450 liter in opbouw voor kogelvissen (MarliesR)


Ik was er al een beetje bang voor, maar het lijkt er inderdaad op dat er deze ronde niks gaat uitkomen. Heb inmiddels nog meerdere schimmeleitjes moeten verwijderen. Er zijn er nog twee over die op zijn vroegst gisteren uit hadden kunnen komen, maar tot dusver niks. Zolang ze echter niet schimmelen laat ik ze nog even liggen (uiterlijk maandag zouden ze wel uit moeten komen).

Wel is er al weer opnieuw gepaaid! Weer met hetzelfde vrouwtje als de eerste ronde van 25 maart. Er is ongeveer 3x gepaaid, maar steeds op 'lastige' plekken om eitjes te verzamelen. Ik heb er denk ik 5 ofzo uit het water gevist en in de tumbler erbij gedaan.
spawning-2021-04-08.png


We zijn bezig om een kamer aan te passen zodat ik daar een stelling met de kweek van voer kan neerzetten én het is gelukt om via marktplaats heel goedkoop een kweekstelling met drie ruime bakken over te nemen. Allicht wat overdreven in dit stadium, maar kon hem voor die prijs niet laten staan. Zit wel ook nog wat opknapwerk in. En kan de onderste bak straks mooi eerst gebruiken voor een aanvullende slakkenkweek. Als die ruimte klaar is (zit "wat" werk in, oude boerderij) wil ik een apart aquarium opzetten om de eitjes te incuberen. Ik merk dat ze in de tumbler ook erg snel aan elkaar gaan plakken. En als er dan 1 gaat schimmelen, lijkt het de rest ook snel mee te trekken. Kan natuurlijk zijn dat die ook al niet goed waren (of toch te aangedaan door die wormkuur), maar dat is een kwestie van straks wat uittesten en proberen. Als het lukt in die aparte bak(ken?) de eitjes uit te laten komen kunnen ze daar de eerste dagen in blijven en daarna verhuizen naar de kweekstelling.

Nog eens een foto van het hele groepje uit een andere hoek 😁
topview.png


En ook nog wat blij "eitjes-nieuws"! Ik zag vanochtend dat de appelslakken hun eerst trosje hebben geplaatst 🥳. Hopelijk bevrucht en komen ze goed uit!
WhatsApp Image 2021-04-10 at 07.50.40.jpeg


In hun bak hangt ook één van de infusoria culturen. En als het goed is krijgen we dinsdag een microscoop binnen zodat ik die wat beter kan controleren aangezien die met het blote oog niet te zien zijn. Heb al via meerdere wegen getracht aan een parameciumstartcultuur te komen, die zijn net aan groot genoeg dat ze in grote zwermen wel te zien zijn, maar tot dusver geen succes. Zelfde voor zoetwater rotifers. Ik werk nu met Hobby Protogen. En heb daarnaast ook nog twee culturen gestart op "ouderwetse wijze", met rottende groente.
WhatsApp Image 2021-04-08 at 20.04.20.jpeg
 
Jammer dat er niks uit de eitjes gaat komen waarschijnlijk. Wel mooi om te zien dat ze zo druk bezig zijn :)
 
Nou... Had waarschijnlijk gelijk dat er uit de egg tumbler niks meer gaat uit komen... Maar vanmiddag zwommen er wél opeens heel erg veel héle inie minie kogelvisjes door de bak zelf!! Jeetje... Die had ik even niet zien aankomen. Was bezig met een slakkenkweekbak leeg te halen omdat die bodem het vele voeren duidelijk niet trok (ondanks voerschaaltje er onder) en ik die dus kaal wilde maken. Tijdens die bak leeghalen zag ik uit mijn ooghoek al dat de kogeltjes wel erg druk bezig waren rond de "bomen". Toch maar even gaan kijken dus.... Het zou toch niet?!?

Na heeel goed staren zag ik er opeens eentje en heb ik zo ongeveer mijn nek gebroken om snel de "turkey baster" te pakken en een bakje water met water uit het aquarium te vullen om hem te vangen. En toen zag ik er nog 1... En nog 1.... En nog 1.... Woowwww.

Meerdere echt zo ongeveer recht voor de bek van de ouders weggehaald, die waren echt blij met hun onverwacht zwemmende snackjes 🙈 . Zo bizar dat ze naar watervlooien niet eens omkijken maar hun eigenlijk jonkies - die kleiner zijn dan een volwassen watervlo! serieus! - wel heel fanatiek bejagen.

Gezien de moeilijkheidsgraad qua "gevoerd houden" heb ik besloten het toch bij een beperkt groepje te laten. In theorie zouden mijn infusoria culturen op dit moment echt goed moeten lopen. Had ook op de twee oudste een kaamlaagje, wat volgens de omschrijving zou moeten betekenen dat er "teveel" infusoria in de bak zat inmiddels. Maar ja, met het blote oog niet te zien dus... En de bestelde microscoop komt pas dinsdag binnen. Al met al zitten er nog behoorlijk wat in de grote bak ook, maar gezien hoe actief de ouders er op jagen denk ik niet dat daar wat van gaat overblijven. Zo wel, alleen maar extra geweldig natuurlijk.

In een 3 liter bakje
WhatsApp Image 2021-04-10 at 20.10.12.jpeg


Filmpje


En de tijdelijke set-up op dit moment. Kon nu gelijk gebruik maken van de lege bak, daar heb ik water uit het aquarium in gedaan zodat het gelijk op de juiste temperatuur was ook en verwarmingselement ook op 26 graden gezet (daar heb ik de volwassen groep nu ook op). Egg tumbler ook naar deze bak verhuisd zodat ze het luchtpompje kunnen delen, bij de net uitgekomen baby's heb ik een klein luchtsteentje in gedaan zodat het water wel wat in beweging blijft ook.

WhatsApp Image 2021-04-10 at 19.53.37.jpeg


Er zouden vandaag eigenlijk filtermatten binnen komen maar die is door drukte bij de pakketdienst uitgesteld naar dinsdag. Als ze het tegen die tijd wel nog doen (DUIM DUIM DUIM) ga ik het aquarium in tweeën delen met zo'n fijne filtermat met mini pat en verwarmingselement aan de ene kant en hun aan de andere kant.
 
Zolang je enkel infuus geeft is een filter quasi overbodig. Waterwissels (met water uit de grote bak als die waarden te veel verschillen met leidingwater) kunnen meer dan genoeg doen om het water prima te houden.
Weet ook dat er kleine soorten artemia bestaan (300.000 naupilii per gram ipv 285000).
 
Zolang je enkel infuus geeft is een filter quasi overbodig. Waterwissels (met water uit de grote bak als die waarden te veel verschillen met leidingwater) kunnen meer dan genoeg doen om het water prima te houden.
Weet ook dat er kleine soorten artemia bestaan (300.000 naupilii per gram ipv 285000).
De pest is dat ze enkel bewegend voer eten, dus de standaard infuusvoeding eten ze niet. Had wel een doosje Liquifry besteld, maar die is niet geleverd :rolleyes:. Dacht ga het toch gewoon proberen, wie weet. Een aantal van de oudergroep eten immers ook al Vibra bites (zij het niet helemaal van harte maar hey...).

Weet jij zo toevallig welk formaat die kleinste soort artemia heeft en waar ik die kan vinden/bestellen? Ik heb ongeveer 250 μm max 500 μm nodig.
 
De pest is dat ze enkel bewegend voer eten, dus de standaard infuusvoeding eten ze niet. Had wel een doosje Liquifry besteld, maar die is niet geleverd :rolleyes:. Dacht ga het toch gewoon proberen, wie weet. Een aantal van de oudergroep eten immers ook al Vibra bites (zij het niet helemaal van harte maar hey...).

Weet jij zo toevallig welk formaat die kleinste soort artemia heeft en waar ik die kan vinden/bestellen? Ik heb ongeveer 250 μm max 500 μm nodig.
Volgens de producent, 430um met een hatch tijd van 20u.
( niet dat ik reclame voor m'n eigen zaak wil maken maar zo moet ik er niet om gaan zoeken)
 
Als ik de mensen van Ocean nutrition mag geloven, bestaan er 3 hoofdsoorten artemia.
De meest bekende, de Amerikaanse salt lake. 285000npg
De Aziatische, kleine soort, 300000npg.
En de Russische grote soort aan 265000npg.
 
Wat ontzettende leuk Marlies. Ik ga voor je duimen, duimen en duimen dat je wat baby kogels kunt houden (y)
 
Het lijkt er -OPLUCHTING- op dat de infusoria cultuur inderdaad loopt, want ook vanochtend vroeg zag ik weer duidelijk reactie op toevoegen van de cultuur en dat er een aantal aan het eten waren. Het leek er ook wel op dat daarna de buikjes wat vulden (al is het op deze afmetingen ontzettend lastig te zien) Als het straks wat lichter is ga ik de eerste waterwissel doen.
 
Zo, eerste ong 50% waterwissel achter de rug, vanmiddag doe ik er nog 1. De set-up ook wat veranderd, heb nu een verzwaard bakje op de bodem gezet en daar hun bakje bovenop. Dan hoeft hij niet meer aan het deksel te hangen en kan ik die er dus makkelijker (en vooral veiliger) op en af doen.

Het is gelukt om ze op video te krijgen, als je goed kijkt kan je ze zien jagen! Dat het beste zichtbaar rond de worteltjes van de drijfplantjes, daar zie je ze hier en daar echt naar voren schieten. Net weer gekeken. Een aantal liggen op de bodem (wel gewoon "rechtop"), maar ook een heel deel is actief aan het rondzwemmen en lijken wel echt gevulde buikjes te hebben.
 
Wat fantastisch om dit zo mee te mogen maken, ik kan me je opluchting goed voorstellen dat ze eten. Heel bijzonder, en leuk dat je het hebt kunnen filmen :love:
 
Ze zijn aan het groeien 🥳. Ze blijven onwijs klein, maar zien er nu iets meer uit als "vissige stipjes" in plaats van alleen "mini stipjes" haha.
Ik doe de waterwissels vanuit de ouderbak (vanwege waterwaarden en temperatuur gelijk goed) en als extra reden dat ik weet dat er in die bak echt wel infusoria moet zitten, haal het water dan ook bewust een beetje onder de drijfplantjes weg (daar zit doorgaans de hoogste concentratie).

Richting het einde van de middag weer een waterwissel gedaan van ongeveer 50% en deze keer ook heel erg voorzichtig wat afval afgezogen. Hierbij twee dode gevonden, maar dat vind ik nog steeds zeer acceptabel gezien de grote van de groep en hoe enorm kwetsbaar ze in dit stadium zijn! Vanavond doe ik nog een wisseltje en dan weer even alleen waterwissel. Gezien het kleine bakje van maar 3 liter (en netto dus minder water) wissel ik nu even vrij vaak. En op deze volumes is dat ook erg goed te overzien. Denk dat ik het tot ze overgaan naar meer volume even hier op houdt.

Foto van de set-up zoals hij nu is, dat werkt best heel aardig voor nu tijdelijk. Als dinsdag de filtermatten binnen komen en ze blijven het goed doen, krijgen ze dan dus de helft van het aquarium.
172147422_10217313838811626_3864663029648449345_n.jpg

Na de waterwissel van vanmiddag zat er een heel groepje bij elkaar dus toen even een nieuwe foto van bovenaf gemaakt.
WhatsApp Image 2021-04-11 at 17.53.55.jpeg


De grote bak had ik normaal vandaag even weer een echt uitgebreidere schoonmaakronde gedaan. Gezien daar toch ook echt nog wel fry in zit heb ik het wat voorzichtiger aangepakt. Met pipet en de hand veel losse rommeltjes verwijderd en een 25% waterwissel. En heb daar ook wat extra infusoria in gedaan vanuit de cultuur. Wie weet...

Deze vind het overigens vaak leuk om de stroming te zwemmen van de waterwissel haha. Komt zich vaak ook "bemoeien" met de opvoerpomp die het water er uit pompt voor de wissel.
 
Wat leuk dat je hier regelmatig een update plaatst :)

Wat is dat grut toch klein!
 
Leuk zeg Marlies!
Vond kogeltjes in de winkel nooit bijster interessant maar jouw topic is prachtig!
Als ik je een tip mag geven met het opkweken van kleine gevoelige vissen, gebruik een klein aquarium met een zand bodem, verlaag het waterniveau tot zo'n 10cm, drijfplantjes en klein foam filtertje.
Máár volgens mij heb je wel genoeg jongen zo, waar ga je anders straks al die slakken vandaan halen🤣.

Groetjes en succes,

John.
 
Wauw wat leuk Marlies :smitten:

Hoeveel van die dikkerdjes passen er in je 450? Of zal er nog eentje naast moeten:DD
 
Leuk zeg Marlies!
Vond kogeltjes in de winkel nooit bijster interessant maar jouw topic is prachtig!
Als ik je een tip mag geven met het opkweken van kleine gevoelige vissen, gebruik een klein aquarium met een zand bodem, verlaag het waterniveau tot zo'n 10cm, drijfplantjes en klein foam filtertje.
Máár volgens mij heb je wel genoeg jongen zo, waar ga je anders straks al die slakken vandaan halen🤣.

Groetjes en succes,

John.
Dankje! Moet ook zeggen hoe langer ik ze heb, hoe leuker ik ze vind! Die interactie is echt zo grappig en bijzonder!

Mag ik vragen wat de specifieke reden is van het aanraden van de zandbodem erbij? Het voordeel van een kale bodem is dat nu ik nu heel erg makkelijk de kleine troepjes en poepjes kan opruimen en ook de overleden jongen daadwerkelijk kan zien en eruit kan halen. Met deze afmetingen ben ik bang dat ik ze op een zandbodem echt niet ga vinden en met een laag watervolume kan dat natuurlijk wel aardig snel effect hebben op je waterkwaliteit.

Wauw wat leuk Marlies :smitten:

Hoeveel van die dikkerdjes passen er in je 450? Of zal er nog eentje naast moeten:DD
Haha er zou wel nog wat bij kunnen! Maar zeker niet zoveel als ik nu heb :ROFLMAO: . Had me ook een beetje verkeken op hoeveel ik er nu stiekem al heb uitgevangen whaha! Met een telling vanmiddag kwam ik op 57 :ROFLMAO:. Maarrrr, als het wel gaat lukken om er wat groot te krijgen, acht ik de kans dat er minimaal 1 blijft wel heel erg groot! Toch wel heel bijzonder, de eerste nakweekjes 😁


Vanochtend maakte ik me wat zorgen, ik vond ze te rustig. Het was wel nog vroeg (rond 6 uur en dus nog donker), maar toch. Had er niet helemaal een lekker gevoel bij. Heb gelijke en grote waterwissel van ongeveer 80% gedaan en een paar uurtjes besloten om ze toch maar over twee bakjes te gaan verdelen. Enerzijds een "gespreid risico", stel er gaat wat mis in 1 van de twee bakjes. Anderzijds is de druk op de waterkwaliteit per bakje natuurlijk absoluut lager met beide ongeveer de helft van het bestand ipv alles in 1 bak. Als het goed is komen morgen eindelijk de filtermatten binnen en anders ga ik morgen zelf wel ergens wat halen. Meer watervolume (maar wel nog steeds beperkte ruimte door opdeling met filtermat ivm voerdichtheid) lijkt me wel gunstig.

Na de opdeling in twee bakjes waren ze in elk geval wel duidelijk weer aan het eten gelukkig. Ze groeien duidelijk en ze lijken ook handiger te worden in het vangen van voer. In totaal dus op 57 uitgekomen als aantal! En in de bak van de ouders zwemmen er ook nog steeds minimaal 7, maar ik vermoed nog wel wat meer aangezien ik die 7 vrij makkelijk spotte terwijl ze in het 'open water' aan het jagen waren en ik ook al twee keer heb gehad dat ik water aan het scheppen was voor de waterwissel bij de andere baby's en ik spontaan nog eentje mee had geschept uit de grote bak 😂.
Over de nacht overigens ook 3 verloren, maar als ik de aantallen in de kweekverslagen lees (de eerste rondes van 600 naar maar 80 en latere rondes beginnen met 450 en op dag 21 nog <300 over) denk ik dat het zover nog best netjes gaat. Kan wel ook hier en daar wat verschil in maat beginnen te zien, dus verwacht dat zeker van de 'achterblijvers' er ook nog wel wat zal uitvallen. En ook berichtje gehad van iemand die ze 10 dagen in leven wist te houden maar daarna vielen ze alsnog allemaal om. We zijn er nog lang niet!

Eén van de kleintjes in de grote bak op de foto weten te krijgen, niet heel makkelijk! Als je een tijdje voor de bak staat zie je er toch echt best een aantal en gek genoeg lijken de ouders er nu niet meer op te jagen. Al is natuurlijk niet gezegd dat ze buiten mijn beeld om niet af en toe eentje pakken als het zo uit komt.
baby-in-tank.png


Nog een zij-bij-zij foto van links net geboren en rechts vanmiddag ongeveer 48 uur oud.
two-day-difference.png


Het gedrag lijkt sowieso wel wat te veranderen. Ze lijken zich meer bewust van hun omgeving inmiddels en reageren nu ook op mijn aanwezigheid. Heb in beide bakjes nu een extra plantje geplaatst zodat ze nog wat meer verstop mogelijkheden hebben en daar wordt gelijk goed gebruik van gemaakt.

Al met al blijft het voorlopig nog wel even spannend!
 
Gewoon om 6 uur in de ochtend de baby visjes checken :eek:

Gaat helemaal goed komen met die 57 en 43 verstopt in de 450 :DD
 
Gewoon om 6 uur in de ochtend de baby visjes checken :eek:

Gaat helemaal goed komen met die 57 en 43 verstopt in de 450 :DD
Sterker nog, heb ze om 03:30 nog een keer extra voer gegeven omdat ik toch naar de wc moest :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Hoop heeel erg dat je gelijk krijgt! Op dit moment vind ik het vooral allemaal weer even enorm spannend haha. Maar hoop dat het verschil in gedrag wat ik nu waarneem gewoon past bij het ontwikkelstadia. Ik weet nog wel uit 1 van de kweekverslagen dat ik daar ook wat over heb gelezen of gehoord in een interview, maar daar had ik nou net geen aantekening van gemaakt welke dag dat begon (en dat terwijl ik heel wat A4-tjes vol heb getypt haha).
 
Een glazen bodem is makkelijk schoon te houden maar heeft geen biologisch oppervlakte en vervuild snel. Een zand bodem heeft dat veel meer en zeker in combinatie met een filtertje. Het water is veel stabieler en biologisch gezien is er ook meer leven(voer) mogelijk.
Het lukt mij om Congopanchax brichardi's met 30-50 stuks op te kweken in een 12 liter bakje met misschien 1% uitval, vele gevorderden lukt het niet om de jongen van dat soort enkele dagen in leven te houden.
Zand bodem, filtertje en enkele slakken werkt zo veel beter als au-bain-marie met een plastic bakje en dan constant moeten schoonmaken en waterverversen.

Groetjes John.
 
Wat is dit bijzonder (en ook bijzonder mooi om te zien!).
Het verschil met de eerste dag en nu is gigantisch, mooi die natuur.
 
Vandaag lijkt het allemaal gelukkig weer beter te gaan! Over de nacht heen maar 1 verloren dit keer. Ik heb wat dingen aangepast. Ik geef minder ml uit de infusoria culturen (is toch ook vies water), wel nog steeds uit drie verschillende per keer om de kansen te verspreiden (paar mililiter uit drie verschillende opvolgende culturen, ik start elke dag een nieuwe). Ik geef daarnaast nu een aantal keer per dag een aanvulling aan het bakje met een mix van wat water uit mijn garnalenbak + osmosewater (om op dezelfde waterwaarden te komen). Die mix dan weer 1:1 gemengd met wat water uit de ouderbak.

Ze zijn echt weer wat actiever vandaag. Verder is het ontzettend grappig om te zien dat ze echt meer op de omgeving beginnen te reageren. Al een paar keer gezien dat ik in de bak ga turen en dat er dan een stuk of 10 babys terug turen 😂 . Ook gebeurd het nu vaker wanneer ik mijn mobiel voor de bak doe om te pogen foto's te maken (zo lastig!) dat ze snel wegschieten. Wat het niet makkelijker maakt 😂.

Het is echter wel gelukt om deze op film te krijgen! Helemaal ingezoomed en door een (10x) vergrootglas. Begin van het filmpje kan je hem zijn mond open zien doen!


In de grote bak kon ik nu wat minder kleintjes zien, maar toch in elk geval nog 4. En ook in de kleine bakjes zijn ze heel deel van de tijd aan het rusten/uitbuiken, dus altijd maar de vraag hoeveel het er nu echt zijn.

De volwassen kogels hebben vandaag voor het eerst gut loaded (met spirulina tabletje) krekels gehad. Dat vonden ze erg geslaagd! En ze kraakten er lekker over weg haha. Meelwormen vinden ze ook erg lekker, maar dat chitine pantser is toch wel echt wat lastig verteerbaar voor ze. Helaas, want makkelijk en goedkoop voer anders.

(Diepvries) tubifex is overigens niet te vreten, aldus de hele groep :ROFLMAO:. Ze hebben het allemaal wel nog geprobeerd, maar ze spogen het ook net zo hard weer uit "vreet dat zelf maar op!".
 
Mocht iemand overigens weten waar ik filtermatten kan bestellen met 40 of 45 PPI, 5cm dik dan houdt ik me ook aanbevolen. De matten die ik een week geleden al had besteld gaan niet meer komen :rolleyes:. Bij de winkels hier hebben ze doorgaans alleen medium en grof voor vijvers liggen, een enkele keer "fijn", maar dat is nog 30 PPI. 3cm dik weet ik wel te vinden, maar dat lijkt me te instabiel om een "tussenwand" mee te maken.
 
Kijk hier eens,
 
Kijk hier eens,

Die gaan helaas ook maar tot 30 PPI.
 
En een dubbele laag? En dan vastzetten met visdraad aan elkaar ofzo op sommige punten.
Oh kijk! Dat is nog eens idee mocht het niet lukken inderdaad!



Ik zag zojuist dat het mannetje actief aan het proberen is aan te haken bij Stumpy! Dat bevestigd voor mij wel in elk geval de derde vrouw. En van die laatste was ik eigenlijk al wel overtuigd. Lijkt er dus toch wel echt op dat ik 2 mannen op 4 vrouwen heb 😁

Dan zouden dit de vier vrouwen moeten zijn;
WhatsApp Image 2021-04-13 at 18.53.42.jpeg

Recht is Grumpy.
De kleinste middelste is Stumpy.
En links zijn dan Mellow en Marble.
 
Dag 4 inmiddels. Weer eentje overleden vannacht, maar als geheel vind ik ze er - voor zover ik dat kan beoordelen - wel goed uitzien. Ze zijn actief, ik zie ze eten, ze groeien...

WhatsApp Image 2021-04-14 at 12.36.04.jpeg


Ook is de microscoop gisteravond eindelijk binnen gekomen! Toch prettig om te kunnen zien dat je daadwerkelijk wat aan het voeren bent haha! Ook komt er als het goed is morgen een startcultuur Paramecium caudata binnen. Dat is net aan groot genoeg om met het blote oog te kunnen zien, erg prettig.

De hobby protogen die ik gebruik bevalt inderdaad wel absoluut leven, maar ik kan alleen pantoffeldiertjes vinden en geen van de andere soorten die er volgens hun ook in zouden moeten zitten, helaas. De "rotte groente cultuur" heeft wat dat aangaat dan meer variatie.

Ga zo ook nog weer azijnaaltjes proberen en heb inmiddels ook goed lopende cultuur walterwormen en microwormen dus die kan ik binnenkort ook testen.

Daarnaast heb ik nog twee mensen gesproken die ook enige ervaring hebben met het kweken van deze soort. Bij de ene is het 1x gelukt een groepje groot te krijgen (ong. 12 van de 80 over) en daarna nooit weer (wel uitkomst, maar niet voorbij cruciale punt gekregen). De ander heeft ze nooit voorbij het cruciale punt gekregen. Beide waren het er over eens dat die rond dag 10 ligt. Die "dag 10 break down" heb ik via Facebook ook al een keer voornomen. Schijnbaar gebeurt er rond dat punt in de ontwikkeling iets danwel zijn dan definitief alle reserves op? Dat wordt dus nog even erg spannend.

Het is wél nog gelukt om 45ppi filtermat te regelen! Toch via Filterschuim.eu. Ze hebben het niet in de webshop, maar kunnen het wel leveren! Erg fijn. Heb ook gelijk wat filterfleece voor in het filter meebesteld, dat was ik toch al aan het overwegen voor in de potfilters van de ouderbak.
 
Nou, ik heb weer enorme mazzel gehad om wat bijzonders op film te krijgen! Ik had net alle spullen klaar staan om weer een grote waterwissel te doen (had van het weekend maar een kleine wissel gedaan vanwege alle babies) toen ik zag dat ze weer "paringskleuren" hadden (ze worden om de een of andere reden dan een soort van heel bleek - allicht als extra camouflage vanwege mijn lichte zand?). En niet lang erna zag ik er mannetje er weer aanhangen. Even gaan filmen, mede zodat ik later de beelden goed naast elkaar kan houden om te bepalen of dit nu weer Mellow of toch Marble is (die twee lijken nogal op elkaar). Ik heb weer de spawning zelf op video (je ziet de eitjes weer vliegen!) en vlak daarna haakt het tweede mannetje ook weer aan. Daar was ze echter duidelijk niet van gediend en heb op video dat ze zich opblaast!

De video;

(Je ziet overigens waarschijnlijk wel gelijk direct waarom ik graag wat filterfleece in mijn filters wil... Veel zweefvuil nu, mede door alle paringen, eitjes en fry).


Vlak erna bood ze actief haar buik weer aan (ze draaide zich een beetje op haar zij) naar haar schijnbaar favoriete mannetje. Bijzonder!
Gok dat het tweede mannetje nog een keer geprobeerd heeft aan te haken want vond haar even later weer zo haha.
WhatsApp Image 2021-04-14 at 19.47.08.jpeg


Na de waterwissel en een beperkte onderhoudsbeurt (vanwege de babies) stond de bak er gelukkig weer een stuk beter bij. Er zitten nog minimaal 5 levende jonkies in de bak. Maar vermoed dat het er meer zijn aangezien in de kweekbakjes ook lang niet allemaal tegelijkertijd actief zijn. Als ze op deze manier zelfstandig door het infusoria stadium weten te komen vang ik ze waarschijnlijk alsnog uit. Voor nu mogen ze het even zo blijven proberen.

WhatsApp Image 2021-04-14 at 19.47.30.jpeg
 
Zo, die gaat ook als een rakket als die wil.😲
 
Afgelopen 24 uur geen verliezen! Daar ben ik erg blij mee. En als het goed is komt vandaag die filtermat binnen en kan ik het 20L bakje voor ze gaan voorbereiden.

Wel weer erg blij met het binnen komen van de microscoop, vanochtend bleken twee van de drie infusoria culturen, die op hun hoogtepunt hadden moeten zitten qua voerbaarheid, volledig ingestort. Blij dat ik nog een back-up voor de back-up had 😅

Klein deel van mijn experimenten haha! Verschillende opzetten om te kijken wat het beste werkt. Helemaal rechts is een klein daphnia experiment (begonnen met letterlijk 1 watervlo, kijken hoe veel ik die kan vermeerdere in het potje op spirulina).
WhatsApp Image 2021-04-15 at 11.37.24.jpeg


Mannetje is weer erg druk met de eitjes verdedigen rond "zijn boom". Nam ook heel typisch amper weer tijd om te eten, tot dusver zo goed als elke keer de dag na paaien. Heb een kleinere regenworm vlak voor zijn neus gegooid en toen kon hij het toch niet helemaal weerstaan en heeft hij toch wat gegeten haha.
 
Kijk nou hoe schattig 🥰 . Het beginnen met de dag meer echt (kogel)visjes te worden!


Heb ze einde van de middag verhuisd naar het 20 liter bakje! Erg blij dat ze nu wat meer watervolume hebben. Geeft toch net even wat minder risico ook qua waterwaarden. Achter de filtermat links hangt een (al langere tijd) ingedraaide Mini Pat. Daar de heater ook maar geplaatst nu het kan. Plan is voor volgende rondes een HMF Konkav hoekfilter net als ik voor de garnalen gebruik. Die bevalt goed! Maar dan op lucht aangedreven ipv een mini pat. Net nog weer wat veiliger.

Het bakje nu (met inmiddels nog een luchtsteentje achter in de hoek voor wat extra waterbeweging aan hun kant)
WhatsApp Image 2021-04-15 at 20.35.19.jpeg


In de ouderbak kan ik nu niet meer zoveel jonkies ontdekken helaas. Vanmiddag nog eentje gespot. Maar heb ze eerder een dag minder gezien en toen de volgende dag opeens weer makkelijk meerdere, dus wie weet...
 

Terug
Bovenaan