Akvastabil Mark II 160 x 55 x 60 (sschot)


Heb je ze ook langere tijd(weekje bv)laten over wennen aan het aquarium water?
Of heb je ze er gelijk bij gedaan?

Mvg ronald
 
Haha, nee daar heb ik geen ruimte voor. Dus een twee en een half uur overwennen, en daarna met de hand over zetten.

Ik persoonlijk heb ook niet heel veel moeite om vissen zonder overwennen over te zetten, maar vanwege het PH verschil heb ik dit nu wel gedaan
 
Ben jij dan niet bang voor bacteriele kruisbesmetting?

Mvg ronald
 
Heb deze vissen al 2 jaar, ververs met dezelfde spullen, dus nee. Komen uit mijn Eheim en niet uit de winkel
 
Schitterende bak, mooi om die schijven lekker rustig te zien zwemmen.

Gr. Ed
 
Vandaag eieren van mijn Brown-Tefé vrouw icm een Alenquer man die nu 2 jaar en 9 dagen oud is



De Brown-Tefé man is zo'n watje dat hij zich gewoon laat verdrijven.......

Als ik er klaar voor ben gaan die als koppel apart, en dan gaan we 't weer een keer serieus proberen
 
Positieve ontwikkeling bij de bladeren van mijn Echino's

Waar ze altijd vergingen, gingen bealgen en lelijk werden, worden ze nu vooral veel groter, gaan niet tot nauwelijks achteruit en het allerlaatste nieuwe blad is zelf van kleur anders, iets wat ik tot op heden nog niet eerder had gezien.

Ben zelfs erg blij met deze positieve ontwikkeling.

IMG_20200515_223710_bewerkt_0623.jpg IMG_20200515_223747_bewerkt_0624.jpg
 
Laatst bewerkt:
Haha, nee daar heb ik geen ruimte voor. Dus een twee en een half uur overwennen, en daarna met de hand over zetten.

Ik persoonlijk heb ook niet heel veel moeite om vissen zonder overwennen over te zetten, maar vanwege het PH verschil heb ik dit nu wel gedaan
Ik heb ze er ook gewoon ingegooid hoor.
pH verschil is nog niet eens het grote probleem.
Het is meer de geleiding in uS wat van belang is.
Ik meet altijd mijn aquarium en het nieuwe water. Als geleiding niet te veel verschilt zet ik de vissen over. Zo hebben ze het minste stress want juist stress is killing.
 
Die bladeren zien er idd puik uit, zo wil je het zien ?.

Gr. Ed
 
Positieve ontwikkeling bij de bladeren van mijn Echino's

Waar ze altijd vergingen, gingen bealgen en lelijk werden, worden ze nu vooral veel groter, gaan niet tot nauwelijks achteruit en het allerlaatste nieuwe blad is zelf van kleur anders, iets wat ik tot op heden nog niet eerder had gezien.

Ben zelfs erg blij met deze positieve ontwikkeling.

Bekijk bijlage 298603 Bekijk bijlage 298604
Hoe precies komt het zo mooi?
Ik denk dat ik Janneke voor je breng.
Die vind zo mooi blad erg lekker
 
Hoe precies komt het zo mooi?

Ik denk een combinatie van factoren, alles gerelateerd aan de voedingsdriehoek die een plant nodig heeft.

voedingsdriehoek-298x300.jpg


Toen de discusvissen nog kleiner waren, merkte ik een zeer sterke reactie op de toevoeging van de macro en micro voedingstoffen voor de planten. Omdat de vissen primair zijn, heb ik toen de hoeveelheid voeding die ik toedien, ongeveer gehalveerd, omdat op dat niveau de vissen geen nadelige reactie gaven.

Verder heb ik mijn PH zeer lange tijd op ongeveer 6,7 gehouden. Conform de dropchecker (mooi groen) zou er op dat moment voldoende CO2 in het water aanwezig moeten zijn. Echter ik had hier een persoonlijke twijfel bij. Maar toen de vissen kleiner waren en veel vaker voer kregen, zag ik ook soms dat ze na een 6de of 7de voeding richting het oppervlakte gingen, wat ik niet wilde. Door de PH dan wat te verhogen naar 6,9 was dit probleem weer opgelost. Dus ik kon in combinatie met het formaat en voerbeleid van de vissen ook niet naar het niveau waarop ik nu zit.

En als laatste heb ik mijn JMB balken die op een ongelukkige plaats hingen vervangen door de Daytime Cluster Control, welke nu mooi centraal hangt met de Easy Led.

Mjin gecalculeerde hoeveelheid lumen zat en zit op 15. Of dit helemaal correct is weet ik niet, maar gewoon op basis van het percentage waarom de lampen branden, en daarvan hetzelfde percentage van het totaal aantal lumen genomen. Of dit trouwens een lineair verloop is weet ik niet, daarom gecalculeerde lumen.

Na de diverse problemen welke ik met wat algen, draadalg, minder fijne groei van mijn Echinio's en mijn braziliaanse klimop heb gehad, heb ik de volgende stappen doorgevoerd, te weten

1 PH in kleine stapjes verlaagd van 6,7 naar nu 6,4. Dropchecker is mooi tegen het gele aan. Vissen kan ik stevig voeren, maar gaan niet aan het oppervlakte hangen, dus CO2 concentratie is niet te hoog, anders zou ik dit zien.
2 Voeding (buiten voeding in de bodem) weer langzaam verhoogd naar de aanbevolen hoeveelheid. Met de huidige afmetingen van de vissen gaat dit prima, ik zie geen enkele invloed van deze hoeveelheid plantenvoeding, en ik zie ook geen algen actief, dus ik verwacht dat dit nu in balans is
3 Verlichtingshoek en straling vooral aangepast door de wijziging die in de verlichting is door gevoerd.

Nu wil ik als dit stabiel is, heel langzaam mijn totaal lumen (gecalculeerd) nog wat verder verhogen, richting de 18 a 20. Ik verwacht hiermee een nog wat sterkere groei te krijgen, maar het mag niet resulteren in een onbalans, dus dat zal ik tzt in kleine stapjes doen.

Voor mij persoonlijk heb ik de "conclusie" getrokken dat de combi discusvissen van 10cm (kop staart) in een "plantenbak" gewoon geen combinatie is. Na de 14cm gaat dit zover ik nu kan beoordelen weer prima. Maar ja, ook ik ben natuurlijk gewoon lekker eigenwijs en eigenzinnig, je weet wel.......
 
Mooie bak en mooie vissen, Steven!
Je schrijft dat je het houden van jonge discussen en planten geen goede combinatie vindt. Mijn ervaring is anders. Ik heb een tijdje geprobeerd een gezelschapsbak te houden zonder CO2, maar kreeg de planten niet aan het groeien. Na het toevoegen van zes discusvissen en het aanpassen van de routine (veel water verversen, veel voeren, temperatuur omhoog) begonnen de planten ineens massaal te groeien. De ene natuurlijk beter dan de andere, maar het meeste heel goed. Ik zal wat voor en na foto's in m'n foto-album zetten.
In mijn vroegere discus aquarium had ik overigens dezelfde ervaring.
Ik vind het dus eigenlijk wél een goed combinatie om jonge discusvissen in een mooie plantenbak te houden. Op die manier kun je de vissen jong en goedkoop kopen. Wel is het natuurlijk wat meer werk met water verversen en voeren.
 
Maar je hebt wel een mooie groene bak met mooie planten! Ben je misschien wat te perfectionistisch?
 
Ziet er idd mooi uit allemaal, daar doen we het toch uiteindelijk voor.
 
Er zijn basis voorwaarden, en richtlijnen. Jouw basis is uitstekend en door zelf goed te observeren ga je de richtlijnen aanpassen. Goed gedaan en blijf dat doen.
Zelf hou ik de CO2 nog steeds op 6.7 bij KH 4. Checker groen. De macro nutriënten staan op Nitraat 5 en fosfaat 0.5 tot 1. Ik heb een hele poos Nitraat 10 een zelfs 20 gehouden maar ik zie nauwelijks verschil met de huidige 5.
Denk dat de reden daarvoor ligt dat de meeste van mijn planten de voeding uit de bodem halen, en daar voeg ik kleibolletjes toe.
 
Standaard onderhoud uitgevoerd en heel heel veel Braziliaanze Klimop gesnoeid...........

De Echino's beginnen het nu meer naar mijn zin te doen. Verder nu geen wijziginen in licht, bemesting of zo doorgevoerd, eerst maar eens zien of dit de stabiele trend kan worden voor ik verder "sleutel"

IMG_20200521_153058_bewerkt_0629.jpg
 
Mooi hoor! Dat ziet er top uit!
Als de echinodorussen eenmaal goed aanslaan groeien ze de bak uit, is mijn ervaring. Zeker de Bleheri. Bij mij is ie na het aanplanten eerst veel kleiner geworden, maar nu groeit ie tot aan het oppervlak en is al gesplitst en verdubbeld. In een eerdere bak moest ik er ook regelmatig wat weggeven omdat ze zich splitsten en te groot werden. Je hebt vast ook al wel kleibolletjes of iets dergelijks bij de wortels gedrukt?
 

Terug
Bovenaan