450 liter in opbouw voor kogelvissen (MarliesR)


Prachtige vissen en wat gaaf dat je dat opblazen hebt weten te filmen; tis niet goed voor ze maar toch mooi om te zien
 
Het lijkt er toch op dat er in de ouderbak geen jonkies meer over zijn. Spijtig.

Macro foto van één van de kleine onderwateraliens van gistermiddag!
WhatsApp Image 2021-04-16 at 22.22.02.jpeg


En een korte video
 
Thanks!
Ik dacht even dat het macro lensje een miskoop was. Het onderwerp moet namelijk binnen 2 cm van de lens zijn. Ja leuk met een aquarium(pje) 😂 . Maar na een tijdje erbij zitten (iets wat ik sowieso veel doe) was er eentje aardig genoeg om vlak bij de ruit te blijven 😁.

Ze zijn vandaag al weer een week oud. Best een rollercoaster zo! En het is echt ongelofelijk hoeveel ze al gegroeid zijn sinds die eerste dag! Ze zijn nu groot genoeg dat je de kleine "helicopter-vleugeltjes" aan de zijkant zelfs met het blote oog kan zien (wel nog steeds goed kijken haha).

Filmpje van vandaag (gewoon met de mobiel);


Het is wel erg spannend dat we nu rap "de gevreesde dag 10" naderen. Had er gisteren één voor de macro waar ik me wat zorgen over maakte (vond hem te mager). Maar doe alles er aan wat ik kan in dit stadium (en wie weet had hij net een periode gerust en moest het buikje weer vullen met weer jagen). Vanochtend de bodem weer voorzichtig schoongemaakt - wat steeds lastiger wordt aangezien ze nogal nieuwsgierig zijn op het moment haha - en lijkt er op dat het de derde dag op rij zonder verliezen was.

Heb gisteren wel ook nog EINDELIJk een 10 micron zeef binnen gekregen (duurt lang joh, voor het water daar doorheen is 😂) zodat ik nog beter mijn culturen kan zeven/spoelen voor ik ze voer. Dat maakt het makkelijker om nog wat grotere hoeveelheden infusoria aan het water toe te voegen. Daarnaast gisteren nog 6 extra culturen opgezet met allemaal verschillende randvoorwaarden (het is inmiddels een heuse administratie 😂) met een nieuwe soort infusoria (Paramecium caudata), welke nèt aan groot genoeg is om met het blote oog te zien. Hoop dat die snel goed gaan lopen, dat geeft weer wat extra voerdiversiteit ook!

Toevoegen van microwormen en azijnaaltjes reageren ze wel op, maar lijken er niet daadwerkelijk van te eten, helaas.
 
Ocean nutrition heeft ook diepvries copepoden van 0,5-0,8mm. Mss dat deze bruikbaar zijn voor je kleine rakkers.
 
Ocean nutrition heeft ook diepvries copepoden van 0,5-0,8mm. Mss dat deze bruikbaar zijn voor je kleine rakkers.
Bedankt voor het meedenken! Tot dusver is de tendens wel gelijk met wat ik heb gelezen van anderen - "als het niet beweegt, eten ze het niet". Er komen wel wat copepods (ook kleintjes) mee vanuit het aquarium van de ouders ook, die zijn op dit moment echt nog te groot.
 
Ze houden me in elk geval goed bezig zullen we maar zeggen 😂

Mijn vermoeden is inmiddels toch wel versterkt in dat de massale sterfte die veel mensen ervaren rond dag 10 simpelweg is dat dan alle reserves wel op zijn. Ook denk ik - in elk geval hier - dat een gebrek aan variëteit in voeding ook een probleem is. Dat laatste is echter ontzettend lastig. Heb nu meerdere keren een cultuur opgezet met rottende groente, maar krijg daar eigenlijk alleen pantoffeldiertjes uit. Ook uit Hobby Protogen (wat een mix zou moeten zijn van diverse microorganismen) levert bij mij alleen pantoffeldiertjes op. Heb ook een cultuur geprobeerd vanuit een vies filter uitknijpen. Wederom, alleen pantoffeldiertjes...

Klein deel van de huidige culturen en experimenten
64c13ca5-9361-4e63-b101-7f8ec8b3a63a.jpeg


Ooit hadden we ook een eettafel 😂
2804d48a-12e5-4cc9-958a-69b119f3b88e.jpeg


In de hoop dat toch wat aan te vullen ververs ik dus grotendeels met water uit de oudertank. Doordat die al een periode gevestigd is, zouden daar in theorie echt meer micro organismen in moeten zitten. Ik was begonnen dat water aan te lengen met vers, maar had het idee dat ik toen meer babies mager zag worden, dus toch maar weer terug naar alleen water uit de ouderbak.

Heb na lang zoeken eind vorige week eindelijk wat startcultuur Paramecium binnen gekregen ook. Tot dusver lijken die echter niet aan te slaan, flink balen. Ik krijg morgen nog 10 kleine flesjes opgestuurd en daar wil ik dan ook gewoon uit gaan voeren. Ook heb ik levende (zoutwater) rotifers besteld bij de LFS. De zoetwatervariant heb ik ook al weken naar gezocht. De enige leverancier in Duitsland die ik heb gevonden hebben mensen enorm slechte ervaringen mee (cysten komen simpelweg niet uit of de cultuur stort gelijk weer in).

Ik weet dat ze bij Dietzenbach ook gebruik maken van de zoutwaterrotifers om ze de eerste 10 dagen te voeren. Dus als ze daar goed op reageren ga ik me misschien daar toch nog weer wat meer in verdiepen, maar is ook niet een hele handige route met de levende algenen die die rotifers dan ook weer nodig hebben.... Plus dat ik liever zoetwater spul aan zoetwatervisjes geef. Al was het maar voor het gewoon in leven blijven in het aquarium.

0972a75c-4c97-4762-a823-c7fe96268799.jpeg


690530ab-f560-457c-a1dc-9204f44db398.jpeg


Heb verder nog wat culturen lopen met micro- & walterwormen, eten ze helaas ook niet. Ook de azijnaaltjes wordt helaas niet op gereageerd. Die heb ik dan gefiltered door 38 micron en dan gevoerd wat er in de 10 micron bleef hangen (dus echt de kleinsten uit de cultuur). Helaas geen succes...

De infusoria culturen (nou ja, pantoffel diertjes dus 😂) lijk ik inmiddels wel een beetje in de vingers te krijgen. Ik check de (belangrijke) culturen minimaal 1x per dag, vaak 2x. En elke keer dat ik voer controleer ik ook even snel of er daadwerkelijk genoeg in zit (ik filter door 120 micron om eerst de meeste grove zooi er uit te halen en dan vervolgens door 20 en 10 micron. Ik voer wat in die laatste twee overblijft). Ik spoel net zo lang tot het allemaal neutraal ruikt (en met 10 micron kan dat even duren 😂).
Screenshot 2021-04-17 at 15.52.45.png


Vanochtend weer voorzichtig schoongemaakt. Nu 1 overleden gevonden en er zijn er een aantal waarvan ik sterk vermoed dat ze ook gaan overlijden (mager en/of beetje vreemd in gedrag). Voor nu ze wel in de bak gelaten voor de kleine kans dat ze misschien toch nog weer oppakken. Ga voor de zekerheid wel vanavond een keer extra controleren voor het geval er wel echt meer zijn die dood gaan zodat het water niet teveel aangetast wordt voor het resterende deel. Gelukkig wel ook echt meerdere die er wél echt goed uit zien nog.

Deze (foto van gisteravond) bijvoorbeeld heef een lekker gevuld buikje en begint langzaam zijn camouflage patroon te krijgen. En gelukkig zijn er meer die zo zijn. Ze zijn nu wel in het stadium gekomen van verstoppen lijkt het! (past allicht ook samen met de uiterlijke verandering van het camouflage patroon krijgen). Je moet ze op het moment echt zoeken en de genen die wel echt goed zichtbaar zijn, zijn ook eigenlijk de genen waarvan ik denk dat ze het waarschijnlijk niet gaan halen.
Screenshot 2021-04-18 at 11.42.53.png



De baby die ik vanochtend overleden terug vond heb ik onder de microscoop gelegd, je kan ontzettend goed zijn dat hij echt extreem mager is, arm ding. Vond het echter wel een heel interessant beeld geven zo. Foto met alleen "bovenlicht". Ook interessant overigens was dat via de microscoop zichtbaar was dat er minimaal twee wormachtige micro-organismen al bezig waren met opruimen.
Overleden-dag-8-20210418_104145.png


Al met al worden het een spannende paar dagen om te zien hoeveel deze fase gaan overleven. Hoop dat ik toch succes kan krijgen met de Paramecium culturen ook, al is het maar voor (hopelijke) volgende rondes. Twee dingen kunnen voeren is al weer beter dan 1!

Wat allicht ook scheelt is dat ik nu de pantoffeldiertjes culturen ook wat beter onder de knie heb en het beter lukt die culturen te verreiken lijkt het. Waar eerder met toevoegen de culturen al snel omlagen, lukt het me op het moment redelijk om die dichtheid van pantoffeldiertjes hoger te krijgen zonder dat de cultuur (direct) instort.


Edit; Oh vergeet ik bijna nog wat! Gisteren is er weer een paring geweest, met het laatste vrouwtje. Dus nu 100% bevestigd dat ik inderdaad 2 mannen op 4 vrouwen heb 😁
 

Bijlagen

  • 0972a75c-4c97-4762-a823-c7fe96268799.jpeg
    0972a75c-4c97-4762-a823-c7fe96268799.jpeg
    62.8 KB · Weergaven: 102
Wat komt er toch veel bij kijken. De foto's die je van de jonkies maakt zijn geweldig :thumbs:

Ik vraag me af wat je visite denkt als ze alles zo overal zien staan :DD
 
Wat komt er toch veel bij kijken. De foto's die je van de jonkies maakt zijn geweldig :thumbs:

Ik vraag me af wat je visite denkt als ze alles zo overal zien staan :DD
Haha, nu met corona sowieso erg weinig visite, dat scheelt 😂
En de meeste mensen die kennen mij inmiddels wel een beetje... Dus zijn waarschijnlijk niet eens heel erg verbaasd :ROFLMAO:
 
Je doet het goed, of je doet het niet is volgens mij jouw motto :ROFLMAO:
Hahaha ja dat klopt wel ja :ROFLMAO:




Het was maar goed dat ik gisteravond inderdaad even extra uitgebreid heb gecheckt, heb gisteravond helaas 5 dood teruggevonden. Zat ook een hele lichte geur aan het water. Zo goed mogelijk alles nagekeken en opgeruimd en daarna 60% waterwissel gedaan.

Was erg bang dat ik vanochtend nog veel meer doden zou vinden, maar alles leek nog te leven! Water rook nu ook gewoon goed. Ik denk dat er nog ongeveer 5 ~ 6 twijfelgevallen zwemmen (3 zelfs er eerst uitgehaald omdat ik dacht dat ze dood waren, maar die gingen toch gelijk weer zwemmen, blij dat ik met opruimen en waterwissels áltijd een extra tussenbakje gebruik voor de zekerheid). Acht de kans vrij redelijk dat die alsnog gaan overlijden, maar we gaan het zien. Heb ze voor nu weer teruggezet.

Ze zitten echt in een "verstop-fase" nu. Als je naar het bakje kijkt zou je zweren dat hij leeg is haha. De enkele die je wel ziet zwemmen zijn ook eigenlijk juist de gene die er niet zo goed uit zien. Heb gelukkig tijdens het schoonmaken ook een paar "fatties" gezien, dus - in tegenstelling tot gisteravond even 😅 - wel weer hoop dat er allicht een paar het wel gaan halen.


Oh!! En eindelijk een paramecium in 1 van mijn eigen culturen! De aangekochte paramecium startcultuur lijkt helaas nog steeds niet aan te slaan. Maar heb nu een deel van deze eigen cultuur door de filters gehaald en alles uit de 20 micron gebruikt voor een nieuwe cultuur, dus duimen dat dat een goede parameciumcultuur gaat worden!

De kleintjes zijn allemaal pantoffeldiertjes (de vagere stipjes ook, die zwemmen net wat lager in de druppel, ben gestopt met dekglaasjes gebruiken haha, teveel moeite en kost allemaal weer extra schoonmaakwerk). De paramecium is het iets langere dingetje wat meer bovenin. Die zijn nog goed snel ook!
WhatsApp Image 2021-04-19 at 09.49.42.jpeg
 
Hoi Marlies,

Het ruiken aan je water werkt goed hè.
Heb je er ook aan gedacht dat de larven strak aan het wateroppervlakte zwemmen en dus bij onvoldoende stroming net boven de infusie zwemmen en dus verhongeren.... infusie zwemt meestal op 2-3cm diepte...
Zou eens een test sample met een pipet van het oppervlakte halen en beoordelen
Onder de microscoop.

Groetjes John.
 
Ja ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat je dode visjes van deze aantallen en afmetingen, toch gewoon al wel goed zou kunnen ruiken. En het is niet alsof het water echt stonk ofzo hoor. Maar door regelmatig te ruiken, ruik je ook het verschil.

Het toevallig gisteren de flow van het luchtsteentje wat hoger gezet nu ze sterker zijn qua zwemmen voor nog wat meer waterbeweging! Ik merk sowieso dat ze erg afkomen op stroming, ook wanneer ik bijvoorbeeld het bakje weer aanvul bij een waterwissel.

Had nog even weer iets van een foto of filmpje willen maken om te delen ook, maar ze zijn echt actief aan het verstoppen. Best grappig, want zodra ze doorhebben dat je kijkt verdwijnen ze direct achter een takje of blaadje. En als je dan zelf bijdraait, draaien hun mee weg 😂 . Had dat al eens gelezen in een kweekverslag van iemand anders, maar om het ook echt "live" te zien is wel heel bijzonder en grappig.

Enige jammere is dat nu echt zou zweren dat het bakje leeg is haha. Van wat ik heb begrepen duurt deze fase ongeveer tot dag 50....
 
Ik begin wel meer en meer te denken dat ik waarschijnlijk toch aardig wat overlijdens heb gemist. Het kan gewoon bijna niet kloppen hoe weinig ik er nog zie met hoeveel ik er "administratief" nog zou moeten hebben. Het zijn natuurlijk ook gewoon wel echt heule kleine visjes nog in dit stadium...

Maar er zijn er in elk geval wel nog een paar over! En aangezien ze vandaag de 10 dagen drempel over zijn, mag ik daar al heel erg blij mee zijn!

Deze kleine Chubby doet in zijn eentje erg de best de statistieken tegen te gaan 😂
Baby-day10.png


Daarnaast is het gelukt om 1 van de "verstopper-baby's" op film te krijgen haha. Het is wel echt komisch.


Er is inmiddels met dank aan Vis&Versa "micro-artemia" onderweg. Zodra dat binnen is wil ik gaan kijken of ze al groot genoeg zijn om dat te eten. Heb ook nog gewone artemia liggen, maar dat is een 100 micron groter ongeveer gok ik. Dat is best een groot verschil in dit stadium.

Blijft erg spannend allemaal!
 
Dat zou niet in hun bek passen haha. En ze eten niks wat niet beweegt. Wat ik dood heb gevonden is ook verder niet beschadigd/aangevroten oid. Dus dat denk ik niet.

Vandaag al weer dag 12! De dagen gaan snel. En tegelijkertijd voelt het alsof ik er al eindeloos mee bezig ben :ROFLMAO:.Krijg je er van als je zo intensief bezig bent. Gelukkig nog best een groepje over wat het best ok lijkt te doen. We kunnen gelukkig ook elke dag dichterbij het moment dat ze artemia kunnen gaan eten! Al weet ik uit kweekverslagen dat het soms wel tot dag 30 kan duren voor ze allemaal daadwerkelijk aan de artemia zijn.

Filmpje van vandaag;


Ik heb vandaag voor het eerst de micro artemia geprobeerd, dat was nu nog te groot (ze aten er in elk geval nog niet van). Ik denk dat ik morgen opnieuw ga opzetten en het dan dus overmorgen opnieuw ga proberen te voeren.
 
Fantastische foto s en filmpjes Marlies.

Wat een werk en viezigheid allemaal qua voer voorkeuren :eek:

Vind ze erg leuk om te zien maar hun voer voorkeur vind ik toch zelf wat onsmakelijk ;))
 
Fantastische foto s en filmpjes Marlies.

Wat een werk en viezigheid allemaal qua voer voorkeuren :eek:

Vind ze erg leuk om te zien maar hun voer voorkeur vind ik toch zelf wat onsmakelijk ;))

Whaha dat kan ik me wel voorstellen ja! Gelukkig heb ik er zelf niet zoveel moeite mee qua viezigheid. Ik ben dan wel weer zo'n softy die dan medelijden heeft met de voerbeestjes 😂 .

De babies zijn vandaag al weer twee weken oud! Ik heb gelukkig op het moment meerdere paramecium culturen die goed lopen 🥳. Een aantal op spirulina/gekookte oergraan en een deel (vanuit aangekochte P. caudata cultuur) op koffiemelk. Ik heb het idee dat het twee verschillende soorten zijn aangezien er nog wel een aardig verschil in maat zit. Maar mijn "eigen" (niet aangekochtte) zijn 'spontaan' opgekomen uit de waterplantjes en/of granen. Net even geteld, heb op dit moment 19 culturen draaien in verschillende stadia haha (ongeveer 5 die 'voerbaar' zijn en de rest in verschillende fasen van net vanochtend door geënt t/m opstartend). Heb ook vanuit Duitsland nog twee extra culturen onderweg (1x radardiertjes en nog een met P. caudata).

Verder op het moment bezig knopen doorhakken voor hoe ik de artemia ga aanpakken (was eerst van plan twee van die Ziss Artemia Blenders te kopen, maar zitten toch ook wel wat nadelen aan. Kan je wel weer aanpassen, maar ja, dan kan je allicht net zo goed gelijk volledig zelf wat knutselen).

En heb via iemand in Zwitserland nog een soort "micro daphnia" ontdekt. Die nauplli daarvan zijn ongeveer net zo klein als Artemia nauplli. Ze schijnen alleen wat lastiger te zijn een echt stabiele dichte cultuur van te krijgen. Maar wil daar wel ook mee bezig of ik daar wat van hier kan krijgen. Meer afwisseling is altijd goed en heb zwaar voorkeur voor voerdieren die gewoon door kunnen leven in de bak zolang ze niet opgegeten zijn. Wil om diezelfde reden de Moina Macrocopa allicht ook even een kans geven.

Foto van gistermiddag 🥰
Het worden steeds meer echte kleine kogelvisjes! Maar vergis je niet in hoe klein ze nog zijn haha. Ik gok nu een mm of 3 a 4.
Screenshot 2021-04-24 at 09.10.57.png



Daarnaast had ik gisteren weer een spawning, deze keer gewoon twee tegelijkertijd! Ze blijven me verbazen 😂. Even kijken of link via Instagram ook werkt...


Vang op het moment niks aan eitjes uit. Heb mijn handen aardig vol aan de eerste groep (al komt er wel steeds meer ritme in!) dus ik wacht gewoon weer even af of er allicht weer wat in de bak zelf uitkomt. Zo niet dan ga ik op enig moment wel weer eens eitjes uitvangen wanneer de eerste groep wat groter is en stabiel draait en de nieuwe ruimte klaar is waar alles komt te staan. Die is op zich al een heel eind! Ik hoop vandaag de betonplex planken af te kunnen werken (zijkantjes waterdicht maken) en de eerste twee gewone stellingen op te kunnen bouwen. Van de week van verder met de kweekstelling zelf. Daarvoor is inmiddels de eerste draagbalk binnen en ook nieuwe betonplex liggers (planken die er bij zaten waren doorgebogen en worden alleen aan de twee zijkanten ondersteunt, vond ik toch niet prettig op 140cm baklengte). Bakken zelf moeten ook nog even grondig schoongemaakt worden want zijn erg smerig.
 
Wat leuk dat je bezig bent met een heuse kweekruimte te maken, dat word serious buisiness :ROFLMAO:
Haha ja, wel fijn als straks al die voerculturen niet meer de woonkamer staan op te stinken 😂.

Helaas weer geen succes met de artemia. Maar heb gisteravond deze gefilmd. Kijk nou hoe zo'n grump met het voer 😂.
"Meh nee, die hoef ik niet. Hmm, neh, die ook niet. Die misschien dan? Mwoah nee laat maar. OBER?!??"

Ik wist al dat dit nakomelingen van Grumpy waren door de tijdlijn, maar schijnbaar hebben ze haar grumpy karakter ook geërfd 😂


Ga vandaag weer een ronde artemia opzetten en dan morgen weer opnieuw proberen. Qua maat zouden ze het volgens mij an sich wel aan moeten kunnen nu..

Wat ze wél eten op het moment is dus Paramecium. Kort filmpje hoe dat er uit ziet 😁. Toch tof dat je een eencellige zo goed met het blote oog kan zien!
 
Leuk om te zien en die Paramecium zijn als ik het goed heb gelezen toch pantoffeldiertjes?
Klopt inderdaad! Om specifiek te zijn waren die uit het filmpje Paramecium caudatum, een specifieke soort pantoffeldiertjes. "Pantoffeldiertjes" is eigenlijk een beetje een verzamelnaam.

Die ik eerder volgens mij al eens in het topic heb gedeeld die alleen onder de microscoop te zien zijn worden volgens mij namelijk ook pantoffeldiertjes genoemd (in het buitenland "Coleps" genoemd, het is een Protozoa/ciliate soort) en zijn dus wel echt weer heel anders.

Wat een kieskeurige mormels :DD
Ja ongeloveloos hè :ROFLMAO: . Ik zei ook al, geen wonder dat ze bij iedereen masaal dood gaan als ze ook nog zo kieskeurig zijn 🙈. Maar een beetje onhandig is het wel. Was zó veel makkelijker geweest als ze bijvoorbeeld ook gewoon azijnaaltjes en/of walter/microwormen hadden willen eten...
 
Laatst bewerkt:
Dag 17 inmiddels al weer! Ik had eigenlijk verwacht dat ze inmiddels toch wel echt artemia zouden eten, maar ze vertikken het nog steeds... Ze zijn sowieso echt bijzonder kieskeurig. Vandaag nog weer een filmpje gemaakt net na het toevoegen van eten. Kijk dat kleine ding dan moeilijk doen... 😂 Gevalletje "tja dat krijg je met een moeder als Grumpy"?


Ik weet van die Amerikaanse kweker dat ze bij hem soms er tot dag 30 over deden, dus echt helemaal in de gevarenzonde zijn ze gelukkig ook nog niet. Maar er komt natuurlijk een omslagmoment dat de energie van een infusoria vangen en verteren niet meer opweegt tegen wat het oplevert. Maar hopelijk stoppen ze snel met onderwaterezel spelen en gaan ze morgen gewoon artemia eten!
 
De eersten hebben vandaag éindelijk artemia gegeten 🥳 🥳 🥳
Zo blij haha! Wat een opluchting. Heb er een aantal gezien die nu duidelijk een roze buik hadden. Gok ongeveer de helft vd groep, hopelijk volgt de rest ook snel!

Screenshot 2021-04-28 at 18.55.43.png


En een filmpje tijdens de waterwissel (het weer vullen). Ze jagen graag op de infusorien in de stroming, altijd mooi om te zien! Aan het einde van het filmpje heb ik even uitgezoomd voor een idee van de huidige maat. Ze zijn nog steeds flink aan het groeien! Het is inmiddels mogelijk om de oogbewegingen met het blote oog te volgen.

 
Dag 23 inmiddels. De grootste drie beginnen langzaam echt hun tijdelijke camouflage patroon te krijgen. Ze verstoppen zich op het moment weer wat meer, vooral de genen die al artemia eten.


Verder ben ik druk geweest met project "kweekstelling". Ik kon deze heel voordelig via marktplaats ophalen. Het mag duidelijk zijn waarom 😂

Hoe het begon..
En ja. Dat is isolatiemateriaal. Aan de binnenkant van het aquarium geplakt...
WhatsApp Image 2021-05-03 at 17.04.53.jpeg


Na de eerste ronde. Al het isolatiemateriaal verwijderd en eerste ronde ergste rotzooi weggehaald
WhatsApp Image 2021-05-03 at 09.49.24.jpeg

Dat scheelde al een boel!

Daarna verder met de laag verf aan de achterkant er af krabben (rotklusje) en alle kitplekken aan de binnenkant verwijderen (dat viel ook niet mee hier en daar).

Het is nog niet waar het wezen moet, maar het is al een wereld van verschil! Nu vol water gezet om te kijken of hij nergens lekt. Heb 2 vd 3 draaiend gezien bij de vorige eigenaar, maar toch. Nog wat afwerkingen te gaan en daarna nog twee bakken schoon te maken en de stelling zelf moet ook worden opgeknapt.
WhatsApp Image 2021-05-03 at 19.13.45.jpeg
 
Om het op z'n noorderbuurs te zeggen.. Wat een tering rotklus 😂, been there done that.
 

Terug
Bovenaan