Honinggourami mannetje agressief tegen vrouwtje


Barbarossa

Active member
Lid geworden
6 mei 2013
Berichten
38
Leeftijd
39
Locatie
Nijmegen
Sinds een kleine 3 maanden zit er in mijn 60 liter een koppeltje honinggourami's.
Andere bewoners: 7 corydoras pygmaeus (erg leuke vrolijke visjes) en een kolonie neocaridina.

Die gourami's hebben de eerste paar weken vreedzaam samen geleefd. Daarna werd dat slechter. Om een lang verhaal kort te maken: meneer heeft het wateroppervlak 'geclaimd'. Bouwt daar zo nu en dan ook een schuimnest. Maar zowel met als zonder nest is het ongeveer driekwart van de tijd niet zijn bedoeling dat het vrouwtje ook naar boven komt. Hij jaagt haar weg, totdat ze zich na enkele pogingen onderin de bak onder een blad of een stuk hout terugtrekt, en daar blijft. Dit gedrag is niet de hele tijd; soms mag mevrouw doen wat ze wil, of draaien ze rustig om elkaar heen, af en toe aan elkaar voelend. Maar dit is helaas niet vaak meer aan de hand.

Ik wil uiteraard graag dat mijn bewoners een fijn leven hebben, en dat lijkt me nu niet het geval. Mijn vraag is dus: hebben jullie enig idee hoe dit komt, en kan ik er iets aan doen?

Nog wat info die wellicht kan helpen: waterwaarden zijn stabiel, er is een zandbodem, de achterste rand van de bak is tamelijk dicht beplant, er is een stuk hout met uitsteeksels en ruimte eronder, en ongeveer de helft van het wateroppervlak is bedekt met drijfplanten.
 
1 vraag die wellicht al een boel kan verduidelijken:

Hoe warm is de bak?
 
jaarrond (veel) te warm voor deze visjes, zitten ze 24/7 in de paarstemming (vooral de man)

breng de temperatuur is terug naar 20-22 graden en kijk of het verbeterd, de rest van je vissen moeten dat ook prima aankunnen zover mijn kennis gaat.
 
Is dit warm genoeg voor de pygmaeus?

22 graden is ondergrens volgens Planet catfish en Seriously fish. Of ze daaronder kunnen durf ik niet te zeggen. Ik zou winters 22 aanhouden. Vinden je garnalen ook fijner (;
 
Dank, allen! Temperatuur naar 22. Ben benieuwd..
 
Het heeft geholpen! Niet dat ze 100% van de tijd poeslief tegen elkaar zijn, maar ook niet meer zo kattig ;). Het is een stuk vrediger in m'n bak nu. Dank jullie!
 
Goed om te horen dat je resultaat ziet en wat actie tussen de vissen zul je toch wel houden.
 

Terug
Bovenaan