Co2 via eheim opvoerpomp


D

Deleted member 14272

Guest
Beste Forumleden

Ik heb al even geleden een intense bazooka Co2 diffusor gekocht.Vooraf gelezen dat deze behoorlijk wat druk opbouwen eer deze een fijne Co2 bellenstroom laten zien,dus behoorlijk wat druk in de Co2 slang.

Maak geen gebruik van een terugslagventiel omdat ik dit niet vertrouwd .Mijn Co2 fles staat onder mijn Aquarium en de diffussor hing net boven de bodem aan de voorruit met 2 zuignappen.
Deze diffusor heb ik volgens de beschrijving eerst laten inweken voor een beter gebruik.Maar zeker in het begin moest ik de druk van de Co2 via een denerlee regelaar behoorlijk opschroeven eer een bellenstroom opgang kwam.

Ik was of werd een beetje bang dat door de opgebouwde druk welke door het steentje geperst wordt er teveel druk in de Co2 slang komt,en wat gebeurt er dan wanneer deze van de Co2 fles losraakt of afschiet?.Dan kan het gebeuren dat het aquarium water door de Co2 slang terug loopt en gaat hevelen.

Dit misschien overtrokken probleem heb ik opgelost door de bazooka in de bioloog te hebben geplakt met de zuignappen,net voor de inlaat van mijn Eheim opvoerpomp,zo heb ik niet meer het idee dat het fout kan gaan en de Co2 wordt nu in een fijne bellenstroom via de opvoerpomp het aquarium ingepompt,tezamen met de cappaciteit van de opvoerpomp krijg ik zo een fijne bellenstroom door de bak.

Wat vinden jullie hiervan,overdreven of niet,en hebben gebruikers van een bioloog en Co2 hier in positieve zin iets aan.
 
Is zeker een overtrokken probleem:sorry::D
De bazooka werkt op 2 bar druk uitstekend en daar kan de juiste co2 slang prima tegen en een goed terugslag ventiel ook
 
Maak geen gebruik van een terugslagventiel omdat ik dit niet vertrouwd

Ik was of werd een beetje bang dat door de opgebouwde druk welke door het steentje geperst wordt er teveel druk in de Co2 slang komt,en wat gebeurt er dan wanneer deze van de Co2 fles losraakt of afschiet?.Dan kan het gebeuren dat het aquarium water door de Co2 slang terug loopt en gaat hevelen.

Ik begrijp je misschien verkeerd maar je gebruikt dus geen terugslagventiel omdat je het niet vertrouwt?
Maar een terugslagventiel zorgt er net voor dat er geen water in de slang kan komen.
De essentie van een terugslagventiel is beveiligen tegen hevelen van water dus als je schrik hebt voor hevelwerking heb je net wel een terugslagventiel nodig...

Nu bestaat de kans dat je co2 slang zichzelf vol water zuigt wanneer je co2 wordt afgesloten (tijdens de nachturen bvb).
Dan zuigt het water aan tot in je drukregelaar en is het gedaan met de leute (= het plezier)!!

En zolang je een voor co2 geschikte drukslang gebruikt zal de slang niet opblazen of losschieten.
 
Laatst bewerkt:
Het is mij eigenlijk niet duidelijk hoe je CO2 slangen, die gebruik je tocht wel(?), los zouden moeten schieten. Immers alle aansluitingen werken, als het goed is met klemmoertjes. De slangen zitten dus vast en kunnen helemaal niet losschieten. De Bazooka die je gebruikt zal zo'n 2 bar druk nodig zijn waartegen de juiste slangen wel degelijk tegen bestand zijn. Waarom vertrouw je een terugslagventiel niet? Je vertelt zelf al dat bij problemen je slang kan gaan hevelen? Daar is nu net zo'n ventiel voor, of beter tegen, bedoelt! Zoals @willem666 al opmerkt kan het niet gebruiken van een terugslagventiel ernstige gevolgen hebben. Gebruik ook hier weer een ventiel bedoelt voor CO2.
 
Het punt met co2 accesoires is dat er veel spul door elkaar verkocht wordt.

Je hebt lage druk spul. Te herkennen aan het ontbreken van klem moertjes.

Je hebt ‘hoge’ druk spul. Voorzien van klem moeren.

Het spreekt voor zich, dat je dit niet door elkaar moet gebruiken.

Flippers en taifun werken bijna drukloos. Dus het systeem na het magneetventiel is lage druk.

Bazookas en atomizers werken met ‘hoge’ druk. Dus alles met klem moeren kopen.


Alles voor het magneetventiel moet drukbestendig zijn. Als de magneet dicht gaat, loopt de druk op.
Meestal tot 0,3-0,5 bar boven de ingestelde druk.
 
Mijn Co2 fles staat onder het aquarium en de Co2 slang ging achter het aquarium omhoog en in de bak weer 60 cm.Omlaag.Vooral in het begin,net na aankoop van de bazooka moest ik de denerle regelaar behoorlijk opschroeven eer er Co2 uit de bazooka kwam.

De drukregelaar heb ik diverse keren behoorlijk open moeten draaien eer de fijne bellenstroom opgang kwam,dus in mijn idee werd er veel druk opgebouwd richting de bazooka,waardoor op een gegeven moment een explosie van fijne Co2 bellen tot stand kwam.Vervolgens de regelaar snel weer wat teruggezet voor een matige maar tevens voldoende bellenstroom.

Vervolgens en de dag erna staat de Co2 fles aan,maar er komt geen Co2 uit de bazooka,misschien dat deze pas Co2 loslaat bij een "hogere" druk ?.

Inderdaad de Co2 slang op de fles zit met een klemkoppelingetje vast maar toch.Een door mij gebruikt terugslagventiel zat met de hand ( de Co2 slang) bevestigd door dit erover / erop te schuiven,misschien van mij overdreven door te denken dat daar iets los zou kunnen schieten.

Momenteel gaat de Co2 slang die maar 50 cm.Lang is direct van de fles omlaag naar het opvoer vak van mijn bioloog en de bazooka zit vastgeplakt voor de inlaat van een eheim 1200 liter,de fijne bellenstroom of deze nu snel of wat langzamer staat wordt nu naar mijn idee op een goede manier door het aquariumwater verspreid met 1200 liter of wat dan ook per uur.Dus wie weet gaat de Co2 nu ook wat beter de bak door i.p.v.Direct omhoog.

Ook heb ik nog wel eens gebruik gemaakr van een bellenteller van glas waar de slangen ook met de hand vast geschoven werden op dit apparaatje,vond ik ook niet echt je van het.Heb ik er ook maar weer tussenuitgehaald omdat de Ph digitaal wordt aangestuurd.

Ik heb in het verleden een aantal keren waterlekkage gehad en mischien pas je / ik dan misschien wat overdreven veiligheids maatregelen toe of doe je het toch weer net iets anders of op een andere manier.
 
Het laatste bericht van Marcel is net voor mijn bericht gepost,daar staat eigenlijk meer of meer wat ik bedoelde,en ik wist niet van hogedruk spul,misschien inderdaad niet de goede accesoires gebruikt.
 
Je hebt dus kennelijk een terugslagventiel bedoelt voor lagere druk zoals een luchtslang wanneer de klemschroefjes ontbreken. Daar zou ik dan toch kiezen voor een terugslagventiel bedoelt voor CO2.
Je schrijft dat wanneer je de CO2 fles behoorlijk opendraait er een explosie van belletjes volgt. Dat kan wel kloppen. Je moet niet onmiddellijk de regelaar terugzetten maar laten staan. Je zal zien dat na verloop van tijd die "explosie" minder en rustiger wordt. E.e.a. heeft dus wat tijd nodig. Ik begrijp dat je een Dennerle regelaar hebt. Nu zijn er verschillende types. Zitten er aan die van jouw Manometers? Zo ja, dan kan je ook zien dat na een kwartier tot een half uurtje na de instelling de druk terugloopt en vaak nog eens bijgesteld, veelal zelfs nog hoger, moet worden. Wanneer je dit nu zo doet zal je zien dat je CO2 een dag later ook gewoon gaat lopen!
 
De regelaar is zonder drukregelaar,maar ik neem jou advies mee in de regeling.
 

Terug
Bovenaan