temperatuur bij nacht en dag.


Hans Maks

Well-known member
Lid geworden
13 december 2018
Berichten
230
Leeftijd
71
Locatie
Westerbork
Ik ben 2 temperatuurmeters, dit de zegmaar de kwik temperatuur staat altijd rond 23 graden. De digitale temperatuurmeter schommel in de nacht op 23.1 graden. Maar gedurende de dag komt die op 24.2 graden door de lampen (2x T5 van 47 watt). Ik wil eigenlijk op de dag op 23 graden mikken. Is het geen probleem als de temperatuur in de nacht (geen verlichting dus) een of twee graden lager uitkomt?
 
Dat is in basis zelf heel goed, want dat is inderdaad als genoemd in de natuur niet anders. Alleen wel even kijken wat de "bodem" temperatuur is voor je bewoners en daar niet onder zien te komen in de nacht, of gewoon gebruik gaan maken van een Inkbird........
 
De bak draai 3 weken, er is nog geen vis in. De Aqarium winkel zeg dat haar bakken altijd in de winkel op 23 Graden zijn.
 
23 graden is voor veel vissen prima. Maar voor anderen ook weer niet. Het ligt dus helemaal aan welke vissen je wilt gaan houden.

Zelfde geld voor alle andere waardes in je bak sommige vissen houden van zuur andere niet.
 
Tussen de 12 uur met licht, schommelt het altijd 1 graad. Ik neig om op de dag tussen 22.5 en 23.5 graden te zitten.
 
Het is inderdaad erg afhankelijk van welke vis je wil kopen maar zoals ik al zei is naast dat niet zo erg als de temp in de nacht iets lager is. Hier scheelt het ook rond de 1,5 graad.
 
De absolute temperatuur maakt mij niet veel uit, natuurlijk maakt dat uit voor de vissen. Ik meet een 1,5 graad verschil tussen de morgen en de avond in de uren dat de lichten aanstaan. Dat vind ik veel, is dat normaal? En wat moet ik als normaal instellen. De morgen of avond temperatuur instellen als aanvang temperatuur per dag.
 
Zelf zorg ik altijd voor dat de temperatuur in de nacht niet onder de 22 graden komt, dus daar stel ik de thermostaat op af.
overdag loopt het dan ook op naar plusminus 24 door de lampen.

Warmte verschil zul je altijd houden.
 
Het hebben van een tropisch aquarium is een zaak van gemiddelden. Ikzelf prefereer voor de meeste vissen een temperatuur rond de 24*C overdag en die zakt s'nachts naar 23 *C.
Ik heb de ervaring opgedaan dat de AQUAPLANTEN bij een lagere temperatuur niet zo mooi uitgroeien dan bij de door mij gemelde temperatuur.
Voor de visjes is er altijd wel een marge van 1 -2 graden. behalve heel specifieke soorten, die in zeer warm water leven ( bv Discus) of bepaalde visjes uit de subtopische aziatische en Midde-Amerikaanse gebieden die graag rond de 21* C zitten overdag. Ik heb bv Chinese danio's en diverse Gourami soorten, maar ook Guppen, zwaarddragers en platys, gewoon s'zomers in de vijver gehad. Met black mollys gaat dat juist weer niet, die zitten graag wat warmer.
 

Terug
Bovenaan