Apistogramma Nijsseni advies.


M

MVURO

Guest
Goedemiddag,

ik ben aan het oriënteren naar een nieuw aquarium en heb ik er eentje op het oog. deze heeft de afmetingen 55x40x50 (LxBxH) graag zou ik een koppel A. Nijsseni houden en ben ik erg benieuwd of dit mogelijk is.

indien het mogelijk is zou ik er graag nog;
5x Corydoras pygmaeus
8x Tucanoichthys tucano

Is dit haalbaar?

alvast bedankt!
 
Met een bewezen koppel lijkt het me mogelijk. Uiteraard dan zonder andere bodembewoners en met een aquarium extra om het koppel eventueel uit elkaar te kunnen halen.
 
bedankt voor de snelle reactie, ik laat inderdaad een 2e (wel iets kleiner) bak draaien om ze indien nodig uit elkaar te halen.

dus een stel Corydoras pygmaeus zou dan een probleem kunnen zijn tijdens paartijd zeker?
 
Ja, grote kans dat de nijsseni je corydoras pygmaeus afmaken wanneer ze jongen hebben. Zeker de apistogramma nijsseni is naar mijn ervaring er agressief als ze jongen hebben.
 
Daar was ik ook al bang voor, bedankt voor de tip! Hoe zou dit gaan met een dwerg meerval bijvo affinis ? Die zijn naar mijn idee iets meer door de bak verspreid?
 
Ook dat zou ik niet doen. Volgens mij als ik je posts goed heb gezien ga je ze houden in een Lido 120 toch?

Ik heb zelf twee bakken met Apistogramma’s een Lido 120 en een ADA 60p (60x30x36cm). In mijn optiek zijn deze bakken echt de minimale maten, en als ik de ruimte had zou ik een grotere bak nemen voor een koppel. Zelf hou ik in de Lido 120 een groep nannostomus eques met de apistogramma’s. ik vind dat een prachtige combinatie.

Het is in mijn bakken helaas al een aantal keer fout gegaan tussen de man en vrouw apistogramma onderling wanneer er jongen waren, laat staan dat er nog iets anders op de bodem zwemt.

Mocht je in de buurt van Utrecht wonen ben je van harte welkom om te komen kijken als je graag een beeld wilt hebben.

De tucano zijn overigens wel een goede optie, zelf zou ik dus gaan voor een koppel nijsseni, met een groep van zo’n 10-12 tucano's (mits je portemonnee dit toe laat) Diebo in nieuwegein (deze winkel is 5 min bij mij vandaan) verkoopt zowel de nijsseni als de tucano en bestellen bij boven genoemde groothandel.
 
Mocht je in de buurt van Utrecht wonen ben je van harte welkom om te komen kijken als je graag een beeld wilt hebben.
helaas woon ik niet in de buurt, anders had ik zeker even een kijkje willen nemen!
mocht je tijd hebben zou ik graag een paar fotos zien van je bak met de apistos :)

Het is in mijn bakken helaas al een aantal keer fout gegaan tussen de man en vrouw apistogramma onderling wanneer er jongen waren, laat staan dat er nog iets anders op de bodem zwemt.
Hiervoor laat ook een tweede bak draaien mocht het tussen man en vrouw verkeerd gaan, maar ik stap inderdaad van het idee af met de cory's, bedankt voor de tip!

tucano's ga ik van de week even bij mijn lfs invormeren wat ze voor een 10-12 tal willen hebben.



alvast bedankt!
 
Om je een idee te geven, de tucano’s kosten hier 9,95 per stuk, dus ik hoop dat je een goede deal kunt maken!

Ik zal kijken of ik binnenkort wat extra foto’s kan maken, dit zijn de foto’s die ik tot nu toe heb. Allemaal van de Lido 120 en zijn bewoners uiteraard. Ik heb de nannostomos mortenthaleri geprobeerd voor de eques, helaas bleek dit een flop te zijn en zijn er van de groep alleen 2 mannetjes overgebleven.

Totaal van de bak (oud, het gat rechtsachterin is volledig opgevuld door de zwaardplant)
5FECE5A4-C39E-4986-870C-229018463A6E.jpeg


Apistogramma sp. D10 man

9AF1F2DB-7BFA-411A-A8C7-7005DD65E4A4.jpeg

52C1FCF7-580B-4FCC-8EDA-1F8590572508.jpeg


Apistogramma sp. D10 vrouw

4479F370-9FD8-48F1-AE16-8B7A54536FA1.jpeg


52F2CE87-C9B9-43C9-9C4A-7A73C5335B99.jpeg


Nannostomus mortenthaleri
D3DA1156-5D63-4324-AE46-A63F3D1F347E.jpeg
 
Ziet er prachtig uit! mocht je recente fotos hebben schiet me even een berichtje! qua filtratie hoe doe je dat huidig?
 
ik heb de bak ooit tweedehands gekocht. Er zat geen inbouwfilter in dus ik heb er een extern eheim filter onder staan, ik geloof een experience 150.

Ook heb ik niet de orginele verlichting erin maar de led verlichting van daytime.
 
Oh en nog een tip qua voer voor de Apistogramma’s voer alsjeblieft levend of diepvries. Soms zullen ze droogvoer accepteren, maar dit is niet voldoende om ze langdurig gezond te houden.

Voer ook geen muggenlarve of tubifex. Apistogramma’s zijn erg gevoellig voor “bloat” en lopen dit dan ook enorm snel op door dit voer.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat er geen verschil is in de gezondheid of kleuren van Apistogramma’s door ze alleen Artemia te voeren, of verschillende soorten voedsel. Mocht je toch in de overtuiging zijn dat verschillende soorten voedsel van meerwaarde is, wissel dan af tussen artemia, cyclops, watervlooien en een goede kwaliteit droogvoer. Dat zal je veel ellende besparen :)

Zelf voer ik hoofdzakelijk levende net uitgekomen artemia, als ik dat niet voor handen heb, dan is het diepvries artemia of cyclops. Mocht ik heel snel weg moeten dan grijp ik naar droogvoer (1x per maand ofzo).
 
Ook heb ik niet de orginele verlichting erin maar de led verlichting van daytime.
Dit staat bij mij ook nog op mn verlang lijst, heb er huidig 2 kleuren tl inzitten (nog niet goed naar gegeken wat) maar omdat er minimale beplanting in komt wil ik over naar dimbare led buizen.

bedankt voor de tip over het voeren anders was ik voor diepvries muggenlarve gegaan, mijn bedoeling is inderdaad ook om artemia te gaan voeren, dit doe ik ook al in mn kleinere bak, en een stripje diepvries voer zal ik nog even aanschaffen als de tijd daar is!
 
Er zat geen inbouwfilter in dus ik heb er een extern eheim filter onder staan, ik geloof een experience 150.
ik heb zojuist een 2de hands Eheim 2213 binnen gekregen deze word vanavond even grodig schoon gemaakt en zal ik daarna bijvoegen in de bak, eerst een week of 2 samen laten draaien om wat bacterien over te geven. filter je zelf nog over turf? of doe je het alleen met osmose water en bladeren?

bedankt voor al je reacties trouwens! :D
 
Het puntje led buizen voor een lido 120 is echt een verschrikking. Zelf heb ik voor de daytime, sera ledbuizen gehad. Ondanks dat deze een goede kleur weergave hadden van de vissen, waren ze totaal niet sterk genoeg....

De lido 120 is in verhouding tot zijn lengte erg hoog. De meeste ledbuizen voor een 60cm bak zijn namelijk gebaseerd op een hoogte van 30-40cm en niet een hoogte van 60cm...

Het vervelende met led verlichting vind ik, is om een goede kleurweergave van je vissen te krijgen. Wanneer je alleen witte ledjes hebt, tonen sommige kleuren erg bleek, wanneer je dan weer rgb leds hebt kan je water ook weer gekke kleuren krijgen...

Zelf heb ik de daytime eco gekozen. Deze heeft standaard 2 ledstrips maar je kunt een 3e laten toevoegen. Dit heb ik gedaan zodat ik nu 2x een neutral white en 1x een warm white kleurstrip heb. Ik heb het idee dat de kleuren van mijn vissen er mooi in uitkomen, het nadeel is wel dat de lamp nu 2100 lumen geeft... je hebt dus een dimmer nodig (mijn lamp staat maar op 60%). Ik gebruik hier de tc420 dimmer voor. Deze heeft 5 kanalen en kan daardoor ook gebruikt worden om een rgb led aan te sluiten (ik gebruik echter 4 kanalen voor mijn andere bak). Ik geloof dat ze er in de winkel 50-60 euro voor vragen, maar verkrijgbaar op ali expres voor 15-20. De led lamp zelf was inclusief voeding wel een duur geintje, bijna 200 euro geloof ik.
 
ik heb zojuist een 2de hands Eheim 2213 binnen gekregen deze word vanavond even grodig schoon gemaakt en zal ik daarna bijvoegen in de bak, eerst een week of 2 samen laten draaien om wat bacterien over te geven. filter je zelf nog over turf? of doe je het alleen met osmose water en bladeren?

bedankt voor al je reacties trouwens! :D

Dit verschilt, mijn bak met de Apistogramma sp. D37 draait alleen op osmose water met wat bladeren. Dit is genoeg om ze te laten kweken. Bij de Apistogramma sp. D10 in de Liso 120 laat ik een deel van het water weken in turf en voeg dit toe tijdens de waterwissel met osmose water. Echter kweekt deze soort een stuk moeilijker.


Ik zou beide filters laten draaien nu er toch geen vissen in zitten :)
 
Het puntje led buizen voor een lido 120 is echt een verschrikking. Zelf heb ik voor de daytime, sera ledbuizen gehad. Ondanks dat deze een goede kleur weergave hadden van de vissen, waren ze totaal niet sterk genoeg....
ah dat is zeker een minder, heb er ook nog niet heel veel haast bij, de kleuren die ik nu uit mn tl heb vind ik persoonlijk erg mooi, en heb nog niet naar het stroom verbruik gekeken, dus wat niet weet wat niet deert.

knappe led lampen zijn helaas inderdaad erg aan de prijs, voor nu red ik het hier gelukkig prima mee.

eerst maar eens mn filtratie en water waarden goed op de rit krijgen dan kan de verlichting altijd nog!
 
Bij de Apistogramma sp. D10 in de Liso 120 laat ik een deel van het water weken in turf en voeg dit toe tijdens de waterwissel met osmose water
vang je dit gewoon van regen water op of haal je dit toevallig ergens?
 
Wat bedoel je precies? Bij Utaka in Amersfoort kun je gewoon grote blokken turf komen. Hier breek ik stukken van af en leg dit in het osmose water. Ik heb bij mijn ouders een osmose apparaat staan en haal elke week 2 jerreycans van ieder 20 liter op.
 
Ik heb bij mijn ouders een osmose apparaat staan en haal elke week 2 jerreycans van ieder 20 liter op.
hier was ik dus benieuwd naar, ik hoor mensen die bijv het halen in een winkel, of het opvangen via een regenwater systeem. of een opzetstuk aan de kraan hebben.
 
Ja in mijn studentenkamer kan ik het apparaat niet aansluiten, of mijn huisgenoten kunnen niet douchen :D aangezien mijn ouders maar een paar km verderop wonen, kan hij daar makkelijk op de spoelinstalatie van mijn vaders werk. Scheelt iedereen ellende haha
 
of mijn huisgenoten kunnen niet douchen :D
dat is toch ook helemaal niet nodig :D

scheelt wel een boel gedoe dat je het bij je ouders kan halen! hier moet ik nog maar even een list voor verzinnen
 
Wellicht heb je redelijk zacht kraanwater? Hier in Utrecht is het vrij hard namelijk.... als je niet aan genoeg regenwater of osmose kunt komen op regelmatige basis zou je wellicht met eikenbladextract kunnen werken. Ik heb dit echter nooit zelf geprobeerd.

Zo’n osmose ding is wel echt top. Heb er geloof ik 5 jaar terug 80 euro nieuw voor betaald. Ik heb er nooit iets aan vervangen en het water komt er nog steeds goed uit. Volgens de verkoper zouden de membranen pas na 100.000 liter vervangen moeten worden. Leek mij wat sterk, maar het werkt nog steeds goed voor die 40 liter per week. Een jerry can vullen duurt wel zo’n 6-8 uur :p

Oh en mocht je er voor kiezen om zelf osmose te doen, probeer er dan iets van een tijdklok tussen te zetten, anders vergeet je de kraan en kom je daar na 3 dagen achter als de hele schuur verzopen is haha
 
Oh en mocht je er voor kiezen om zelf osmose te doen, probeer er dan iets van een tijdklok tussen te zetten, anders vergeet je de kraan en kom je daar na 3 dagen achter als de hele schuur verzopen is haha
haha, hele goede inderdaad! ik zou eens moeten kijken wat onze hardheid hier in noord holland noord is. volgensmij viel de hardheid hier wel mee. kom ik op terug!

zelf heb ik al eens blackwater extract gemaakt van elzen proppen, werkt als een gek! op deze manier heb ik ook huidig mijn bak al op kleur gebracht.
5 trosjes elzenproppen koken in 2 liter water en je kan 300 liter zeker goed bruin krijgen.
 
Elzen proppen geven inderdaad goed kleur af, maar ik krijg er de ph niet mee naar beneden hier.

Check trouwens ook goed of er wel daad werkelijk nijsseni in de bak zitten wanneer dat op het kaartje staat. Nijsseni en Panduro worden vaak door elkaar gehaald. Zal niet de eerste keer zijn als je panduro mannen in een bak ziet met nijsseni vrouwen...
 
heb inderdaad hier en daar al wat gelezen over panduro en nijsseni dat die veel door elkaar worden gehaald, ik zal er zeker even op letten!

ik zal vanmiddag even thuis mijn ph meten, ik heb huidig alleen elzenextract en 1 elzen prop voor de sier in de bak zitten.
 
Zoals beloofd nog een foto van hoe de bak er momenteel uit ziet

De Lido 120

B7E6BE6C-4D3E-46F4-A8DE-4A7B3B8100D9.jpeg


De ADA 60p

A12360D6-E284-4B9E-A39B-6E1F29822BCD.jpeg
 
Prachtig! in je ada 60 wat voor planten zie ik daar op de achtergrond?
 
Ik heb geen idee, het is iets wat op cabomba lijkt geloof ik. Ooit voor 2,5 euro ergens een bosje gekocht. Het groeit super makkelijk en heel snel. Daardoor vind ik het een fijne plant, ik voer daar soms best veel ivm jongen en kan niet altijd even veel water verversen ivm het osmose water. Dan is het fijn als je een snel groeiende plant hebt die goed zuurstof afgeeft en voedingsstoffen opneemt uit het water.
 
Oh en je ziet ook nog 1 stengel van de braziliaanse klimop achterin. Iets langzamer groeiend plantje, maar ik vind hem er leuk uit zien.
 
heeft inderdaad wat weg van een minder vertakkende cabomba.

zoals ik gister nog zei, vanochtend mijn water nog even gemeten op ph waarde. maar inderdaad elzenproppenextract is niet ph verlagend, ph zit huidig op 7.0, dus ik bestel deze week even eiken of catapa bladeren.
 
Wanneer ben je van plan om de eerste vissen te gaan kopen? Ben je er al helemaal uit wat je gaat doen met het vissenbestand?
 
Even kijken,

As maandag krijg ik de nieuwe planten binnen voor de bak, hij draait nu bijna twee weken. Catappa bladeren zijn besteld zullen ook ergens volgende week binnen komen.

Qua bestand word het sowieso een koppel a. Nijsseni deze kan ik bij onze lfs bestellen. Tucano tetras vind ik Voor het begin stadium van de bak nog even te duur (mochten m'n waardes plots toch nog eens gaan pieken). Dus ik denk dat ik begin met neon tetras, die zijn altijd op voorraad dan bestel ik de nijsseni en zou ik nog iets van Nannoptopoma sternoptychum oid willen scoren.

Maar dit zal minimaal over 3 weken zijn dan is de bak ook hopelijk goed op gang
 
Goed plan om met iets anders dan de tucano’s te beginnen. Ik zou wel “green neons/ false neons” voorstellen. Ook wel de parachoreidon simulans. Deze blijft kleiner dan de neon tetra en kleurt mooier intens blauw, wat fijn is in een donkere bak. Ook scholen deze wat beter dan neon tetra’s :)
 
oh hele mooie!

ik denk dat je me tot die aangespoort hebt! ik verwacht deze week de planten die gaan erin en dan kunnen volgende week de eerste bewoners intreden.

dan volgt er uiteraard een update :D
 
Vertel, hoe staat het inmiddels met je bak?
 

Terug
Bovenaan