Hoe behandel ik dit?


Lecturer in Recent Runes

Well-known member
Lid geworden
27 november 2011
Berichten
1,266
Locatie
Assen
Mijn Pseudophromenus Dayi hebben beide een soort schimmel aan de staartvin, zie de bijgaande foto. Suggestie van de lfs was Bactopur Direct, een zoutbad en hij zou zelf de geïnfecteerde delen wegknippen omdat de staart wel weer aan zou groeien. Wat denkt men hier? Is dit de juiste behandeling of moet ik wat anders proberen?
 

Bijlagen

  • IMG_20190620_143949.jpg
    IMG_20190620_143949.jpg
    160.5 KB · Weergaven: 84
Je krijgt nog geen reacties. Vandaar bij deze een reactie ondanks geen ervaring hiermee.

Voor zover ik er over lees zouden het 2 dingen kunnen zijn. Die in principe een verschillende behandeling vragen, maar die lastig uit elkaar te houden zijn.

Van wat ik lees is wegknippen bij geen van beide een goede optie, en ik moet zeggen dat ik daar ook een naar gevoel van krijg.

Goed, wat ik kan vinden is of columnaris, of een schimmelinfectie. Het schijnt zonder microscoop lastig uit elkaar te houden te zijn, maar indien je belangstelling hebt heb ik een Engelstalige site voor je die uitgebreid op het verschil en de behandeling ingaat. Ik plak hem hierbij voor het geval je geïnteresseerd bent.
In beide gevallen wordt overigens geadviseerd de aangetaste vis(sen) onmiddellijk apart te zetten voor behandeling (uiteraard in een goed ingerichte bak, wat inhoud water zelfde temperatuur en ph etc als ze gewend zijn).

Ik hoop dat mensen met ervaring hiermee hierop inhaken voor meer en/betere informatie.

 
Dat zoutbad had ik inderdaad ook in gedachten, maar dan moet ik ze wel eerst te pakken zien te krijgen. In de link wordt gesproken over slome vissen en dat zijn ze bepaald niet, ze zijn zelfs erg actief. Ik vermoed dat de staart beschadigd is en dat daardoor de schimmel houvast heeft gekregen. Als ik de hele bak wil behandelen, wat zou dan het aangewezen middel zijn? Er werd me ergens ook Esha 2000 geadviseerd, maar daarvan meen ik ook gelezen te hebben dat dat niet zo best meer werkt.

Het treft overigens echt alleen de staarten van mijn Dayi's, aan de andere vissen is niks te zien en de Dayi's zien er verder ook prima uit.
 
Heb je 2 van dit soort visjes erin of meer?
 
Hoe plaats jij een link Bertus? als je gewoon de tekst bovenin de browser even kopieert ziet het er wat beter uit.

Komt omdat Bertus de bbcode typt omdatie van kleurtjes houdt, maar die bbcode staat uitgeschakeld en dan krijg je dus de codes te zien
 
Aah vandaar, BBcode ken ik wel, dat gebruik ik op een ander forum om foto's te plaatsen (via Imgur)
Dat dat dus ook wordt gebruikt om teksten in ander kleuren naar te zetten wist ik niet.
 
Laatst bewerkt:
Ervan uitgaand dat je zelf weet of al je omstandigheden goed zijn waar de vis in zwemt. Ziekte komt ergens door dus ten rade gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Ik neem aan dat je ook verder geen afwijkend gedrag/uiterlijkheden zie zoals schuren, vinnen flikkeren, voor filter uitlaat hangen, gebruiken beide kieuwdeksels nog, geen trosjes wormen uit poepgat, gewone drollen.

Het is me net iets te toevallig dat dan 2 van de 3 hun staart beschadigen.

Op zich heb je wel een LFS die je van redelijk goed advies voorziet. Mag ook wel eens gezegd worden want dit kom je niet vaak tegen.

Het ziet er toch wel uit als vinrot. Schimmel is meestal secundair. Kan ook door een wondje zijn die dan infecteert. De staartjes zijn zo te zien gerafeld.

Nu opties voor behandeling van LFS. Zout en de bactopur direct. De ESHA zou mijn keuze niet zijn. Dit doet weinig en je gooi dan toch chemische zaken in je aquarium wat zonde is als het niets doet. Als je iets doe kun je het beter goed doen vooral als je het in je aquarium gooi.

Omdat het maar 2 visjes zijn zou een quarantaine een goede optie zijn. Beide vissen apart behandelen zodat je aquarium gevrijwaard blijft van medicatie. Bactopur direct in je aquarium heeft gevolgen voor je biologisch evenwicht en planten etc.

Het nadeel is dat er eventueel nog andere besmette vissen rond zwemmen waar je nu nog niets zie. Je zult dan vaker moeten verversen en vooral waaien bodem/planten zodat je groei van ellende stagneer. Zie je toch meer gevallen zul je aquarium met draaiende filters moeten behandelen.

Als je kies voor quarantaine dan zou je zou eerst zout kunnen proberen kijken of de beschadigingen op de staart weg gaat. Of meteen kiezen voor de bactopur direct. Tijdens een kuur NH3 en NO2 meten en verversen als je verhoging heb, verversen en bijdoseren. Lichten uitlaten!!! Licht breekt werkzaam bestandsdeel af. Pas stoppen met de kuur als je zie dat het op zijn minst stil staat. Meestal red je dit niet met een weekje. Beter iets langer dan te kort. Goed beluchten.

Als vissen het euvel al een tijdje hebben zou ik gaan voor de bactopur direct omdat dit alleen iets doet in begin stadium.

Staart/vinnen knippen is ook een optie. Maar als bacterie verder in lichaam is verspreid heeft dit geen zin. De staart groeit inderdaad aan. Vind het zelf geen dier vriendelijke behandeling. Als je dit overweeg zorg dan dat dit wel word gedaan door iemand die deskundig in dit is. Dus vis verdoven en nazorg. Waar je knip is een open wond dus moet daarna genezen in heel schoon water en nog wat aan wond behandeling. Is natuurlijk dan ook nog veel stress erna.

Het zou ook nog en virus kunnen wezen en dan is er geen behandeling mogelijk.
 
Ja die bbcode is ook niks nieuws, alleen zijn er maar weinig die z euit het hoofd kennen
 
Vergeten. Kijk eens goed naar de oogjes. Als je idee heb dat die meer uit de kop staan kun je ervan uitgaan dat het bacterieel is. Bacteriedruk zorgt dat oogjes wat meer naar voren komen. Dan zwz de bactopur direct gebruiken. (niet de vleoibare maar de tabletten de direct versie) Ik weet niet hoe die oogjes eruit horen te zien van dit soort.
 
Hier werken ze ook, alleen staat er een hoop troep voor en achter, en ik vroeg me dus waarom, nu weet ik het.
@Bertus was geen kritiek hé, gewoon een vraag,
 
Thanks, @michelle1 ! Ik ga er mee aan de slag. Het is mij ook wat al te toevallig, maar dit zijn wel twee die het erg druk met elkaar hebben en het is ook wildvang. Dat zou kunnen betekenen dat ze al wat onder leden hadden en hopelijk krijg ik dat er nu goed uit. Naast die schimmelplekjes op de staart is er aan de visjes helemaal niks te zien. Ogen zijn goed, kieuwen zijn goed, geen andere beschadigingen of wat dan ook. Ook zijn ze goed actief en eten prima. De rest van de vissen ziet er ook gezond uit en onderhoud gebeurt op tijd en grondig.

Ik hoop dat de Bactopur Direct aanslaat en ik zal het licht dan uit doen, want ik wist niet dat dat het effect tegen zou gaan. Staat volgens mij ook niet in de bijsluiter...
 
Succes en ben benieuwd of visje opknappen. Er zijn vele gebruiksaanwijzingen in omloop door de jaren heen en staat er nu niet in. Erg stom maar op net kun je lezen dat de nifurpirinol wat erin zit word door licht afgebroken.
 

Terug
Bovenaan