ik ga op vakantie en wat regel ik voor mijn vissen


Lennard_J

Well-known member
Lid geworden
14 januari 2017
Berichten
243
Leeftijd
33
Beste Forum

Afgelopen week heb ik een discussie gehad over het alleen laten van de vissen


ik ben aan het kijken om tijdens de zomer vakantie 1 week op vakantie te gaan

Ik heb een aquarium van 400L met:
10 discussen
10 kardinaal tetra's
8 corydoras sterbai
3x L nummers

kan dit? en wat zou ik voor maatregelen moeten nemen als ik niemand geregeld krijg om op de vissen te letten?

Ik snap vlak voor vertrek waterverversing en grote schoonmaak maar verder geen idee
 
Inderdaad niets, en vooral geen onderhoud meer doen vlak voor vertrek, stel je voor dat je per ongeluk een slang op je filter niet goed gedaan hebt en je ben een week niet thuis.
 
Ik zou ook geen groot onderhoud doen.. Gewoon je wekelijkse waterwissel en genieten van je vakantie :D
 
Ik zou ook geen groot onderhoud doen.. Gewoon je wekelijkse waterwissel en genieten van je vakantie :D
Dat. Evt de week vooraf wat meer voeren voor de waterwissel, maar zeker niet teveel voeren omdat op de dag dat je weggaat. Beter kun je alles laten draaien zoals het de weer ervoor draait, om van die kleine foutjes te voorkomen als een heater weer aanzetten ofzo. Redden ze wel, wellicht wat hongerig als je terugkomt maar goed.
 
Ik zet tijdens de vakantie altijd een (goed) voerautomaat op de aquaria. Heb zelf een rondomatic, die kan niet vast blijven hangen en dan teveel voeren. Een week zonder eten overleven ze ook, maar daar voel ik me niet echt prettig bij.
 
ja groot onderhoud bedoel ik ook het schoon maken van bodem en water wissel meer niet
 
ja 2 kleinere discussen op de grens van 10cm de rest zijn richting de 15/ 22 cm
 
Wat nodig is, is al veel over gezegd denk ik. Grote kans dat het prima gaat als je er een week niet bent.

Ik zou me er zelf niet prettig bij voelen. Ik zou zelf iemand vragen om in die periode 2 keer langs te komen, en ik zou zorgen dat per aquarium kleine zakjes klaar zouden liggen met alle voeding, wat er per aquarium per keer zo ingekiept kan worden.
Eigenlijk een soort compromis tussen niets en alle dagen. En degene die voert vooral niet zelf de hoeveelheden laten bepalen.

Maar, ik denk dat dit typisch zoiets is waar vele wege naar Rome leiden.
 
Ik zou zelf iemand vragen om in die periode 2 keer langs te komen, en ik zou zorgen dat per aquarium kleine zakjes klaar zouden liggen met alle voeding, wat er per aquarium per keer zo ingekiept kan worden.
Daar zijn in het verleden dus meerdere bakken diep mee in de problemen gekomen door anderen, "ach lieve beestjes ik zal ze even wat meer geven" :stom:
 
Hoe gaan jullie met (IE) bemesting om eigenlijk (ook bij eventuele langere vakanties)?
 
Hoe gaan jullie met (IE) bemesting om eigenlijk (ook bij eventuele langere vakanties)?
Het voordeel van Ei is dat er al genoeg in de bak zit, dus dat zal wel even wat slinken maar nooit op 0 uit komen, daarna weer gewoon oppakken.
 
Na een week zul je met de EI niet snel in de problemen komen. Als je meerdere weken weg zou gaan dan kan dat anders liggen.
Zelf maakte ik als we een week weg gingen wel per bak envelopjes met voer met de duidelijke instructie dat ze niet meer mochten geven dan het envelopje dat voor die dag bedoeld was. Hier ging dat goed maar ja als men je aanwijzingen niet opvolgt dan kan dat anders uitpakken. Wees dus altijd heel duidelijk als je iemand vraagt om dit voor je te regelen.
 
ik eet ook graag elke dag iets hoor

ja maar ook zonder voeren eten de vissen echt nog wel van de levende organismen welke in de bak zitten, en een weekje vasten als ze normaal doorvoed zijn is gewoon niet slecht of ongezond (zelfs voor mensen ook niet hoor haha), dus ik vind het zelf echt super vreemd om hier iets voor te organiseren, maar goed, ieder zo zijn mening en ervaring natuurlijk

Ik ga tot 3 weken weg, zonder dat ik iets regel. Goed voeren in de week ervoor, dan een grote waterwissel voor vertrek en daarna bij thuiskomst, eerst een grote waterwissel en daarna weer voeren....... Maar ja, ieder zo zijn ding zullen we maar zeggen
 
Daar zijn in het verleden dus meerdere bakken diep mee in de problemen gekomen door anderen, "ach lieve beestjes ik zal ze even wat meer geven" :stom:

In dit geval zou het dus iemand zijn die we daarin kunnen vertrouwen maar ik begrijp wat je bedoelt, en ik heb daar zelf (bij mijn katten maar toch) ook slechte ervaringen mee.

En ik moet er eerlijk gezegd inderdaad niet aan denken wat dat voor onze aquaria zou doen. Zelfs, binnen een week.
 
Ik voeg zeoliet toe als ik weg ga voor het geval waardens gaan oplopen. Ik heb vissen oppas die afgemeten portie voer geven (wel beduidend minder). De rest verstop ik zodat ze niet van alles erin kunnen gooien.
 
Of je nu 1 of 2 weken op vacantie gaat,dat maakt niet zoveel uit.Ik laat tijdens een vacantie - periode de vissen voeren door de buurvrouw die dan ook gelijk de kat eten geeft.

Vooraf leg ik in de diepvries diverse diepvriesblokje's afgepast in een bakje zodat er een voerschema is voor de tijd waarin ik afwezig ben.Doe je dit niet en vraag je "iemand" om jou vissen te voeren dan wordt er altijd teveel gegeven,dus zorg voor aangepaste/ afgepaste in dagen verdeelde hoeveelheden.

Wat mede belangrijk is dat als er iemand het aquarium verzorgd dat er bij problemen een telefoonnummer ligt van iemand die dergelijke of wat dan voor probleem ook kan oplossen.Mijn buurvrouw heeft geen of weinig kennis van aquaria maar met een kleine handleiding en nogmaals kleine portie's voer moet dit toch te regelen zijn,zo doe ik het al heel lang.

En zorg er misschien voor dat je als eigenaar mobiel bereikbaar ben,dan komt het toch goed.
 
Ik zit met hetzelfde! Ik ga binnenkort 11 dagen weg, maar zoals ik het hier lees zou ik het volgende moeten Doen.
-Zondag grote water wissel i(k ga woensdag weg en heb buiten zondag om geen tijd om dat te doen)
- ik hier normaal 2 a 3x per dag waarvan 1x met voeder automaat (allemaal kleine porties)
*nou wou ik die 11 dagen alleen mijn voeder automaat laten voeren ,dat zou dus voldoende moieten zijn ?
*of zou ik iets meer voer uit de automaat moeten laten komen tijdens mijn afwezigheid
 
Voor 20 eu per dag, Wilt @Bertus je vissen wel eten geven en dan op de laatste dag voor 50 euro maakt ie je bak en filter schoon :) :D
 
Ik voeg zeoliet toe als ik weg ga voor het geval waardens gaan oplopen. Ik heb vissen oppas die afgemeten portie voer geven (wel beduidend minder). De rest verstop ik zodat ze niet van alles erin kunnen gooien.

werkt zeolite wel in 1 x? heeft dat niet tijd nodig om zijn werk goed te doen? zo ja zou ik het niet net voor dat je weg gaat doen maar nu ofso of 3 weken van de tevoren?
 
Zeoliet werkt gewoon meteen. Fijn spul bij NH3/4 en NO2 verhoging. Kan in je filter maar ook in een pcv buis in aquarium. Ik doe het in een netje in 1 van me filters. Bij stabiel aquarium geen probleem als je het eruit haal. Bij indraaien om waardens naar beneden te halen gaat ook prima maar dan niet alles in 1 keer eruit halen dan lopen waardens weer op. Moet dan met beleid. Stagneert bacterie groei die je dan juist nodig heb. Niet handig tijdens indraaien maar als er vis inzit dan prima crisis waarde bezwering als verversen teveel gedoe is.

Ik lees dat TS met discus zit dat betekend volgens mij ook veel verversen. Neem aan dat planten bij hem onderschikt zullen zijn net als bij sluiers. Ik heb bejaarde vissen oppas die ik geen 300 liter kan laten verversen dus als ik langer weg ga dan doe ik ipv verversing zeoliet erin.

ververs natuurlijk wel groot deel dag voor dat ik weg ga.
 
Wij hebben 3 katten dus als wij weggaan komt mijn schoonbroer hier logeren.

Volgende week gaan wij een midweekje weg en past hij weer op. Midweekje is niet zo lang :)

Voordat ik weg ga doe ik de waterwissel, en de dagen ervoor voer ik goed. Gooi er wat bladeren in voor de garnalen en check alles van tevoren nog even.

Ik maak tevoren de porties voer klaar, en leg uit wanneer hij wat moet voeren. S'avonds het voer en als het licht uit gaat pas de tabletjes etc. Ze krijgen dan om de dag voedsel ipv elke dag.

Hier gaat het altijd erg goed, hij controleert de vissen ook altijd. Hij deed zelfs netjes de plantenvoeding toevoegen toen ik dat nog dagelijks gebruikte :)
 

Terug
Bovenaan