kogelvissen


Nekko

Well-known member
Lid geworden
26 oktober 2015
Berichten
3,143
Locatie
Rotterdam
Hallo, ik heb een bak staan van 80cm.Ik zou hier graag zoetwater kogelvissen in willen houden.
Mijn eerste vraag is is er een kogelvis van wat groter formaat die hier in kan?

En als dat niet zou kunnen zou ik de dwarfpeapuffers willen houden.
Ik heb nogal een overschot van slakken in mijn garnalen bak deze slakken wil ik gebruiken als voedsel.
Alleen het zijn niet belachelijk veel slakken. Dus het liefst zou ik als het peapuffers worden er niet teveel nemen. Dacht aan een stuk of 6 max.

Natuurlijk wordt het een speciaal bak sinds puffers niet echt samen kunnen met andere vissen.
Iemand tips ? ik heb geen ervaring met kogelvissen.
 
Met 80cm zou ik er lekker een speciaalbak voor dwergjes van maken. Flink wat planten om de zichtlijnen te doorbreken, zodat ze elkaar (en zichzelf in de ruiten) niet teveel zien. 6 is misschien wat veel, maar met voldoende planten en andere verstopplekjes moet dat best mogelijk zijn. Ga dan wel voor 2.4.0, want met teveel mannetjes krijg je teveel testosteron n de bak en je weet vast wel waar dat toe leidt ;)
Voordeel van dwergjes is dat die niet per se slakken nodig hebben om de tanden op lengte te houden. Die van mij hebben het jaren lang op rode mug en af en toe een meelworm uitstekend gedaan. Dus mocht je slakkenplaag bij je garnalen dan opgelost zijn, zou het geen probleem worden als de toevoer van slakken dan stagneert.

Ik ga je volgen, dwergjes zijn leuk!
 
Gekookte mosselen gaat ook prima.
 
In stukjes gesneden bedoeld Bertus denk ik.
 
Waarom , hij heeft toch tandjes. die moeten slijten.

En ook een slakkenbak maken. en slakken kweken, met komkommer.
 
Waarom , hij heeft toch tandjes. die moeten slijten.
Voor een grotere kogelvis geldt dat zeker. Maar in 80cm zou ik zoals gezegd lekker dwergkogeltjes houden. En die hebben dat 'probleem' niet, die kunnen prima op rode mug en af en toe een slakje.
 
Zoetwaterkogelvissen eten slakken,behalve de puntslakken,deze hebben een te hard huisje,de kogelvis is een uitstekende vis om je slakkenpopulatie op te ruimen,maar als de slakken op zijn of niet meer aanwezig zijn dan begint dit visje de staartvinnen van de overige vissen aan te vallen en haalt of hapt daar kleine rondje's uit.

Het is wel een interesante vis om te houden maar zorg wel voor voldoende slakken,en neem er niet te veel want dan moet je voor nog meer slakken zorgen.

Al naar gelang de grote van de kogelvis pakt deze vis een slakje in zijn bek en kraakt het huisje in zijn bek,eet "het vleesgedeelte op" en spoegd het restand weer uit.
 
Eten de brakwater (gsp) de torenslakken wel? M'n slakken zijn ver weg (verstopt?) Ben ook nog aan het leren met verzorging verpleging kogel, doet het nog goed tot nog toe. Mossel geef ik ook, beetje laten dooien maar hij hapt er goed in. Ook de krill is zo verdwenen. Geef hem niet dagelijks z'n portie, dit is afhankelijk van zn buikje.
 
Zoals treb al zegt, de huisjes van torenslakken zijn te hard voor de meeste kleine kogelvissen. Misschien dat een Fahaka of een MBU ze wel kan hebben, maar een GSP zeker niet. Kleine mosselen of poelslakken zijn prima voedsel voor een GSPtje (leuke visjes als je ze op brak kunt houden!)

Dus wel, hoor.
die blijven ook door groeien.
Ik begrijp dat veel sites dit zeggen. Om mezelf nou een expert te noemen op dit gebied gaat erg ver, maar een ervaren verzorger van deze soort ben ik wel. Helaas is mijn inlog op het kogelvisforum niet meer actief, dus ik kan je de topics niet meer laten zien.
Op rode mug en meelworm kunnen ze zonder problemen heel oud worden (dwergjes hè!). Natuurlijk zullen ze een slakje zeker niet uit de weg gaan, integendeel, je bent erg snel van een slakkenplaag een plaag af als je er eentje bij doet. Maar dat mag het doel niet zijn ;)
 
Laatst bewerkt:
Wie heeft het over poelslakken? ik niet.
 
Wie heeft het over poelslakken? ik niet.
Ik gebruikte poelslakken als voorbeeld. Had misschien beter gewoon 'slakkenplaag' kunnen gebruiken. (tekst in oorspronkelijke bericht ook maar even aangepast)
 
Ja, posthornslakken. die kweek ik zelf ook.
Haal ze met komkommer tegelijk uit de bakken, en doe ze in een stromingsbak.
 

Terug
Bovenaan