Uit elkaar spatten aquarium??


Roontje

Well-known member
Lid geworden
14 januari 2019
Berichten
67
Leeftijd
58
Locatie
Rotterdam
Nadat ik de bak op het meubel had geplaatst, is de bak aan de binnenzijde goed schoongemaakt. Toen bleek pas dat er een flinke kras zat aan de voorzijde van de bak ter grootte van een cm of 8. :stom:
Voelend aan de binnenkant van de bak, bleek dat het een diepe kras betrof, nagel bleef er achter hangen. Contact opgenomen met de leverancier van het aquarium, die reageerde eigenlijk direct pos hij vond het erg vervelend en hij zei dat er een nieuwe bak moest komen. Ben blij met de reactie van de leverancier, laten we dat vooropstellen, maar het was wel een directe streep door de rekening m.b.t. het opstartschema van het nieuwe aquarium. Nu moet er gewacht worden totdat ik de nieuwe bak in huis heb. Maar erger vind ik nog dat ik minimaal 2 a 3 weken moet wachten voordat ik de bak vol kan laten lopen met water, i.v.m. mogelijk uit elkaar spatten van de bak Dat advies gaf de leverancier mij mee tijdens het gesprek over de eerste bak.

Nu mijn vraag aan de leden hier. Ik twijfel niet aan de know how van de leverancier. Ik vind het verwarrend als ik mensen hoor dat zij direct de bak vol hebben laten lopen en ik kan hier ook niets vinden van het uitelkaar spatten van aquaria.

Tevens kijk ik zoals de meeste hier denk ik naar de DIY aquaman van you tube en hij belast zijn bakken na 1 a 2 dagen en dan praat ik echt over megabakken. Tevens staan er filmpjes van mensen die hij eigen bak plakken, 1 a 2 dagen laten uitharden en de bak vol laten lopen.

Hebben jullie hier wel eens iets over vernomen?


MVG

Roontje
 
De gebruikte kit heeft minimaal 48 uur nodig om voldoende te harden. Daarna kun je water in de bak doen, maar anders ook nog niks, dat heeft te maken met vluchtige stoffen die nog uit de kit ontsnappen en dat kan inderdaad wel een week of 3 duren eer dat helemaal klaar is. Ruik maar eens aan de kit, dan weet je precies wat ik bedoel. Spoelen helpt NIET. de gassen moeten aan de lucht ontsnappen.
Dus water in je bak, na 48 uur ja hoor, maar de bak is pas vrij van uittredende stoffen uit de kit na 15-21 dagen.
 
Een aantal bouwers en kitten hanteren 24 uur per mm voor volledige uitharding.
Maar er zijn ook hoopjes mensen die het na 48 al goed genoeg vinden en de bak vol gieten.
Of het invloed heeft op de levensduur geen idee
 
Dit betreft denk ik dan een bak die je speciaal hebt laten bouwen? De standaard bakken uit de lfs zullen denk ik niet zo snel bij je in de huiskamer staan na het maken.
 
Dit betreft denk ik dan een bak die je speciaal hebt laten bouwen? De standaard bakken uit de lfs zullen denk ik niet zo snel bij je in de huiskamer staan na het maken.

Vind dit wel een goede opmerking. De meeste standaard bakken zijn zeker al een tijd onderweg.
Tevens hanteren zij een droogtijd in de fabriek.

Mijn hagelnieuwe bak had een productie datum van 16 april 2015. Levering was augustus 2015.
Dus de bak was al vulklaar.
Fabrikanten kunnen dat niet verkopen. Een wachttijd van een maand na aankoop.
De bak moet vulklaar in de winkel staan.

Op maat gemaakt gelden natuurlijk wel andere voorwaarden. Ik zou zelf een maatbak ook zeker 1 maand droog laten staan.
Kitnaden moeten echt goed uit dampen voor optimale hechting.
Er komt tenslotte wel 10 jaar 24/7 water in te staan.
 
Mijn aquarium heb ik op maat laten maken bij Van Wolveren, hun gaven het advies om 7 dagen te wachten met het vullen.

Mijn vorige bak heb ik zelf gekit en na 3 dagen al voor het eerst gevuld, geen problemen gehad (bak was 140 x 40 x 40)
 
Gemiddelde levertijd bij een goede bakken bouwer is 4 tot 6 weken dit ivb de uitharding kit en het uitwerken van schadelijke stoffen
 
Ok super dank jullie voor de snelle respons.

Dan nog maar wat geduld opbrengen, beter goed doen dan achteraf met de schade zitten.


Roontje
 
Mijn bak is "handmade" door een bedrijf uit Weert. Is nu na dik 20 jaar nog steeds waterdicht, en heeft zelfs een in 3-en gedeelde voorruit, dus in totaal 6 kitnaden.
 
Ik denk ook dat de handgemaakte bakken van betere kwaliteit zijn dan alle fabrieksbakken van tegenwoordig. Mijn vader heeft er ook nog een en die is ook al 18 jaar oud.
 
Gezien de reacties, hier blijkt wel dat dat vroeger egt alles beter was. Nou ja niet alles, maar veel wel. Kijk naar de "oude" bakken 20 of 30 jaar is geen uitzondering. Denk dat de bakken, anders gemaakt dan met de hand gebaseerd is op massaproductie, zoals zovele dingen tegenwoordig. De vervangende nieuwe bak komt a,s vrijdag. dan geduld uitoefenen m.b.t. het uitharden van de kit. Maar ik ga me vast niet vervelen, mijn dochter wil ook een kastje hebben voor haar bak. dus wordt vervolgd.


Roontje
 
Offe, eens lekker inlezen, welk vissies en plantjes je zo bij elkaar kan zetten en welke niet..!
Goede voorbereiding kan zoveel ellende achteraf besparen! Is net als aanschaf van de benodigde spullen, doe het in een keer goed, met kwaliteit en dan heb je er ook jaren lang alleen plezier van.
 

Terug
Bovenaan