Zoekend naar de juiste waterwaarde


kimielco

Well-known member
Lid geworden
5 augustus 2014
Berichten
872
Ik maak water a.d.h.v. combinatie van kation en anion hars

Water is ph neutraal 7
geleidbaarheid water mS 70
Kh en GH bijna niet meetbaar.

Wanneer ik 85 liter demi water mix met 25 liter kraanwater heb ik de volgende waterwaarde Ph 6.7 KH1 mS 70, echter wanneer ik het water 1nacht belucht en verwarmd stijgt min PH naarr 7.8

Wat kan de oorzaak hiervan zijn!

Ik wil eigenlijk een mS waarde hebben van 150 en ph van 6.7, KH1

Iemand een idee hoe ik deze waarde kan krijgen. !
 
Dat heb je ook met osmose. Als je dat zou meten na het aanmaken dan zit je rond de ph van 7 maar als je het laat staan zal door gasuitwisseling deze snel veranderen. Daarom werken mensen met TB garnalen ook met een ph verlagende bodem. Zonder deze bodem zal de ph snel weer oplopen namelijk.
 
Even een vraag over de geleidbaarheid, als ik mineralen/zouten toevoeg stijgt toch de geleidbaarheid!
 
Inderdaad, dan stijgt de geleidbaarheid. Kort komt het er op neer, dat ionen elektriciteit geleiden. Dus bij toevoegen van meer ionen - ongeacht welke vorm - stijgt de geleidbaarheid.

Extra info:
Omdat ieder stofje zijn eigen geleidbaarheid heeft, is het beter om de geleidbaarheid direct in µS (micro Siemens) te meten, dan in opgeloste stofjes (TDS, Total Dissolve Solids). Verder kan de µS schommelen, stijgen en/of moeilijk verlagen, zodra de waterwaarden scheef zijn.

Dit is zo met mijn eigen zoetwater aquarium. Daar heb ik nu vooral een scheef evenwicht in de dGh, relatief laag Calcium en hoog Magnesium. Daarom gebruik ik Calcium Marin pro van HS Aqua. Omtrent mijn eigen aquarium, heb ik contact met hun gehad. Over geleidbaarhied zeiden zij het volgende:
Alle veranderingen / toevoegingen aan het water hebben invloed op het geleidend vermogen van het water. Bij de gebruikelijke waterverbeteringsproducten voor aquaria wordt in 99 % van alle gevallen de EC waarde verhoogt, omdat zouten, zuren of logen aan het water worden toegevoegd, die in het water oplossen en hierbij dissociëren, dus uit elkaar gaan. Slechts enkele producten binden zouten in het water en daardoor wordt de EC waarde verlaagt. Voorbeelden hiervan zijn fosfaatbinder, watervoorbereiders die zware metalen binden etc..

(...)

Zoals U zelf al aangaf, stijgt de geleidbaarheid met ieder toegevoegd middel, wat betekend dat bovendien een onevenwicht tussen de verschillende ionen aanwezig is. Dit resulteert vaak in slechte plantengroei, visziekten, algengroei etc. Problemen dus.

Hopelijk is het allemaal een beetje duidelijk.



Om terug te komen jouw eigenlijke vraag: Zelf heb ik nog geen ervaring met het mixen van Demi- en/of RO water. Wel volg ik mijn eigen waterwaarden wekelijks op, incluis de geleidbaarheid/EC in µS. Op basis daarvan kun je calciet/aragoniet (natuurlijke CaCo3, zoals kalk voor de tuin) gebruiken om een gewenste dGh en dKh te verkrijgen. Calciumchloride/E509 zal ik minder gebruiken. Bij mij stijgt de EC met 200 bij 10gr CaCl. Zoals ik al zei, kan dat ook komen door scheve waterwaarden.
 
Bedankt voor de informatie.

Ik had al het vermoeden dat de geleidbaarheid omhoog zou gaan. Ik meet de geleidbaarheid met een hanna tds4 meter, hier oor moet ik de waarde met 1000 vermenigvuldigen.

Ik probeer naar de volgende waarde te komen Ph 6.7, mS150, KH1 en een GH van 2.

Ben al een tijdje aan het experimenteren maar de juiste waarde heb ook nog niet gevonden.
 
Die Hanna tds4 meet dus eigenlijk de hoeveelheid opgeloste stofjes in het water. Zoals ik hierboven al zei, zorgt dat mogelijk voor problemen. Zo heeft ieder soort stofje zijn eigen geleidbaarheid. Wat ik nog niet heb verteld, is dat iedere fabrikant op diens eigen manier een omrekening doet tussen TDS en µS. Met als gevolg dat er twee variabelen zijn, enerzijds ieder stofje met een eigen geleidbaarheid en anderzijds zou ieder merk een eigen omrekening hanteren. Met als gevolg dat preciezere info, beter verkregen wordt met een EC meter, ipv een TDS meter.

Wellicht een typefoutje, maar toch voor de duidelijkheid, 150 mS EC is eigenlijk 1000x meer dan 150µS EC. mS staat namelijk voor millieSiemens en µS voor microSiemens; deze laatste kan ook (foutief) worden geschreven als uS. Of te wel, hopelijk heb jij 150µS, ipv 150.000µS/150mS.

Daarmee rekening gehouden, lijken zowel planten als vissen een µS te waarderen van 150 tm 650. Doch zijn er ook niet kweekbare kulhies 'per ongeluk' gekweekt bij zeer hoge dGH én dKh (cq een >600µS): Breeding experence with Pangio Oblonga. Punt voor mijn bericht nu is, jouw vissen en planten zullen zich aan hebben gepast. Pas wel extra op bij toevoegen van nieuwe planten en/of vissen...
 
Even een vraag over de geleidbaarheid, als ik mineralen/zouten toevoeg stijgt toch de geleidbaarheid!

Simpel gezegd ja en de uitleg van Ollie is best aardig natuurlijk maar voor de meeste leden is niet alles zo makkelijk te begrijpen als je het mij vraagt. Toevoegen van zouten doet de geleidbaarheid stijgen. Dat zien de gebruikers van de EI dus ook.
 
offtopic: Kben maar leek in de (natuurlijke) chemie.. wel leer ik om te werken met 'relationele chemie' (liefdesrelaties)...
 
Mijn geleidbaarheid ligt nu op ca. mS70 PH ligt echter te hoog 7.4 welke ik graat terug zou willen brengen na 6.7, echter mijn KH is 1-1½. Op welke manier kan ik de ph verlagen zonder dat mijn KH veranderd en heeft mijn water voldoende mineralen!
 
Met een geleidbaarheid van ms 70 is het best wel enigsinds lastig om deze omlaag te brengen,dit kan met een enkele druppel(s) eikenextract.Maar ik vraag mij wel af of je met een dergelijke lage geleidbaarheid nog wel voldoende mineralen hebt in het geheel,daar twijfel ik wel aan.
De Kh is ook erg laag dus om dan de Ph dan ook nog te verlagen lijkt mij met de gegeven waarde's een moeilijk gegeven.

Maar puur uit interesse,wat wil je met zulke lage waarde's,mag ik dat vragen,misschien dat we dan wat verder komen want de door jou gewenste waarde's zijn wel erg laag en niet ongevaarlijk,en kunnen zo maar negatief veranderen omdat er weinig binding is.

Ik ben niet iemand die veel kennis heeft van waterchemie maar ik heb al even geleden discusvissen gekweekt met een geleidbaarheid van 190-200 en dat zijn volgens mij waarde's waar je mee vooruit kan,begrijp niet zo waarom de door jou gewenste waarde's zo laag moeten zijn.
 
Nog een korte reactie,is de wisselaar al eens geregenereerd,als de kation met te weinig in oplossing (zoutzuur) is geregenereerd dan kan het zijn dat het uitgangswater al snel een te hoge Ph waarde laat zien,anders als er te veel natronloog is gebruikt is het opvangwater ook te hoog in Ph.

Heel belangrijk is ook om de hoeveelheid zoutzuur en natronloog ( tijdens een regeneratie) volgens een beschrijving van "een leverancier"te gebruiken voor een juiste opbrengst ofwel het opvangwater om zo de beste waarde's uit de wisselaar te verkrijgen.
 
De PH omlaag brengen met eikenextract heb ik geprobeerd alleen het nadeel hiervan is dat het water na verloop zich weer gaat "herstelen" .

Ik wil na de volgende water waarde PH 6.7, KH1,GH2 en een mS150. Met deze waarde wil ik met mijn discuskoppels gaan kweken.

Het water na mS150 kan ik bereiken door het osmose water te mengen met kraanwater, alleen gaat daarmee ook mijn KH en GH omhoog
 
Voor een discusvissenkweek is een ms van 190-200 een goed uitgangspunt,of je moet met wildvang bezig zijn voor een zo lage waarde.Volgens mij is de ms belangrijker dan de ph,als deze rond de 6-7 is zou het gewoon moeten lukken,maar fijn dat je een kweek ( uitleg) hebt gegeven.
 
Ik denk dat wanneer je nakweek hebt, het niet zo krap komt en ook zeker niet zo laag hoeft. Ik krijg hier met een 500 a 600 ms nog larven (ph 6,9), alhoewel er dan wel aardig wat eieren beschimmelen, dus wanneer je rond de 300 zit dan moet het al meer dan prima gaan. Dus ik zou niet beginnen met zo laag gaan, als ik eerlijk ben
 
Hoe hebben jullie een mS van 190-200 met een ph van 6.7 gekregen en wat zijn dan de KH en GH waarde!
Het gaat om 125 liter
 
Gewoon heel simpel met osmose water, beetje mengen met kraanwater tot de gewenste geleidbaarheid.

Kwam ongeveer neer op kh2 en gh4 en mbv wat co2 toevoeging is de ph stabiel op de gewenste 6,9 in mijn geval

Heb ook een keer 100 liter naar ph 5 gebracht met eikenextract, bij puur kraanwater, zonder te letten op de geleidbaarheid, ook dat werkt. Kost wel hele plonzen extract, maar je krijgt je water wel zuur en op een gegeven moment dus ook stabiel, kost ff tijd
 
Ik had ook osmose water gemengd met kraanwater en wat eiken extract en dacht toen de juiste waarde te hebben gevonden alleen na 2 dagen was de ph weer gestegen.
 
Ik zou gewoon eens je water mengen met osmose tot een 350 a 300 micro siemens en dan eens kijken wat er gebeurd als je een keer eieren hebt. Beschimmeld het, is het slecht bevrucht of anders, dan kan je kijken of je nog aanvullend wat moet doen. Ik zou niet direct zo extreem gaan persoonlijk.
 
Ph 6.7 geeft een wat zuurder water wat ten goede komt aan de kweek
 
Offtopic: Hopelijk wordt er met mS eigenlijk µS/microSiemens bedoeld, want 500ms/milleSiemens is zelfs te hoog voor zeewater, aldus NBAT...

Ontopic: Wanneer de pH na een extract weer stijgt bij een laag dKh, dan ben ik benieuwd naar de dGh, of sterker nog de Ca. De pH wordt namelijk bepaald door de Mg én Ca (+overige Gh-mineralen), doch wordt de pH stabiel gehouden door óf een +8 dKh, óf een zurend product, zoals turf.

Verder kan een lage pH inderdaad (indirect) een positief effect hebben op de kweek, omdat bij een lage pH de bacteriën, etc. minder grip hebben.Uiteraard zijn er ook bacteriën, etc. die juist profiteren bij een lage pH, maar dan "Go we down the rabbit hole..."
 
Nope, ik bedoel dat de pH stabiel wordt gehouden door óf een zurend product (turf, etc.) óf door een stevige dKh. Van wat ik gelezen heb, is een +8 dKh sterk genoeg om de pH stabiel te houden, tussen al die andere zurende effecten zoals CO2 en NH4+/Ammonium. Natuurliijk werkt het allemaal niet zo simpel, maar ook dan "go we down the rabbit hole..."

Dat van +8 dKh is vrij simpel, dat wordt regelmatig geadviseerd bij 7pH...
 
Ok, maar er zijn genoeg leden die maar een kh van 3 of 4 hebben en dan is de ph daardoor ook stabiel hoor. Hier is de kh ook 5-6 namelijk en werk met co2.
 
GH beinvloed de pH niet. Magnesium en Calcium bemoeien zich daar niet mee.

Het zijn juist de carbonaten die zich met de pH bemoeien.

Natuurlijk is het zo, dat in de volksmond Magnesium en Calcium met met carbonaat tot het woord kalk wordt verweven.

Kalk heeft wel invloed op de pH. Het is zelfs zo, dat het oplossen van kalk door zuur, de GH en KH omhoog gaan.
En de pH dus afgebroken.
Echter komt dit door de carbonaat welke aan de Magnesium en Calcium zit.

MagnesiumSulfaat heeft bijvoorbeeld alleen invloed op de GH.
CalciumChloride heeft ook alleen invloed op de GH.

NatriumCarbonaat, KaliumwaterstofCarbonaat, hebben geen invloed op de GH, alleen op de KH.

KaliumNitraat heeft op geen van beide invloed.
 

Terug
Bovenaan