Beginnerbakje 2.0 van maffie666


Onderin niks vaztgekit? Gaat dat niet drijven dan?! Als de bak straks helemaal vol zit
 
Tis te hopen dat t niet gaat drijven zeg. Maar ik heb onder en midden ook paar druppels maar bovenin paar dikke klodders en hier en daar op de overlappingen ook wel een druppeltje. Het zag er goed vastgeplakt uit. Ik heb nog naar richtlijnen gezocht om dit te doen maar ik kan me zelf ook wel voorstellen dat een dikke laag kit en dan 2 weken uitharden en 6 keer naspoelen beter is maar helaas geen tijd gelegenheid ruimte mankracht etc.
 
Bekijk bijlage 272526

The day after.Dat donkere gedeelte links zijn de planten die de pomp weggeblazen heeft. Water is in ieder geval helder. Da's een begin.

Wat heb je in de Eheim. is altijd he, alles is schoon. moet eerst flink vervuilen.
Duurt wel 2 weken.
 
Ja dat heb ik gemerkt. Er is nog een andere eheim onderweg die knijp ik flink af voordat ik die mijn bak laat omploegen of ik bind alles goed vast.

Ik heb alles van mijn oude bak in de nieuwe gedaan op een gedeelte van de bodem na. Want die was in de oude bak heel dik. De eheim heb ik een dag of 10 geloof ik voor die oude bak gebruikt. Daar zitten blauwe sponzen in en watten en bij ingebruikname heb ik 1 blauwe spons vervangen door het filtermateriaal dat eerst in mijn externe filter zat en dat is heel blubberig. Zondag nog gecheckt.
 
Bakkie 3.0 zesde dag in bedrijf.

20190518_192443.jpg
 
20190519_135504.jpg


Hier heb ik er ook nog 3 van weet niet wat het zijn maar ze vermaken zich best zo te zien.
 
super gaaf
 
20190519_155250.jpg


3 botia's 1 krab en een slak
 
20190519_190842.jpg
Bakkie 3.0 na 1 week. Zo wil ik t ongeveer houden maar dan mooier/leuker
 
Laatst bewerkt:
Ziet er zo ook niet verkeerd uit hoor, met name de bodem vind ik mooi met die stenen zo hier en daar.

Hoe gaat het met het opstarten/indraaien verder? het vorige bakje heb je eigenlijk niet goed ingedraaid en vervolgens alles verhuisd naar deze en wederom niet ingedraaid.

Hou je de waardes in de gaten?

Ps.
De plant met die lange ovale bladeren, welke is dat?
 
Laatst bewerkt:
Dat is de echinodorus bleheri blijkbaar. Ik had 2 maanden geleden een startpakket van 10 planten voor een 80 cm aquarium maar dit is zo'n beetje de enige plant die ik daarvan niet eruit gegooid heb. De rest zag er al snel niet uit of werd gesloopt door de botia's. Hij doet t echt goed vind ik. Dit ding moet met een kleibol in de grond lees ik net maar om dat ik dacht dat het een javavaren was hangt ie bij mij dus al 2 maanden id buurt van stenen of hout te bungelen.

Het is dus blijkbaar een makkelijke plant.

Verder doet Belgisch groen het bij mij wel aardig.

Die stapels stenen zijn vanwege de botia's, krabben en kuhli's. Ik heb daar ook nog diverse y-splitsingen en bochten van pvc in verstopt.

Water meet ik niet sinds ik mijn teststrips in een emmer water heb laten vallen. Maar ik heb sinds ik begonnen ben nooit nitraat of nitriet gemeten. .

Het filtermedium uit het interne filter dat ik al sinds t begin heb bij een eheim 2213 gefrot. Die ik ruim een week in de 80 cm heb laten draaien en nu hier. Vandaag nog een eheim erbij gezet.

Wekelijks een paar emmers water verwisseld middels bodem afzuigen. De dieren lijken alles ok te vinden.

Ingedraaid zal deze bak nooit meer worden op de officiële manier. Maar ik heb zoveel mogelijk mijn best gedaan gezien de omstandigheden.
 
Dat is de echinodorus bleheri blijkbaar.
Toch wel ja, hij lijkt een stuk donkerder en ik zoek een donkergroene (grote) plant vandaar.

Ingedraaid zal deze bak nooit meer worden op de officiële manier
Nee dat niet, daarom kun je misschien toch beter een Nitriet test in huis halen, mocht je dan een erg hoge waarde meten kun je ingrijpen door veel water te wisselen.
De kans is groot dat er nog een nitriet piek kan komen namelijk, je hebt dan wel ingedraaid filtermedium in de Eheim gefrot maar dat is geen garantie voor succes.
 
Maar volgens de nitriet wetenschap had ik met mijn handelwijze toch al minstens 20 keer een nitrietpiek gehad moeten hebben? Dat ene gratis visje dat in het begin ongevraagd in mijn bak terecht is gekomen en zijn 2 broertjes van 3 euro die ik bij de plaatselijke guppenwinkel heb gered hebben me al honderden euro's gekost. Die botia's leven als god in Frankrijk hier. Ik doe alles voor ze. Ok ik koop wel een druppeltest.
 
Toch wel ja, hij lijkt een stuk donkerder en ik zoek een donkergroene (grote) plant vandaar.

Misschien wordt ie wel donkergroen door m niet in de bodem te zetten want dat heb ik volgens mij nooit gedaan. De foto's op het net zijn idd allemaal lichter.
 
Ik doe alles voor ze.
Je doet zeker je best om er het beste van te maken:thumbs:

Mijn nieuwe bak heb ik ook gestart met ingedraaid filtermedium en water, maar alsnog kwam er nitriet na 2 weken, vandaar mijn advies, de keus is aan jou natuurlijk.
 
Bekijk bijlage 271562

Kijk deze heb ik net gemaakt door dat luikje in mijn lichtbak. Het zijn echt geinige beestjes. Soms zitten ze er meestal niet.

Och jee. Ik zou mijn bak niet meer open durven doen.

Hoewel ik ermee ben opgegroeid in zeeland. Krabben vangen an d’n diek.

Ik zou me kapot schrikken van die beesten.

Brrrrrr.
 
Ja t is waar van die plaat ik denk dat ik dat tzt alsnog even doe. Het zijn overigens wel de stevigste kasten uit de geschiedenis van kasten en alles is volstrekt waterpas.
 
Ja t is waar van die plaat ik denk dat ik dat tzt alsnog even doe. Het zijn overigens wel de stevigste kasten uit de geschiedenis van kasten en alles is volstrekt waterpas.

De kasten zien er zeker stevig uit. Alleen het blijven 2 delen. En dat blijft een risico.
 
Ik zou me kapot schrikken van die beesten.

Brrrrrr.

Ik ben me 1 keer rot geschrokken toen ineens dit zag op 10 cm afstand
20190508_161402.jpg
 
Het zijn ook acrobaten zeg.
 
Bakkie 3.0 zesde dag in bedrijf.

Bekijk bijlage 273403

Geweldig, ik heb dit hele topic met veel plezier gelezen en blijf dit graag volgen. Wat een heerlijk verhaal. Je doet inderdaad wel echt alles voor je visjes.
Sterker nog, je gooit volgens mij meer geld en liefde richting je vissen dan een gemiddelde man naar zijn vrouw. :r
 
20190521_192416.jpg


Dag 9 van bakkie 3. Ik overweeg om achter dat hout links nog een bundeltje pvc pijp te leggen met daarop nog wat spiderwood stenen en grond als een soort houtsteen bergje ongeveer even hoog als die varen rechts en dan die leuke leuke plant waarvan je nu 2 blaadjes ziet omdat de botia's daar vandaag een groot deel van hebben losgerukt, drijft nu bovenin, boven op dat bergje.

Verder overweeg ik afwachtende de algengroei her en der wat javamos tegen de achterwand te prikken.

En ik heb vandaag een teststripje van een buurman erin gedouwd en waardes zijn ok.
 
...Verder overweeg ik afwachtende de algengroei her en der wat javamos tegen de achterwand te prikken.

En ik heb vandaag een teststripje van een buurman erin gedouwd en waardes zijn ok.

Fijn dat de waterwaardes oke lijken te zijn. Een teststrip is niet de meest nauwkeurige methode om de waterwaardes te meten overigens.
En wat bedoel je precies met "..afwachtende de algengroei.."? Want je doet het het beste als je zo min mogelijk algengroei in je bakje hebt natuurlijk. :book:
 
Fijn dat de waterwaardes oke lijken te zijn. Een teststrip is niet de meest nauwkeurige methode om de waterwaardes te meten overigens.
En wat bedoel je precies met "..afwachtende de algengroei.."? Want je doet het het beste als je zo min mogelijk algengroei in je bakje hebt natuurlijk. :book:

Om even te kijken of er nitriet is eigenlijk. Lijkt me een teststripje wel toereikend. Verder doe ik voorlopig even niks met waardes. Straks als mocht blijken dat de planten waar ik me nu op focus, zijnde Belgisch groen, vallisneria en javavaren het niet goed doen, zal ik wel belangstelling moeten gaan tonen voor nauwkeurige waardebepaling.

Algen komen sowieso denk ik vanwege de nieuwigheid van de bak en dat moet ik dan schoonhouden maar ik ben niet van plan om die reliëf achterwand vrij van algen te proberen te houden. Verder vind ik m nu nogal contrasteren met de rest van de bak. Ik zou het best leuk vinden als ie wat viezig en donker werd. Ik hoop dat de planten zo aanslaan dat ze de meeste algen de wind uit de zeilen nemen.

Eigenlijk wil ik mijn bak zo groen mogelijk op alle fronten afgezien van de ramen en het water dan.

Zwart en donkergrijs mag er ook in.

De structuur van de wand vind ik geweldig zou ik zelf nooit gekund hebben maar hij valt veel lichter uit dan ik had verwacht.

Uiteindelijk lijkt het me ook wel leuk om nog iets felgekleurd er in te hebben rood of geel of zo. En me dan daarop focussen. Maar voorlopig mik ik op een donkere bak. Qua kleuren niet qua licht uiteraard.

Die krabben hebben rood met gele scharen en contrasteren perfect met rest van de bak. Als ze pontificaal voor de voorruit staan wat niet echt supervaak voorkomt.
 
20190523_185858.jpg
20190523_185549.jpg
20190523_185326.jpg


Overzichtje en paar bewoners en paar vragen/opmerkingen.

Die slakken zijn heel rielekst.

Ik denk dat ik dat Belgisch groen rechts gewoon naar links verplaats. Die mooie hierboven besproken bleheri plant is de afgelopen 2 dagen totaal ontworteld en boven gaan drijven en vervolgens aan flarden gerukt door de botia dus da's jammer. Heeft t zin om zoiets nog te planten?


Vraagje ik weet dat je in een pasverhuist aquarium geen nieuwe vissen moet zetten maar krabben zou toch juist wel kunnen aangezien puinruimers etc?

Ik voeg Colombo flora grow of zoiets toe maar waarom moet dat iedere dag en niet 1x per week 7 doses?

Ik heb trouwens gisteren toch druppels besteld dus iedereen kan weer blij zijn.
 
...Heeft t zin om zoiets nog te planten?

Nee, waarschijnlijk gaat hij toch geen nieuwe wortels meer aanmaken. Maar ik weet dit niet zeker.

Vraagje ik weet dat je in een pasverhuist aquarium geen nieuwe vissen moet zetten maar krabben zou toch juist wel kunnen aangezien puinruimers etc?

Neen, in principe is dit een slecht plan i.v.m. een nitrietpiek. Maar als iemand hier anders over denkt laat het dan horen.

Ik voeg Colombo flora grow of zoiets toe maar waarom moet dat iedere dag en niet 1x per week 7 doses?

Colombo Flora Grow is een plantenvoeding. Het beste is het om je planten zo regelmatig mogelijk voeding te geven. Ze overleven het prima op 1x per week voeding geven. Maar het is simpelweg gezonder om ze iedere dag een beetje te voeden dan een keer in de week heel veel. Maar het kan.

Ik heb trouwens gisteren toch druppels besteld dus iedereen kan weer blij zijn.

Over welke druppels hebben we het precies? :book:
 
Vraagje ik weet dat je in een pasverhuist aquarium geen nieuwe vissen moet zetten maar krabben zou toch juist wel kunnen aangezien puinruimers etc?
Ze ruimen wel puin maar zijn daarnaast ook een hogere belasting voor de nog niet goed ingedraaide bak, ik zou even wachten.
Ik voeg Colombo flora grow of zoiets toe maar waarom moet dat iedere dag en niet 1x per week 7 doses?
Iedere dag hoeft niet perse, ik verdeel het over twee keer per week en dat gaat ook goed, planten slaan hun voeding ook deels op, dus op de dagen dat je niets doseert zitten ze niet direct zonder, plus dat de voeding wel een paar dagen in het water (opneembaar) blijft.
Ik heb trouwens gisteren toch druppels besteld dus iedereen kan weer blij zijn.
:thumbs:
 
Nee, waarschijnlijk gaat hij toch geen nieuwe wortels meer aanmaken. Maar ik weet dit niet zeker.



Neen, in principe is dit een slecht plan i.v.m. een nitrietpiek. Maar als iemand hier anders over denkt laat het dan horen.



Colombo Flora Grow is een plantenvoeding. Het beste is het om je planten zo regelmatig mogelijk voeding te geven. Ze overleven het prima op 1x per week voeding geven. Maar het is simpelweg gezonder om ze iedere dag een beetje te voeden dan een keer in de week heel veel. Maar het kan.



Over welke druppels hebben we het precies? :book:
Ik dacht puur theoretisch over die krabben. Ik dacht namelijk begrepen te hebben dat de ontlasting van lagere dieren of hoe heten ze geschikt is voor de verwerking van rottend plantenafval en vispoep tot bruikbare mest voor planten en dus juist goed tegen nitriet .

Ik heb Colombo test lab besteld.
 
Ze ruimen wel puin maar zijn daarnaast ook een hogere belasting voor de nog niet goed ingedraaide bak, ik zou even wachten.

Zie mijn gedachte hierover in mijn laatste bericht hierboven.

Over dat indraaien, wanneer denk jij dat, gezien mijn geschiedenis van de 2 bakken in dit topic, dat deze bak als ingedraaid zou kunnen worden beschouwd? Dus niet officieel ingedraaid op de wetenschappelijke manier maar toch betrouwbaar genoeg voor een paar nieuwe krabben? Een maand lang dagelijks druppeltesten zonder rare waardes?

Geschiedenis van deze bak is dus een integrale verhuis van een kleinere bak die slechts anderhalve mnd heeft gedraaid met direct beesten erin naar huidige bak.

Ik vertrouw het ook voor geen cent namelijk.
 
Zie mijn gedachte hierover in mijn laatste bericht hierboven.
Klinkt wel goed maar of dat zo werkt weet ik niet.
Over dat indraaien, wanneer denk jij dat, gezien mijn geschiedenis van de 2 bakken in dit topic, dat deze bak als ingedraaid zou kunnen worden beschouwd?
Ik zou gewoon gaan rekenen vanaf het moment dat deze bak is gestart, het is niet alleen het filter wat moet indraaien maar ook de bodem.
Een maand lang dagelijks druppeltesten zonder rare waardes?
Een maand lang iedere dag testen hoeft niet, maar de eerste 2 weken vanaf nu wel lijkt me., en dan iig net voor een waterwissel, dan zijn de concentraties het hoogst.
Maar minimaal 4 weken de tijd geven zou ik wel doen nu.

In mijn nieuwe bak begon ik pas Nitriet te zien na twee weken, en dit werd weer minder na de derde week.
Maar bij jou is het anders omdat er al bewoners inzitten.
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan