Oranda heeft infectie


T

Tsjerk

Guest
20190223_091145.jpg
20190223_091106.jpg
20190223_091143.jpg
Mijn Oranda heeft sinds een paar dagen een soort infectie op zijn kop, mijn vader zegt dat dit wel meevalt.
Ik weet zelf uit ervaring dat dit geen goed teken is, het begon met een klein stipje, maar het word steeds erger en een andere oranda krijgt precies hetzelfde.
Mijn vader zegt dat het niet erg is en dat het vanzelf overgaat.
Misschien kunnen jullie mijn vader overtuigen of een paar tips geven hoe ik dit kan oplossen.
 
Ik ben geen kenner maar als meer het hebben is dat een teken dat er iets in je bak aanwezig is wat dit veroorzaakt. Ik hoop dat kenners hier je met dit probleem kunnen helpen.
 
mooie oranda :smitten:

Kun je wat meer info geven hoe de oranda word gehouden. Hoeveel liter aquarium, filter, verversingen, waterwaardes, voer hoe vaak, foto van zijn collega?

Welke provincie woon je? Woon je dicht bij voorschoten?

Bij een oranda heb je te maken met veel wengroei en witte plekjes is inderdaad normaal en losse stukjes slijmhuid ook.

Het rode eronder kan inderdaad een teken zijn dat het er wat aan de hand is. Wenrot is inderdaad heel lastig te bestrijden en moet je snel bij zijn. Ik heb er een gehad maar na maanden behandelen heb ik hem helaas moeten laten inslapen. Trok weg en kwam weken later weer terug etc.

Heb je al iets gebruikt medicatie of zout?

Voor nu gaan starten met zoutbadjes. Emmertje water van dezelfde tempratuur als aquarium. 25 tot 30 gram zout zonder jodium per liter erin en goed met garde roeren zodat het oplost. Vis met pannetje ofzo uit aquarium halen met water, geen netje. Vis met hand in zoutbadje zetten en max 5 minuten erin laten. Opbouwen 3 tot 5 minuten. Opletten dat je de kieuwen blijven bewegen. Je kunt hem helpen om hem met de hand rustig heen en weer te bewegen. Als kieuwen niet blijven bewegen eruit halen. Elke dag 1 badje een dag of 4. Met de hand vis terug zetten in aquarium en op de hand een baantje met hem trekken of kop bij de filteruitlaat houden zodat kieuwen goed door spoelen. Los laten als hij vanzelf weg wilt zwemmen.

Stel je doe dit s ochtend dan s avond een drupje jodium op wattenstokje en een paar drupjes water van kraan om te verdunnen en vis met de hand omhoog halen uit aquarium en dat gebied schoonmaken met wattenstokje. Kijk uit dat niet op kieuwen en ogen komt. Beide zaken zijn om bacterieen te doden en te remmen maar zoals gezegd is wenrot moeilijk.

Vis met hand pakken van onder met vingertoppen naar kop. Hij zal even tegen werken dan losjes met zijn beweging meegaan. Na een paar keer word hij rustig en gaan vaak op de zij liggen zodat je hem rustig kan pakken. Daar wennen ze op een gegeven moment aan.

Goed in de gaten houden als je staarten/vinnen zie rafelen. Op bodem liggen en vinnen getrokken tegen lichaam gaan houden.
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan