Slechte kwaliteit dwergcichliden


vissen

Well-known member
Lid geworden
20 januari 2010
Berichten
247
Hallo allemaal,
Ik had een paar weken terug een harem apisrotogramma Agassizii in mijn rio 240.
Nu is eentje twee weken geleden overleden en hebben de andere drie vermoedelijk kieuwwormen.

Ik had voor de Agassizii's twee koppels Altispinosa's. Ook deze waren binnen een maand overleden aan flagelaten.

In mijn aquarium probeer alles te doen om dwergcichliden goed te kunnen houden.
Heb mijn aquarium Zuid-Amerikaans ingericht met veel hout,drijfplanten en met bladeren op de bodem.
Het water is zacht/zuur doomiddel van turf, catappa bladeren en elzenproppen.
En deel van mijn verversingswater bereid ik hiermee voor.
Waterwaarden zijn: ph: 6,5 gh:3, kh:2, no3:10, Po4:1.

Toch heb ik iedere keer problemen met dwergcichliden. Ligt dit nu aan mij of heb ik nu gewoon twee keer pech gehad?
Kan het zijn dat deze gekweekte vissen te ver zijn doorgekweekt waardoor ze zwakker geworden zijn?

Zijn er nog mensen die tips hebben of verbeterpunten om het dwergcichliden meer naar kun zin te maken?

Ik ga er tuurlijk alles aan doen om de vissen beter te krijgen mocht dit niet lukken wil ik graag kijken hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen want er komen hoe dan ook dwergcichliden in. Het blijven prachtige vissen.

Een paar foto's van de bak

IMG_20190225_145302.jpg


IMG_20190225_145314.jpg


IMG_20190225_145247_1.jpg
 
Raad kan ik je helaas niet geven maar ben wel benieuwd naar wat er aan zou schelen.Ik volg.
 
Mijn gevoel zegt mij pech, alhoewel ik wel heb begrepen dat de apisrotogramma Agassizii wel vaker uitvalt in een nieuwe bak.

maar om nog maar wat zaken uit te sluiten:

waterwaardes blijven gelijk? dmv geen enorme fluctuatie na het waterverversen?

wat voer je zoal?

wat zijn de medebewoners?

wat voor soort winkel heb je ze gehaald? hoe zien de bakken er daar uit?
 
Ik had volgens mij al gereageert maar die is plots verdwenen dus bij deze nog een keer.

Waterwaardes blijven stabiel en ik ververs 25% per week.
Ik voer diepvriesvoer witte en zwarte mug en artemia soms ook cyclops.

Ik heb al eerder problemen met vissen gehad bij dezw winkel. Had 2 jaar geleden 2 koppels Altispinosa's gekocht en die hadden naar een paar dagen flagelaten. Dat mocht niet meer baten dus heb ik de vissen eruit gehaald. Ben vervolgens met dit verhaal en foto's terug naar de winkel gegaan en ze zeiden dat ik pech heb gehad. aan de vissen in de winkel kon je zien dat ook ziek waren maar dat was volgens de verkoper niet zo.

Nu ben ik wel klaar met die winkel en koop ik daar geen dwergcichliden meer. Dit is al de tweede keer. De bakken zagen er goed uit.
Mijn vissen die ik van de week heb gekocht komen bij Utaka vandaan. Echt een schitterende winkel waar ik de volgende weer heen ga.

Mijn visbestand bestaat uit: 17x Nanostommus Eques, 25x Pristella Maxirallis, 11x Otocinclus Macrospilus, 3 Apistogramma Agassizii en 4 corydoras trilineatus(overblijfsels van het vorige bestand). Had eerst 4 Apistogramma's maar het mannetje is twee weken terug overleden.

Heb nooit kunnen vaststellen waaraan maar ik zag hem de laatste tijd weinig en dacht dat hij een nest had met een van de vrouwtjes. Mischien had deze ook wormen maar daar ga ik niet meer achterkomen.

Ik ga vanmiddag een kuur tegen wormen doen en hoop maar dat mijn overige vissen er niet onder lijden. Als ik dit eerder had gezien dan had ik die vissen een paar weken later gekocht.
 
Wat voor soort bodem heb je erin? Is dat een natuurlijk substraat?
 
Mijn bodem bestaat uit bruin zand. Heb geen idee welke korrelgrote.
 
Je substraat zal niet een rol spelen in het hebben van zieke vissen.
De meeste dwergen houden wél van fijn zand dus daarvoor zou ik zorgen als dat er al niet in zit natuurlijk.

Waarschijnlijk heb je gewoon pech gehad.
Volgende keer bij de koop van de vissen gewoon erg alert zijn.
De tijd nemen de vissen goed te observeren en het liefst dan degene eruit te kiezen die het gezondst eruit zien (paringsgedrag is een goed teken).
Bij twijfel de vissen niet kopen.
 
Dat ga ik ook doen. Afhankelijk hoe het met Apistogramma gaat aflopen. Zit ik te denken om wildvang te nemen. Zijn die met mijn waterwaardes goed te houden?

Ik heb wildvang altijd al veel mooier gevonden dan de gekweekte versies. Ben altijd bang dat ze het niet lang uithouden omdat ik geen osmose kan gebruiken. Dot geld overigens ook voor regenwater.
 
Zelf heb ik wildvang Apistogramma Ortegai 'Pebas' op kraanwater zitten.
Dit gaat erg goed en ze hebben zich al meerdere keren voortgeplant.
Ik weet niet of hoe dit voor andere soorten is.
 
Dat weet ik ook niet. Ik denk dat ik de waterwaardes stabiel genoeg zijn om ze goed te kunnen houden.
Maar dat is iets voor later. Nu eerst kijken hoe deze Apistogramma's herstellen van de kieuwwormen.
 
Via een andere invalshoek zou ik willen opmerken dat de meeste vissen bij aquariumwinkels overwegend op kraanwater worden gehouden,daar is in principe niks mis mee want het Nederlandse kraanwater behoort tot een van de beste ter wereld.Ook kom ik zelden tegen in aquariumwinkels,en ik heb er al behoorlijk wat bezocht de laatste jaren dat er weinig of geen vissen zitten in een 'lagere"Ph waarde.

Dus wat bij de handel werkt zou bij ons ook moeten lukken,gewoon kraanwater.Ik zou zelf pas de waterwaarde's verlagen als je gaat kweken en verder niet al te veel Ph verlagende middelen gebruiken.
Schoon water en regelmatig verversen lijkt mij een betere oplossing dan te veel het accent te leggen op de lagere Ph.

Om nog even naar en over mijn eigen "soort" vissen te schrijven,discusvissen worden ook op kraanwaterconditie's verkocht,en vooral van stendkers wordt beweerd dat dit ook echt niet onmogelijk is,deze vissen houden op kraanwater.

Zo af en toe en naar behoren verversen is belangrijker dan je te storten op de lagere Ph waarde's.

Gr.bert
 
Het is wel een tendens die is waar te nemen, dat de visjes die veel gevraagd worden en dus massaal worden nagekweekt, vaak beginnen te degenereren. Dat zie je bij bv Neons, maar ook bij dwergchicliden, bepaalde maanvissen, en ook bij dwerggouramis. Het is niet anders.....! Ook veel levendbarenden hebben last van degeneratie en zijn vaak heel labiel kwa gezondheid.
Hier is dus helaas de kwantiteit voor de kwaliteit gegaan en daar ka nje LFS ook weinig aan veranderen. Overigens is het wel zo dat er in DIEPVRIES "levend"voer , vaak eitjes e.d. zitten van parasieten en tja , deze kunnen dat dus overleven en komen in je bak wel uit! En hoe ze het doen weet ik niet, maar de meeste parasieten nemen juist zwakkere dieren als gastheer.....!
 
Fijn om te weten dat de meeste vissen gewoon op kraanwater zitten. Ik gebruik zelf geen chemische midddelen. Het iets zachtere water wat ik heb komt enkel door turf, bladeren en elzenproppen.

Met het voer kun je natuurlijk gewoon wat pech hebben. Vrees dat je daar weinig aan kan doen.

Ik snap inmiddels wel dat je zwakkere vissen krijgt doordat ze veel gekweekt worden maar de grootste reden voor mij om wildvang cichliden te nemen is dat ze veel mooier zijn dan de standaard kweekvormen.

Ik heb deze vraag ook al onder het kopje ziekten geplaatst maar groeien beschadigde kieuwen nog terug als deze zijn aangetast door kieuwwormen?
 
Kieuwwormen kun je genezen,ofwel er vanaf komen,maar eenmaal beschadigde kieuwdeksels die door het klapperen een andere vorm hebben gekregen dat gaat niet meer goed komen.
 
Te snel op verzonden gedrukt,bedoelde dat we vissen van kieuwwormen kunnen genezen,niet de kieuwwormen:zwaai:.
 
Hebben de vissen hier veel last van? De gene in mijn andere topic is eigenlijk de mindlst erge. De andere twee hebben veel grotere gaten/plekken achter hun kieuwen en ze missen een groot deel van kieuwdeksel.
 
Of de vissen daar veel last van hebben weet ik niet in jou geval,bij discusvissen is het redelijk goed vast te stellen wanneer er sprake is van kieuwwormen.Als jou vissen een groot deel missen van het kieuwdeksel dan is er misschien wel meer aan de hand dan een kieuw-worm infectie.

Het lijkt mij dat zoiets niet in een korte periode ontstaat,dus mijn advies is wanneer er vissen gekocht worden we erg selectief moeten zijn en de vissen goed moeten bekijken eer je deze mee naar huis neemt,niets is beter dan een goede start.En observeer vissen voordat ze in het plastic worden gestopt,dus wees allert bij "een"aankoop.
 
Ik heb het een andere vrouwtje op de foto weten te krijgen. Mischien lijkt het alsof de kieuw weg is omdat het er zo rood uitziet.

IMG_20190304_191544.jpg
 
Moeilijk is te zien of de kieuw openstaat,de binnenzijde van de kieuwen zijn altijd rood,zoals op de foto duidelijk te zien is.Sluiten de kieuwen tijdens het ademhalen?.Bij Discusvissen is de ademhaling versneleld bij kieuwwormen,hoe is dit bij jou vissen.
 
De kieuwen sluiten tijdens het ademhalen. Dit gebeurd vrij rustig zeker als ik het met een aantal dagen terug vergelijk.
 
De kieuwen van een vis kunnen ook geirriteerd zijn,maar dat is een suggestie.Het is eigenlijk een orgaan wat in open verbinding staat met het interne gebeuren van een vis en in open verbinding staat met het watermilieu.
Dus erg vatbaar voor infecties of wat dan ook,ik weet niet en heb weinig tijd om terug te lezen,maar als je al een behandeling tegen kieuwwormen heb gedoseerd dan zou ik even afwachten.En regelmatig wat water verversen,misschien dat jou watermilieu daar wat mee opschiet,en misschien de vissen ook.
 
Ik heb inderdaad tegen wormen gekuurd. Ik ga zeker even afwachten daarnaast wissel ik wekelijks water.
 
Wildvang of F1 apistogramma’s zijn vaak goed te houden op kraanwater, kweken is voor sommige soorten echter niet mogelijk op kraanwater. Persoonlijk zou ik alleen diepvries voer kopen wat uit zoutwater komt. Cyclops en Artemia bijvoorbeeld. Het is overigens wetenschappelijk bewezen dat Apistogramma’s voldoende hebben aan alleen maar Artemia als voer, ik zou dan ook zeker stoppen met de muggen larve, ook omdat dit vaak bloat als gevolg heeft voor apistogramma’s.
Zelf voer ik mijn Apistogramma’s alleen maar Artemia, zowel diepvries, als veel levend door het zelf te kweken.

Ik koop al jaren mijn Apistogramma’s bij Utaka en echt nooit problemen ervaren met de kwaliteit van de vissen. Het is wel zo dat de double red soorten en andere kweek versies een stuk zwakker zijn door het velen kweken. Zeker als je in de buurt van Utaka woont zou ik eens de wildvang of F1-F2 soorten proberen.
 

Terug
Bovenaan