder de leden wat een paar keer is teruggekeerd. Als de vis gezond is, is ie zichtbaar en actief. Ik zie hem dan eten, ik kan hem fotograferen. Deze vis is wanneer hij ziek was dagenlang onzichtbaar geweest en dan wist ik niet of hij at of überhaupt nog leefde. Als ik hem even zag was hij schrikachtig. Op dit moment is hij zichtbaar en niet schrikachtig. Daarom leid ik af dat hij niet vreselijk ziek is. Ik moet varen op dat wat ik zie, de feiten en dat wat ik kan afleiden van de ervaring die ik heb met deze vis.

Wellicht dat de vis ontzettend lijdt. Dat kan. Misschien lijden al mijn vissen wel. Dat weet je niet inderdaad, dat is een aanname. Maar wat mij betreft stoelt die aanname niet op de feiten noch op mijn ervaring. En dat is het enige waarop je kunt varen.

Mijn zus is dierenarts en zij weet van de situatie. Mocht de tijd komen dan zou ik euthanasie aan haar over laten.... maar inderdaad Michelle, ik moet er niet aan denken. De beslissing is een ethische en die moet je inderdaad aan de eigenaar overlaten, in het vertrouwen dat deze een goede beslissing maakt. En de uitvoering bij een professional.
 
0,1 % = 1 gram per liter = 100 gram per 100 liter. Overigens wordt zout als medicijn ook wel toegevoegd tot 0,2% of 0,3% maar dat vind ik dan weer te riskant...
 
Even een update. Straks ga ik verversen en kool erin doen om de Manacil eruit te halen. Als ik foto's zie van de vis dan zie ik minuscuul verschil. De vis eet nog steeds. Als hij zich toont wordt hij belaagd door Platys die aan zijn wond happen, of wat het ook is. Dat vind ik raar. Na 6 dagen Manacil kan dat geen parasiet meer zijn. Zou er toch schimmel of een infectie bij zitten? Indicatie voor die gedachte is dat er sinds deze week 3 andere vissen knijpen met hun vinnen en de algeneter heeft donkergrijze vlekken op zich. Ook die eet en beweegt normaal. Je ziet het slecht op de foto.
20181005_135821.jpg
20181012_090829.jpg
20181005_135821.jpg
20181012_091012.jpg
20181012_091000.jpg
20181012_091300.jpg
20181012_091012.jpg
20181012_091000.jpg
20181012_091300.jpg
 
Wacht het een paar dagen af om te kijken hoe het loopt. De andere vissen hebben ook in de manacil gezeten en dit zal toch reacties veroorzaken. de parasieten zijn nu wel dood door de manacil. Ik gebruik dit ook en heb microscoop zodat ik altijd kan zien of het werkt.

Als je denk te maken te heb met schimmel en een bacterieel probleem is een kuur baktopur direct tabletten het beste middel. Bij deze kuur moet je lichten uitlaten, licht breekt werkzame stoffen van de bactopur af. Je heb ook baktotabs, voer. er is ooit een post geweest van iemand die dit gebruikte en vis gezond werd maar hier heb ikzelf geen ervaring mee. Moeten ook net die vissen dat voer opeten. Denk dat dit bij jouw vissen een beetje moeilijk te zien is.

Groot nadeel. Kuur dood ziekte bacterieen en schimmels maar tevens je nodige bacterieen voor biologisch evenwicht. Na de kuur moet je dus NH3 en NO2 meten en aan de hand van je waardes meer gaan verversen een paar weken lang tot dat je weer biologisch evenwicht heb.

Ik zou de tabletten gewoon bestellen want het is zo en zo handig om in huis te hebben.

Het is altijd gissen waar je goed of fout aan doe. Als je al langere tijd problemen heb met ziektens is het meestal een soort van kringloop en stapelen ziekteverwekkers zich op. Parasieten kunnen voor infecties zorgen waardoor je een bacterieel probleem kan krijgen en daardoor weer schimmel en andersom kan ook. Wat de vis heeft verzwakt hem waardoor weerstand kleiner word en andere zaken gaan stapelen.

Hoop dat je wat aan de info heb zodat je zelf kunt gaan nadenken over vervolg. Succes en leuk dat je even up date post want is voor iedereen weer leerzaam hoe alles verloopt.
 

Terug
Bovenaan