Hallo allemaal


H

Hoefsje

Guest
Beste mensen van dit forum,

Bij dezen maak ik gebruik van de gelegheid om me even voor te stellen. Dit zodat jullie weten wie ik ben en dat communiceert toch altijd makkelijker en fijner. Ik kom uit het zuiden van het land, ben nu 22 jaar en studeer in Eindhoven. Hier woon ik ook op kamers dus veel ruimte heb ik helaas niet.
Nu ik dit aan het typen ben kijk ik ondertussen naar m'n drie goudvissen waarmee dit verhaal allemaal begon. Afgelopen zondag vierden we bij ons thuis sinterklaas en werd ik verrast met een vis als cadeau. Nu zullen velen het met mij eens zijn dat ik dit eigenlijk niet vind kunnen maar ik had natuurlijk geen andere optie dan zorg dragen voor dit beestje.
Als complete leek heb ik het beestje zondag mee naar huis genomen en hem bewaard in de grootste vaas die ik kon vinden. Op maandag heel marktplaats afgezocht en een bak gevonden van 60cm dus toen heb ik hem gelijk verhuist. Bij deze bak zat ook een filter dus gelijk aangezet en nu kon m'n goudvis weer ademen. Bij de dierenwinkel geweest en ik omschreef de vis, die overigens n grote waaierige staart heeft. Ik kreeg in die winkel n plantje en sluierstaartvoer mee. Volgende dag naar een andere winkel waar ik veel beter werd geholpen. Nog een plantje aangeschaft en toen werd mij ook verteld dat het geen sluierstaart is maar een gewone goudvis met een grote staart. Daar nog twee goudvissen meegenomen aangezien het groepsdieren zijn.
Ondertussen was ik gaan zoeken wat er bij sluierstaarten bij in kom en kwam op appelslakken uit. Deze liggen nu alleen levenloos op de bodem zonder zich ergens aan vast te zetten. Hier zal ik nog vragen over stellen in het specifieke slakken deel.

Ik weet ondertussen dat ik heel veel fout heb gedaan, maar heb het beste met alle beestjes voor. De drie goudvissen die momenteel in de bak zitten wil ik dan ook niet al te lang houden zodat ze ergens anders groot kunnen groeien. Wil hier op dit forum vooral veel leren zodat ik straks een goed aquarium kan onderhouden die ook eerst indraait en alles.

Voor nu wil ik de goudvissen nog wel even houden maar heb ook graag dat mn appelslakken niet komen te overleiden.

Ik zal nog veel vragen stellen waarschijnlijk aangezien ik er nu gewoon nog vrij weinig vanaf weet. Ik hoop dat ik van jullie vooral veel advies en antwoorden kan krijgen en geen negatieve reacties op wat ik heb gedaan al dan niet misdaan.
70e009c7-eb1b-4f72-9a7a-0d91c2c1832b.jpg

Fijne dag nog,

Rens
 
Welkom,

Maar even voor de duidelijkheid, iemand geeft je zomaar een vis, zonder dat je een aquarium had?

Je doet wel je best om het voor elkaar te maken:thumbs:

Ververs wel zo vaak mogelijk het water de komende tijd, goudvissen zijn behoorlijke vervuilers, en voer dan ook zo min mogelijk
 
Ja inderdaad dat klopt ik kreeg alleen de vis. Zonder voer of aquarium. Vandaar dat ik deze week overhaast dingen heb aangeschaft en gedaan. Maar op het moment lijken de drie vissen het prima naar hun zin te hebben. Verschuilen zich alleen nog als ik net binnenkom.
 
Om dat maar zacht uit te drukken wel een beetje vreemd idee van diegene.

Je zou nog iets van een afdekplaat (wel met luchtgaatjes) op je bak kunnen leggen, dan kan er wat meer water in, hoe meer des te beter.
 
Om dat maar zacht uit te drukken wel een beetje vreemd idee van diegene.

Je zou nog iets van een afdekplaat (wel met luchtgaatjes) op je bak kunnen leggen, dan kan er wat meer water in, hoe meer des te beter.
De bak loopt met n golf op naar de achterkant zoals je misschien kunt zien als je goed kijkt op de foto. Dit maakt het lastig om er n deksel of iets anders op te plaatsen. Hoeveel ruimte hebben goudvissen nodig tussen het waterlevel en de glazen rand? anders zou ik er misschien nog wat liter bij kunnen doen. Alle beetjes helpen uiteraard.
 
Ooh ja, ik zie het nu, achter is die veel hoger.
Ik durf niet te zeggen hoe hoog het water kan, maar goudvissen kunnen wel aardig springen, met name die torpedo met zijn lange staart.

Als je een rand maakt aan één kant van de plaat kan je hem er wel op leggen/hangen, of een stuk gaas misschien?

hoeveel liter is ie bak eigenlijk?
 
De bak is 62 x 34 x 25 (aan de lage kant) dus ongeveer 52 liter
 
Vind het echt niet kunnen dat iemand je ongevraagd een dier cadeau doet maar je hebt het goed opgelost. Maar wil je wel een aquarium met goudvissen? Het zijn grote vervuilers dus zul je vaak water moeten verversen. En denk dat je er ondertussen al achter bent dat ze niet hun hele leven in dit bakje kunnen blijven zitten.

En voor ik het vergeet, welkom:)
 
ik kreeg alleen de vis. Zonder voer of aquarium.

Dat is hoogst eigenaardig moet ik zeggen...
Wat bezielde de persoon die je dit cadeau gaf? Dus begrijp ik het juist: Je had nog geen aquarium en je kreeg gewoon een vis? Zomaar in een zakje?
Zo van:
"Alsjeblieft, hier heb je een dakloze vis! Los het op!! Succes en veel plezier!"
Kreeg je de vis van een meerderjarige? :eek:
Een volwassene mét enige vorm van intelligentie en empathie? :S
Goedbedoeld? Of eerder om je te plagen?
;)


Soit, aangezien je nog niets van biologische werking hebt in je filter kan je aanvankelijk best dagelijks flink verversen. Je mag gerust tot 70 a 80% van het water verversen. Dit gedurende een paar weken terwijl je filter "rijpt".
Goudvissen zijn extreme vervuilers (zowel ontlasting als groeihormonen vervuilen het water onzichtbaar en in sneltempo). en zonder ingedraaid filter zwemmen de diertjes na één dag in "vuil" water. Appelslakken zijn eigenlijk ook grote vervuilers en 4 op 60 liter vind ik persoonlijk teveel van het goede.

De kans bestaat dat je slakken niet actief zijn doordat er al nitriet of ammoniak/ammonium gevormd is in het water.

Zo snel mogelijk een andere thuis zoeken voor de drie goudvissen is eigenlijk de beste/enige optie. Desnoods zelfs terugbrengen naar de dierenwinkel want nu ga je zeer snel tegen problemen aanlopen.
En dat werkt logischerwijze zeer demotiverend, zeker als je nieuw bent in de hobby...

Geen leuk nieuws helaas maar het is niet anders....

Zie het niet als kritiek in jouw richting, hé!
Want ik heb wel respect voor de manier waarop je probeert het beste te doen voor eigenlijk ongewilde dieren!
Maar probeer diegene die je de dieren gaf duidelijk te maken dat zoiets echt niet kan! Ongetwijfeld goedbedoeld maar het is echt not done om op die manier om te gaan met dieren.
Daar doen ze niemand een plezier mee: jou niet en de vissen al zeker niet!

Edit: een druppeltest voor NO2 (nitriet) en ammoniak/ammonium zou geen slecht idee zijn zodat je dit kan monitoren de eerste periode.
 
De bak is 62 x 34 x 25 (aan de lage kant) dus ongeveer 52 liter
Dat is in ieder geval wel even voldoende nu de vissen nog niet zo groot zijn, normaal gesproken is dit voor één exemplaar al te krap.

Wat Willem666 ook al aangeeft is het goed om watertesters te halen voor de genoemde waardes, daar kun je een hoop leed mee besparen.
En spaarzaam zijn met voeren, om de dag is geen probleem.
 
En spaarzaam zijn met voeren, om de dag is geen probleem.

Ben je dat zeker?
Want ik ben hoegenaamd geen kenner van goudvissen maar ik weet wel dat ze geen maag hebben waardoor ze heel veel eten nodig hebben en ook heel veel eten.
Volgens mij hebben ze zelfs meermaals per dag voeder nodig, vooral wanneer ze nog klein zijn?
Zag al verschillende posts passeren waaruit blijkt dat het echte vreetmachines (én helaas ook poepmachines) zijn...

Ik weet dus niet in hoeverre spaarzaam voeren goed combineert met (jonge) goudvissen eerlijk gezegd?
 
lang geleden ben ik zelf met 3 sluierstaarten begonnen, natuurlijk in een veel te kleine bak (80 cm)
Die vissen heb ik een jaar lang gehad, en ze kregen lang niet iedere dag voer, toen ze echt te groot werden voor de bak heb ik ze weg gedaan.

Je kan best gelijk hebben met wat je schrijft, dat ze geen maag hebben wist ik bv. niet eens, maar ik heb geen nadelige gevolgen gemerkt, ze groeiden ook als kool.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de reacties, zal kijken of ik zo snel mogelijk een test setje kan aanschaffen. Verder zal ik vaak het waterverversen voor deze vervuilers. Hopelijk ontstaan er dan ook geen dodelijke waardes nitriet en ammoniak in het water.
 
Bedankt voor de reacties, zal kijken of ik zo snel mogelijk een test setje kan aanschaffen. Verder zal ik vaak het waterverversen voor deze vervuilers. Hopelijk ontstaan er dan ook geen dodelijke waardes nitriet en ammoniak in het water.

Succes!
Als je vragen of problemen hebt kan je best altijd eens dubbelchecken op het forum.
Gewoonlijk krijg je snel antwoorden of hulp.

Enne: Is die "goudvis-schenker" dan eigenlijk iemand die in het bezit is van "normale verstandelijke capaciteiten"? :D
(ik hoop dat het niet je zus, broer of één van je ouders is :engel::juggle:)
Maar vanwaar komt het idee dat het oké is om zoiets cadeau te doen zonder eerst te bespreken met de "begunstigde" vraag ik me namelijk af.
Hoe zouden ze zelf reageren als jij hen morgen een hamster in een sigarendoosje schenkt? :S:D

Sowieso zou ik deze persoon proberen duidelijk maken waarom zoiets nooit een goed idee is, het is zelfs allesbehalve een diervriendelijk idee.
Het is eigenlijk dierenmishandeling!
En het is toch echt geen "cadeau" voor jou om op die manier de verantwoordelijkheid voor een dier toegewezen te "krijgen"...:deal:

Laat ze desnoods dit topic eens lezen dan zal het eurootje misschien vallen?
;)
Dat ze dat nooit meer doen en zodat ze ook weten waarom niet...
Desnoods wil ik via PB nog wat extra tegen-argumenten geven om hen te overtuigen... :p
 
Laatst bewerkt:
Het was wel iemand die ik goed ken, vandaar ook dat ik er sinterklaas mee vierde ;) Heb ook duidelijk gemaakt hoe inhumaan deze actie was en de gevolgen, het aanschaffen van een bak en later verhuizing naar een vijver, zullen hem ook niet ontgaan. Helaas is het kwaat nu al geschiet. Alhoewel ik denk dat de vissen het hier beter afhebben dan in het commerciele circuit. We gaan er nu gewoon het beste van maken en er positief tegenaan.
 
Het was wel iemand die ik goed ken, vandaar ook dat ik er sinterklaas mee vierde ;) Heb ook duidelijk gemaakt hoe inhumaan deze actie was en de gevolgen, het aanschaffen van een bak en later verhuizing naar een vijver, zullen hem ook niet ontgaan. Helaas is het kwaat nu al geschiet. Alhoewel ik denk dat de vissen het hier beter afhebben dan in het commerciele circuit. We gaan er nu gewoon het beste van maken en er positief tegenaan.

That's the spirit!

Ik begrijp je situatie namelijk echt heel goed want ik kreeg ooit, totaal onverwacht, ook een dier cadeau.

Plots stond er een kooitje met een mannelijke naaktrat op mijn tafel.... :help:
Sowieso is een dier een zeer fout cadeau maar laat dat nu toevallig één van de weinige dieren zijn waarvan ik echt kriebels krijg.
Ratten op zich zijn geen enkel probleem, vroeger nog gehad zelfs. Maar nu zat ik niet op dergelijk huisdier te wachten dus ja...
Maar een naaktrat??
Seriously??
En dan nog wel een MANNELIJKE naaktrat???
You must be joking??

Die naaktheid in combinatie met de mannelijke delen ....
Het deed me rillen in medelijden... Arme sloeber dacht ik direct...

Ik ben toen echt zeer boos geworden en werd nog een pak kwader toen X voorstelde om de rat dan maar terug te brengen naar de shop!
Precies of het was een paar afgekeurde schoenen of een foute sok???

Ik heb toen ook zelf een oplossing gezocht omdat ik me verantwoordelijk voelde en terugbrengen was geen optie voor me.
Maar ik zat natuurlijk echt niet op dat beestje te wachten en op de koop toe kon ik hem amper aanraken zonder lichte walging... :mad::(
De huid is eigenlijk zeer warm en zacht maar toch: ik vind het echt lelijk met al die rimpels...

Soit: het was de eerste en laatste keer dat ik een dier cadeau kreeg én het laatste dier dat X cadeau deed ;).

Ik verzoende me na een weekje zelfs min of meer met het gegeven en begon al naar een gepaste kooi te zoeken...
Vooral omdat ik ondervond dat het niet echt makkelijk te slijten is, zo een naakte rat met gigantische naakte b*ll*n... :D

Gelukkig kon mijn zus het wel opbrengen om doorheen de naaktheid te kijken en de rat te zien zoals hij was:
een triestig, lelijk maar lief dier.
Een onschuldig slachtoffer van de "wereld" ;)!

Zij heeft hem met gepaste liefde opgevangen en vertroeteld, tot mijn grote opluchting.

Ik leerde een harde les, ook al lag de oorzaak eigenlijk bij iemand anders... :(
 
Laatst bewerkt:
Welkom op het forum.

Ben het wel eens met al het bovenstaande.

Probeer er het beste van te maken. Er is hier veel info te vinden. Dus het komt vast goed.
 
Goede morgen allemaal,

Dat was vroeger nog normaal bij kindershows .
Kreeg zo'n kind een visje in een zakje of een puppy uit een doos of waar vandaan ook :(
 
Gelukkig leren steeds meer mensen dat het zo niet hoort.
 

Terug
Bovenaan