90 liter van Esthersvisjes


Zo, ik heb het hele draadje doorgelezen. Wat een avonturen zeg! En wat weet je het leuk te omschrijven! Ik vind dat je echt leuke bakjes maakt, zelfs als je er zelf niet over tevreden bent. Wel zielig dat er zo veel visjes uitgesprongen zijn. Zou dat toch iets met het ontwerp van die scaper's tank zijn? Of kies je steeds de meest springerige visjes uit? Maargoed, ook weer veel jonkies, zonder dat je speciale kweek-maatregelen hebt genomen geloof ik... dat is toch ook weer leuk en bijzonder.

Ik weet trouwens wel een naam voor je nieuwe aquarium: de plankton ;)
 
Haha, dank je wel! Ja, die vissen die eruit springen, heel naar! Ik denk wel dat dat door het ontwerp van de scaper's tank is, want je heb geen hoge rand en de dekruit heeft rondom best een flinke kier en ik heb heel kleine vissen die er makkelijk doorpassen helaas. Het is ook door het gedrag van de vissen, want van de ene soort heb ik geen enkele springer (van de Heterandria's) en de blauwoogjes, Pseudomugils en Borarasjes wel helaas.
Geen speciale kweekmaatregelen hier, ik heb ook gewoon een gezin om voor te zorgen, dus daar heb ik gewoon geen tijd voor helaas.
Haha, die naam is leuk ja, Plankje komt daar ook mooi in terug. :D Meestal noem ik hem thuis gewoon de kubus, hoewel het niet 100% een kubus is natuurlijk, maar dat komt het meest in de buurt. Maar je hebt van die prachtige namen voor aquariums, maar ik kan niets in die richting verzinnen zonder dat ik het idee heb dat ik mezelf vreselijk aanstel, hahaha! De inspiratie voor wat ik nu ga doen met de kubus is het aquarium Swamps of Louisiana, dus misschien kan ik zoiets nu ook wel doen. Swamp in a cube ofzo, hahaha!
 
Ik ben heel benieuwd hoe ie wordt!

In de draad over handjes wassen zei je dat het toch niet ging om 2 bakken te onderhouden. Betekend dat dat je hulp van je gezin hebt ingeschakeld of moet de scaper's tank toch weg? Zou wel jammer zijn... :(
 
Op dit moment doe ik elke week een waterverversing, dus elke bak krijgt elke 2 weken een waterwissel. Niet zoals het hoort, maar het lijkt allemaal goed te gaan, dus voor nu laat ik het zo, maar koop geen vissen bij voor de scaper's tank. Als dit goed blijft gaan laat ik het zo, als het niet goed gaat zet ik de scaper's tank te koop, eventueel met inrichting en vissen, of de vissen in de kubus erbij. En dan de scaper's tank met inrichting of schoon. Liefst met inrichting en al, omdat ik het zonde zou vinden om deze uit elkaar te halen. Maar goed, dat zien we dan wel weer.
 
Oooh... nou als de waterwaardes goed zijn dan moet het kunnen toch? Ik lees sowieso uiteenlopende ideeen over waterwissels... sommigen wisselen heel veel, anderen minder... hangt ook af van hoe je bak draait, bezetting, beplanting, etc, lijkt mij...
 
Ik werk in principe met EI, dus daar hoort bij dat je elke week 50% ververst, vandaar.
 
Vandaag heb ik het aquarium omgegooid en dat is in principe klaar, alleen krijg ik het filter niet op gang. Wordt vervolgd, hij staat al uit vanaf 3 uur vanmiddag. :(
 
Wat is er precies aan de hand dan Esther?
 
Okee, dit is tricky, ik ga de post editen. :)
De foto's staan niet op volgorde, daar blijf ik ook lekker vanaf.

Dit is een van de bollen aan de onderkant, je ziet dus hoe de wortels er dwars doorheen zijn gegroeid.
IMG_20181203_152320.jpg

Dit is het uitzicht vanaf de bank waar ik net even zat uit te puffen. Ben tot een half uur geleden bezig geweest met het filter.
IMG_20181203_201528.jpg

Zijaanzicht.
IMG_20181203_201030.jpg

Vooraanzicht oude scape. Voor degenen die zich afvragen hoe ik dat weet terwijl ik naar de code zit te kijken, maar ik heb mijn telefoon erbij, waar ik tegelijk op zit te kijken, anders kom ik er echt niet uit. :D
IMG_20181203_145924.jpg

Bijna lege bak. Ik wilde helemaal leeg gaan en alle vissen en garnalen uitvangen, maar heb het bij deze laag water gelaten en heb voorzichtig om de vissen heen gewerkt. Ging best goed gelukkig, minder vervelend voor ze dan uitvangen en de hele middag op tafel in een klein bakje. Alleen tellen is daardoor niet gelukt.
IMG_20181203_152914.jpg

Nieuwe vooraanzicht
IMG_20181203_200958.jpg

Andere zijaanzicht.
IMG_20181203_201013.jpg


Ik heb omdat ik de spraybar wilde monteren dus de slangen omgewisseld, daarbij dus de aanvoer uit het water gehaald waarbij er lucht in de slangen kwam. Ik kreeg de boel niet meer op gang daarna, dus moest de slangen loshalen, water eruit laten lopen, toen lukte het nog niet en heb ik het filter ook nog leeggegooid, waarna het wel lukte om met de pompknop de boel weer op gang te brengen. En dan zal ik voor het gemak maar vergeten te vertellen dat ik dus de slang had losgehaald van het filter en was vergeten dat ik de inlaat niet uit het water had gehaald. Waardoor het dus net leek alsof ik het hele aquarium leeg liet lopen in twee kleine bakjes, maar dat was natuurlijk niet echt gebeurd. En ik hoefde ook niet mijn man erbij te roepen terwijl ik met mijn duim de slang dichthield boven twee volle bakjes zodat hij de inlaat uit het aquarium kon halen. :D :D :D :D :D
Enniewee, de bak is weer vol, het filter draait weer, het licht brandt, de visjes scharrelen lekker rond en er bleken nog 3 hele kleine fliepjes rond te zwemmen die ik nog niet gezien had. En ik heb nu geen draaikolk rond de bollen met vissen die zich of in het oog van de tornade ophouden of bij de bodem.
De komende dagen ga ik nog de puntjes op de i zetten, ben niet helemaal tevreden over de takken, maar ik denk dat het gewoon mooi is voor nu. Heb sinds september 4 keer een aquarium ingericht, vind het wel even genoeg.
 
Laatst bewerkt:
Zo, die wortels waren inmiddels goed door die wasabi bol heengedrongen zeg!

Vandaag heb ik het aquarium omgegooid en dat is in principe klaar, alleen krijg ik het filter niet op gang. Wordt vervolgd, hij staat al uit vanaf 3 uur vanmiddag. :(

Chips! :( Gaat om de Plank-ton dus? (sorry, ik hou em erin ;) ) Extern filter? Klinkt het wel alsof het motortje loopt of doet ie helemaal niks? Slangetjes verstopt? Valse lucht?
 
Oja, die bult zand ligt tever naar rechts. :stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom::stom:
En de spraybar kreeg ik er zo gauw niet op, moet eens kijken naar wat er aan de hand is met de verbindingsstukken, want die pasten niet in elkaar, dus ik heb vast iets verkeerd gedaan ergens.
Derde edit, ik heb ook de micranthemum micranthoides (geloof ik) voor het grootste deel weggelaten. Op de bollen zag het er leuk uit, maar in de nieuwe inrichting waren het rare lange sprietjes, dus heb een paar bosjes in de grond gestoken en de rest weggedaan.
 
Laatst bewerkt:
Wat is er precies aan de hand dan Esther?

Zo, die wortels waren inmiddels goed door die wasabi bol heengedrongen zeg!



Chips! :( Gaat om de Plank-ton dus? (sorry, ik hou em erin ;) ) Extern filter? Klinkt het wel alsof het motortje loopt of doet ie helemaal niks? Slangetjes verstopt? Valse lucht?

Lucht in de slangen die ik er niet uitkreeg, zie mijn bericht met de foto's.
 
gelukkig maar dat het is goedgekomen!
 
Mooi hoor en volgens mij vind je het gewoon leuk om aquaria in te richten;)
 
Fijn dat het opgelost is en je hebt er weer wat moois van gemaakt.
Volgens mij zie je de oogjes al in de eitjes zitten.
 
Thanks allen, ja, klopt, vind ik ook heel leuk, maar de energie ontbreekt een beetje op dit moment en dan is het een hele bevalling, haha. Vandaar ook dat het allemaal een beetje een zooitje is, maar goed. Geeft niet.
En je ziet inderdaad de oogjes al zitten!
 
Dank je John!
 
Leuk die bast nog op de takken!
Vind het altijd erg leuk zo'n zwangere garnaal.
Mijn garnalen hebben groene eitjes en zijn voor de rest transparant.

groetjes John.
 
Jij ook bedankt! De eitjes zijn groen begonnen, maar langzamerhand verkleurd. Sommige garnalen zijn transparant, andere zijn weer bruin of of iets lichter bruin.
 
Hoi Esther, wat een avonturen zeg....zeker met dat filter. Bij mij werkt dat met die JBL ook alleen als ik ‘m leeg kiep. En als je nog verbindingsstukjes nodig hebt hoor ik het wel, ik heb nog heel veel stukjes liggen.
Ben je tevreden met je nieuwe inrichting? Ik ben benieuwd hoe het er nu uit ziet!
Hopelijk nu wat rust en lekker genieten!
 
Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar heb teveel andere dingen momenteel. Komt wel. Het is even wennen zo, ook de takken zijn, nou ja, niet helemaal in orde zo. Ik heb natuurlijk alles er zo snel mogelijk ingestopt, zonder al teveel te puzzelen. Ik kijk het even aan, het moet nu een beetje gaan groeien, zowel qua planten als mijn gevoel voor deze bak. Vind nog steeds de scaper's tank mooier, maar die is natuurlijk ook mooi volgegroeid nu. :D
 
Ik heb het kousje van de filterinlaat gehaald, het was helemaal dichtgeslibd in een week tijd. Bijna geen stroming meer, nu weer stroming in de bak. Ik neem het risico dat er vissen of garnalen in het filter terechtkomen, ik begreep van Carlijn dat het een goede kweekbak is. De garnalen zijn losgelaten, heb nog niets gezien wat op een jong garnaaltje lijkt, dus die zullen wel allemaal opgegeten zijn. En als ze het filter in kunnen hou ik misschien wel eens wat over, zou leuk zijn. Er is nauwelijks jonge vis ook, dus er zijn wel wat veelvraten in de bak. Ik zie wel dat ze achter jonge visjes aanzitten als die er zijn, het jong van vorige week zie ik ook niet meer, dus ja... Het is nog steeds een vrij kleine groep Heterandria's dus.
 
De visjes zijn blij met de inrichting, je ziet ze nu daadwerkelijk door de bak zwemmen. De garnalen zijn wat minder blij, ik zie er maar een stuk of 4. :( Misschien toch last gehad van het filter dat niet goed doorstroomde.
Even een filmpje van de rechterzijkant. Er zitten nu tegen de 20 visjes in. En een Pseudomugil gertrudae. Beetje krom aan het groeien, maar still going strong. :D



Ik moet nog een beetje meer finetunen, maar heb er geen tijd voor. Het is nog steeds een beetje een zooitje. Moet nog een mooi bakje gaan worden, maar heb even geen inspiratie momenteel.
 
Laatst bewerkt:
Dank je John, maar je ziet dat ik er gewoon takje ingeplempt heb, zonder op te letten waar het terecht kwam, haha. Is wel heel natuurlijk, laten we het daar maar op houden. :D
 
Oogt ook lekker rustig.
 
Ik heb 1 dode garnaal gezien van de week, toen het filter zo slecht draaide door de panty om de inlaat, maar voor de rest zie ik ze niet meer. Ben bang dat ze doodgegaan zijn.

Nog een foto van gistermiddag:

IMG_20181214_171605.jpg
 
Ik heb 1 dode garnaal gezien van de week, toen het filter zo slecht draaide door de panty om de inlaat, maar voor de rest zie ik ze niet meer. Ben bang dat ze doodgegaan zijn.
Edit, ik zie er max 4 tegelijk, dat was altijd meer, hoewel ik ze nooit alle 10 tegelijk zag.

Nog een foto van gistermiddag:

IMG_20181214_171605.jpg
 
Misschien valt het mee, ze zijn altijd goed in verstoppen.
Hopelijk duiken ze weer op :)k
 
Ja, ik hoop het ook. Sowieso zie je ook niet dat er tegen de 20 vissen inzitten. :D
 
De reden dat je de garnalen niet ziet is simpel: er zitten rovers in de bak, is netzoiets als er jagers door het bos lopen, dan zie je ook geen dieren.
 

Terug
Bovenaan