Stereotiep gedrag Ctenopoma acutirostre


Gino88

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 september 2018
Berichten
3,552
Leeftijd
36
Locatie
Bennekom
Het valt me al een tijdje op dat mijn luipaardgourami (Ctenopoma acutirostre) veel repetitief gedrag vertoont. Dit varieert van ijsberen tot "glass surfing" en in kleine rondjes bewegen tegen het glas aan.

Ik vroeg me af of iemand dit herkent, ofwel bij dezelfde vissoort ofwel bij andere (roof)vissen in het eigen aquarium?

En is dit per definitie iets wat neerkomt op stress ten gevolge van verkeerde leefomstandigheden (opsluiting in aquarium bijvoorbeeld), of zijn er ook gewoon vissen die op de een of andere manier eerder naar dit gedrag neigen dan andere?

Filmpje één is achterin het aquarium. Daar is redelijk wat stroming, dus dan zou je nog kunnen denken dat een dier zich daarin loopt te vermaken. Maar hij doet het eigenlijk overal. In de hoek van filmpje twee is geen noemenswaardige stroming.

Meer info: deze vis is nu 10 cm en nog groeiende. Heb hem ongeveer 10 maanden denk ik. Tot juli dit jaar zat hij in een rio 240 (120 x 40) en de laatste maanden zit hij in een 200 x 50. De grotere bak heeft voor zijn gedrag geen verschil gemaakt.




 
Misschien mist ie de interactie met soortgenoten?
Wel een hele gave vis, jammer dat het rovers zijn...

Groetjes John.
 
Dat is een van de dingen die je je kunt afvragen ja. Ik heb er destijds bewust één genomen omdat ze territoriaal/onverdraagzaam kunnen zijn. Zeker mannetjes naar het schijnt. Maar als het verschil zou kunnen maken wil ik zeker proberen er een of twee bij te zetten. :)

En inderdaad, helaas is het met deze vis in de bak opletten wat je erbij plaatst. Alles onder de 4 cm gaat dood en daarboven wil hij het ook nog wel eens proberen... :rolleyes:
 
Ziet ie zichzelf in de raam waardoor hij probeerd zijn territorium te verdedigen?
 
Ziet ie zichzelf in de raam waardoor hij probeerd zijn territorium te verdedigen?
zou het iets met reflectie te zien kunnen hebben?
Ik denk het niet. Hij doet het net zo hard tegen zwartgeschilderde ruiten + ruiten in de schaduw (in filmpje 1 is beide het geval). En zoals ik hem ken zal hij bij een agressieve 'uithaal' naar andere vissen ook een agressieve lichaamshouding tonen. Nu lijkt het meer op doelloos cruisen...
 
Vandaag even rondgekeken voor wat betreft de optie "soortgenoot erbij". Bij dierenwinkel A had ik tegen een mooie prijs de vis besteld die ik nu heb, dus eerst daar gevraagd. Helaas konden die ze momenteel niet krijgen.

Langsgegaan bij dierenwinkel B. Die hadden er nog één. Hij/zij/het zag er alleen niet zo florissant uit. Dus dat was een gok... Ik toch even navragen of hen het een goed idee leek. Nope, geen goed idee volgens de verkoper. De kans dat het fout gaat (kleine vis + inbreuk territorium) leek hem te groot.

So I'm not sure what to do, als de allenigheid van de vis het probleem zou zijn.
 
Het lijkt erop dat meneer onrustig was van de honger en/of het niet goed kunnen jagen... of in ieder geval dat is voor nu de conclusie. Hij is wel eens wat moeilijk met voedsel accepteren/herkennen waardoor hij waarschijnlijk niet altijd voldoende binnenkreeg. Misschien zijn eetlust onderschat ook.

De laatste weken de voeding aangepast, dingen gaan geven als meelwormen en ander grof geschut, en nu is ie een stuk rustiger. Hij verstopt zich ook niet meer zoveel in z'n hol, lijkt wel. Als ik dit nou eerder had geweten.... maar ik spreek geen Blubs...
 
DIeren kunnen stereotiep gedrag gaan vertonen als ze niet de mogelijkheid hebben voor natuurlijk gedrag. Tegenwoordig zorgen bijvoorbeeld dierentuinen dan ook steeds meer voor "kooiverrijking" e.d. bij uiteenlopende soorten. Ik las op Aqualinfo dat jouw Luipaardgourami of -klimbaars een vis is, die 's nachts jaagt, en zich meestal overdag tussen de beplanting schuil houdt. Alles wat kleiner is dan 5 cm wordt opgegeten. Een maatje van het andere geslacht zou een optie kunnen zijn, als je weet wat het geslacht van jouw vis is. Als jouw bak dicht genoeg beplant is, zou die andere vis zich wel kunnen verschuilen in geval van nood. Maar in principe zou je ze prima als koppel moeten kunnen houden volgens Aqualinfo. En verrijking van de omgeving helpt ook. Inderdaad levend voer geven, het op verschillende plekken aanbieden, 's avonds voeren als het licht uit is (of bij nachtverlichting, dan zie jij ook nog wat er gebeurt).
 
Thanks voor je bericht Giebeltje! :)

Ik ben inderdaad meer rond de schemering gaan voeren. Overdag eet hij gelukkig ook al goed; het licht is door de beplanting in grote delen van de bak gedempt. Maar misschien dat de voederautomaat 's nachts ook instellen alsnog een goed idee is.

Een van de meervallen was vaak zo brutaal om naar de oppervlakte te komen tijdens het voeren om zijn voedsel weg te kapen. Met de dikke meelwormen is dat ook verleden tijd. ;)

Een maatje van het andere geslacht zou een optie kunnen zijn, als je weet wat het geslacht van jouw vis is. Als jouw bak dicht genoeg beplant is, zou die andere vis zich wel kunnen verschuilen in geval van nood.
Dit zou ik willen doen, maar ik vind het wel tricky. :) Het geslacht is al vrijwel niet te bepalen bij deze dieren, dat ten eerste... En ik weet hoe territoriaal deze vis kan zijn. Als hij zich eenmaal tegen een vis heeft gekeerd, zal hij die vis elke keer wanneer die in beeld is aanvliegen. Mijn ervaring daarmee tot nu toe is dat deze 2-meterbak dan onvoldoende rustmogelijkheden biedt voor het "slachtoffer". Zo heb ik meerdere platy's moeten verhuizen (toen ik die nog erbij hield) en nu is sinds een paar dagen ook opeens een van de zwaarddragers bij hem uit de gratie gevallen. Hij kan daar heel specifiek in zijn om de een of andere reden. En zo'n beest heeft dan gewoon geen rust meer, merk je direct aan het gedrag...

Als ik nu de gok zou nemen er een ctenopoma bij te plaatsen en die wordt niet geaccepteerd, dan heb ik geen andere bakken om die vis in op te vangen. En de enige LFS hier waar ik ze zo kan kopen (i.p.v. speciaal te bestellen), raadde me af er nu nog een soortgenoot bij te plaatsen. Dus daar kan je dan ook niet zomaar aankloppen als zo'n experiment zou falen.

Wie weet... Misschien dat het kan slagen. Wil jij anders een luipaardgourami van me hebben, mocht dat samenzetten niet lukken? ;-)
 
Heel lief aangeboden, maar ik denk dat die arme vis bij mij in de bak het loodje zou leggen. Mijn bak heeft nl. kamertemperatuur, en dat is iets te laag voor een vis uit Afrika. Maar flink beplanten zou wel eens kunnen werken als je bak ook flink groot is. Ik was me een tijdje terug aan het inlezen op het onderwerp Paradijsvissen. Die kun je in een harem houden, mits je de bak flink onoverzichtelijk maakt (anders maken ze elkaar af, ze worden niet voor niets chinese vechtvis genoemd). Uiteindelijk kreeg ik die vissen niet te pakken en zijn het sluiers geworden, maar ik had op dat moment flink wat spiderwood in de bak zitten. In combinatie met drijfplanten en flink wat snelgroeiers zou dat een goede plek moeten zijn voor labyrinthvissen zoals Paradijsvissen, goerami's en ook jouw luipaardklimbaars.
 
Hoi,

Ik zie vooral tekenen van stress bij en lijkt jouw vis (dwangmatig) een uitgang te vinden uit jouw aquarium. Dit kan verschillende oorzaken hebben: geen interactie met soortgenoten, te drukke medebewoners, te felle verlichting, te weinig schuilplaatsen.

Als ik kijk naar mijn aquarium met Microctenopoma ansorgii, met vergelijkbaar gedrag, dan heb ik meerdere soortgenoten (stuk of 8), rustige medebewoners vanuit hetzelfde biotoop, gedempte verlichting en erg veel hout voor voldoende schuilplaatsen.

Ik wil niet zeggen dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik heb een prima groepje actieve, niet-schuwe M. ansorgii.

Het moet te doen zijn!
 
Hey Jeppo, fijn dat je deze input geeft!

Heb jij misschien een foto van je bak? Voor wat inspiratie :)

Sinds ik het voer aangepast heb, lijkt de vis rustiger; ik heb hem niet meer zien ijsberen of rondjes draaien. Als het zo blijft is het probleem wellicht opgelost.

Wellicht. Ik ben toch wel benieuwd of een soortgenoot erbij nog verschil zou kunnen maken. Ga daar nog even goed over nadenken. (Ook aan jou de vraag: wil jij eventueel een opvangadres zijn, mocht een nieuwe ctenopoma geen match zijn..? :rolleyes:)

De bak heeft een lage bezetting. De actiefste bewoners zijn de zwaarddragers. Heb niet direct de indruk dat de ctenopoma last heeft van ze, maar ik kan er natuurlijk naast zitten. Rond etenstijd zijn dat een stel losgeslagen varkens. Maar hij kijkt dan dwars door ze heen lijkt wel. Always obsessed with the food.

Hier een overzichtsfoto. In het midden is een (hier slecht zichtbare) houtpartij. Van binnen is die hol en aardig donker. Dat is zo'n beetje het hoofdkwartier van de ctenopoma. Ik overweeg rechts wat planten weg te halen om nog meer hout en steen te kunnen plaatsen. Die planten groeien toch bijna niet doordat de drijvers veel licht tegenhouden.

Tips? Suggesties? :)

IMG_20191119_173704.jpg
 
Laatst bewerkt:
Mijn gok is dat 'ie interactie mist met soortgenoten en dat die zwaarddragers te druk zijn.

De bak ziet er verder prima uit. Niet overbelicht in ieder geval. Misschien dat wat meer hout fijn zou zijn.


Bij deze post staan wat foto's toen ik net de bak had opgezet. De N. stelleta is aardig gegroeid, dus de bak is wat donkerder en er zitten andere vissen weer bij. Ik wilde binnenkort weer een update doen, maar de ruiten zijn vies en de C. dimidiatus hebben jongen, dus die wil ik niet te veel storen.

Ik zou 'm graag overnemen als ik de ruimte had, maar hij zou hier alles oppeuzelen, dus helaas...
 
Kleine update. Ik heb sinds ik meer voer de vis eigenlijk helemaal niet meer het herhalende/dwangmatige gedrag zien vertonen. Apart eigenlijk dat het e.e.a. zo met elkaar kan samenhangen.

Alleen als ik de kamer binnenkom, stuift ie door de bak, maar dat is omdat ie blijkbaar doorheeft dat ik er dan weer aankom met lekkere hapjes.

Dan denk ik dat ik het voor nu hierbij laat; vol blijven proppen met eten. Beter wat te veel dan te weinig. Hij ziet er verder tevreden uit. Of zo. :rolleyes:

Soortgenoot erbij droppen lijkt me risicovol, zeker zonder het huidige territorium te "resetten". En lukt zoiets niet dan moet je een tweede vis ook weer fatsoenlijk kunnen huisvesten... Which I can't.

Blijf het wel in de gaten houden voor eventuele verbeterpunten. :)
 
Nog een laatste update + misschien ook wel goed voor anderen met deze soort om bij stil te staan: voeding is blijkbaar belangrijk. Goh, klinkt als een open deur. Maar met het groeien ontwikkelen ze een grotere eetlust dan je misschien zou denken. En het is niet zo dat je bijvoorbeeld met eens in de paar dagen wat voeren ("ach het is een roofvis") wegkomt. Tegelijk kunnen het kieskeurige eters zijn, dus nemen ze niets van wat je aanbiedt dan wil dat niet per se zeggen dat ze geen honger hebben.

Anyhoo. De laatste 1,5 maand dus goed gevoerd en hij vertoont veel natuurlijker, afwisselender gedrag nu. Waar hij eerst een groot gedeelte van de dag liep te ijsberen, heb ik hem er nu geen enkele keer meer op betrapt. Het is helemaal uit z'n systeem. :) Hij vertoont ook niet meer zo de agressie naar sommige (specifieke) vissen toe die hij niet zag zitten. Is nu veelal hangend tussen de planten te vinden, onderuitgezakt met z'n volgevreten buik. :rolleyes: En als ie weer zin krijgt komt ie naar het glas gezwommen. Ik zie het maar als goed teken.
 
Misschien helpt juist wat meer leegte in de bak ook. Mijn ctenopoma's liggen vaak uit te rusten op een stuk hout of op de grond. Zie dat je bak erg vol zit met planten. Persoonlijk heb ik geen goede ervaring met 2 ctenopoma's. De agressie is vaak duidelijk zichtbaar tussen 2. Wat ik merk is dat een groepje van 4 of meer wel werkt. Wat voer je de ctenopoma eigenlijk?
 
Hey, thanks voor je input! :) Ik heb laatst de "bossen" die ik rechtsachter in de bak had weggehaald. Ook een hoop (ik denk wel kilo's) drijfplanten incl wortels eruit gevist. De bak is daardoor al luchtiger. :)

Maar ik moet zeggen dat ik de ctenopoma júíst gebruik zie maken van de vegetatie; zowel om in te slapen als voor het jagen. Hij houdt sowieso niet van pottenkijkers en zit het liefst beschut. Die van jou rusten ook op de grond? Da's apart. :) Deze hangt meer onder het hout of in de planten.

Wat voer jij ze? Ik geef hem nu afwisselend meelwormen, een soort krill (naam kwijt), diepvriesmix, gedroogde tubifex en soms een visje uit de andere bak. Vooral levende meelwormen zou hij de hele dag wel willen eten. Maar dat is geen doen, haha.

20200123_202805.jpg
 
Laatst bewerkt:
op de grond slapen is heel normaal gedrag hoor. Ctenopoma's ademen lucht in en hoeven daarom niet zoveel te zwemmen als andere vissen die voornamelijk het water langs hun kieuwen moetne laten stromen om zuurstof op te nemen. Mijn ctenopoma is 16cm en ik voer hem tilapia en pangasius. Met zo nu en dan wat levende guppen die ik zelf kweek. Je weet wel dat over een jaartje of misschien iets langer de mollies/platties voer worden voor de ctenopoma?
 
Wat je om hem heen ziet zwemmen zijn zwaarddragers. Of eigenlijk hybrides met platy's. Zoals ik hem ken zal hij alle nieuwe vissen "uittesten" (zo ben ik jonge platy's en vermoedelijk een paar siamese algeneters kwijtgeraakt) maar hij komt al gauw zelf tot de conclusie dat vissen vanaf +- 4 cm geen optie meer zijn. En dan houdt de interesse ook op.

Ik ben uit voorzorg wel gestopt met platy's, maar kan me nauwelijks voorstellen dat de huidige bezetting een probleem gaat opleveren. De kleinste vissen zijn de panda garra's, en die passen in theorie in zijn bek. Zeker als hij nog wat groter wordt (nu ca. 11 cm). Maar hij lijkt ze nog geen moment aangezien te hebben voor voedsel. Überhaupt kijkt hij niet om naar bodembewoners.

Ik heb 'm eigenlijk nooit op de bodem zien rusten. Ik tref hem meestal op half 7 in de bush aan:

IMG_20200126_172246.jpg
 
ja ze liggen vaak dichtbij het wateroppervlakzodat ze makkelijk lucht kunnen happen.
 
Mijn ctenopoma is 16cm en ik voer hem tilapia en pangasius.
Hi again. :D

Hoe is het eigenlijk met jouw ctenopoma tegenwoordig? Aangezien hij een jaar geleden wat achteruit leek te gaan. Leeft hij nog?

En wat ik me afvroeg: heb je hem behalve tilapia en pangasius nog andere dingen gevoerd in de loop der tijd?

Ik ben op zoek naar nieuwe inspiratie namelijk. ;) Afgelopen jaar is mijn ctenopoma weer veel eten gaan weigeren. Soms was hij weken in hongerstaking, leek wel, en verstopte hij zich bijna alleen maar. Zelfs krekels en meelwormen (ook levend) wilde hij op een gegeven moment niet meer. En droogvoer was al langer uit de gratie.

Momenteel voer ik hem vooral garnalen, zie filmpje. Die vindt ie geweldig. Hij is nu ook weer actiever overdag omdat hij weet dat bedelen om eten hem garnalen oplevert. Maar wat meer afwisseling zou welkom zijn.


 

Terug
Bovenaan