Planten groeien niet lekker


Rene B

Well-known member
Lid geworden
14 juni 2009
Berichten
9,758
Locatie
Roden
Ha, een bekend probleem!
Sinds enkele maanden doe ik wat beter mijn best voor de planten, maar nog steeds willen ze niet lekker groeien. Dubbel zo vermoeiend, omdat ik deze keer ook best wat geld erin heb geïnvesteerd.

Wat info:
- Aquarium is een Dennerle cube 60 liter
- Verlichting Aquamedic Cube 50 plant (dit is dus het pijnlijkste, verschrikkelijk duur ding), brandt 14 uur per dag
- Geen speciale bodem, gewoon normaal grind met zelfgemaakte klei/lateriet bolletjes
- Maak gebruik van een zelfbouw CO2 systeem. Wil zeer binnenkort graag een echte CO2 aanschaffen, maar dit gestuntel weerhoudt me er van. Kan o.a. niet precies zien hoeveel ik toevoeg, dus ik pomp er behoorlijk wat in, zonder dat ik mijn vissen vergas.

Ik voeg 6 dagen per week plantenvoeding toe;
Maandag, woensdag, zaterdag 10 ml sporenelementen mix oplossing
Dinsdag, donderdag, zondag 4 ml KH2PO4 en 10 ml KNO3 oplossingen
Vrijdag 50% verversing en geen voeding.

De enige planten die tot nu toe gewoon probleemloos groeien zijn Pogostemon stellatus en Hygrophila polysperma. Rode planten gaan doorgaans nog steeds kapot, ik heb er nu Alternanthera cardinalis in staan. Groeit niet, onderkant wordt helemaal kaal, maar verliest verder geen bladeren en verslijmd ook niet. Pogostemon helferi: groeit niet, wordt ook niet lelijk maar heeft wel hele kleine bladeren en omvang. Wortelt ook niet zo goed. Mossen groeien of hechten zich helemaal niet aan/op stenen. Worden langzaamaan bruin.

Micranthemum Monte Carlo, staat op 2 plaatsen. Recht voor de uitstroom van het filter, ziet er wel redelijk oké uit, wortelt en groeit echter niet. Het andere plantje staat niet in de directe stroming en is aan het verslijmen. Crypto's staan er net in en zijn nu voor 60% verslijmd, maar een deel is herstelt en groeit alweer terug. De vorige lichting groeide dusdanig hard dat ik ze eruit heb gehaald. Die doen het dus wel weer goed.

90% van de planten die ik er in zet doet ofwel helemaal niks, of verslijmt. Maar heel, heel weinig planten die ik heb geprobeerd groeien en blijven mooi. Naaldgras heb ik ook geprobeerd, dat groeide wel, maar vermeerderde zich niet en was heel erg bruin van kleur.

Wat doe ik fout? Mijn 30 liter bakje die hetzelfde voedingsschema krijgt (met gehalveerde hoeveelheden), beduidend minder goede verlichting en hetzelfde type grind wat voorheen in de 60 liter lag, groeit explosief. Nou doen ook daar niet alle planten het al te best, maar de Crypto's, Hygrophila en Pogostemon stellatus groeien de bak uit.
 
Zojuist even water laten testen, kom ik hier op uit:
NO3: 25
Fe: 0,25
PO4: 0,8
pH: 6,5
NO2 0
NH3: 0

Temperatuur zit overigens altijd rond de 25 graden.
 
Heb je een dropchecker ?

Je fosfaat zou hoger mogen, probeer 20: 2 no3 : po4 aan te houden. Maar het is meetbaar dus er is in ieder geval geen tekort.

Als je voeding en licht goed zijn blijft co2 over. Vandaar de vraag of je een continu test in de bak hebt?
 
Heb je een foto Rene? Leuk overigens dat je weer online bent al zijn de omstandigheden weer minder;)k.
 
Heb je een dropchecker ?

Je fosfaat zou hoger mogen, probeer 20: 2 no3 : po4 aan te houden. Maar het is meetbaar dus er is in ieder geval geen tekort.

Als je voeding en licht goed zijn blijft co2 over. Vandaar de vraag of je een continu test in de bak hebt?
Nee, geen dropchecker. Ik doe het puur op gevoel, zodra de vissen er last van krijgen schroef ik de hoeveelheid CO2 terug. Geen geweldige manier, dus er al eentje besteld. Ik krijg de bellen ook niet goed verspreid door de bak trouwens. Ze knallen gelijk door naar de oppervlakte, worden meegevoerd door de stroming en blijven dus gewoon aan de oppervlakte plakken. Mijn oude filter kon ik een beetje naar beneden richten zodat de bellen toch meer door de bak werden gevoerd, maar ik heb nu zo'n Eheim buitenfilter die je aan het glas hangt en daar kan dat helaas niet mee.
 
De foto's.
Laatste foto is de monte carlo die aan het versnotteren is.

Planten zien er heel geel/bruinig uit op de foto zie ik, dat valt in het echt wel mee. Bladeren zijn gewoon frisgroen, behalve de monte carlo. Ook de helferi heeft in het echt wel wat donkerbruine randjes (bruinalg?).

20181215_131732.jpg


20181215_131914.jpg


20181215_131903.jpg


20181215_131923.jpg
 
Ik ben een leek, maar misschien brengt je filterstroom teveel zuurstof in het water wat co2 toevoeging zinloos maakt.

Mooi bakje wel :)
 
Ik zou wat meer aandacht spenderen aan het CO2 verhaal. Als je dat eenmaal goed weet at te stellen, te doseren en stabiel te houden
verwacht ik dat je gelijk van de meeste problemen af bent.:thumbs:
 
Heb je nog tips hoe ik er voor kan zorgen dat de bellen beter worden verspreid?
Ik kan een stromingspompje er bij hangen, maar dan krijg ik een stroomversnelling in de bak.

Heeft het ook nog zin om het fosfaatgehalte te verhogen?
 
Laatst bewerkt:
nog tips hoe ik er voor kan zorgen dat de bellen beter worden verspreid

Kan je misschien een foto van je diffuser plaatsen? Liefst 'in actie', dus met de belletjes, op de foto.

k krijg de bellen ook niet goed verspreid door de bak trouwens. Ze knallen gelijk door naar de oppervlakte,

Dit doet me vermoeden dat je bellen te groot zijn. Mogelijks is je diffuser verstopt of heb je een minder efficiënt model. Een fijne nevel uit de diffuser is ideaal.
 
Volgens mij heb ik deze van aliexpress :Dk
Ik heb van Colombo en Dennerle ook 1 liggen, maar beid geven veel grotere bellen dan deze. Deze geeft op de bepaalde plekken een fijne mist en op andere plekken helaas wel wat grotere belletjes.

Verspreiding is ook weer gefixt door de diffuser simpelweg helemaal naar voren te schuiven. Had de fout gemaakt hem te dicht bij de uitstroom te plaatsen.
 
De glazen diffusers van Ali zijn in het algemeen gewoon slecht presterend. Zou 'm vervangen door bijvoorbeeld een Aquaria Neo.

En die geven dan een fijne mist? Zien er beter uit dan alle diffusers die ik hier heb liggen, mooi smal lijken ze.

Het licht 14 uur aan is wel erg lang. Meer als 10 uur is niet nodig.
Heb je een punt, inmiddels teruggeschroefd.
 
Volgens mij zit er best wel veel licht ook boven dus de po4 mag denk ik wel hoger. Het is geen volle plantenbak maar je kan zelf denk ik wel inschatten wat je po4 verbruik is.
 

Ziet er goed uit, inmiddels ook al besteld.

Volgens mij zit er best wel veel licht ook boven dus de po4 mag denk ik wel hoger. Het is geen volle plantenbak maar je kan zelf denk ik wel inschatten wat je po4 verbruik is.
Zit inderdaad best aardig wat licht boven, hoewel ik de lamp nog lang niet op volle sterkte heb draaien. Dan schroef ik de PO4 ook nog wat omhoog.

Inmiddels ook al 2 CO2 sets op het hoog op marktplaats.
Hervulbare flessen van Dennerle, beide met drukregelaar, 1 met magneetventiel.
 
Inmiddels 2 bellentellers aangeschaft voor beide bakken. De eerder genoemde diffusers zijn nog niet geleverd door kerstdrukte, dus daar wacht ik nog op.

Aangezien ik er zo gauw niet echt iets over kan vinden en geen zin heb om een nieuw topic te openen, was ik benieuwd of iemand mij kan vertellen waar in Groningen ik CO2 flessen kan laten vullen? Heb gisteren een fles ontvangen via de post inclusief drukregelaar, maar moet hem alleen nog vullen.
 
Top, hou hem in gedachte.

Heb vandaag een 2e set opgehaald voor de andere bak en die heeft een tweede, volle fles. Omdat ik natuurlijk aartslui ben heb ik die 2e fles lekker op de andere bak gezet. Alleen nog een tweede magneetventiel scoren ergens.

Diffusers zijn ook geleverd vanmiddag en die zijn idd stukken beter. Hele fijne belletjes/mist komt er nu uit zonder dat de helft gelijk de bak weer uit gaat. Draait nu op 2 bellen per seconde. Heb met heel veel plezier die ellendige zelfbouw rommel net in de prullenbak gemikt
 
Goed om te horen dat er weer een verbetering is aangebracht Rene. Het is wel handig om een fles co2 op reserve te hebben staan voor het geval dat.
 
Ik laat ze aan de Wasaweg vullen bij Chubb en dat kost 12,30 tot 2 liter.
Kun je daar zo langs gaan of is dat op afspraak? Ik weet dat je bij Holthausen in Hoogezand ook kan laten vullen. Maar Groningen is wel wat dichterbij (woon aan de westkant van de stad)
 
Even een update, want probleem nummer 2. Heb wat plantjes vervangen, de monte carlo was drab geworden en staan nu Crypto parva voor in de plaats. De Alternanthera vervangen door een nieuwe plant, want ook van de oude was vooral drab over, Bacopa idem, vervangen door Ludwigia palustris.

De Ludwigia verliest massaal bladeren aan de onderkant en lijkt ook niets terug te groeien. Ik weet dat nieuwe planten bladeren vaak verliezen, maar is dit ook normaal? Heb er ook Belgisch groen in staan, dat groeit best prima, maar die begint ook opeens veel bladeren te verliezen. Niet zo erg dat ik hem kaal zie worden, maar elke dag zie ik weer een paar nieuwe losse bladeren.

Waterwaarden zijn nog grotendeels hetzelfde als de vorige keer, heb alleen de fosfaat toevoeging verdubbeld. CO2 staat nu ingesteld op ongeveer 3 bellen per seconde.
 
  • Leuk
Waarderingen: Tomg
Als ik jou was zou ik eerst ook even een dropchecker aanschaffen en 30ppm vloeistof. Die 3 bellen/seconde zegt vrij weinig. Ik heb bij 2 bellen/ seconde al te veel co2 in een 100l bak.
Een dropchecker kan je vrij duidelijk je waarde aflezen en co2 evt verminderen of verhogen, doe dit wel langzaam.
 

Terug
Bovenaan