Welke garnalen van de Neocaridina Davidi eten alg?


G

gwncool

Guest
Goedendag,

Op internet kwam ik uit op de vuurgarnaal en japonica garnaal als algetende garnalen.

Nu ben ik nieuw in het aquarium houden maar ik zag dat de wetenschappelijke naam van zowel de vuurgarnaal als de blauwe, gele en nog een paar andere kleurvariaties hetzelfde was en dat er alleen een kleur achter stond. Neocaridina Davidi is de wetenschappelijke naam en bij de vuurgarnaal staat daar var Red achter en bij blauw var blue velvet enzovoort.

Betekent dit dat dus de andere kleurvariaties ook algen eten net zo als de rode variant (de vuurgarnaal)aangezien zij dezelfde familie zien? Ik weet dat ze niet alle alg even goed lusten en niet heel veel op eten maar ze zijn leuk om te zien en zolang ze het aquarium een beetje schoon houden is het goed.
 
Zolang ze dezelfde naam hebben (neocaredina) is ongeacht de kleur, het allemaal dezelfde familie en stammen ze van elkaar af.

Algen hebben vaak een oorzaak door -bijv- verkeerde/verouderde belichting, verkeerde verhouding in waterwaardes of een tekort aan bepaalde stoffen, of juist een overdaad aan bepaalde stoffen, en kun je beter daar een topic voor starten om een blijvende oplossing te zoeken ipv het op deze manier proberen op te lossen
 
Ik denk ook niet dat je garnalen effectief penseel of baardalgen zullen eten maar meet wat groene algen van de ruiten. Algen moet je voorkomen en dan is het inzetten van garnalen geen oplossing zolang je de oorzaak niet hebt opgelost.
 
Eens met Nicolientje-w, hoewel er binnen deze benamingen wel meer te ontdekken valt wat niet belangrijk is binnen deze vraagstelling.
Algen komen vaak van tekorten of een teveel aan stoffen, verlichting en/of stroming, beter om dat aan te pakken dan daar dieren voor in te zetten.

Misschien even een topic openen waar je alle omstandigheden en algen aangeeft samen met een paar foto's, dat kan je in "algen" doen en daar zijn ook kenners op dit gebied.
 
Ik heb dus helemaal geen last van algen in het aquarium. Mijn aquarium is mooi in balans met de juiste waardes. Ik vind garnalen gewoon mooi om te zien en als ze een beetje de afval restjes daarbij opeten is het prima. Dus nogmaals de vraag eten de verschillende kleurvariaties van de Neocaridina Davidi hetzelfde als de vuurgarnaal. Jullie suggesties over een ander topic openen zijn hierbij dus niet van belang.
 
Overigens wel bedankt voor de reacties die wel op mijn vraag slaan. Het is niet om de andere reacties af te zeiken zeg maar alleen nu start er een hele discussie over algen terwijl ik daar verder weinig aan heb omdat ik dat probleem niet heb
 
Jullie suggesties over een ander topic openen zijn hierbij dus niet van belang.
Dan hebben we je wat verkeerd begrepen, ik in ieder geval wel :sorry:

Je vraag; ja deze eten allemaal het zelfde, zowel algjes afgestorven bladmateriaal en overgebleven eten van eventuele andere bewoners, ook zijn ze gek op diverse gedroogde bladeren als Cattapa, Moerbei etc.
 
De Neocaridina is een grote familie en hebben eigenlijk allemaal dezelfde eisen en verzorging nodig. Het zijn gewoon allemaal kleurvarianten die zijn gekweekt in de loop van de jaren.
 
Maar je moet ze dan ook speciaal garnalenvoer geven en ze niet enkel afvalstoffen laten eten he :)
Laatst zat er hier eentje al liftend de schelp van een slak proper te maken.
 
Wat beschouw jij als afvalstoffen?

Wel de TS zoekt een soort die voornamelijk algen uit het aquarium eet. Maar beter is toch ook garnalenvoer bij te geven, toch? Ik wissel af maar moet ze dagelijks geven en nog grazen ze de hele nano af. Zelfs die overschotten ervan worden opgekuist door de slakken. Het evenwicht is hier bereikt in mijn 30L :) Wel alleen garnalen en slakken.
 
Als je een garnaal zoekt die goed alg eet kom je al snel bij de amano uit. Hoeveel alg de andere soorten eten weet ik niet en hangt misschien ook van de soort af. Ze zoeken wel graag van alles wat in/tussen het alg leeft/groeit/ blijft hangen. Heb mijn garnalen de eerste jaren nooit speciaal garnalenvoer gegeven. Ze moesten het doen met alles wat ze in het aquarium vonden, restanten visvoer en later wat groente. Heb mijn garnalen wel altijd samen gehouden met vissen dus misschien dat hier verschil in zit met een bak met alleen garnalen.
 
Het gaat mij ook meer om het voer van de vissen en de andere restjes die tussen het mos enzo gaan zitten. De garnalen kunnen dit dan opruimen laat maar zeggen. Garnalenvoer heb ik al dus dat krijgen ze uiteraard ook. Maar voornamelijk vind ik het leuk om ze het aquarium te zien kuisen. Op de foto is het water ietwat wazig. Had net even het mos beetje los gewiebeld.

20190306_181504.jpg
 
Ik ben van mening dat je garnalen het best tot hun recht laat komen in een eigen aquarium zonder vissen.
De kast is groot dat de jongen direct opgegeten gaan worden.
En garnalen eten wel wat alg maar dat zal niet heel veel zijn.
 

Terug
Bovenaan