De aquaria van MaestroCygni


True, turf geeft wel een hele natuurlijke uitstraling... ik heb het nu gemixt met zand en bladeren voor mijn rio negro biotoop.

Ben benieuwd hoe het gaat worden, tevens ook heel goed voor je ph waarde
Echt gemixt of een laag zand en daar een laag turf op?
En wat de ph waarde betreft, klopt helemaal. Ik ben benieuwd wat het met puur osmose gaat doen maar de ph mag voor mijn vissen rustig richting de 4,5 zonder problemen, dus het kan waarschijnlijk geen kwaad.
 
De Betta zit na 2 kuren baktopur direct in de grote bak. Hij is nog niet helemaal hersteld zoals op de foto's te zien is maar hij voelt zich duidelijk een stuk beter. Hij ziet er naar mijn idee ook iets magerder uit dan voordat hij ziek werd maar dat zal wel snel herstellen.
Screenshot_20191111-183555_Gallery.jpg
Screenshot_20191111-183543_Gallery.jpg
 
Ik wil de biotoop opnieuw opstarten. Ik heb last van sterfte terwijl de waardes helemaal kloppen. Ik vermoed dat een van de wildvang visjes iets heeft meegenomen.
Ik zou als het kan gelijk de 60x60x40 bak willen opstarten nu die toch vrij is. Als dat kan is er een vrij grote kans dat het wel een biotoop in ZA wordt. Ik zou dwergcichliden een 2e kans willen geven, al twijfel ik nog tussen een aantal soorten: Apistogramma panduro, A. nijsenni, A. trifasciata, Dicrossus filamentosus, Mikrogeophagus ramirezi en M. altispinosa.
De keuze zal waarschijnlijk afhangen van de mogelijke biotope en medebewoners bij elke soort.
 
Jammer van de sterfte Christian en ik ben benieuwd wat het straks weer gaat worden.
 
Het is bijzonder moeilijjk om een blackwater biotoop te vinden met leuke vissen EN een leuke dwergcichlide.

Voorlopig wint een Igarapé biotoopje met Dicrossus filamentosus en Paracheirodon simulans, misschien ook met Carnegiella strigata als de eerste twee soorten niet te druk ogen.
 
Het is een beetje laat maar ik heb de perfecte plek gevonden: Igarapé Zalala in de Rio Negro.
Nog specifieker, een Eleocharis veld waar zowel Dicrossus als kardinaaltetra's voorkomen.

Het Eleocharis veld is een concept dat ik al in de Maleisische bak had geprobeerd, en het groeit bijzonder goed in blackwater. Het heeft natuurlijk niks te maken met de typische Eleocharis tapijten in aquascape bakken maar ik vind het zelf eigenlijk nog mooier.

Linkje naar de video, rond het negende minuut komt het veldje in beeld:



En een screenshot voor de luilakken :D
Screenshot_20200117-012840_YouTube.jpg
 
Biotoopsnob. Is dat een scheldwoord of een compliment?:D
 
Goedemorgen. Ik ga nu even naar de lfs. Laat wel weten of ik iets koop...

Een prachtig en gigantisch stuk kienhout gescoord voor €20.
Hier op een standaard 60cm bak:
20200117_113715.jpg


Gelukkig wordt de nieuwe bak ook 60cm diep :p







Biotoopsnob. Is dat een scheldwoord of een compliment?:D
Dat moet @quistero bepalen, ik vind het in ieder geval een nauwkeurige beschrijving van mij :p
 
Dat is een flink stuk hout Christian. Hoe groot is de bak waar dit inkomt?
 
Dat is een flink stuk hout Christian. Hoe groot is de bak waar dit inkomt?
60x60x40. Door het hout schuin te leggen krijg je meer dan genoeg ruimte. Bovendien is het een plat stuk, ongeveer 5cm op het dikste stuk. Lijkt heel groot maar geeft de vissen ook genoeg ruimte om te zwemmen.
 
Dat is bijna bodemvullend. Het oogt denk ik forser dan het is ;)
 
Heeft iemand advies? In de bak zitten twee gaten, 25 mm en 32 mm (Zie foto). In principe was deze bak zout en waren deze gaten voor een sump. Ik wil nu echter een potfilter gaan gebruiken, zou ik die op een nette manier aan kunnen sluiten? Voor de uitstroom zou ik een stuk loc-line aan kunnen sluiten met spullen die ik al heb. Maar ik heb werkelijk geen idee hoe ik de instroom aan het 25mm gat moet aansluiten.

Op dit moment is mijn plan om gewoon een stuk zwart plexiglas tegen de achterkant te plakken en de in- en uitstroom gewoon over de rand van de bak te laten hangen.
20200119_154441.jpg
 
We kijken tegen de onderkant van de bak aan toch?

als de gaten erin zitten, kan je ze ook gewoon gebruiken voor de in-/uitvoer van je filter.
Maar wat is nu precies je vraag? hoe je van lockline naar 25mm pvc gaat?
 
We kijken tegen de onderkant van de bak aan toch?

als de gaten erin zitten, kan je ze ook gewoon gebruiken voor de in-/uitvoer van je filter.
Maar wat is nu precies je vraag? hoe je van lockline naar 25mm pvc gaat?
Nee, het is de achterkant van de bak. Ja dat is eigenlijk de vraag. Of nouja, ik weet denk ik wel hoe de uitstroom met de loc-line moet, ik weet alleen niet hoe ik de instroom moet aansluiten. Dat mag met loc-line maar als het met de onderdelen van het filter zelf kan is het natuurlijk beter. En liever zou ik voor de uitstroom ook de bijgeleverde onderdelen willen gebruiken als het kan, want loc-line onderdelen zijn niet goedkoop.
 
Denk dat ik je volg,

de waterstand wil je dus nog onder die 2 gaten laten uitkomen?
 
Denk dat ik je volg,

de waterstand wil je dus nog onder die 2 gaten laten uitkomen?
Nou, liever niet. Dat is een beetje zonde van de hoogte, vandaar dat ik er ook aan dacht om de gaten gewoon dicht te maken. Andere optie is een knie of iets dergelijks gebruiken als "Overloop" en instroom van het filter, maar bij zoetwater is het toch beter als de instroom vlak bij de bodem zit?
 
Als je ze echt wilt gebruiken, en de waterstand erboven wil laten komen ontkom je er niet aan om met doorvoeren te werken.

Hoe was dit aangesloten tijdens het zeewatergebeuren als ik vragen mag?
 
Als je ze echt wilt gebruiken, en de waterstand erboven wil laten komen ontkom je er niet aan om met doorvoeren te werken.

Hoe was dit aangesloten tijdens het zeewatergebeuren als ik vragen mag?
Op de meest DIY manier dat je je kunt voorstellen. :D
Een doorvoer aangesloten aan een knie als overloop (Ik had geen vissen btw). De uitstroom kan ik mij niet precies meer herinneren. Ik geloof dat ik een nippel en slangtule gebruikte als doorvoer. Het heeft nooit gelekt tot mijn verbazing.
 
Dit zijn de enige onderdelen die niet gelijmd waren en die ik dus niet heb weggegooid. Ik weet dat de slangentule sowieso bij de uitstroom werd gebruikt maar ik weet niet waar de knie hoorde. Misschien ook bij de uitstroom.

20200119_182851.jpg


Maar ja of dat een betrouwbare manier is betwijfel ik. Het zou misschien kunnen werken voor de instroom als ik er een stuk spons in stop om de vissen tegen te houden.
 
Tja kijkend naar je foto kan het op 2 manieren.
helemaal netjes wegwerken met PVC en onder in de kast pas aan je filter aansluiten.
of zoals op je foto: vanaf de gaten gewoon z.s.m. een slangtule erop zetten en de slangen van je filter eraan hangen.

werkt allebei

afvoer hoeft overigens niet dicht bij de bodem te zitten (bij een zoetwater bioloog zit de overloop ook bovenaan) maar heeft m.i. wel een voordeel ivm wegkrijgen van afval op de bodem.
ook dit is makkelijk te maken met PVC.
 
Ik twijfel nog een beetje over de verlichting. Ik denk dat ik een 20w schijnwerper bestel en dan kijk of dat genoeg is. Er komen behalve die paar stengels Eleocharis geen planten in de bak dus zolang de vissen zichtbaar zijn doet het licht wat het moet doen. De andere optie is de 125w zoutwater verlichting op alleen wit zetten maar daar zou ik een ophangzysteem voor moeten maken en daar heb ik om eerlijk te zijn geen zin in :p Bovendien verbruikt die een stuk meer.
 
De JBL e702 is binnen en getest. Uiteindelijk toch besloten om de gaten dicht te maken met zwart plexiglas, dat is ook al besteld. De verlichting wordt de mars aqua die ik had, in ieder geval voor nu.

Het is zo leuk om te zien dat het idee dat ik in mijn hoofd had langzaam een feit wordt :)
 
Zo ziet de bak eruit met het stuk hout en een zwarte achtergrond...
20200124_002311.jpg


Zo kan het ook, vind ik qua indeling van de ruimte mooier maar het hout zelf is aan die kant saaier.
20200124_002839.jpg
 
Laatst bewerkt:
De achterplaat is binnengekomen en geplakt. Hopelijk kan ik het straks met een scherp mesje afwerken want het is nu niet super netjes. Nu een paar dagen laten drogen en dan kan ik het glas achter de bak plakken.
 
Ik wilde eigenlijk een turfbodem gebruiken. Er is een klein probleem, ik heb de pH in een bakje osmosewater met turf getest en blijkbaar is de pH 3,9.
Ik weet niet wat het ergste is, het feit dat ik een hogere pH had verwacht of het feit dat ik serieus overweeg om met die pH verder te gaan...
 
Zal het uitkoken van de turf helpen met de pH? Ik wil toch minimaal 4,3-4,5, ik ben niet echt comfortabel met een pH onder de 4. Ik weet trouwens ook niet of de verhouding turf : water in het aquarium gelijk zal zijn aan die van het testbakje, dus het zou zomaar kunnen dat de pH in het aquarium erg meevalt.
 
ik denk dus dat die verhoudingen anders zijn, en anders is het een kwestie van de bodem dunner maken.
 

Terug
Bovenaan