Zelfbouw 3.200 liter in 5 geschakelde bakken


Wat mooi nu al, zal straks eenmaal gevuld, dan is hij volgens mij helemaal in een woord SCHITTEREND.:stars:
 
@Fuubs
Even kijken naar de regels voor betaalde attracties.
  • De brandweer moet beoordelen hoeveel mensen er binnen mogen en of alle bewegwijzering zichtbaar en volgens regels aanwezig is.
  • Er moet voldoende parkeerplaats zijn
  • De sanitaire voorzieningen dienen afdoende te zijn
  • Er wordt belasting geheven over de inkomsten (op gemeentelijk niveau)
  • Ik moet er inkomsten belasting over afdragen.
  • Er dient beveiliging aanwezig te zijn om de orde te bewaren in de wachtrijen
Hmm, ik denk niet dat ik entree geld ga heffen ;-)
Maar wellicht t.z.t. een huiskamer bezoek ???
 
Zo het is enige tijd geleden dat ik een reaktie heb gegeven in dit topic. Het project is niet dood maar heeft tijdens de zomermaanden wel op een laag pitje gestaan. Ben inmddels weer met verschillende taken aan de gang. Inhoudelijke reakties komen er aan......
 
Daar kan ik me best wat bij voorstellen met de temperaturen van af gelopen zomer
Schermafdruk op 2019-06-21 22-15-42.png
is nu een stuk aangenamer om weer wat te doen ben benieuwd
 
Deze ochtend met veel bewondering het hele topic doorgenomen. Wauw! Wat een mooi droom project.

Bedankt voor het schopje omhoog, ik blijf zeker volgen. Veel succes er mee!
 
@DanielHoogland
Wauw het topic in een ochtend doorgelopen dat is al een prestatie:D


AZAC.
Om dan toch weer eens iets inhoudelijks te posten het volgende. In april jl. mocht ik de grens oversteken om bij de Antwerpse zee Aquarium vereniging een presentatie geven over de bouw van mijn "bakje". Aan de hand van dit bouwverslag was het niet moeilijk om anderhalf uur over het project te praten met anekdotes foto's en filpjes etc. Het was natuurlijk enigzins jammer dat ik nog geen verhaal kon geven over de opstart, levende have etc. Je kunt het ook positief bekijken, dan is er een reden voor deel 2 twee, als men mij dan nog eens over de vloer wil hebben :engel:. Ik vond het in ieder geval leuk om te doen en ben zeker na de pauze waarin het ging over mijn plannen voor de opstart en te gebruiken methode kritisch bevraagd. Men zal hebben bemerkt dat ik nog geen praktijk ervaring heb met de zeewater hobby en dus voornamelijk met boekenwijsheid op de proppen kwam (de boeken van Tanne om precies te zijn...).

- overigens heb ik uit de opmerkingen van de ervaren aquarianen diverse tips overgehouden die ik inmiddels al heb toegepast of nog ga toepassen..

En voor wie denkt dat het verenigings leven dood is omdat alles zich op het internet afspeelt. Er zaten een kleine 45 man en vrouw in de zaal. Niet specifiek voor mijn presentatie, nee er is mij verteld dat dit iedere maand het geval is bij de vernenigings avond.

Bij deze bedank ik Azac nogmaals voor de uitnodiging.
 
Je hebt in Utrecht ook zo'n club die volgens mij vrij levend is

Enkel de gemiddelde leeftijd is wel vrij hoog heb ik het idee bij al die clubs.
 
Enkel de gemiddelde leeftijd is wel vrij hoog heb ik het idee bij al die clubs.
Ik denk dat de gemiddelde leeftijd in onze hobby overal vrij hoog is. Het is nou niet bepaald een goedkope hobby die je makkelijk met een krantenwijk kunt bekostigen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen :)
 
Haha nee dat snap ik maar 65+ of 30+ zit wel een verschil in.

Merk wel dat veel van die oude mannen er ook allerlei oude gedachte van vroeger op na houden wat nogal achterhaald is.

Dan spreek ik wel over zoet hoor zee ben ik niet verder gekomen dan heel veel lezen en toen besloten dat wat ik wilde niet te doen was met alles ;)
 
Ach al die maniertjes en adviezen.. In de loop der jaren wel ondervonden dat waar je ook komt, er is altijd iemand met een nieuwe of andere kijk op dingen. Wat je in stad A vooral niet moet doen wordt in stad B als eerste gedaan. Toch heeft zo'n vereniging wel wat, helemaal als er van die interessante project voorbij komen als die van Hensie. Had er graag bij geweest!
 
Ik denk dat de gemiddelde leeftijd in onze hobby overal vrij hoog is. Het is nou niet bepaald een goedkope hobby die je makkelijk met een krantenwijk kunt bekostigen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen :)

Jouw bak is natuurlijk geen referentie als het aankomt op budget.
Elke hobby kost wel wat. Ik vind de instapkost behoorlijk laag eigenlijk.
Met een bakje van 80l aan 150€, en dan wat visjes, zand en plantjes voor nog eens 150€ kan je al starten. (Maar het kan veel duurder natuurlijk met een discusbak van 600l, en een hoop controllers. )
Dat is de prijs van een basis GSM....
Zeewater is natuurlijk merkelijk duurder. Ik heb er ook over gelezen, en besloten dat ik gezien werk en buitenlandse reizen gewoon niet de zorg kan geven die nodig is.
 
Een eerste tip die ik tijdens mijn presentatie bij AZAC ontving was dat mijn manier om met Osmose water te werken voor mijn bak niet de meest handige was. In mijn oorspronkelijke plan zou ik een IBC container van 600 liter vullen met osmosewater. Dit vat zou in de garage staan. Vervolgens zou het Auto top-off systeem aangesloten worden op een pomp die in het IBC vat ligt welke het osmose water naar de sump zou pompen.

Waarom zo moeilijk doen, was de opmerking en niet gewoon het Osmose apparaat aansluiten op een vlotter die in de bak hangt en die "af" gaat als het water onder een bepaald niveau zakt. Ik had immers een Vertex puratek 100 die automatisch stopt als de druk op uitvoerleiding te groot wordt en weer inschakelt als de druk afneemt. De enige andere benodigdheden:

- vlotter
- magneetventiel
- 24 volt voeding voor het magneet ventiel
- een paar meter kabel

De puratek is leuk en aardig maar bevat geen filter voor silicaten. Nu had ik in het verleden al eens een houder met 3x 10" filterbehuizingen aangeschaft. Door de volgorde van de filters aan te passen heb ik nu 7 filterstadia:
  1. Sedimentfilter 5 micron
  2. Sedimentfilter 1 micron
  3. GAC koolfilter
  4. Blok koolfilter
  5. Osmopure membraam 285 (op de foto zijn 5 en 6 omgewisseld)
  6. DI hars (op de foto zijn 5 en 6 omgewisseld)
  7. Silicaat hars
Wellicht overdreven maar met de hoeveelheid verdamping die ik ga krijgen is het denk ik niet overbodig.

Op de foto is te zien dat het apparaat in de volle zon hangt. Door de overvloedige zon in de afgelopen maanden zit er alg op de sedimentfilters. Die moet ik dus nog afplakken zodat de zon er niet meer bij kan.

Overigens had ik nog een klein dingetje met de riolering. In de garage is een afvoerput aanwezig. Alleen had ik die in de afgelopen jaren nauwelijks gebruikt. En als ik hem gebruikte was het maar voor korte tijd. Ik heb inmiddels mijn bak met Osmose water gevuld en tijdens dat proces dat ruim 10 dagen heeft geduurd bleek dat de afvoerput verstopt zat. Dus een mooie plas water in de garage waar ook een collectie hout aanwezig is voor diverse projecten. Een deel daarvan heb ik kunnen weggooien omdat het krom getrokken is.
osmose.png
 
Zou dan wellicht kijken naar iets van een kastje om die houders heen, iets wat je er vrij eenvoudig weer af/voor weg kunt halen. Kun je de dingen wel checken indien nodig
 
Eerder in dit topic heb ik uitgeschreven hoe ik alle apparatuur ga aansturen. Keywords Sonoff, MQTT Seneye,
Er komen iets van 30 stuks techniek die ieder van stroom voorzien moeten worden en gemonitord moeten worden. Een paar intelligente verdeeldozen waren dus nodig. Deze heb ik als volgt gemaakt.

Men neme 10 stuks Sonoff Pow R2 en plaatst deze enigszins willekeurig op een oppervlak
Schakelkast01.png


Dan pak je een rol 2.5 mm koperdraad en een paar bevestigingclips, buig, knip en strip e.e.a. en maak wat verbindingen.
Schakelkast 02.png


Herhaal dat een aantal keer en je komt hier uit. Zoals je ziet is het wel handig om de juiste kleurcodes te gebruiken.
Schakelkast03.png


De basis is hierboven gemaakt maar je wilt ook wat stekkers kunnen inpluggen dus pak je een perspex plaatje en boort daar 10 gaten in waar je het schakel materiaal in steekt.
Schakelkast4 .png


Oeps je moet dat schakelmateriaal natuurlijk ook aansluiten. Dus ga je vrolijk verder met het knippen, buigen en strippen van wat koperdraad..
Schakelkast6.png

Nu kun je de perspex gatenkaas bevestigen en stuk voor stuk het schakelmateriaal aansluiten
Schakelkast7.png


En als je dat allemaal goed hebt gedaan dan krijg je een schakelpaneel voor 10 apparaten.
Individueel in en uit te schakelen:
- met de schakelaar op Sonoff,
- door de stekker uit het stopcontact te verwijderen
- via het web interface van de sonoff
- via scripting in Node Red en MQTT signalen
Schakelkast9.png


Oh, had ik aangegeven dat ik aan één schakelpaneel niet voldoende heb. Hier hangen er 2 naast elkaar ieder aangesloten op een afzonderlijke stroomgroep en afzonderlijke aardlek schakelaar, Alles kleur gecodeerd zodat ik weet met welke groep ik te maken heb.
Schakelkast10.png

Er ontbreken een paar Sonoff'kes. Die waren defect of ik heb met het flashen iets verkeerd gedaan. Deze worden later toegevoegd.

Iedere sonoff heeft een webinterface waarmee ik het apparaat kan in- of uitschakelen. En tevens kan ik het stroomverbruik bekijken.
1569959511771.png
 

Bijlagen

  • Schakelkast8.png
    Schakelkast8.png
    191.5 KB · Weergaven: 211
En omdat het kan hierbij een gifje van het paneel in aktie.
Schakelkast2.gif


En hierbij de huidige versie van het het controle paneel met de pomp elektronica alsmede wat PC apparatuur voor de aansturing:
- voeding en aansturing voor 2x Maxpect Duo, 2x Maxspect Gyre, 2x Jebao DCP 15000 - ook hier kleur gecodeerd zodat zichtbaar is op welke groep ik de apparatuur moet aansluiten.
- Raspberry pi (MQTT en Node red)
- kleine Windows PC (headless) voor webcam en Seneye
- netwerk switch -> bekabeld omdat dit beneden het waterniveau is en het Wifi signaal hier niet betrouwbaar werkt

Controle bord.png
 
Snap er niks van, alsof ik naar een star trek control panel kijk, maar zeer indrukwekkend allemaal:thumbs:
Dank je Thea, en schaam je niet dat je het niet herkent. Dit is ook niet direct voor de Aquarium hobby gemaakt. De pompen natuurlijk wel maar verder is het gewoon computer spul. De gemiddelde zeewater aquariaan is veel beter af met een Apex of Profilux controller. Direct bruikbaar en vele malen makkelijker in gebruik.

Maar goed ik ben werkzaam in de IT en heb de spullen toch liggen en weet het (met veel tijd en moeite) bruikbaar te maken voor mijn project.
 
Heel gaaf allemaal! Mooi om te zien hoe je hobby en werk combineert. Kost je nu even wat werk maar volgens mij gaat dit heel veel gemak bezorgen over een tijdje. De bak staat er nog op dezelfde manier bij?
 
Super project!
Wanneer wil je vissen zien zwemmen?
Ik zou gek worden dat het een jaar duurt eer er water in die bak zit....
 
Super project!
Wanneer wil je vissen zien zwemmen?
Ik zou gek worden dat het een jaar duurt eer er water in die bak zit....
Moet je nagaan dat het begin van dit topic al uit 2017 stamt... Geduld zat, maar ook ik zou het niet zo lang volhouden :juggle:
 
Moet je nagaan dat het begin van dit topic al uit 2017 stamt... Geduld zat, maar ook ik zou het niet zo lang volhouden :juggle:
Ik heb mijn aquarium eind augustus besteld. Dat gaf wat druk om die hoek in het huis leeg te maken.
Maar bij aankomst is die wel dezelfde dag nog gevuld, en 's avonds draaide de pomp.
Zondag wat plantrestjes van MP, en gisteren de plantenbestelling in de bak gedaan, en de CO2 opgestart.

Ben echt aan het aftellen om vissen te gaan halen.

Die maand wachttijd gaf me de gelegenheid om alvast wat spullen van Ali te laten toekomen (CO2, testkitjes, hout, zaadjes, schaar en pincet etc.
Elke week kwamen er wel 1-2 pakjes toe. Elke dag Sinterklaas :)
 
Excuses aan de niet techneuten omder de volgers van dit topic maar dit is weer een technische update :D

Ik heb vorig jaar via een mede hobbyist een heftige noodstroomvoorziening (UPS) voor een appel en een ei op de kop kunnen tikken. Het is een Smart UPS 3000 met 3000 VA. In de computer wereld is dat best een zware UPS (letterlijk en figuurlijk). Natuurlijk waren de batterijen versleten maar dat was bekend. Mijn project is nog niet zover dat ik kan gaan opstarten maar ik kom steeds dichter bij de eindstreep (euhhh het begin :). Ik ben bezig om (nood)procedures te configureren en dus moet ik ook stroomuitval kunnen simuleren. Het was dan ook tijd om nieuwe batterijen aan te schaffen.

Vorige week heb ik een pakketje van 18 kilo binnengekregen. De besteller van de pakketdienst was blij er van te zijn :).

In het weekend heb ik een van de kastjes onder het aquarium ingericht als ruimte voor de noodstroomvoorziening. Een paar balkjes vuren verlijmen met een tussenschotje waarmee het gevaarte van ruim 35 kilo verankerd wordt zodat het niet kan omvallen.

1571947125884.png


Vervolgens moeten een aantal kabels door getrokken worden:
- stroom in
- stroom uit
- netwerk aansluiting (deze UPS is voorzien van een netwerkcontroller)
- seriële poort voor de initiele configuratie
- temperatuur sensor (de UPS is dus ook voorzien van een temperatuur sensor waarmee ik de temperatuur boven de bak ga monitoren)
1571947330078.png


Dan het gevaarte in 2 oppakken en op zijn plaats schuiven. Vervolgens de batterij-lade erin schuiven.
1571947403961.png

Deksel bevestigen en apparaat aanzetten. Daarna nog de kastdeur plaatsen en er 2 jaar niet meer naar omkijken. Na 2 jaar moeten de batterijen vervangen worden.
1571947461839.png


Een Smart UPS 3000 is geen kleine jongen en dan denk je toch wel even vooruit te kunnen. Ik heb er alle computer apparatuur op aangesloten. Zodat bij stroomuitval het controle systeem blijft draaien, Dit vraagt alles bij elkaar niet veel vermogen en deze UPS kan dat spul makkelijk een dag in de lucht houden:
  • Raspberry Pi,
  • netwerk switch,
  • WiFI zender,
  • Pc,
  • SenEye
  • ADSL modem
Maar zodra je er pompen op aansluit wordt het een ander verhaal. Het plan is om de 2 Maxspect Duo pompen op de UPS aan te sluiten. Daarmee wordt er bij stroom uitval door heel de bak nog een minimale waterbeweging in stand gehouden. Dus ga je testen hoe lang de UPS het volhoud met deze 2 pompen aangesloten. Ik heb nog niet alle cijfers maar als de beide pompen op 100% staan te draaien dan geeft de UPS er na 1 uur en 15 minuten de brui aan. Dat lijkt en is niet al te veel tijd. Nu kan die tijdspanne opgerekt worden door de pompen minder hard te laten draaien. Maar hoe dan ook voor langere stroomstoringen is dit dus niet de oplossing. Dat wist ik ook wel maar het belangrijkste is dat de Raspberry PI blijft werken zodat er per SMS en Email waarschuwingen gezonden kunnen worden. Daarna heb ik tijd om een toekomstige generator aan te sluiten. Die generator gaat er pas komen als er een substantiele bezetting in het aquarium aanwezig is. Dat duurt dus nog wel enige tijd. Ondertussen kan ik marktplaats mooi afstruinen op zoek naar een interessante 2de hands generator.
 
Tjongejonge, ik herinner me uit een grijs verleden dat iedereen de ontwikkelingen in vooral de Amerikaanse ruimtevaartprogramma's op de voet volgde, vooral de Space Shuttle en zo. Alle voorbereidingen tot het moment van lancering. Hier krijg ik bijna een vergelijkbaar gevoel, en het wordt steeds spannender...maar wel heel leuk om te volgen hoor.
 

Terug
Bovenaan