Betta doet raar


G

Gijs1234

Guest
Beste Allemaal,

Zaterdag middag kwam ik thuis en zag ik dat mijn betta zich raar gedroeg. Hij was erg actief, zwom naar de hoek linksonder en zwemt dan terug op zijn rug om vervolgens het proces weer te herhalen.

Ik dacht dat mijn bak te vol zat met vissen en dat hij daardoor gestrest was. Gister middag heb ik een aantal andere vissen eruit gehaald in de hoop dat hij minder zou gaan stressen.

Er zwemmen wel constant 2 Clown Botias bij de betta in de buurt en de betta moet vaak wijken voor deze vissen. Heeft iemand misschien enig idee hoe dit kan? ik zal proberen een aantal foto’s mee te sturen over hoe de vis het doet. dit doet hij heel de dag door met soms korte pauzes.
iemand die hier meer over weet?


Met vriendelijke groet,

Gijs

betta 1.jpg


betta 2.jpg


betta 3.jpg


betta 4.jpg


betta 5.jpg
 
Aangezien dit toch gevraagd gaat worden:

Heb je wat meer info ? Maten bak, waterwaardes, drijfplantjes? Temperatuur? Andere vissen doen normaal? Onlangs iets nieuws toegevoegd? Zie je iets afwijkends aan de betta zelf? Rode kieuwen, dikke buik, uitpuilende ogen? Vlekjew of wondjes?
 
Mijn bak is 125L, waterwaardes gister gemeten en allemaal goed. drijfplantjes niet. temperatuur is 24.5 graden. andere vissen doen normaal ja. ik heb en pas een vrouwtjes barbeel en mannetjes molly bij toegevoegd.
ze geven elkaar geen aandacht. Toen ik merkte dat de Betta dit deed, heb ik mijn extra filter uit de bak gehaald.
De vis eet en zwemt af en toe ook nog door de bak. hij oogt ook niet ziek.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Clownbotia s horen niet in zo n bak en zelfs een meterbak is nog te klein en dit zou voor stress kunnen zorgen. Heb je een totaaltje van de bak?
Betta s houden van rust en dus rustige medebewoners. Ook veel beplanting en drijvers stellen ze op rpijs.
 
heb ik mijn extra filter uit de bak gehaald.


Is die er nog uit want dat is niet handig en dat kan de waterwaarden slecht beïnvloeden. Veel stroming is iets wat een Betta niet waardeert dus wellicht heeft dat er ook mee te maken.
 
Ik heb nu een filter van Juwel erin zitten. Die hebben altijd samen gedraaid. Bij de lokale dierenwinkel zeiden ze dat het slim was om die even samen in te laten draaien. Gisteren een test van het water gedaan en alles was goed.
Over de clown botias: ze zijn nog erg klein en wederom zei de dierenwinkel dat ze er zonder moeite bij konden haha. Ik heb naast de botia’s nog 5 platys 2 mollies en 6 kardinaal tetra’s. Ik heb er een kleine meerval bijzitten van 6cm maar deze is overdag niet actief.
Over de drijfplanten, moet ik die gewoon in het water leggen? Want als ze in de buurt komen van mijn filter, denk ik dat ze heel de bak doorgaan en dat is uitraard niet helemaal de bedoeling
 
Kun je nog wat close ups maken van de betta. Van voren en zijkanten met staart en vinnen en als lukt buik? Zie ik op lijf van Betta witte vlekken?Zie je hem ook met het lijf over grind of andere dingen aan schuren. Omschrijving als een soort van snoekduik met lichaam en dan tegen iets aan glijden met lichaam.
 
Momenteel ben ik niet thuis. Ik hou de betta wel elke dag goed in de gaten. In de vinnen zitten geen scheuren en op de huid zitten geen witte vlekken ofso. Als ik eten geef (artemia of Rode Mug) dan gaat hij soms over de bodem om die te pakken. Verder raar hij de grond aan tijdens rusten maar ik heb niet het idee dat hij aan het schuren is.
En kortom, voor de clownbotia’s een ander huisje zoeken omdat deze een eigen plekje willen en erg groot kunnen worden?
En de drijfplanten weten jullie daar iets over?
 
Drijfplanten doen het bij de een goed en bij de ander juist weer niet soms. In jouw bak zou de Hygoryza Aristata het denk ik goed doen.
 
ik zal vanmiddag direct langs de aquariumwinkel rennen.
Maar even in het kort; met mijn Betta is er niets erg aan de hand? die clownbotias zitten hem in de weg?
en ik moet voor de clownbotias een ander huisje zoeken omdat die 30cm kunnen worden?
 
Die Botia s zou ik in elk geval herhuisvesten of bij de lfs weer ruilen. Of de Betta niks heeft is lastig te bepalen en wellicht kun je een video van zn gedrag posten hier.
Michelle heeft het over iets wittigs en ja dat denk ik ook te zien maar kan ook aan de foto liggen en dat kun jij het beste inschatten lijkt me zo toe.
 
Misschien kan je de drijfplanten krijgen in ruil voor de te grote vissen? Je kan ook gewoon wat bosjes waterpest los bovenin doen. Ik vind drijfplantjes ook altijd wat rommelig omdat het overal heen drijft. Ik heb dit opgelost met van die buigrietjes. je kan daar een een driehoek of vierkant van maken. Dit blijft drijven en dan de plantjes erin. Ik heb het om een filterbuis gemaakt zodat het op een plek blijft. Als je niet van chaos hou neem dan geen kroost. je kan ook bosjes maken met elastiekje eromheen en vast zetten met zuignap op raam bovenaan.
 
Hoe ik een filmpje moet uploaden weet ik niet zo goed. Heb het geprobeerd maar t lukte niet.
Als ik zo thuis kom zal ik nog een foto maken van mijn Betta.

DBA52126-950E-4CE6-B70E-CDF85964FFA3.jpeg
 
Hoe ik een filmpje moet uploaden weet ik niet zo goed. Heb het geprobeerd maar t lukte niet.
Als ik zo thuis kom zal ik nog een foto maken van mijn Betta.
Ik ben daarnet langs geweest bij het aquariumhuis en daar zeggen ze dat de lampen van juwel te heet worden waardoor drijf planten zullen verbranden...
 
Het is niet perse dat ik me afvraag of ze verwond is. Vraag me alleen af wasrom ze opeens raars is gaan zwemmen. Klopt het dat lampen van Juwel te warm worden voor drijfplanten
 
Ik heb geen ervaring met Juwel maar gaat het dan om T5 buizen?

Mijn T5 buizen worden hier zeker 50 graden, te heet om vast te pakken, maar mijn drijvers doen het prima hoor. En anders moet je 'Braziliaanse klimop' kopen. Dat is een drijfplant die grotendeels onder water blijft. Dan is het dus zeker weten geen issue.

Zo te horen praat men daar maar wat. Als je ooit teruggaat moet je niet vragen wat je nodig hebt maar zeggen wat je wilt, of je moet er gewoon niet terug naatoe gaan.
 
In de tijd dat ik thuis ben gekomen heeft de nog geen rondje gedraaid. Wel is de vis heel rustig en lijkt zich te verstoppen tussen de rode tijgerlotus.
Na iets beter kijken naar de vis zie ik wel licht witte vlekjes.

162CEB8F-C597-4E20-ADAF-A49EF1F650A2.jpeg


B1D3A463-062C-4940-AC0D-68242125BFF1.jpeg


AA6C27DB-AA51-4477-8DC1-B40FC173A1C5.jpeg
 
Als vissen vreemd gedrag gaan vertonen kan er wat aan de hand zijn. Dit kunnen vele dingen zijn. Bepaalde ziektens geven een bepaald gedrag, waterwaardes die niet goed zijn, stress factoren etc. Het ene soort is gevoeliger voor iets dan een ander soort.

Ik zie nu niets verontrustends aan de vis wat duid dat hij "ziek/verwond" is. Ik zie geen duidelijke witte vlekken wat ik wel dacht te zien op de eerste geplaatste foto s. Als een vis huidparasieten heeft blijkt dit meestal aan het schuren en omdat de parasieten op zijn lijf zitten te wroeten gaat een vis extra slijmhuid aanmaken om zich te verdedigen. Dat geeft een bepaald witte vlekken op de vis.

Vind je Betta er mooi uitzien met dat blauw.

Ik weet verder niet goed wat een Betta qua optimale omstandigheden nodig heeft maar als een vis stress heeft door andere omstandigheden zoals collega vissen, geen schuilplekken als hij dat nodig heeft etc verzwakt een vis en kun je erop wachten dat hij ziek gaat worden.

Misschien is het ook een idee waar je nog niet aan gedacht heb om de betta alleen in een mooi aquariumpje te doen. Volgens mij hebben ze geen erg groot aquarium nodig en doen het alleen prima.

Hoop dat je met alle informatie wat mee kunt en succes met de betta.
 
Ik vind de betta er ook prima uit zien en op het filmpje komt de vis ook niet echt gestresst over. Kan de vis zichzelf zien in de spiegeling van het glas? Daar vind ik dit gedrag namelijk nog het meest op lijken.
 
De Betta kan zichzelf volgens mij wel zien in de weerspiegeling van het glas. Kan ik daar wat aan doen? Een plantje neerzetten bijvoorbeeld?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dan zou je voor alle ruiten allemaal planten moeten plaatsen want hij vind wel weer een plekje om te spiegelen.
 
Btw, wat me wel opvalt is dat je ook Platy s hebt en die zijn ook vrij actief en wellicht stoort deze vis zich dus aan het gedrag van de medebewoners.
 
Ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad met de platys die erbij zitten. De clownbotias zijn eruit en de betta is al veel minder bezig met rondjes draaien. Ik krijg binnenkort als het goed is drijfplanten en dan hopen dat die daartussen gaat hangen.
 
Zelfs denk ik het wel. Het viel mij op dat de Botia s de Betta een soort van lastig vielen. Ze gingen over hem heen onderdoor en zochten hem eigenlijk contant op
 
Hallo, Betta's houden niet van stromend water, komen in Thailand en andere plekken waar ze voorkomen in het wild uit stilstaand water, alleen dan kunnen ze schuimnesten bouwen. Ik heb er een diagram voor de natuurlijke omstandigheden van Betta bij gedaan uit het boek '' Zoetwateraquarium '' van Dr. Jutta Etscheid.

101_2604.JPG
 
Hoi allemaal,

met de vis gaat het goed.
hij verstopt zich steeds meer en oogt steeds rustiger. zoals hij/zij hiervoor ook deed.
ik weet niet of het ligt aan de clownbotia s die ik heb weg gehaald, of aan de plant die ik in het hoekje neer heb gezet.
bedankt voor de goede raad allemaal!

gr.
Gijs
 

Terug
Bovenaan