Samenstelling Aquatlantis Fusion 120x50


dirkacht

Member
Lid geworden
16 oktober 2018
Berichten
11
Locatie
Zeeland (Prov.)
Goedemiddag,

Zoals in mijn voorstel-topic te lezen heb ik een Aquatlantis Fusion 120 aangeschaft met (onvoorzien) visbestand.

Voor een groot deel hiervan wordt eerst een ander plekje gezocht, waarna ik na een indraaiperiode langzaam een leuk bestand wil opbouwen.

Enkele die ik wil aanhouden heb ik wat vragen over:

3 Corydoras. In mijn zoektocht naar de ondersoort kom ik uit bij de schwartzi . Klopt dit? Op het forum is hier weinig info over te vinden. Deze wil ik uitbreiden naar een mooi groepje, wat is de minimale groepsgrootte?

IMG_0804.jpg


Ancistrus cf cirrhosus (?) aan de borstel te zien een man, is het aan te raden deze alleen te houden, per koppel op in groep?

IMG_0811.jpg


Verder zitten er nu enkele kardiaaltetra's, vuurneons en roodneuszalmen in, mede afhankelijk van het nog samen te stellen wensenlijstje zal ik een of enkele van deze soorten behouden en aanvullen tot mooie schooltjes.

Tips en advies, aanvullingen en opmerkingen zijn zeer welkom.
 
Ik denk dat je gelijk hebt; dat lijkt inderdaad een schwartzi te zijn. Mooie soort. :) Worden met 6 of meer stuks gehouden. Afhankelijk van je eventuele plannen voor andere bodembewoners kunnen het er gerust 10+ zijn.

De ancistrus kan goed alleen gehouden worden. Is geen groepsvis. Man + vrouw kan goed gaan maar man + man geeft soms territoriale botsingen.

Wat zijn nu de exacte aantallen van de vissen die je overweegt te houden?

Wat je zou kunnen doen is de mooiste/leukste scholenvis aanvullen en de andere soorten weg doen. Tenzij ze niet in elkaars vaarwater komen, dan zou je evt meer dan één scholenvis kunnen doen. (Ik heb deze soorten zelf niet gehouden verder dus weet weinig van het zwemgedrag.)
 
Zelf vind ik de mix tussen kardinaaltjes/neons en vuurtetra's erg leuk. Ze scholen bij mij ook grotendeels samen. De vuurtjes scholen wel véél meer dan de neons dus houd dat in gedachte qua voorkeur.

Qua corydoras kun je in een bak van dit formaat zeker een groepje van 12-15 kwijt, misschien wel 20, maar let op je biologische belasting in dat geval. En ze moeten wel genoeg schuilplaatsen hebben in totaal.
 
Hele mooie vissen!

Zou ze zelf niet wegdoen.

Ik heb ook de schwartzi. Samen met Sterbai en Panda. De cory’s zijn graag samen. De soort maakt niet veel uit. Dus je kunt er nog een mooie soort bij doen.

Heb zelf 50 kardinalen en 15 vuurneons.

Heb een vrouwtjes ancistrus.
 
Houdt er met het mixen van corydoras wel rekening mee dat sommige soorten kruisen en dus nakomelingen zullen krijgen die een mix zijn van beide soorten... Daarnaast moet ik toegeven dat de 2 andere corydoras hier (een similis en panda) prima samen zwemmen met de goldstripes
 
Ik zou de ancistrus solitair houden, ze kweken heel makkelijk en er vanaf komen gaat niet zomaar omdat het de meest voorkomende algeneter is in de handel, je mag al blij zijn als je ze gratis kwijt raakt, en gemiddeld hebben ze nestjes van minimaal 10 jonkies per keer en dat iedere 3 maanden....
 
Hartelijk dank voor de reacties en tips allemaal!

De ancistrus blijft alleen en de schwartzi's wil ik aanvullen tot een groepje van ca. 10 (of evt. meer afhankelijk of er mee bodembewoners op mijn pad komen).
Daarnaast wil ik de kardinaaltetra's uitbreiden tot een schooltje van ca. 20-25, en evt. nog een schooltje van een andere soort.

Het is moeilijk een leuk beginnersbestand samen te stellen wat goed bij elkaar past. Daarom ben ik maar een lijstje gestart met wat ik denk dat zou kunnen, met de geadviseerde waarden. Dit zal waarschijnlijk nog regelmatig wijzigen. Wat vooral opvalt is de (advies) GH waarde, die sterk verschilt per soort.
Is het noodzakelijk hier de soortkeuze op af te stemmen of is het voldoende om het water op een gemiddelde GH waarde te houden?

Doel ik een gevarieerd bestand, op elke niveau iets, enkele scholenvissen en wat koppel/harem-vormers. Liefst een of enkele eyecatchers, die ik nog een beetje mis in het lijstje.

Aanvullingen hoor ik graag en vooral ook welke niet te nemen.

upload_2018-11-14_15-3-45.png


upload_2018-11-14_14-51-32.png
 
Je bent er wel goed mee aan de slag zie ik! :thumbs:

Twee dingen. Je hebt een aantal waterwaarden bij elkaar gezocht - heel goed, maar heb je al eens andere bronnen geraadpleegd, bijv. seriouslyfish.org? Die staan over het algemeen goed bekend met hun info. Als je daar kijkt naar de ancistrus bijv. dan blijkt die het prima te doen op harder water dan de 3-5 GH die je elders had gevonden. :) Gegeven info wil helaas nogal eens verschillen tussen websites.

Verder kun je de waarden van je leidingwater evt opzoeken als je een idee wilt hebben van de te houden soorten. Het zal je waarschijnlijk meevallen hoeveel soorten er (ongeveer) in je bereik vallen. Aan de GH of pH knutselen is meestal niet nodig, zeker als beginner niet, of je moet per se bepaalde bijzondere/veeleisende soorten willen houden. De ramirezi van je lijstje is een voorbeeld van een vis die zonder aanpassingen aan t Nederlandse kraanwater vaak maar kwakkelt en niet oud wordt...

Heb je ooit eerder een aquarium gehad of is dit allemaal nieuw voor je? Ik vind dat je aardig "professioneel" te werk gaat. :D
 
Thanks voor de tips. De eerste opzet van het lijstje komt inderdaad vooral van aquainfo.nl en het forum. Een check d.m.v. andere bronnen en de kennis vanuit het forum is inderdaad nog de bedoeling. Van de ancistrus had ik al gezien, vandaar het sterretje wat erbij staat.

De hardheid van 'mijn' kraanwater is ca. 9,5, daar passen de meeste inderdaad wel binnen. De ramirezi schrap ik voorlopig nog even.

De aquariumwereld is nieuw voor me. Ik heb vanaf mijn jeugd tot enkele jaren terug op redelijke schaal watervogels en papegaaien gekweekt. Na jaren verbouwen is er nu de ruimte voor iets nieuws.
 
Hoe komt een mens erop om watervogels te kweken. :) Bijzonder. Wat voor soorten, vraag ik me dan af? Niet om de hele thread te ontsporen...

Bij watervogel moet ik denken aan meerkoeten en dat soort beesten. Ik gok haast dat die het niet waren.
 
(Sier)eenden (in mijn geval), ganzen, zwanen enz... :)

Terug on topic!

Ik kom op een vreedzame (dwerg)cichlide- en/of gourami soort. Zijn die eventueel te combineren?
Later evt. een groepje maanvissen is ook een overweging, als is de bak daarvoor wat aan de kleine kant denk ik.

Zijn er nog leuke soorten/blikvangers waar ik niet aan denk? Soorten die qua kleur niet zo in het oog springen maar qua gedrag?

upload_2018-11-15_23-2-17.png
 
Als (dwerg)cichlide kun je evt de mikrogeophagus altispinosus overwegen? :) Niet zo flitsend qua kleuren als de ramirezi maar het gedrag is net zo leuk. Ik heb ze hier samen met een blauwe spat (die van de foto) en dat gaat prima. Dan moet het met de honinggourami ook wel goed gaan lijkt me.

Het is wel zo dat die bolivian rams zo hun territorium hebben en daarbinnen niet altijd gourami's dulden. De onderlaag van de bak kan daardoor geheel of gedeeltelijk off-limits worden, afhankelijk van de aantallen en karakters v/d bolivians. Overigens is het meer "blaffen" dan daadwerkelijke agressie die je dan ziet. Bodembewoners worden (bij mij tenminste) wel geaccepteerd.

Edit: de kersenbuik die je zelf al noemt is een leuk alternatief. Wss iets vreedzamer, hoewel tegelijk wat minder uniek qua gedrag.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb een tijdje de honinggoerami bij de Apistogramma cacatuoides gehad in een iets kleinere bak en dat ging prima. Verwacht dus dat die combi ook wel goed gaat op jouw formaat.
 
Oh echt? Bij mij ging een paartje kersenbuikjes vroeger prima in een gezelschapsbak. Dat ik me herinner. :-x
 
Hoi Dirkacht, Mijn advies: Vraag bij het waterbedrijf de waarden van jouw tapwater op dan weet je het precies, de ph is altijd boven de 7 bij tapwater, als de hardheid boven de tien is dan kun je daar heel simpel wat aan doen. Turfgranulaat van b.v. Eheim in je filter verlaagt de hardheid en de PH en voegt bovendien huminezuren en ander goede stoffen aan het water toe. Op deze manier heb ik jarenlang plezier gehad van mijn corydoras, kardinalen, ramirezi's en bijlzalmen.
De meeste vissen die je in de winkel koopt zijn gekweekt in leidingwater of daarin afgehard, ook in de winkel zwemmen ze in gewoon leidingwater met een waterbereider (bijv. auatan van sera) toegevoegd.
Zolang je de gemiddelde waterwaarden aanhoudt (PH 6.5 tot 7.5 DH 7 tot 10 KH 4 tot 7) gaat het vast wel lukken, zolang je het water maar min. 1 x per week ververst ( niet meer dan 20 á 25%) met iets koeler water waar een waterverbeteraar aan is toegevoegd.

Succes!
 
Waarom precies niet meer dan 25% verversen Jos, en waarom waterverbeteraar? Valt er zoveel te verbeteren aan het gemiddelde kraanwater?
 
Laatst bewerkt:
Ik snap wel dat áls je over turf filtert, dat dat verschillen gaat geven tussen aquariumwater en leidingwater. Dan kun je inderdaad geen grote waterverversingen ineens doen. Alleen daarom al zou ik terughoudend zijn in de overweging turf of andere ingrepen toe te passen...
 
Dankjewel weer voor de adviezen!

Als (dwerg)cichlide kun je evt de mikrogeophagus altispinosus overwegen

Ook een mooie soort ter overweging inderdaad. Hoe doet men dat trouwens bij koppelvormende vissen, man en vrouw samen zetten en hopen dat het klikt, of bijv. 6 dieren samen zetten tot zich een koppel vormt en dan de rest verwijderen?

kersenbuiken wil je echt niet hebben, erg agressieve soort

Mogelijk dat dit per koppel en samenstelling van de bak verschilt, ik neig in eerste instantie overigens naar een apistogramma of de bolivian.:thumbs:

Zolang je de gemiddelde waterwaarden aanhoudt (PH 6.5 tot 7.5 DH 7 tot 10 KH 4 tot 7) gaat het vast wel lukken, zolang je het water maar min. 1 x per week ververst ( niet meer dan 20 á 25%) met iets koeler water waar een waterverbeteraar aan is toegevoegd.

Mijn PH zit rond 7,5; DH/GH rond 7; KH tussen 6-10 (gemeten met strips, dus vrij onzuiver weet ik, en moeilijk af te lezen omdat de kleurtinten op het schema al bijna niet te onderscheiden zijn :stars:) Gebruikt iedereen druppeltesten om zijn waarden in de gaten te houden of andere manieren?

Volgend weekend (zondag) maar naar Vivarium om inspiratie op te doen en hopelijk het nodige bij te leren... :rolleyes:
 
Ook een mooie soort ter overweging inderdaad. Hoe doet men dat trouwens bij koppelvormende vissen, man en vrouw samen zetten en hopen dat het klikt, of bijv. 6 dieren samen zetten tot zich een koppel vormt en dan de rest verwijderen?
Wat werkt en wat niet werkt verschilt per soort, en per bakgrootte t.o.v. het aantal vissen. Ik kan alleen over de bolivians iets zinnigs zeggen. ;) Het geslachtsonderscheid is bij deze soort veelal lastig, met name omdat de in de handel aangeboden dieren in de regel jong zijn en qua uiterlijk beide kanten nog opkunnen. Dan moet je er voor koppelvorming dus een stel bij elkaar gooien en het de tijd geven. Ook als de geslachten "kloppen" kunnen de vissen een voorkeur hebben voor iets anders dan ze aan buren hebben rondzwemmen.

Blijft het wel een ding dat ze ondertussen (ook in een als "tijdelijk" bedoelde situatie) een territorium willen vormen. Ik heb zelf gemerkt in een 120 x 40 met 3 bolivians dat de derde het maar niet voor elkaar kreeg een eigen plek te veroveren. Die heb ik weggegeven. Wil niet zeggen dat 3-4 bij jou ook niet zou kunnen. Hangt mede van de inrichting af.

Gebruikt iedereen druppeltesten om zijn waarden in de gaten te houden of andere manieren?
Voor de betrouwbaarste metingen gebruiken veel mensen waar mogelijk druppeltests. Ik heb zelf voor nitraat een druppeltest liggen (die ik niet eens meer gebruik), en verder eigenlijk alleen strips om alles tegelijk mee te meten. Als een bak stabiel is kun je wel steeds een precieze meetmethode willen gebruiken, maar de meetwaarden veranderen bij regelmatig onderhoud niet of nauwelijks. Als het op de strips allemaal blijft kloppen zit het wat mij betreft wel ongeveer goed. Maar voor noodsituaties of een specialistische bak kan ik me voorstellen dat je liever ook achter de komma wilt kunnen meten.
 
Teststrips wijken meer dan 50% af is mijn eigen ervaring, dus zelfs als ruwe indicatie compleet ongeschikt en weggegooid geld. Beter kun je wat meer investeren en druppeltests kopen want je wil toch niet hebben als alles bovenin hangt aan bewoners en je er een teststrip inhangt en alle waarden goed zijn om dan de dag daarna alles dood te hebben omdat je nitriet meer dan 1,0 is geweest (zoveel wijken die testsrips af in verhouding met druppeltests)
 
Teststrips wijken meer dan 50% af is mijn eigen ervaring, dus zelfs als ruwe indicatie compleet ongeschikt en weggegooid geld.

Is je ervaring met een specifiek merk of in het algemeen Antje?
Heb er hier van Dennerle en zijn niet precies nauwkeurig idd maar kan er toch prima van op aan als grove indicatie.
 
Ik heb ze van JBL die teststrips en de druppeltests van HS Aqua

Ik heb ook die van JBL en kan me die 50% bij bepaalde waarden wel voorstellen. De kleurverschillen zijn soms zo minimaal dat je gemakkelijk een stapje hoger of lager afleest, en dat kan inderdaad 50% schelen. Misschien dat het onderscheid bij andere strips beter te maken is. Ga toch druppeltests overwegen.
 

Terug
Bovenaan