Akvastabil Mark II 160 x 55 x 60 (sschot)


blijf je zelf op de een of andere manier kritisch

dat je het zelf gewent bent, en het daarom een soort "gewoon" vindt

Ik denk dat vrij normaal is en voor de meeste mensen geldt. Jij ziet onvolkomenheden omdat je sommige dingen graag anders wil zien, wij hebben dat niet (bij jouw bak)

En ik denk dat de meeste mensen wel iets zien wat ze willen veranderen en dus bij beetje blijven sleutelen aan een bak.
 
je ziet het Sterrenkruid lekker groeien......

IMG_20190317_193822_bewerkt_0114.jpg


De Echino's doen het eigenlijk allemaal niet zo lekker, ondanks dat hier de nodige Pilluh bij gestoken zitten. Ik zal hier nog eens wat close-up's van maken, ben benieuwd of dat toch nog te verbeteren is, want dat zou ik toch wel leuk vinden eigenlijk.

Einde deze week gaan er weer wat planten uit, want het groeit een beetje "te" hard
 
voor de beeldvorming, morgen verplicht Sterrenkruid snoeien

IMG_20190320_231718_bewerkt_0116.jpg


Trouwens op deze foto zijn ook wel redelijk de blauwe "spots" van de JMB verlichting te zien, blijf ik echt een nadeel van deze balken vinden.

IMG_20190320_231639_bewerkt_0115.jpg


Zal kijken voor een update morgen ter vergelijk na het snoeien
 
Beetje reflecties en een beetje bruis, maar vandaag heb ik "makkelijk" gesnoeid, en de toppen uit het Sterrenkruid geknipt, het is toch nog fris en groen genoeg en wordt het denk ik alleen nog maar wat voller door.

IMG_20190321_135444_bewerkt_0117.jpg
 
IMG_20190321_185328_bewerkt_0118.jpg


De spa bruis is weer aardig verdwenen.......

En op zich valt het mee hoor, qua snoei.

1 x groene lotus en 3 x HN verkocht

En verder de rode cabomba en het sterrenkruid ingekort, maar ik denk dat dit met ongeveer 1 week weer redelijk richting het oppervlakte staat........
En uit de HN, weer 3 jonge stekken "geplant", dus waarschijnlijk groeit het "vanzelf" weer dicht

Verder nu de laatste lotussen te koop gezet, besloten deze helemaal (niet biotoop correct) uit de bak te verwijderen. Geeft weer wat andere mogelijkheden om te schuiven en ook wat lucht toch te creëren, dus past bij wat ik in mijn hoofd heb, denk ik zelf.......
 
Vandaag ter voorbereiding op verkoop de lotussen vast uit de bodem gehaald.......

Gaf mooi gelegenheid om 1 hoekje (waar de lotus stond) af te zuigen met alle wortelresten en dergelijke, was toch wel een beetje vies water wat ik bij het uitspoelen hiervan had, maar wat er aan echt rommel in de bodem zat (bijna niet dus) viel me weer reuze mee.

Gelijk het rechterhout een heel klein beetje anders geplaatst, even kijken of dit met het schoonmaken van het voorfilter handig is, maar vind het iets meer omhoog en iets meer naar het glas gericht persoonlijk wel goed staan.

Let niet op de lotussen die in de rechterbovenhoek drijven........

nog iets bruisend en niet helemaal helder

IMG_20190325_190815_bewerkt_0126.jpg
 
Vandaag groot onderhoud, heel behoorlijk gesnoeid en de boel weer "fris" en helder

IMG_20190425_193519_bewerkt_0205.jpg


Eergisteren ging 1 ledbalk uit (de Aquatlantis). Dit bleek uiteindelijk de trafo te zijn. Direct contact opgenomen, hier zat nog garantie op en nu draait de boel alweer met een vervangend exemplaar welke ik heb ontvangen.

Zit verder op dit moment te spelen met de gedachte om toch wat te gaan minderen met planten, minder voeding, minder CO2 en minder licht. De reden hiervoor is dat ik merk dat de F1 tjes reageren op de plantenvoeding (nitraat) en de EI in combinatie met deze vissen dus niet zo goed loopt. Bij de "nakweek" (f weet ik veel) heb ik hier geen last van

Ik moet hier nog wat over nadenken en heb nog niet direct een besluit genomen wat ik doe en hoe, maar het staat te sudderen zeg maar. Een 100% plantloze bak vind ik zelf weer helemaal niets. Mogelijk alleen met pilluh en planten welke bodembemesting wensen werken.......
 
Zeer mooie bak en dito bewoners.
Planten voeding i.c.m. licht kan je makkelijk minderen, mogelijk dat je er een plantje voor zal moeten vervangen, maar dat is niet zo erg.
 
Ik weet niet of je alleen biotoop gerichte planten wilt hebben maar Anubia's doen het heel goed met weinig licht en hebben ook geen extra voeding nodig voor zover ik het weet.
 
Op 1 stukje javavaren zit ik ondertussen behoorlijk biotoop gericht en eigenlijk wil ik daar geen afstand van doen. Liever dan wat meer verschillende Echinodorussen ofzo. Ben in ieder geval vandaag al begonnen met het terug schroeven van een stukje verlichting en een aanpassing aan de dosering van de planten voeding.

Ik ga in ieder geval afscheid nemen van de rode cabomba, die wil gewoon heel veel licht hebben en ik vermoed dat ik het sterrenkruid dan ook ga verwijderen, omdat deze ook graag wat meer licht heeft.

Mogelijk doe ik dan een kleine rescape van de rechterkant, maar daar denk ik nu over. Op zich niet iedere week 40 a 50 cm snoeien is ook wel weer lekker eigenlijk........
 
Leuk om te zien hoe succesvol je kan zijn met Discus in een mooi beplant aquarium. Ik ken ook nog wel een paar voorbeelden hiervan, mensen zijn dan echt wel veel tijd kwijt met hun bak. Tegelijkertijd kan het ook heel biotoopgetrouw zijn om met minder tot geen planten een bak mooi in te richten. Daar ken ik wel voorbeelden van. Persoonlijk denk ik dat de vissen het dan nog meer naar hun zin kunnen hebben. Het juiste hout is erg belangrijk, ik ben fan van Talawa wood.
 
Erg fraai weer Steven.

Voeding kun je best minderen. Minder in de waterkolom en meer in de bodem.

De juiste balans weer zien te vinden, maar van alles wat minder.
 
Na een kleine vakantie, vandaag i.p.v. op de donderdag het onderhoud gedaan. Ik heb al het Sterrenkruid uit de bak verwijderd, zodat ik geen grote snelgroeier met hoge lichtbehoefte meer heb. Er staat nog een heel klein beetje rode Cabomba, het meeste is weg. Dit staat nu op de plek met het meeste licht, ik kijk heel even aan hoe dat gaat, maar anders gaat dat ook definitief de bak uit.

Verder had ik was valse lucht in mijn linker pomp. Dit kwam omdat de PVC buis die in de PVC knie gaat en niet gelijmd zit, wat lucht af en toe meezoog in de zuigbuis, met als gevolg dat de pomp lekker kabaal stond te maken en zo nu en dan een mooie bellenbaan uitblies......
Ik denk dat ik dit middels een dunne ductape over het uiteinde van het pijpje heb kunnen oplossen. Het was wel ff "vechten" om het pijpje zo in de knie te krijgen, maar 't is gelukt.

Verder heb ik een rescape van de linkerhoek gedaan, omdat ik deze het minst naar mijn zin vond. Middels en wat stenen en wat verplaatsing van het hout, vind ik persoonlijk dat er nu een homogener geheel is ontstaan, dus ik ben niet ontevreden. Rechts heb ik 1 stuk hout omgedraaid, waardoor het ook net wat anders is, maar geen grote verandering.

Verder ga ik nu verder zakken in voeding voor de planten, mogelijk ook weer wat CO2 terug schroeven en dan eens kijken hoe het gaat met de ontwikkeling van alg aan de ene kant en met de waterwaarden aan de andere kant. Wordt vervolgd, maar dat duurt natuurlijk even.

Als ik tevreden ben en blijf, gaat er weer de nodige bemesting de bodem in, op de plekken waar dit nu gewenst/nodig is.

IMG_20190503_195308_bewerkt_0207.jpg
IMG_20190503_195320_bewerkt_0208.jpg
 
Ik ben op dit moment bezig om de Eques over te wennen, dus deze komen er bij te zwemmen. Als ze over gewend zijn, dan zal ik met "dag"licht een totaaltje maken en deze onder de laatste foto plaatsen!
 

Terug
Bovenaan