Rio Nanay 200x65x60 (780 liter bruto) van Serge


Serge , ziet er goed uit , maar dat ben ik wel van je gewend vanuit je Malawi verleden
 
De ancistrus is een afgekeurde ancistrus cf cirrhosus doordatie niet mooi egaal gekleurd is, en die worden vaak gedumpd bij de lfs die er dan allerlei exotische namen opplakt
 
De ancistrus is een afgekeurde ancistrus cf cirrhosus doordatie niet mooi egaal gekleurd is, en die worden vaak gedumpd bij de lfs die er dan allerlei exotische namen opplakt

Op die fiets. Hoe dan ook, ik vind ze leuk :)

Enfin. Ik heb een aardig ritje achter de rug van Breda naar Emmen. Maar nu wel de trotste eigenaar van en schooltje van 13 stuks P. scalare "Rio Nanay". Ook bekend als P. sp "altum Peru", of P . sp "Rio Nanay". Het zijn echter geen Altums, ook al zou je dat misschien denken. De vorm heeft er wel wat van weg, dus ik snap wel waar de oorspronkelijke tijdelijke naam vandaan komt. Jos heeft prachtige ouderdieren, en ik ben er erg blij mee. Ze moeten nog lekker groeien, maar zo heel klein zijn ze ook niet meer.

maantjes1.jpg



Paar clipjes:



In de ochtend, als de verlichting nog maar net aangaat. Lekker mysterieus :)

 
Prachtige dieren, als je daar goed voor zorgt heb je er jaren veel plezier van, veel succes.
 
Oeh wat zijn ze mooi en wat een feestje voor ze jouw grote bak.
 
Dank jullie wel :) Ik heb wel eerder maanvissen gehad, maar nog nooit zo'n grote school. Nu ik ze zo met zijn allen in de bak zie hangen, snap ik eigenlijk pas goed wat de bedoeling is met deze dieren. Ze zijn nog lang niet zo groot als de ouders die bij Jos zitten, maar het is al een indrukwekkend gezicht om ze door de bak te zien trekken. Ze zijn hun eerste stress al wel weer wat kwijt, ze zijn ook nieuwsgierig, en volop op ontdekkingstocht in de bak.

Vond het overigens ook erg leuk om eens een kijken in de maanvissenkeuken van Jos te krijgen. Prachtige vissen, ruime kweekbakken. En ook weer het één en ander opgestoken, je bent nooit uitgeleerd in deze hobby :) Jos, bedankt!
 
Ik zou alleen nog een niet te grote cichlide voor op de bodem willen. Apisto's zijn prima qua formaat, maar vind ik eigenlijk wat te fel om bij maanvissen te zetten. Cupido's kan prima qua gedrag, maar die moeten in een groep voor zover ik weet, en dat is alle bij elkaar teveel vis naat mijn zin. En andere kleinere soorten zoals Microgeophagus, Laetecara of Dicrossus komen niet uit deze biotoop, dus misschien dat ik het voorlopig maar even zo laat.
 
Haha, ja. Veel geblaat en weinig wol :) Maar ik vind het wel grappig om mijn denkwijze erbij te zetten. Het is heel makkelijk om bv. Apisto's erbij te zetten, en in een bak van 2 meter zouden veel mensen misschien wel zoiets hebben van "natuurlijk kan dat", maar als je een vrij grote school met jonge halfwas maanvisjes ziet zwemmen, en onderling kibbelen, ga je daar toch anders tegenaan kijken :)

Maar, als iemand een idee heeft van (relatief) rustige, kleine cichliden die uit de Rio Nanay komen, hou ik me aanbevolen. Ik heb gevoelsmatig het internet al helemaal ondersteboven gehaald op zoek naar deze speld in de hooiberg, maar je weet maar nooit :D
 
Nog even een kort filmpje. Kort na het waterverversen en schoonmaken, sommige maantjes zijn nog wat bleek rond de neus. Ik kwam er tot mijn vreugde achter dat de bodem in de bak behoorlijk schoon blijft. Ja, takjes en blaadjes, maar da's niet erg. Verder spoelt alles lekker de filters in. En de ancistrussen hebben de schimmels van het hout intussen ook aardig weggepoetst, dus die zijn hun proeftijd ook doorgekomen :D

 
Mooie vissen en een naar mijn idee de juiste grote van de vissen om mee op te starten,goed opgestart serge.
 
Mooie vissen en een naar mijn idee de juiste grote van de vissen om mee op te starten,goed opgestart serge.

Ja, ik was ook erg blij met dit formaat. Ze zijn nog jong natuurlijk, maar zeker niet té. Ik zie veel te vaak jonge maanvisjes in de LFS die echt nog wel fragiel zijn, visjes ter grootte van een 2-Euro stuk, zeg maar. Da's me nog te jong voor maanvissen. Deze zijn al 10-12 cm hoog, dus al wat robuuster. Ze zijn ook mooi aan het puberen , maar ze vertonen ook mooi schoolgedrag. Mooi om te zien als ze met zijn alleen door de bak heentrekken. Ik heb er een Alfa-man (of vrouw, dat kan ook natuurlijk) bijzitten die beduidend baziger is dan de rest. De "Rio Nanay" vlekjes komen bij de grotere exemplaren ook al mooi door, en de blauwe gloed zie ik af en toe ook al doorschemeren. Erg blij mee dus :)
 
Mooie bak, leuke vissen! Het is altijd knap als je een bak sfeervol weet weg te zetten en mijn visie is dat groter niet altijd makkelijker is.
 
Deze Nanays hebben eergisteren een hele hoop broertjes en zusjes gekregen. Die liggen nog te spartelen en teren op hun dooierzak. Nog een week of 10 wachten en dan zijn het al hele leuke visjes.
 
Deze Nanays hebben eergisteren een hele hoop broertjes en zusjes gekregen. Die liggen nog te spartelen en teren op hun dooierzak. Nog een week of 10 wachten en dan zijn het al hele leuke visjes.

Mooi! Daar gaan weer veel mensen blij mee zijn. Maar ik heb er voorlopig wel even genoeg hoor :D
 

Terug
Bovenaan