Nieuw Aquarium met betta man


Tessahol99

Well-known member
Lid geworden
11 februari 2019
Berichten
579
Leeftijd
24
Locatie
Ede, Nederland
Hallo mede aquarium houders. Ik heb 2 weken geleden een superfish aquarium van 20 liter gekocht waar alles bij zat wat ik nodig had. Superfish 20 filter, 50 watt heater, thermometen, betta waterverbeteraar, betta voer, netje, noem maar op. Nu heb ik mijn aquarium 2 weken lang laten indraaien en vandaag heb ik de bewoner opgehaald. De nieuwe bewoner is een Betta man. Hij was eerst enorm actief maar na een uurtje is hij veel rustiger en ligt vaak op de bodem of op de filter, ik maak me best wel zorgen dat er iets mis is. De vis ademt verder goed en de waterwaardes waren prima (laten testen in de dierenwinkel) zou iemand me kunnen helpen?

6275F7C3-BDDC-4C41-81D6-9C7B6A51CB3D.jpeg


986A20D4-F5EA-4FD3-B51E-6F27B45E843C.jpeg


image.jpg
 
Na 2 weken zijn de waterwaarden nog niet goed, mogelijk dat toen je de Betta erbij deed de waterwaarden daardoor achteruitgingen, je bak is nog niet voldoende ingedraaid om deze verandering op te vangen, ik zou 50 % water verversen nu en houd de Nh3/4 alsmede de No2 in de gaten de komende tijd, meet je een van deze dan gelijk weer verversen, Mooie vis overigens.

Verder mogen er wel wat meer planten in de bak en een Betta heeft ook graag drijfplantjes, anders voelt hij zich niet vrij en wat bespied, wat ook nog een deel oorzaak van zijn gedrag nu kan zijn.
 
Welkom.

Je had idd beter even kunnen wachten met het plaatsen van de Betta, nitriet piek kan komen tussen de 2 en 3 weken.
En wat hierboven al is aangeven, een paar drijfplanten zou hij waarderen.
Is de stroming ook niet te hard? Het is weliswaar een klein pompje maar die kunnen nog behoorlijk stroming geven.
 
Welkom, die plant aan de rechterkant is een javavaren en hoort op hout of steen gebonden te worden anders gaatie dood

Dat wist ik ook niet, ik heb hem ook in de grond zitten, en van mij begint die langzaam al af te sterven lijkt het wel op idd, Ik had hem eerst op hout zitten maar ik vond het hout niet mooi in me aquarium dus heb ik het hout eruit gehaald en de javavaren in de grond gestopt.
 
Anubias soorten, Buchephalandra soorten en Javavarens moet altijd op worden gebonden of je moet er voor zorgen dat de wortelstok (rizoom) niet in de grond staat deze kan verrotten en de plant kan zijn voeding niet opnemen.
 
Langvinnige betta's rusten ook regelmatig uit, dus hoewel de waterwaardes het probleem kan zijn hoeft dit niet persee.
 
Ik heb ondertussen een nieuwe filter aangeschaft die minder stroming veroorzaakt. De waterwaardes zijn allemaal gewoon goed maar nogsteeds hangt mijn visje maar een beetje leveloos bovenin het hoekje. Ik heb bactoturbo toegevoegd om de nieuwe filter te compenseren en ik heb de oude spons goed uitgeknepen in de bak.
 
Dat het visje in een hoek hangt kan ook komen omdat je geen drijfplanten hebt. In de hoek is nog enige beschutting. Je hebt namelijk ook erg weinig planten waar hij uit kan rusten.
 
Ik heb bactoturbo toegevoegd om de nieuwe filter te compenseren en ik heb de oude spons goed uitgeknepen in de bak.
Houd je waterwaardes zeer goed in de smiezen, waarschijnlijk ga je toch een NH3/4 en/of NO2 piek krijgen.
 
Ik heb ondertussen een nieuwe filter aangeschaft die minder stroming veroorzaakt. De waterwaardes zijn allemaal gewoon goed maar nogsteeds hangt mijn visje maar een beetje leveloos bovenin het hoekje. Ik heb bactoturbo toegevoegd om de nieuwe filter te compenseren en ik heb de oude spons goed uitgeknepen in de bak.
Oude filter nog mee laten draaien of de inhoud daarvan overgenomen hoop ik, of alleen het filtermateriaal uitgeknepen in de bak?
 
Ik heb alleen de filterspons uitgeknepen. Ik hou het water nu zeer goed bij en ik heb net 50% van het water ververst door inderdaad een no2 piek. Dit zijn de waterwaardes op dit moment.

image.jpg
 
Ik heb ondertussen ook drijfplanten besteld dus die komen er zeker wel aan. Na het verversen van het water zwemt mijn visje weer een stuk vrolijker rond! :) ik ga het water goed in de gaten houden en zorgen dat mijn visje gezond blijft. Ik vroeg me nog wel af hoe je precies die javavaraan ergens aan “vast moet binden” ik ben best wel nieuw in het hele aquarium vak.
 
Een 20 Liter bakje vind ik wel erg klein voor een betta, vooral een mannetje. Ze zijn graag aan het speuren. Omdat je ook nog planten etc erin hebt, zal de ruimte om in te zwemmen ook krimpen. 25 Liter met decoratie etc. inclusief is wat beter. Dan kom je op een bak van 30L exclusief planten, decoratie etc.
 

Terug
Bovenaan