goudvis vast in pomp


C

carmenkdv

Guest
hallo
mijn goudvis heeft vannacht of vanochtend vastgezeten in een pompje zonder filtermateriaal.
toen ik er vanochtend achterkwam heb ik hem meteen bevrijd en in een emmer gedaan met nieuw en oud water (kraanwater + aquariumwater).
toen ik hem bevrijd had ging hij meteen schuin liggen op de bodem, maar nadat hij in de emmer is geplaatst gedraagt hij zich bijna normaal, voor zijn toestand.
hij ziet eruit alsof hij er al een tijd in heeft gezeten, want zijn ene oog is totaal opgezwollen zoals een telescoop-oog, ook al is het een gewone sluierstaart.
ook is zijn hele slijm- en schubben-laagje aan één zijde weg.
wat kan ik doen om ziekten of infecties te voorkomen?
als ik aquariumzout erin doe, hoe moet ik het dan doseren?
ik heb nu geen pomp in zijn emmer, maar een bubbeltjes apparaat lijkt me dan wel weer nodig.
heeft iemand tips? of iemand die hetzelfde mee heeft gemaakt?

270391%20Sluierstaart%20rood%205-6%20cm.jpg

sluierstaart (wel de mijne)

moor-sluierstaart.jpg

telescoop oog (NIET de mijne, wel zo'n oog nu)
 
Jeetje dat is domme pech.

Foto van betreffende vis veel handiger.

Als je aquarium goed is ingedraait (waarom een leeg filter?) dus een draaiend filter die minimaal 4 weken zonder poetsen met filtermateriaal erin heeft, met veel liters water zou ik het water uit aquarium geheel verversen en de vis in het aquarium zetten. Tempratuur meten van water in de emmer waar hij nu in zit en vers water in aquarium dezelfde tempratuur als water in de emmer. Liever een graad warmer dan kouder. Een emmer heeft maar weinig liters en zonder filter niet echt fijn voor hem. 4 gram zout zonder jodium per liter water toevoegen. Zout ergens in doen met water en goed met garde roeren zodat zout oplost en dan in aquarium doen.

Als aquarium minder dan 50 liter heeft en je filter niet is ingedraaid dan zal je elke dag moeten verversen. Visje met pan ofzo met water en al vangen. Bijna al het water eruit en weer proces herhalen. Blijft er een klein beetje water in door bodem etc. dan iets minder zout gaan toevoegen. zeg 3 gram per liter vers water. Als je ingedraait aquarium/filter heb kan je 50 % verversen om de 4 a 5 dagen en de helft van zout toevoegen.

Tip van john voogle gaan halen/bestellen en de cattapa en de vis rust geven. Laat licht uit. Na 2 dagen Kleine beetjes voer geven. Als hij niet eet voer er weer uithalen. Kan even van slag zijn. Aankijken hoe het gaat. Geen stress als hij een paar dagen niet eet, hij kan wel een tijdje zonder eten. Hij moet langzamerhand weer wat van de bodem afkomen en lichamelijk herstellen. Als je zie dat hij veel slechter word of na een paar dagen nog levenloos op bodem ligt zul je hem helaas uit zijn lijden moeten verlossen. Snap dat dit niet leuk is maar ga hem niet weken lang levenloos op de bodem laten liggen dat is ook erg zielig.

Sterkte
 
had een lege pomp omdat die het water naar een buitenpompje stuurde.
er zitten meerdere goudvissen in het aquarium, dus om stress te voorkomen heb ik hem in een emmer gedaan.
die emmer was te klein voor een filter dus heb ik hem in een grotere ton gedaan (20-30 L) waar het filter met luchtpomp in zit.
sinds dat hij uit het aquarium is gehaald is hij eigenlijk iets te actief, hij zwemt rond ondanks zijn verwondingen.
ik zal de voogle zsm bestellen en zal nog eens kijken naar die cattapa bladeren.
ook morgen zout toevoegen, zit een vers filter in dus (20 x 4g =) 80g zout?
en dan de volgende dag 99% verversen en nieuw zout toevoegen?
 
Goed zo meer water prima. Ja iedere dag water verversen en opnieuw zout toevoegen. Preventief. Houd ziekteverwekkers op afstand en lichaam werkt wat anders, geeft hem wat rust om te herstellen.Zout kan ook in aquarium is voor de overige niet erg. Zo gauw je denk hij doet weer normaal en eet doe je hem terug. In aquarium minder stress voor hem. Herstellingsvermogen is groot dus wellicht heeft hij mazzel.

Je heb ook flessen cattablad extract van easy life
 
Afgaande van je rekensom heb je een bak van 20L? Dit is echt te klein voor goudvissen. Die wensen toch een bak van een meter of 1,20 en 50L water per vis omdat ze zo lekker veel vervuilen...
Lees dit topic eens door. Staat een hoop informatie in
 
Volgens mij is de tijdelijke emmer verwisseld voor een tijdelijke ton omdat hij zwaar verwond is. Als ze de 20 liter elke dag ververst is dat voor een paar dagen wel even een goede optie. Dan kan ze het goed schoon houden zodat er dan minste kans is op vuil, bacterieen en parasieten. Kan de vis even aansterken en herstellen. Tuurlijk beter meer liters maar is denk even een nood oplossing.
 
Volgens mij is de tijdelijke emmer verwisseld voor een tijdelijke ton omdat hij zwaar verwond is. Als ze de 20 liter elke dag ververst is dat voor een paar dagen wel even een goede optie. Dan kan ze het goed schoon houden zodat er dan minste kans is op vuil, bacterieen en parasieten. Kan de vis even aansterken en herstellen. Tuurlijk beter meer liters maar is denk even een nood oplossing.
Oh ja... dacht dat ze het aquarium met de vissen bedoelde :stom:
 
Wat is daar de reden van?

heb vandaag de voogle gehaald, zo'n flesje van 250 ml.
nu de aankomende 5 dagen (incl. vandaag) 10 ml per 20 L, zonder verversen.
ga hem ook een zoutbadje geven in een ander bakje omdat de voogle niet ververst mag worden.
hopen dat het werkt
 
je moet wel elke dag alles verversen 100 % en gewoon de volle dosis van voogle weer toevoegen. en zout erbij in de opvang emmer. Ik zou de zoutbadjes even niet doen omdat een zijkant geheel gestript is van slijmhuid en schubben. Dat zal te heftig zijn.

Zoutbadjes is om parasieten te doden en de slijmhuid te strippen zodat die dood gaan. Nu hij geen slijmhuid en schubben heeft gebruik je het verversen en lage zout preventief om te voorkomen. Met zout werkt lichaam van binnen anders zodat hij zijn energie kan richten op genezen van wonden.

De 20 liter opvang zonder filterbacterieen daar lopen de waterwaardens enorm van op in een dag. Als je die niet iedere dag 100 % ververs ligt hij in waterwaardens waar hij nog zieker van gaat worden.

Als je zelf water kan testen test de NH3 en NO2 met druppels dan heb jezelf inzicht hoe die wardens oplopen.
 

Terug
Bovenaan