Vlooien ????? help!


F

Ferry Heibrink

Guest
Beste mensen,

Zojuist was ik mijn 2 meter aquarium aan het afpompen (verversen) tijdens het vullen schrok ik enorm, het water zit vol met, wat volgens mij op vlooien lijken. Piepkleine beestjes die wel 10cm hoog springen op het water, maar ze lopen ook op de rand van het aquarium, dus ze kunnen er ook uit!

Wij hebben geen huisdieren, alleen het aquarium. Ik ben flink allergisch voor honden en katten dus die zijn nooit in mijn huis geweest en wij zijn de eerste bewoners.

Het enig wat er recent is veranderd is dat er een paar stukken hout in geplaatst zijn, die heb ik een paar dagen buiten in de week gehad om in te wateren.

Het is echt een plaag, want het zijn er duizenden. Ik wil graag weten hoe dit kan, of dit normaal is en of het zich beperkt tot het aquarium.

Mijn vissen zijn zeer grote cichliden, die zijn niet geïnteresseerd in het vangen van deze beestjes.

Probleem is, ze lopen ook in het deksel van het aquarium, dus ze lopen ook het aquarum uit! Ik ben bang dat ik straks vlooien door mijn huis heb lopen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Volgens mij is dat hetzelfde als ik ooit heb gehad en waar ik toen een topic voor heb geopend al had ik er veel minder. Hier aten de vissen ze ook niet en ik ben er op een enkeling af. Wat het was en wat de oorzaak is geweest kan ik je niet zeggen.
Misschien kun je een foto of video van ze posten.
 
Kap open en de stofzuiger over het oppervlakte halen (niet het water opzuigen!!) en in de kap, dan ben je er al een hoop kwijt.
 
De mijne waren eerder wat bruinig volgens mij. Bij het verversen bleven ze ook op de droogstaande ruiten zitten.

Edit: ik had ze ook op de bladeren onder water van 1 Echinodorus zitten en niet alleen op het wateroppervlak.
 
Bij mijn kruipen ze dus ook op het frame van het aquarium, daar zien ze er inderdaad bruinig uit. Ik heb zojuist een skimmer in de bak erbij gezet die het oppervlak afzuigt, zodat ze niet op het oppervlak kunnen komen.

Ik hoop alleen dat het geen echte vlooien zijn, want als je die eenmaal in huis hebt.... En ik heb 2 kleine kinderen dus liever geen spray's enzo.

Ik heb een filmpje geupload naar youtube.



Mijn aquarium is schoon, ook de randen, dus daar komt het ook niet van.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Springpaardjes.
Zijn geen vlooien. hoe kom je daar nou bij.

Ik heb nooit vlooien in het echt gezien, maar ik weet dat vlooien springen, en dat doen deze ook.
Deze dingen lopen ook gewoon. Springpaardjes (watervlooien?) doen dat toch niet?

Watervlooien heb ik zelf gekweekt, die zijn toch echt anders vorlgens mij. Deze dingen gaan niet onder water, maar blijven er boven en lopen ook op de kap.
 
Nee geen drijfgroen, maar sinds een week of 2 wel een stuk hout wat er nog dreef, 1 van de 6 stukken dat niet wilde zinken (nieuw). Deze heb ik er uit gehaald zojuist.
 
springstaartjes zijn kleine primitieve insecten, die eten schimmels en detritus. Doen geen kwaad en komen waarschijnlijk uit het hout. Planten zich heel snel voort. Jammer dat je alleen groet chicliden hebt, ik weet dat gouramis er dol op zijn. Gaan vanzelf dood op den duur.
 
Qua gedrag zijn het dezelfde als die hier in de bak zaten en af en toe nog zitten al zijn dat er wel veel minder. Gewone vlooien van bv een hond kunnen niet zwemmen en zullen verdrinken onder water.
 
Dit zijn inderdaad springstaartjes.
Als je een plant teveel water geeft en er staat water onder in de sierpot, daar kun je ze soms ook zien.
 
Dit zijn vlooien, leven niet op het water, hebben bloed nodig om te overleven en zich voort te planten

vlo.jpg


vlo-1.jpg
 
Dit zijn inderdaad springstaartjes.
Als je een plant teveel water geeft en er staat water onder in de sierpot, daar kun je ze soms ook zien.

Nou veel vissen hebben er weinig trek in want de Espei s wilden ze niet eten evenals de Dageti s niet.
 
De springstaartjes kunnen geen kwaad. Ik heb ze eigenlijk nog altijd in elke bak wel een keer gehad. Ik merk wel dat als er meer groen aan het oppervlak drijft er ook wat meer van zijn. Ze hebben het onder een warme lichtkap meestal goed naar hun zin, daar is van alles voor ze te eten.
Vlooien zijn overigens een flink stuk groter dan de springstaartjes.
 
Ik denk ook dat veel drijvers van invloed zijn want daar was hier ook geen gebrek aan.
 
Dit zijn inderdaad springstaartjes.
Als je een plant teveel water geeft en er staat water onder in de sierpot, daar kun je ze soms ook zien.

Springstaartjes zijn er in vele soorten en maten (maar wel altijd klein) en de meeste soorten leven in de bovenste lagen van de grond. De springstaartjes die je ziet als je de planten teveel water geven komen gewoon naar boven uit de potgrond, omdat ze anders verzuipen.

Overigens gaan de meeste kamerplanten dood door teveel water geven....

De springstaartjes zijn een hele belangrijke schakel in het bodemvoedselweb, waar alle bomen en planten van profiteren. Dus koester de beestjes maar...:r
 
Nou, ik weet bijna zeker dat ze er wel in zitten, alleen zie je ze niet...

Ik pretendeer niet veel kennis over de natuur te hebben, maar mijn vakgebied is bomen en alles wat daarmee te maken heeft. Dat maakt mijn vakgebied dan meteen ook vrij breed. Maar wanneer er problemen met bomen zijn, ligt de oorzaak veelal onder de grond, en langzamerhand beginnen we met zijn allen iets meer te begrijpen van wat zich allemaal afspeelt onder onze voeten en hoe belangrijk dat voor ons allen is.
In een theelepeltje (gezonde) aarde zitten al miljoenen micro-organismen, die allemaal hun functie hebben in het geheel wat we dan bodemvoedselweb noemen. Dat is een samenspel van onder andere schimmels, bacteriën, gisten, wormen (en niet alleen de duidelijk zichtbare regenwormen maar ook micro-aaltjes), geleedpotigen (o.a. de springstaarten) enzovoort.
Ik doe mijn best een klein beetje hiervan te begrijpen, hoewel dat niet meevalt.

Op dit moment zijn er een kleine 9000 soorten springstaarten bekend, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Om je maar een idee te geven.

Mijn interesse voor de kleine diertjes is wel begonnen onder water, als jochie met schepnetje en emmer al erg geïnteresseerd in de kleine kruipertjes die je uit de slootbodem opvist, soms nog wel vele malen interessanter dan vissen...

Dus graag een beetje respect voor alle kleine diertjes en organismen, en vooral geen paniek als je een keer iets opvalt (want ze zijn er altijd.....). Ze zijn veel waardevoller voor ons dan wat de meeste mensen denken.
 
Nou die in onze bakken hebben dan zeker hun zwemdiploma:S

Nee hoor, ze zwemmen ook niet, ze zitten op het water en niet erin. Ze leven vooral op de randen waar algen en ander aanslag zit (met alles wat daarin leeft) en op bv drijvend groen. Ook op het wateroppervlak is wel eetbaars voor hun te vinden op het kaamvlies (ook dat is er altijd, in meer of mindere mate).

Jullie moesten met zijn allen eens weten hoeveel soorten organismen je eigenlijk in je aquarium hebt. Dat houdt echt niet op bij vissen, garnalen, slakken en bacteriën in je filter en bodem...:D
 
Oh ja, en mocht je je afvragen waar dat allemaal vandaan komt in je bak? Simpel, altijd van boven......
 

Terug
Bovenaan