450 liter in opbouw voor kogelvissen (MarliesR)


Ik heb echt schik met dat jonge grut šŸ„° šŸ¤£. Ze zijn hilarisch. Het is ook zo grappig dat ze steeds beter uit elkaar te herkennen zijn. Na zo lang er zo intensief al mee bezig te zijn, gaat het spul toch echt wel een beetje in je hart zitten. Ik hoef ze niet meer elke paar uur te voeren nu, maar loop toch gedurende dag heel regelmatig even naar "hun" kamer om gewoon een tijdje van ze te genieten.

Zo heeft deze ontdekt dat een filter een uitermate geschikte troon is om alles te overzien :ROFLMAO:
033c8e8c-5545-4951-ace9-d41b18742b9b.jpeg


En ik had nog een paar kleinere stekjes over uit de emmer valisneria die ik had overgenomen. Had bedacht dat die wel goed in potjes zouden kunnen zodat ze aan de linkerkant ook nog wat meer verstopopties hadden. Die kant was nog een beetje kaal.
6968893d-e8db-45c9-9961-6a746d36e008.jpeg


EĆ©n van de babies heeft al een bakje geclaimed haha. Lekker in het zand liggen (dat kunnen de ouders ook regelmatig erg waarderen) en als dat rare mens met die puffer-verslindende camera weer langs komt, kan je je uitermate goed verstoppen!

I AM STEALTH!!
c739fa2a-74cc-47ec-804d-d3a7820fd125.jpeg

Maar dan wel een uitgeklapt staartje, want toch wel spannend :LOL:


En met drie bakjes kan je tussendoor nog eens wisselen van plek haha
1365214c-b13c-4715-aea1-de66161e1c08.jpeg



Het gaat in elk geval echt super goed zo! Ze maken graag gebruik van de extra ruimte ook en hebben zich nu over wat meer plekken verspreid wat minder kleine opstootjes geeft. Er wordt nog steeds minstens zo goed gegeten en gegroeid.
 
De spons nu ook uit de bak gehaald? Of hebben ze nog steeds maar een deel tot hun beschikking
 
De spons nu ook uit de bak gehaald? Of hebben ze nog steeds maar een deel tot hun beschikking

Nee klopt, ze hebben nu de hele bak šŸ˜ Foto van de hele bak (nog zonder de valisneria dan) staat in mijn ena-laatste update op de vorige pagina
 
Ze zijn inmiddels ongeveer 3,5 maand oud en ze worden leuker en leuker šŸ˜. Het gedrag komt nu steeds dichter bij de volwassen kogeltjes te liggen. Ze zijn steeds "aanweziger", zo leuk! Naar elkaar zijn ze ook steeds meer zoals de volwassenen šŸ¤£. Er wordt aardig wat onderling geĆÆmponeerd en weggejaagd haha.

Kort filmpje van vanochtend;


WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.11.51.jpeg


WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.11.36.jpeg


Vandaag is de eerste opgehaald door de nieuwe eigenaar. Toch even slikken stiekem hoor. Natuurlijk zo enorm intensief met ze bezig geweest! Maar hele aardige man en hij gaat me gelukkig op de hoogte houden hoe het gaat.

Baby was vooral ontzettend pissig dat ik hem had gevangen :ROFLMAO:
WhatsApp Image 2021-07-23 at 14.59.44.jpeg


Ik krijg verder best vaak de vraag naar het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Kon toevallig van de week deze foto maken. Bij echt volwassen en goed doorvoede vrouwtjes samen met mannetjes in de bak is het verschil Ć©cht heel erg duidelijk šŸ˜ Nu zijn mijn mannetjes wel relatief slank ook doordat ze ALTIJD bezig zijn. Eitjes verdedigen, achter de vrouwtjes aan, de spawnings...

WhatsApp Image 2021-07-20 at 20.26.34.jpeg
 
De mannen hebben een lesje anatomie nodig geloof ik šŸ¤£

20210723_185608.jpg


WhatsApp Image 2021-07-24 at 18.21.38.jpeg


Verder begint het zo langzaam aan weer een beetje te kriebelen om nog een poging te wagen met eitjes (of babies) uitvangen. Ik ga hoogstwaarschijnlijk nog 1x proberen om met zoetwater paramecium iets van extra verrijking te doen. En als het dan weer niet slaagt, ga ik toch de zoutwater rotifers proberen. Maar eerst over een paar weken gaat mijn laatste verstandskies eruit, en gezien ik daar vorige keer vreselijk ziek van ben geweest wacht ik maar even af hoe ik daarna ben zodat ik niet weer doodziek met intensieve zorg zit šŸ˜…

Nog een paar kiekjes van de grote puffs
20210724_122444.jpg


20210724_122343.jpg

20210724_122014.jpg
 
Ik ben niet altijd goed in mijn eigen voornemens šŸ¤£ . Heb nu toch weer een paar kleintjes in de zorg. Ik was eigenlijk van plan om op zijn vroegst weer wat eitjes uit te vangen na het verwijderen (en vooral, hersteld zijn van..) mijn verstandskies eind deze maand. Maar ik zag weer eens wat babies zwemmen en had even wat afleiding nodig.... En mijn groenwatercultuur ging ook goed... En toen *oeps* had ik er maar zo zes gevangen šŸ¤£

De eerste 36 uur hebben ze doorgebracht in een geperforeerde fles in de ouderbak. Veel mensen met dwergkogelvisjes brengen op die manier de jongen groot. Ik achtte het niet perse heel succesvol voor schoutedeni jongen aangezien die wel echt een stuk lastiger groot te brengen zijn. Maar evengoed het proberen waard. Met als voordeel dat het mogelijk was om ouder en baby in 1 foto te krijgen. Jup. Ze zijn Ć©cht heel erg klein. Ik heb maar even een cirkeltje om de baby heen gezet šŸ˜œ

WhatsApp Image 2021-08-01 at 11.37.38.png


Baby van dichterbij
WhatsApp Image 2021-08-01 at 11.36.17.png


EĆ©n van de babies wist zich klem te zwemmen in Ć©Ć©n van die speldenprikgaatjes... Toen ging ik van 6 naar 5. Ik was sowieso niet zo tevreden over de fles. Voor mijn gevoel te weinig wateruitwisseling en te lastig in onderhoud en observeren. Ik heb daarna mijn kweekbakje aan de 200 liter van de oude babies gehangen en daar zitten ze nu in.

Er is constant (druppelsgewijs) uitwisseling met water tussen het kweekbakje en de grote bak. Waterwaarden en temp daarvan zijn hetzelfde als de ouderbak. Daardoor is er wel beweging in het water, maar weinig stroming. En door de relatief kleine ruimte (uit mijn hoofd is het 2 liter) het makkelijk om de voerdichtheid hoog te houden.

Wat ik verder heb aangepast is dat ik nu elke 24 a 36 uur een voercultuur met paramecium volledig uitfilter en in een schone bak met water doe met groenwater (= levend fytoplankton).

Ze zitten pas op dag 6, maar ze hebben er nog niet eerder zo goed uit gezien in dit stadium! 1 van de vijf is een beetje een twijfelgeval, maar zwemt nog steeds. Drie doen het behoorlijk goed en 1 "normaal". De drie goede hebben zelfs echt een buikje! Ze zaten gisteren op ruim 2,5mm. Ga het deze ronde elke 5 dagen meten.

WhatsApp Image 2021-08-04 at 16.12.02.jpeg


Dus, op hoop van zegen dat er weer wat het gaan redden! Blijft erg afwachten. Bij vrijwel iedereen gaan de meeste tussen dag 7 en 12 dood. Als ze eenmaal artemia nauplii eten (en zich daar niet gelijk in dood eten) hebben ze een goede kans. Als ze op deze snelheid doorgroeien verwacht ik dat deze keer ongeveer rond dag 12.

De grote babies (/pubers haha) doen het echt super goed! Ze gedragen zich nu echt als volwaardige schoutedeni's, alleen nog flink wat te groeien tot volwassen maand. Ze zijn ook al weer bijna vier maanden oud! Ga er op vier maanden weer eentje uitvangen om op te meten.

En nog een kort filmpje gemaakt vanmiddag, 6 dagen vs. bijna 4 maanden šŸ˜

 
als je tog gewoon een bak buiten laat staan wat planten boven water groeie krijg je alemaal kleine beesjes (wel een net er over tegen liebelen larven) dat zou dan tog genoeg moete zijn voor de jongen eersten weken? in dat water wil je dan je jongen laten op groeien als je hele tijd voer met iets dat van anderen water waarde komt gaat je levend voer dood?
 
Ik was al nieuwsgierig hoe oud ze zouden zijn voor ze zouden beginnen met planten bijten. Het lijkt er op dat het antwoord "vier maanden" is šŸ¤£ šŸ¤£

WhatsApp Image 2021-08-08 at 17.07.41.jpeg



Van de allerkleinsten zijn er nu drie over. En ze zijn eerder dan ik had verwacht begonnen met artemia nauplii (de micro variant) eten! Namelijk gisteren op dag 9 en eerste mini beetje en vandaag op dag 10 ben er ik zeker van en was duidelijk te zien dat ze alle drie ervan gegeten hebben. Heel fijn! Als ze nu verder stabiel blijven maken deze drie een redelijke kans om op te groeien.

WhatsApp Image 2021-08-08 at 14.20.33.jpeg
 
Fraai! Vraag: Waar koop je de micro variant eitjes Artemia?
 
Ik heb ze bij Vis&Versa besteld, die hier ook lid is van het forum (https://www.visenversa.com/).
Ik zie ze nu alleen niet zo snel meer in de webshop staan dus weet niet of hij het product nog voert?

De cysten zijn van het merk "Ocean nutrition". Ik kon ze toentertijd niet in Nederland vinden. Het verschil in maat is niet heel enorm met "gewone" artemia nauplii, maar aangezien ik toch nog een restje over had ben ik daar maar mee begonnen.
 
Vier maanden oud en vier centimeter šŸ˜ . Ik had verwacht dat de groei zo onderhand wel wat zou gaan vertragen, maar nog steeds op het "1 centimeter per maand" schema. En zooo breed šŸ¤£. Deze krijgt duidelijk een flinke portie van het voer haha. Volgende maand weer meten!

WhatsApp Image 2021-08-09 at 19.13.04.jpeg


Ik maak nog steeds dagelijks de bodem schoon. Daar vinden ze wat van šŸ¤£
WhatsApp Image 2021-08-10 at 09.00.13.jpeg
 
Wat een leuke beestjes! Wat zijn ze al groot :eek:
 
Het is dat ik al sluiers heb anders waren kogeltjes zeker een optie. Ik vind ze zo leuk. Dat bolle en die koppies :love: Zo te zien ook erg leuk gedrag.
 
Het is dat ik al sluiers heb anders waren kogeltjes zeker een optie. Ik vind ze zo leuk. Dat bolle en die koppies :love: Zo te zien ook erg leuk gedrag.
Ja ze zijn echt geweldig! Ik lees in de internationale kogelvissengroep ook met enige regelmaat dat de schoutedeni by far hun favoriete vis is haha! Ook terwijl ze heel veel andere soorten hebben of hebben gehad.

Ben zelf ook nog steeds echt enorm blij met ze!
 
Ik hoop echt zo dat tegen de tijd ik een goed aquarium (en groot genoeg) heb, dat jij dan nog steeds deze kleine schattige monstertjes hebt! :love:
 
De minimale bakmaat voor eentje is 80cm/110 liter. Iets als een Rio125 is dus al prima šŸ˜ . Valt best mee toch, qua maat šŸ˜œ.

Nee maar zonder gekheid, ze zijn gewoon wel echt heel leuk. Met name dat je er echt wat meer interactie ook mee hebt dan "gewone vissen". Hun wereld stopt niet bij het glas. En al die verschillende karakters zijn ook gewoon geweldig.

Als het daadwerkelijk zo is dat ik nu "de sleutel" heb gevonden qua management dan zie ik mezelf nog niet direct weer stoppen met kweken in elk geval. Ten eerste om op die manier hopelijk een klein deukje te kunnen slaan in de vele imports. En ten tweede omdat ik nog wel zie gebeuren dat de imports ook weer volledig gaan stoppen omdat het volgens mij niet zo geweldig gaat met hun natuurlijke omgeving. Het is alleen een lastige regio om echt concrete informatie en beelden van te krijgen.
 
Ooooh ik ben fan!! Wat een schitterende foto's ook. Heel heel vet @MarliesR ! Ben heel erg onder de indruk!
Ook heel gaaf hoe je dit doet, en aan pakt, ook met de baby's. Super mooi ook met die kleintjes. Ik wens je daar echt alle voorspoed in.
 
Eigenlijk gewoon uit interesse en ik denk ook leuk om in je topic te lezen als mensen geinterreseerd zijn in het houden van jouw soort kogeltje.

Is er een aantal liter regel per vis? Je geef aan 1 kogel per 100 liter en minimaal 80 cm.
Ik ben benieuwd waarom hebben ze zoveel liter nodig? Ze ogen niet als atletische baantjes zwemmers:DD

Wat qua filtering?

samenstelling. Als je re meerdere wil hebben bij 1 man 1 vrouw ofzo?

Inrichting? Planten, hout, schuilholen ofzo?

Gezien je lab met allerlei "beestjes" is de voorkeur levend voer maar eten ze ook pelltes, vlokken etc.

Misschien nog meer specifieke omstandigheden, tips en tricks voor ons als leek en/of geintereseerde?

Ook eens leuk een foto met een volwassen exemplaar en je hand erbij om te zien wat het formaat is
 
Ik heb ze bij Vis&Versa besteld, die hier ook lid is van het forum (https://www.visenversa.com/).
Ik zie ze nu alleen niet zo snel meer in de webshop staan dus weet niet of hij het product nog voert?

De cysten zijn van het merk "Ocean nutrition". Ik kon ze toentertijd niet in Nederland vinden. Het verschil in maat is niet heel enorm met "gewone" artemia nauplii, maar aangezien ik toch nog een restje over had ben ik daar maar mee begonnen.
Ik heb er wel nog te koop maar ik mag ze niet meer aanbieden op m'n website. (orders van ON zelve)
Wie er eerder gekocht heeft kan ze wel nog terugvinden via de qr code op de verpakking.
 
Ooooh ik ben fan!! Wat een schitterende foto's ook. Heel heel vet @MarliesR ! Ben heel erg onder de indruk!
Ook heel gaaf hoe je dit doet, en aan pakt, ook met de baby's. Super mooi ook met die kleintjes. Ik wens je daar echt alle voorspoed in.
Wat een aardig bericht, dankje! Dat is heel leuk om te lezen šŸ˜.

Eigenlijk gewoon uit interesse en ik denk ook leuk om in je topic te lezen als mensen geinterreseerd zijn in het houden van jouw soort kogeltje.

Is er een aantal liter regel per vis? Je geef aan 1 kogel per 100 liter en minimaal 80 cm.
Ik ben benieuwd waarom hebben ze zoveel liter nodig? Ze ogen niet als atletische baantjes zwemmers:DD

Goed idee šŸ˜. De benodigde ruimte is een combinatie van factoren. Enigszins heb je een bepaald volume nodig met oog op vervuiling. Net als bijvoorbeeld jouw goudvissen zijn dit aardig vervuilende vissen. Ik zal binnenkort eens wat korte filmpjes maken tijdens voerbeurten. Dan vliegen de stukjes en restjes echt alle kanten op šŸ¤£.

Atletische baantjestrekkers zijn het zeker niet. MĆ Ć r, ze zijn wel aardig actief, ze zijn hier toch de hele dag wel bezig. Ze vervelen zich daarnaast ook snel. Ze spenderen hier een heel groot deel van de dag om alle inrichting te inspecteren, op zoek naar wat eten. Blazen eens ergens tegenaan om te zien of er leven in of onder zit etc. Een dicht beplant aquarium is daarom sowieso aan te raden!

samenstelling. Als je re meerdere wil hebben bij 1 man 1 vrouw ofzo?

Inrichting? Planten, hout, schuilholen ofzo?

Ze kunnen dus sowieso heel goed alleen gehouden worden. Hoewel ze voor kogelvissen relatief "sociaal" zijn, zijn het geen "echte" groepsvissen. Ze verdragen elkaar... Daarbij is het wel belangrijk dat de groep groot genoeg is. Het is een beetje of 1 of minimaal 6 (om de agressie te verdelen). Hierbij dan ook nog minimaal 2 vrouwen per man. Alles minder dan 6 is een risico. Bij sommige mensen gaat het goed (zie bijvoorbeeld Matts hier op het forum), maar vaker gaat het toch vroeg of laat verkeerd. Of het gaat een tijdje goed en dan opeens niet meer. Ze zijn pas met drie jaar echt volwassen en tot die tijd kan het gedrag nog makkelijk veranderen/omslaan. Eenmaal geslachtsrijp veranderen de verhoudingen sowieso.

Qua inrichting sowieso dicht beplant en "uitdagend". Hierbij wel kiezen voor planten die tegen een stootje kunnen, want het zijn dus plantenbijters. Stengenplanten zijn leuk om zelf in te korten etc. Hout is sowieso ook prima en kan helpen om een "spannende" scape voor ze te maken waarin ze wat te onderzoeken hebben. Echt holen zullen ze waarschijnlijk niet in gaan, maar beschutte plekken worden zeker gewaardeerd. Wanneer je een groep hebt is het erg aan te raden genoeg onderbrekingen in de zichtlijnen te hebben.

Gezien je lab met allerlei "beestjes" is de voorkeur levend voer maar eten ze ook pelltes, vlokken etc.

Misschien nog meer specifieke omstandigheden, tips en tricks voor ons als leek en/of geintereseerde?

Levend voer is inderdaad wel het meest geliefd. De meesten leren ook wel wat diepvries eten. Ze kunnen echter wel aardig kieskeurig zijn. Pallets en vlokken zullen de meesten echt niet eten. Een enkeling accepteert Repashy Grub Pie (hier hebben ze het Ć©Ć©n keer gegeten en daarna nooit weer) en Vibra bites (hebben ze hier helemaal in het begin een paar keer mondjesmaat gegeten en daarna wilden ze er niks meer van weten).

50% van hun dieet moet uit slakken bestaan, hiermee slijten ze dan ook de tanden afdoende, die door blijven groeien. Zonder genoeg slakken in hun dieet kunnen ze daar echt problemen mee krijgen waardoor ze op den duur niet meer (goed) kunnen eten. De overige 50% kan bestaan uit diverse soorten insecten (krekels, sprinkhanen, dubia kakkerlakken, eventueel pissenbedden uit een schone bron) en regenwormen/compostwormen maar ook blackworms zijn heel geschikt. Rode muggenlarven kan je ze mondjesmaat geven, maar is niet geschikt als een groot deel in het dieet. Sommigen eten ook witte- en zwarte muggenlarven, die van mij niet :LOL: (de babies eten nog wel wat levende witte muggenlarven en diepvries mondjesmaat). Tubifex kan ook mondjesmaat gegeven worden ter afwisseling. Blackworms zijn wel super geschikt voer, maar zijn binnen Nederland wat minder bekend en dus niet overal te bestellen (kweek ik nu ook zelf, gaan niet heel snel). Heb ook nog een experimentele kweek lopen met hyalella azteca, een vlokkreeftsoort die wat makkelijk zou moeten zijn dan de hier wat meer bekende gammarus.

Aanvullend op je laatste vraag, iets wat belangrijk is en ik vaak mis zie gaan is dat er nog steeds regelmatig dingen als zoutwatergarnalen, mosselen, oesters en kokkels worden aangeraden en gevoerd voor deze soort. Dit is geen geschikt voer voor ze (tenzij je de zoetwatervariant kan vinden). Deze zoetwatersoorten bevatten thiaminase, iets wat bekend is om gezondheidsproblemen te geven in zoetwaterkogelvissen. Ze lijken daar een stuk gevoeliger voor dan de meeste andere soorten vissen.

Daarnaast is de waterkwaliteit erg belangrijk voor ze. Plaats ze ook alleen in een echt goed ingedraaid aquarium.
Het water moet relatief zacht zijn en vooral ook schoon. Nitraat bij voorkeur 15 of lager, hier zijn ze ook gevoelig aan. Daarnaast kan je niet zomaar alle medicatie voor ze gebruiken. Ze zijn onder andere gevoelig voor medicatie waar koper in zit. En het feit dat ze geen schubben hebben is ook iets om rekening mee te maken.

Ook eens leuk een foto met een volwassen exemplaar en je hand erbij om te zien wat het formaat is

Ook een leuk idee! Dit zal ik binnenkort even doen. Ze lopen dit moment weer tegen een paring aan en dat soort dingen verstoor ik liever niet, dus die hou je nog te goed! Maar grofweg worden de vrouwtjes gemiddeld 9 a 10 cm en de mannetjes gemiddeld 7 a 8 cm.

Ik heb er wel nog te koop maar ik mag ze niet meer aanbieden op m'n website. (orders van ON zelve)
Wie er eerder gekocht heeft kan ze wel nog terugvinden via de qr code op de verpakking.

Huh wat raar, je zou denken dat ze er alleen maar gebaat bij zijn om meer te verkopen... Naaaah goed.
 
Aangaande dat puntje "agressie over de groep spreiden"....
Kijk, zelfs op vier maanden zijn het al echt eikels šŸ¤£ šŸ¤£ . Het grootste deel van de tijd is het overigens vrij rustig. Maar ze moeten toch allemaal wel Ć©cht tussendoor even laten zien dat ze de stoerste zijn. En dat X toch Ć©cht hun plekje is.




Overzichtsfoto van hoe de bak er nu bij staat voor ze. In het hang-on bakje zitten die hele kleintjes dus. De bak erboven wordt straks de uitzwembak voor de oudste nakweek.
WhatsApp Image 2021-08-11 at 19.32.25.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Zeer goed bezig Marlies šŸ‘
 
Huh wat raar, je zou denken dat ze er alleen maar gebaat bij zijn om meer te verkopen... Naaaah goed.
Ik koop deze rechtreeks bij Ocean nutrition aan, wat ze enkel geschikt maakt voor professioneel gebruik. (in hun ogen)
Producten voor particulieren moeten (duurder) worden aangekocht via de groothandel.
Komt daar bij dat de groothandel geen micro artemia (en andere producten die volgens ON niet voor particulieren kunnen dienen) verkoopt...
Zo mag ik ze niet meer aanbieden op m'n website, om de groothandel niet tegen de schenen te schoppen.
 
Ah op die fiets. Ik word altijd een beetje moe van dat soort dingen. Maar goed, dat is dan hoe het is....

Ik heb weer een update gehad van de baby die als eerste verhuisd is en die ziet er echt super goed uit, zo leuk en fijn!
Hij heeft de naam Dobby gekregen šŸ˜
Foto gemaakt door de nieuwe eigenaar;
232785320_654651789260551_8400582416994631091_n.jpg
 
Kijk nou wat een verschil, zit slechts 11 dagen tussen šŸ˜
De kleinste is 5 dagen oud. De grotere is 16 dagen oud.
WhatsApp Image 2021-08-14 at 19.09.08.jpeg


WhatsApp Image 2021-08-14 at 19.08.34.jpeg



Daarnaast ben ik langzaam begonnen met het opzetten van de bovenste bak in de kweekstelling. Nog een eind te gaan, maar na straks weer goed indraaien (ik haal over een paar dagen potfilters van Benvo op) ga ik in elk geval de nakweek die ik wil aanhouden naar de bovenste bak verhuizen tot e groot genoeg zijn om samen met de ouders te gaan.

Ik hoop dat de plantjes in tussentijd goed aan willen slaan en dat ik misschien links en rechts nog wat extra toe kan voegen. De middelste bak in de stelling is waar ze nu leven (met het hang-on bakje er aan voor de allerkleinsten).
WhatsApp Image 2021-08-14 at 16.07.36.jpeg


De onderste bak was een daphnia kweek, maar die blijft maar omvallen, zucht. Ik neig een beetje om er maar gewoon een extra slakkenkweekbak van te maken. Ik had er een paar posthoorn slakken bij gegooid om dode daphnia op te ruimen en wat extra infusoria en die hebben zich al aardig weten te vermeerderen.
 
Schitterend, @MarliesR , de foto's van je kleintjes.
Echt schitterend. Wat gaaf dat je ze zo samen hebt kunnen vastleggen.
 
Zelf zou ik in je kweekbakken een dun laagje filterzand doen (net genoeg om de bodem te bedekken) ik heb heel regelmatig gelezen dat vooral bare bottom bakken veel uitval geeft aan jongbroed omdat er een verkeerde biofilm hecht op de glasbodem, dat is bij mij de reden dat ik in al mijn bakken een laagje filterzand heb liggen
 
Bij mijn weten hebben bacteriƫn geen voorkeur voor glas of zand maar ik kan me voorstellen dat er meer bacteriƫn hechten op zand omdat dat meer oppervlakte geeft. Dat zou dan eventueel betere waarden moeten geven. Maar een luchtfilter zal daar al overheen gaan in werking.
 
Bij mijn weten hebben bacteriƫn geen voorkeur voor glas of zand maar ik kan me voorstellen dat er meer bacteriƫn hechten op zand omdat dat meer oppervlakte geeft. Dat zou dan eventueel betere waarden moeten geven. Maar een luchtfilter zal daar al overheen gaan in werking.
Ja het fenomeen heeft ook een naam maar ze (de bekende kwekers en dat zijn er heel wat) hebben nooit de vinger op de pijnplek kunnen leggen waarom een barebottombak zoveel sterfte geeft t.o.v een bak met zandbodem
 
  • Leuk
Waarderingen: Joff
Zelf zou ik in je kweekbakken een dun laagje filterzand doen (net genoeg om de bodem te bedekken) ik heb heel regelmatig gelezen dat vooral bare bottom bakken veel uitval geeft aan jongbroed omdat er een verkeerde biofilm hecht op de glasbodem, dat is bij mij de reden dat ik in al mijn bakken een laagje filterzand heb liggen

Ja dat is 1 van de dingen waar ik nog wat zoekende in ben. Maar tot dusver lijken ze het hier op de kale bodem juist beter te doen en dat is ook iets wat ik terug zie bij de andere kwekers. Ik onderhoud het wel goed en ik heb een paar slakken erbij in het bakje om de biofilm onder controle te houden.

Maar de keren dat ik tot dusver een zandbodem(pje) had, ervaarde ik 100% uitval en de paar andere die met deze soort hebben gekweekt hebben vergelijkbare ervaringen.

Ik hou het echter wel in mijn achterhoofd. Als het er op lijkt dat ik de bottle neck te pakken heb (het is nu vooral even de vraag of de aller kleinsten nu een zelfde patroon laten zien als die drie ena-grootsten), zou ik het nog eens kunnen testen. Al zou ik dan eigenlijk twee hang-on bakjes naast elkaar moeten plaatsen om te "a/b testen". En ben voorlopig wel even weer klaar met alle uitgaven, jemig wat zit er al een geld in šŸ˜…
 
Ja kweken kost bakken met geld inderdaad, maar als je het eenmaal door hebt het trucje dan is de voldoening groot en vaak is het vooral de eerste aanschaf van spullen die het meest kosten maar dat schaf je maar 1-malig aan dus dat zijn geen kosten die zich herhalen
 

Terug
Bovenaan