Sluierstaart staart kapot .


D

Dannysluierstaart

Guest
hallo ik heb al veel info van dit forum gehaald maar nu zelf maar is aangemeld,

Ik had er een visje bijgekocht, nu was de staart aan het “uitdrogen” leek het wel. En zijn staart was ook gescheurd/gesplitst

Dit visje is helaas dood gegaan

De rest van de vissen was niks mis mee alleen nu heeft mijn eerste en oudste vis ook een scheurtje in zijn staart, paar dagen na de dood van de ander.

image.jpg


Het gaat om de bovenste vis je ziet links een scheurtje in de staart, hoe kan dit en wat kan ik eraan doen?
 
Zie nu ook dat deze staart anders is, dit bedoel ik met uitgedroogd. Wordt kleiner en krult beetje op

Iemand???

image.jpg


image.jpg
 
Heb geen verstand van goudvissen maar hoeveel liter is je aquarium, hoeveel water ververs je per week, wat voor filter heb en hoevel goudvissen heb je?
Voor nu zou ik een grote waterwissel doen, 80% ongeveer.
 
Volgens mij zie ik ook bruinalg en dat duidt vaak op een te zware belasting.
Heb je een totaaltje van de bak?
 
Heb wel een vermoeden maar zou ook eerst graag wat meer info hebben. Wellicht dat ze te klein zitten maar aarzel niet om te posten. Kunnen we mee kijken/adviseren hoe op te lossen.

Graag info hoeveel liter aquarium en filter. Hoeveel vissen. Foto totale aquarium? Heb je nog groot onderhoud gedaan de laatste dagen?

Sluiers hebben altijd een schoon watertje nodig waar je veel ellende mee voorkom dus zoals Thea al adviseerde grote hoeveelheden verversen. Vers water tempratuur hetzelfde als wat er in het aquarium zit. Liever 1 graadje warmer dan kouder!
 
Jaaa ik weet dat ik er teveel in heb zitten heb er 8 op 130 liter. Ben bezig dat er een paar de vijver in gaan of naar iemand anders

Had nu een week geen water ververst wat ik normaal om de 4 dagen doe. Doe altijd 50 procent en heb nu 80 procent gedaan

Kan helaas ff niet een foto oploaden van de hele bak
 
Foto

image.jpg
 
Ok duidelijk.

Geen visjes meer kopen. Je heb al teveel erin en met dat kleine filtertje gaat dat niet goed komen. Wist je al maar wil het toch even noemen, 1x in de week 50% verversen zal niet voldoende wezen. 130 liter en dan de aftrek van de inrichting blijft er te weinig over. Je zult echt op kort termijn een vijver moeten vinden voor een groot deel van de vissen.

Het verversen is om waterwaardens op peil te houden en/of hoge waardens te minderen. Tevens als je dit regelmatig doe hevel je veel ziekte toestanden af.

Je inrichting is ook niet optimaal. Snap dat je het een mooi/leuk gezicht vind maar het neemt allemaal een hoop ruimte in waar ze zwemmen. Ze beschadigen door de scherpe dingen. Een schuilhol hebben ze niet nodig en kans dat er domme sluier in vast komt te zitten.

Nu de staarten/vinnen van je vissen. De grote scheur is een beschadiging. Als het goed is en je hou het water schoon dan groeit dit vanzelf erg vlug aan elkaar maar kan ook zo blijven omdat het bij een vinstraal is.

De krullende uitgedroogde toppen is andere zaak. Dit is ws. vinrot of parasieten. Normaal behandel je dit met een kuur medicijnen maar gezien de verdere omstandigheden wellicht geen goed idee. Ziektens ontstaan meestal door gebrek aan optimale omstandigheden.

Hebben ze dit al lang of is het net ontstaan?

ik denk dat het beter is om eerst je aquarium in orde te krijgen en veel te verversen en te kijken of de staarten met verversen en toevoegen van zout ze beter maakt.

je kunt er max 2/3 houden en dan zul je veel onderhoud moeten verrichten. Water verversen.

Voor nu om ze te helpen te overleven.
Schuilhol, hout, die stekelige schelp en grote stenen eruit. 2x in de week 80% verversen met zo min mogelijk tempratuursverschil. 4 gram zout per liter toevoegen. Zout zonder jodium. Doe je in een bakje met lauw water en goed roeren met garde zodat oplost dan in aquarium doen. Als je alles eruit haal zoals omschreven ga je uit van 100 liter water als je zeker weet dat het de inhoud van je aquarium is. Anders even de maten opmeten en posten dan kan iemand het voor je uit rekenen.

400 gram zout dus voor 100 liter. bij verversen haal je dus 80 liter eruit en weer zout toevoegen naar wat je eruit haal dus rond de 300 gram.

Kijk het een tijdje aan met het zout, z on 2 weken. Als je zie dat ze veelal op de bodem hangen en staarten erger worden. verdwijnen stukken of gaan erg rafelen dan weer topic posten.

Geen filter gaan poetsen!! in je filter groeien bacterieen die je nodig heb om het vuil van je vissen te verwerken. Als de uitlaat van water beduidend minder word kun je bovenste sponzen even vluchtig uitspoelen.

Als je op kort termijn geen andere huisvesting voor ze vind is alles wat je gaat doen zonde van je tijd en geld. Ze gaan zieker en zieker worden totdat ze dood gaan.

Als je er 2 of 3 wil houden lees wat info bij het goudvissen gedeelte en info bij het filter gedeelte. biologisch evenwicht heb je nodig en is bij sluiers anders dan bij tropisch ivm veel vervuiling.

je heb nog jonge sluiertjes en die moet je meerdere malen eten geven op een dag. kleine porties tot wel 4 keer per dag

Succes en ik hoop dat je de staarten weer in orde krijg met het zout.
 
Bedankt voor de info, nee dit is sinds deze week. Hoe werkt dat met de zout, kan je er gewoon normaal zout in doen? En dit doe je in het aquarium en daarna hoef je het water niet te verversen? Dit kan er gewoon een aantal dagen in blijven?

Dus een kale bak is gewoon beter?

De meeste zeggen dat dit geen vinrot is heb mensen langs laten komen kijken.. als je hier anders over denkt zeg het me aub

Oohja en zijn kleine stenen/zand beter voor sluierstaarten ?
 
Gewoon zout zonder jodium. Bij jumbo/linders supermarkt heb je zakken salina zout. Kost heel weinig. gewoon erin laten zitten en als je ververs doe je er weer wat bij.

De grote scheur is beschadiging de topjes lijkt vinrot of parasieten teken. Zout helpt tegen meerdere dingen als het vinrot is zal verder blijken want dat gaat heel snel en zie je vanzelf binnen enkele dagen dat de staart steeds meer gaat rafelen en ook de rest van de vinnen. Goed verversen en de zout een tijdje gebruiken en afwachten.

In jouw geval is des te minder tierlantijntjes erin des te meer ruimte en liters. Wel de plantjes erin laten.

Een andere bodem is beter maar ik zou voor nu het even zo laten omdat er ook bacterieen inzitten die je nodig heb. Ga je de bodem vervangen dan zijn deze weg en ga je weer hoge waterwaardens krijgen. Bodem vervangen is beste als je stukje bij beetje doe voor een grote verversing. Bodem eruit halen komt er heel veel vuil omhoog. Je filter is te klein om biologisch evenwicht te verkrijgen dus bodem weg halen is in jouw geval niet aan te raden. eerst zal je sterker/groter filter moeten hebben om te compenseren. Filter indraaien duurt 3/4 weken. Een aquarium van 1 meter, 1,20 beste. Sluiers worden heel groot als ze goed kunnen groeien.

in foto album gedeelte sluiers van michelle. Kun je zien hoe groot ze worden.
 
2704D2E9-F8D3-4D19-B534-54B84000E91F.jpeg


Indruk. Jonkie met 2 van ongeveer 2 jaar toen. Sluiers groeien ong. 3 jaar
 
Okee dan zal ik dit weekend even weer foto posten, kunnen jullie oordelen of het erger is of niet en wat het is.

Zo ja wat doe je aan vinrot?

Wat zeggen jullie van 3 vissen over houden ik dit aquarium en een algeneter erin? Of gaat dit niet samen?

Hoeveel zout zou ik er in moeten doen en hoe vaak? Vindt het namelijk beetje raar idee om er zout bij in te doen als je begrijpt wat ik bedoel. Ben er nieuw mee namelijk

Oohja en me filter is 100 tot 200 liter... dit is toch voldoende voor een 130 L?
 
Snap een raar idee zoveel zout maar geloof me is voor nu even het beste. Zout doet wat in het lichaam van de vis en parasieten houden niet van zout en remt bacterieen.

Dus 80% gaan verversen al het water eruit zodat visjes net nog in een laagje zitten en vullen dan 400 gram zout in bakje roeren totdat is opgelost. Dan 2x in de week herhalen alleen wat minder zout erbij doen omdat er in dat laagje dan nog zout inzit. haal je 80 liter eruit doe je 300 gram erbij haal je 50 liter eruit dan iets 200 gram.

Filter is veel te klein. Sluiers zijn mega vervuilers en trekt dat filter niet. Je heb zwaar over bevolking dus veel te veel vervuiling. Kleine sluiers geven ook nog groei hormonen af. Met 2/3 sluiers zal dat filter nog niet genoeg zijn. In filter groeien bacties die je nodig heb om vervuiling om te zetten dus niet teveel gaan schoonmaken!!

je aquarium en filter is gewoon weg niet geschikt voor sluiers. Sluiers houden is hele andere tak van de hobby. Is heel anders dan tropisch aquarium.

Boven genoemd is alleen bedoeld om ze in leven te houden maar je zult zo niet maanden lang kunnen houden. Gaan ze dood. Ga op zoek naar een vijverhouder waar je enkele sluiers heen mag brengen. Anders groter aquarium en veel groter filter nodig. In je aquarium kunnen wel andere vissen. Veel info lezen op forum.
 
Bedankt! Heb echt veel aan deze info!
 
Succes en post topic als de staarten erger gaan worden. Dan zal ik eventueel uitleggen medicijnen. Hoewel dit liever niet gezien je zware belasting in het aquarium.
 
Staarten genezen goed en de scherpe schelpen zijn eruit
 
Goed om te lezen Danny!!! Lekker veel blijven verversen dat voorkomt een hoop ellende. Omdat je toch teveel sluiers heb laat er 2 gram zout in bij elke verversing. Dit kan verder geen kwaad. Dus haal je 50 liter uit het aquarium voeg je weer 100 gram zout toe bij elke verversing. Een grotere verversing 70-80 % doet meer dan 25%. Succes verder met je mooie sluiers
 
De reden dat een zoutbad werkt is dat het lichaam van de vis minder hard hoeft te werken om de osmose werking instand te houden waardoor de vis meer energie overhoud om de infectie te bestrijden.
 

Terug
Bovenaan