25m2 Aquariumkamer


goede avond
is dit wel verstandig een bioloog aansluiten op verschillende bakken ivm met ziektes die zo van de enn bak na de andere kunnen doorgegeven worden?
liever met verschillende biologen werken
vg
chris
 
Zo dat ziet er al heel anders uit zeg. Ik zou ook niet meerdere bakken op 1 bioloog aansluiten want zoals hiervoor al gezegd kun je dan snel ongewenste gasten overbrengen van de ene naar de andere bak.
 
Meerdere bakken op 1 bioloog word heel veel gedaan, en als je niks toevoegd, krijg je ook geen ziektes, en een quarantaine bak apart houden voor het geval je wel iets wil toevoegen.

Qua bakken opdelen zijn die dividers prima maar jongbroed zwemt ertussendoor omdat de kier van die divider daar groot genoeg voor is, dus dan moet je de kieren opvullen met filterwatten. Wijzelf hadden er glasplaatjes ingekit maar inmiddels afgestapt van opgedeelde bakken want je doet je soortjes gewoon tekort.
 
Je kan ook schuimfilters van een bepaalde dikte gebruiken als afscheiding , gewoon klem zetten tussen voor en achterwand
 
Alles filteren over bioloog heeft wel enkele goede voordelen, je hebt namelijk meer watervolume, waardoor je een stabieler systeem krijgt. En je hoeft maar 1 filter te verschonen.
 
Als wij kweekbakken moeten maken plaatsen we boven en onderaan om de 10 of 15cm 2 dunne glas plaatjes 6mm uit elkaar hier kunnen dan 6mm plexiglas verdelers tussen, die twee glas plaatjes vallen nauwelijks op en je kunt de verdelers heel simpel verplaatsen.
 
Bedankt voor jullie reacties en tips, daar kunnen we wat mee.

Een bioloog op twee bakken heeft inderdaad voor- en nadelen. De grootste voordelen voor mij zijn een groter volume aan water in het hele systeem, iets minder arbeidsintensief en het grootste voordeel is dat ik al een mooie bak van 200cm bij 50cm bij 35 cm heb die kan dienen als bioloog.
Wat raden jullie aan qua filterpomp? Het totale volume zal rond de 1200 liter uitkomen en ik heb nu een pompje liggen die 1150 liter per uur kan verpompen. Zou dat voldoende zijn? En welke filtermedia raden jullie aan? Ik zit zelf te denken aan een compartiment mechanische filtering (filtermatten van grof naar fijn) in het het eerste vak van de bioloog en de laatste compartimenten biologische filtering, voorheen gebruikte ik altijd keramische pijpjes i.c.m lavastenen. Of zijn er inmiddels betere alternatieven op de markt verkrijgbaar?

Kruisbesmetting in geval van ziekte is zeker een risico, maar dat risico is er ook als je een bak opdeelt in vijf compartimenten. Vooralsnog ga ik dat risico nemen, of dat verstandig is daar valt over te discussiëren. ;-)

@Aquanick7203
Goeie tip, waarschijnlijk gaan we het zo doen.

Volgende week begint mijn vakantie, dan hoop ik de bakken te kunnen installeren en alles in te laten draaien.

Fijne Zondag.
 
Ik denk dat een opvoerpomp van 2500 a 3000 liter wel goed is, zachter zetten kan altijd nog maar harder niet.
 
En welke filtermedia raden jullie aan? Ik zit zelf te denken aan een compartiment mechanische filtering (filtermatten van grof naar fijn) in het het eerste vak van de bioloog en de laatste compartimenten biologische filtering, voorheen gebruikte ik altijd keramische pijpjes i.c.m lavastenen. Of zijn er inmiddels betere alternatieven op de markt verkrijgbaar?

Je mechanische filter is prima inderdaad. Wat biologisch betreft zijn keramische pijpjes niet het beste, vaak is dat juist een mechanisch voor-filter, die je nog voor je filtermatten plaatst. Voor biologische media kun je kijken naar spul wat gemaakt is van gesinterd glas zoals Sera Siporax (al jaren erg populair) of Biohome Ultimate (wat sinds kort wat populairder wordt en nog beter zou zijn). Zelf gebruik ik beide en kan nu niet echt zeggen welke ik beter vind.. komt ook omdat ik ze door elkaar gebruik. :cool: Dit is echter niet goedkoop en in een bioloog heb je vaak toch genoeg ruimte.. volkieperen met (kleine brokjes) lavasteen is natuurlijk ook nog een optie.
 
Hallo tuinkabouter,
Waar kun je het NL kopen?
Ik vind alleen buitenlandse handelaren.
En is er verbeterd verschil met E40 of E 25?
Met vis groeten,
Henk Plomp
Zover had ik me er nog niet in verdiept welke soorten er precies waren.
Dacht wel dat ik het ergens in Nederland had gezien maar zou niet meer weten waar
 
Een kleine update van mijn kant. De laatste kleine dingetjes moeten nog gedaan worden, maar dan is het helemaal klaar. Op dit moment staan de bakken in de stelling vol met water om te testen of alles waterdicht is.
De volgende stap is de verlichting in de stelling installeren, de deur isoleren en voorzien van tochtstrips (want dat is nu een en al kier) en de vloer voor de laatste keer in de coating zetten.

IMG_20191110_112826.jpg


IMG_20191110_112736.jpg


Het grote aquarium wat er nog moet komen is om budgettechnische redenen even op de lange baan geschoven...

Gr. Robin
 
Heel erg mooi, knap staaltje werk!
Komen er tegen de blauwe wand ook nog aquaria?
 
Ik zie geen enkele ventilatie mogelijkheid. Klopt dit?

Want dan ga je echt vocht en op den duur schimmelproblemen krijgen.
 
Ik zie geen enkele ventilatie mogelijkheid. Klopt dit?

Want dan ga je echt vocht en op den duur schimmelproblemen krijgen.

Goed punt! Op dit moment heb ik een schuifluikje in de deur die ik af en toe open zet om te luchten. Als dit niet voldoende blijkt te zijn dan gaan we een buis ventilator installeren die periodiek aan slaat. Dit hebben we nu ook in de onze berging en dat werkt perfect.

Inmiddels is de bak op de onderste etage van de stelling ingericht en voorzien van Ledstrips van ome Ali, deze worden aangestuurd door een TC420 ook van ome Ali. Wachten is nu op de Ledstrips voor de bovenste bak, deze had ik expres niet in 1 keer besteld, zodat ik eerst kon testen of het allemaal wel zou werken en het werkt! De Ledstrips blijven branden en de planten blijven groen.:D

Na een indraai periode van een paar weken hebben we vorige maand de eerste vissen geïntroduceerd; vijf guppen die kinderen hebben uitgezocht en namen hebben gegeven, hopelijk blijven ze lang leven... Afgelopen week ook een paartje A. Borelli en een groepje C. Pygmeus aangeschaft en die hebben het dik naar hun zin voor zover ik kan zien.

De waterwaarden na vier weken indraaien:
PH 7.2
KH 6
GH 10

Nu na een week turf in het filter:
PH 6.5
KH 4
GH 8

De temperatuur schommelt tussen 23 en 24 graden tussen dag en nacht. De ruimte wordt verwarmd naar 20 graden en daarnaast heb ik een staafverwarming in de bak hangen.

Onderstaan een aantal fototjes.
IMG_20200112_130637.jpg

IMG_20200105_141342.jpg

IMG_20191221_190118.jpg
 

Bijlagen

  • IMG_20200105_141328.jpg
    IMG_20200105_141328.jpg
    73.6 KB · Weergaven: 97

Terug
Bovenaan