Paludarium met water gedeelte van 50x30 en 10cm waterhoogte (algeneter / garnalen mogelijk?)


S

Stuart

Guest
Hallo,

We hebben een paludarium met een watergedeelte van 50x30 en 10cm waterhoogte.
Het water wordt opgepompt en komt via een watervalletje terug in het watergedeelte.
De temperatuur ligt rond de 25 graden en ik vermoed dat het water licht zuur is maar dat moet ik nog meten.
Welke soorten zouden we hier in kunnen houden en zijn er soorten vissen en/of garnalen die ook nog helpen om het water/objecten schoon te houden? Er zit namelijk geen filter in maar we zullen wel het water verversen wanneer dit nodig is.

Vissen:
We vinden Sewellia lineolata (Vietnamese algeneter) erg leuk en dit leek in de aquariumzaak een heel rustig visje.
Ook Yaoshania pachychilys (Panda modderkruiper) leek ons erg leuk en handig.
Beide soorten vragen stromend, zuurstofrijk water. Wellicht dat dat met de waterval te realiseren valt maar die stroomt niet zo snel als een beek oid. maar kabbelt rustig.
Achtieve rondzwemmende vissen lijken me minder geschikt omdat die meer afstand afleggen en de inhoud van het watergedeelte dan echt te klein wordt maar hier kan ik me in vergissen?

Garnalen:
Eigenlijk maakt het ons niet veel uit welke garnalen er in komen als ze maar een opruimende functie hebben en het naar hun zin zullen hebben in de bak. Vuurgarnalen misschien? Welke soorten zouden mogelijk zijn?


Sorry, het is nogal een brede vraag maar we zouden graag wat advies willen over de soorten zodat we wat makkelijker een keuze kunnen maken. Alvast bedankt!


Gr, Stuart
 
Het betreft uiteindelijk maar 15 liter water, zou het houden op een populatie neocaridina garnalen. Vuurtjes, citroentjes, blue fairy ect.
 
15 liter is klein, maar wellicht een paartje clown killifish. Killis planten zich in het wild vask voort in kleine poeltjes (maar wellicht geld dit niet voor de clown killi).
 
Ik vraag me af of garnalen het goed zullen doen in 15 liter water zonder filter. Ik had tenminste begrepen dat dat de bedoeling zou zijn.

Garnalen zijn vrij gevoelig voor wisseling van waterwaarden en voor nitriet. In zo'n kleine hoeveelheid water heb je heel weinig buffering, en tenzij je van plan bent bijna dagelijks water te wisselen vraag ik me af of dat goed gaat zonder chemische hulpmiddelen.

Mijn eigen ervaring is beperkt, dus als er mensen zijn die denken dat dat prima gaat dan lees ik het ook graag :)

Ik denk dat ik het zelf, gezien de schoonmaakfunctie die gevraagd wordt, in deze setting, zou houden bij leuke slakken.
 
Wat wij niet weten is hoe hoog het palludarium is,wel de waterhoogte van het water er moet ook nog een lichtinval zijn voor de vissen en bij palludaria is dit vaak miniem op de bodem.En daarom moeilijk te bepalen wat voor vissen in dit lage watergedeelte kunnen verblijven.

Zitten er kikkers in de bak,? ofwel welke dieren hou je in het palludarium
 
Zelf heb ik ook geprobeerd om vissen/garnalen te houden in mijn terrariums. Nu moet ik zeggen dat het wel kan maar het erg lastig is. Garnalen kunnen maar temperatuur is een probleem in het terrarium. Hoeveel koelt je bak af s'nachts? Of ben je van plan een heater in het klein beetje water te stoppen?

En met vissen heb ik voornamelijk problemen ervaren in het feit dat er geen pomp is dus de vervuiling is vervelend.

Wat ik zelf erg goed vind gaan in terrariums zijn kleinere kreeft soorten. 1 kreeft (van een kleinblijvende soort) werkt vaak goed in terraria's naar mijn ervaring. vervuilen niet zoveel en ruimen ook op. Ook zijn ze sterk en kunnen ze wat hebben. Mr 15 liter is waarschijnlijk hier te weinig voor.

Alle vissen die je opnoemt hebben veel meer water nodig dan je ze kan geven en ook is de stroming een must voor deze vissen.
 

Terug
Bovenaan