Is dit blauwalg?


RednasNL

Well-known member
Lid geworden
16 oktober 2018
Berichten
741
Is dit het befaamde blauwalg?
20190217_184626.jpg
 
Mijn huidige filter is een eheim classic 2215. Zou voldoende moeten zijn voor mijn netto 100 liter. Maar helaas heb ik heb getest en pompt hij maar 190lph.
Vandaar ook mijn bod op de 300liter bak ;) of dat of een nieuw filter. Natuurlijk niet biede but time is running short.

Ik heb tevens staghoorn waar ik niet vanaf kom ondanks ik na 10 nh3/4 metingen altijd 0 meet. Wat in mijn ogen neerkomt op slechte doorstroming/vervuilde bak.

Vervuilde bak kan tevens een oorzaak zijn voor blauwalg als ik me dat goed herinner.


No3 is na waterverversing en bemesting ongeveer 35 en aan het eind van de week 10/15

Po4 is na verversing en bemesting ongeveer 2. Einde van de week 0.5.

Dus vermoed dat mijn algen problemen komen door het gebrekkige filter.
 
Vervuilde bak kan tevens een oorzaak zijn voor blauwalg als ik me dat goed herinner.
Dat wordt wel gezegd maar ik vermoed dat het meer de oorzaak van de oorzaak is.
Door de vervuiling ontstaat er een onbalans in de voeding stoffen waat blauwalg van profiteert.
Althans dat is mijn vermoeden.
 
Blauwalg zie je vaak bij overbelasting en met 190 liter heb je weinig capaciteit. Maar vaak is dat wel voldoende op 100 liter. Als er veel licht op die voorste rand komt dan kan dat mede de oorzaak zijn.
 
Er komt naar mijn idee niet veel direct licht op die plek. Daar ligt altijd catappa en aan die kant heb ik een aantal grote lotus bladen aan het oppervlak
 
Blauwalg is GEEN alg maar een snel groeiende bacteriekolonlie. Ze leeft van afvalstoffen die niet worden omgezet door andere bacteriën en erger, ze creëren hun eigen biotoop. Daarom groeit het ook zo hard.
Blauwalg kan NIET tegen minder voedingsstoffen en ook niet tegen donkerte. dus een oplossing zou kunnen zijn: Voorlopig helemaal geen plantennvoeding en ook je dieren voeren om de dag.
Met je filter alleen met kool en watten de voedingsstoffen afvangen en de bak gedurende 3 dagen verduisteren en geen licht. Meteen daarna, waterwissel en bodem goed afzuigen. en dan weer een week later de kool uit de filter en weggooien. Dan is de basis voor de vorming van blauwalg verdwenen.
 
Bedankt bigsmoke!!

Ik twijfel nu sterk over wat ik ga doen.
Het lijkt er inderdaad op dat de bodem al dicht aan het slibben is. Dus ben aan het twijfelen om de hele handel eruit te halen en dan filterzand erin. Maar pfff haha dat stond eigenlijk niet op de planning. Denk je dat dit met de huidige setup een terugkerend probleem zal zijn als ik jou methode toe ga passen?

Als ik de bak leeg trek komt er een andere bodem in en gaat het grote blok hout eruit zodat er betere doorstroming is. Maar omdat er dan alleen zand in komt ben ik bang dat ik overal blauwalg ga krijgen.
 
Blauwalg groeit volgens mij van een overschot organisch afval en als je voeding mindert dan kunnen je planten een tekort krijgen waardoor je andere algenproblemen krijgt. Dagelijks de blauwalg verwijderen helpt en je hebt soms een lange adem nodig.
 
ik sluit me aan bij big smoke verklaart ook waarom ik zulke bacterie niet meer krijg ik doe maar weinig fertilezer in me bakken
 
Ik sluit hiervan af.
Er zijn EI bakken met giga overschot aan voeding zonder blauw alg.
ik vraag echt me af waar iedereen dat EI vaandaan heeft lol die mensen die ik volg op youtube etc gebruiken dat niet hoor en die hebben honderde bakken beplant ook geen gekke filters etc https://www.youtube.com/user/lbknuggs hier een voor beeld zijn er veel meer
 
ik sluit me aan bij big smoke verklaart ook waarom ik zulke bacterie niet meer krijg ik doe maar weinig fertilezer in me bakken

Door zo weinig toe te voegen kun je tekorten krijgen waardoor je weer algen de kans geeft. Veel overdoseren is ook in principe geen must maar zorg ten aller tijde voor voldoende voedingsstoffen voor een goede plantengroei.
 
ben daar ook nie bang voor om te weinig toe voegen als ik me drijf planten zie verkleuren weet ik heej te weinig voeding en doe ik er een dot bij als je alge weg hebt in een bak komt het ook niet terug of je moet wel heel gek doen
 

Terug
Bovenaan