Wat is er nieuw

aquascapen, hoe begin je er in godsnaam aan?

Philippem

Member
Lid geworden
28 september 2024
Berichten
16
Leeftijd
44
hallo,

zoals de titel al aangeeft, wil ik graag mijn nieuw aquarium aquascapen.
Ik ga ongeveer half november een aquarium geleverd krijgen van 120cm x 60cm x 70cm.
Ik ben plantennamen aan het verzamelen die ik mooi vind en min of meer dezelfde eisen stellen aan water maar ik vind de hardscape 1 van de moeilijkste zaken om te doen (typisch voor een beginneling waarschijnlijk) maar tot nu toe is het me nooit gelukt een aquarium te creëren waarover ik echt tevreden was. Wat ik vooral moeilijk vind is kiezen in de winkel welke hardscape gaat passen in de aquarium.
mijn vragen zijn de volgende:
- hoe gaan jullie te werk bij het uitkiezen?
- hoe maak je een plan op voor je aquarium (ik bedoel, schetsen jullie alles op voorhand of gewoon uit het hoofd)?
- op internet vind ik veel over aquascapen, zoveel dat ik eerlijk gezegd niet goed de bomen door het bos kan zien dus hebben jullie tips over goede sites en dergelijke?

alvast bedankt
fijne dag gewenst
philippe
 
Zorgen dat je dat de materialen in huis hebt wat je graag in je bak wil hebben en dan gewoon gaan beginnen.
Als je het niet goed vind probeer je het op andere manier net zo lang tot je tevreden bent.

Het hoeft ook niet in een uurtje klaar te zijn ☺️
 
Ik heb voor mijn hout eerst in de winkel een deel op de grond afgezet ter grootte van mijn bak en ben daar hout en stenen in gaat zetten. Op deze manier had ik een beetje een idee van hoeveel ik wilde gaan kopen.

Qua aquascape ideeën kan ik je de video's op YouTube van MD Fishtanks aanraden. Heb ik persoonlijk veel aan gehad. En zoals hierboven ook al gezegd, gewoon lekker beginnen. Kijken wat je mooi vind en net zo lang doorgaan totdat je tevreden bent. Geduld heb je nodig in deze mooi hobby. Kun je gelijk beginnen met oefenen 😉
 
het beste advies wat ik je kan geven is: je moet weten wat je wilt!
Wat is jouw voorstelling van een mooie aquascape? De meeste scape's hebben een concept gehad - en als jij geen concreet idee hebt van wat je wilt dan gaat het resulteren in veel verandering en aanpassingen van je scape, tesaam met veel irritatie en teleurstelling.
Als je eenmaal een idee hebt ga dan op zoek naar afbeeldingen van scapes die bij je idee passen.

- dus,je gaat bepalen wat je mooi vind en wilt gaan maken
- benodigde techniek aanschaffen
- hardscape aanschaffen en een plantplan maken
- een scapebox maken om te oefenen
- als de scape naar je zin is alles gaan opbouwen in je bak
- planten aanschaffen en opstarten
 
Je moet in elk geval doen en kopen wat jij mooi vindt en niet enkel wat je ziet aan voorbeelden. Je moet per slot van rekening zelf naar de bak kijken dus het moet helemaal je eigen smaak zijn en dan kun je denk ik veel kanten op.
 
Zoals in alles vermoed ik ook hier een volgorde: Welke dieren ga je houden en waar en hoe leven die dieren in hun natuurlijke omgeving. Welke planten passen daarbij en in welke ordening. Dit is wanneer je een precieze denkwijze hieromtrent zou willen volgen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat je bijvoorbeeld een Hollandsche bak en dus de Hollandse school, een plantenbak dus, zou willen volgen. Je kan de de 1 : 0,618 of de 1,618 regel, ook wel 1/3 - 2/3 regel, dan toepassen. Dit is een verhouding die wij vaak, onbewust, mooi vinden. Bij een foto bijvoorbeeld maar ook bij de inrichting van een bak kan dit een goede manier van inrichten zijn. Een opvallend punt, een ogen trekkend iets, zet je dan op een 1/3 in je bak. Die regel kan je trouwens ook nog "driedimensionaal" gebruiken. Bij planten kan je er ook nog aan denken dat ze in groepen gezet moeten worden. Dus niet een verdeling van dezelfde soort door een bak heen. Verder kan je verschillende bladsoorten naast elkaar zetten maar ook met bladkleuren kan je een mooie verdeling creëren. Het was een gedachten gang die ik altijd heb geprobeerd te volgen.

IMG_20201015_100852.jpg
 
Bij mijn lfs (Aquariumgek in Oosterhout) kan je in een bak experimenteren met de hardschape. Er zijn vele materialen beschikbaar om je eigen scape te ontwikkelen in de winkel.
 
De vraag is idd wat wil je? Natuurgetrouw of een soort landschap creëeren onder water.

Ambitie hebben is zeker heel mooi, maar ik zou het in het begin toch wat makkelijker houden en daarmee ervaring opdoen.

Ik wil daarmee niet zeggen dat makkelijk geen mooie bak kan opleveren, maar je leert hiermee wel hoe alles een beetje werkt in een aquarium, het is wat vergevingsgezinder en daarmee kan je steeds weer wat meer uitbouwen of veranderen (nieuwe scapes, mogelijk een 2de bak al heb je budget/ruimte/ambitie tegen die tijd etc.)

Als inspiratie mogelijk ook voor jou, onderstaand een foto van een "Black water" scape die ik ruim 2 weken geleden gemaakt heb bij Aquariumworldonline. Hier komt bv een grote school Tetra's in te zwemmen, een groep Corry's en als eyecatcher een Apisto soort

20240830_141925.jpg


Suc6 in ieder geval en bij vragen altijd stellen, genoeg expertise hier op het forum.

Gr. Ed
 
Ik probeer mijn aquaria natuurgetrouw te maken, op internet zie ik scapes met een thema (bos, Japanse tuin, etc.). Ik denk dat je eerst daarin een keus moet maken: natuurgetrouw of een thema. Dan naar de winkel, of meerdere, om daar te kijken naar mooie stukken hout en steen en vragen of je het in de winkel in elkaar kan zetten. Sommige winkels hebben daar iets voor gemaakt.
Ik heb eens een op het oog mooi stukje hout gekocht, maar bij thuiskomst paste het totaal niet bij de aquariuminrichting die ik had. Zonde van het geld.
 
Het is een lange video maar het heet niet voor niks masterclass:


Dit geeft je de basis voor de opbouw van je hardscape, of je nou een gecompliceerde aquascape wil of een 5 steen iwagumi en ook voor biotopen of welke stijl dan ook is het dé meest behulpzame video die je ooit gaat vinden.


Ik weet dat je vooral om hardscape advies vroeg, maar ik zou ook goed letten op je plantenbestand. Dit maakt of breekt je hardscape! Kies niet per se voor planten die je los mooi vindt, maar planten die goed bij de hardscape passen.
Het wordt veeeeel simpeler als je de basis attributen van de planten kent:
-Lengte
-Kleur
-Textuur

Begin bij lengte. Heel simpel, wordt door je hardscape bepaald. Als de plant essentiële delen van de hardscape bedekt is het te lang, als je de plant niet kan zien door de hardscape is het te kort, daar komt het een beetje op neer.
Later kan je nog keuzes maken gebaseerd op diepte etc, maar eerst zou ik ervaring opbouwen.

Van alle planten met de juiste lengte, kies op kleur. Waar wil je lichte planten, waar donkere, waar rode planten. Als je de video hebt bekeken, wordt het ook daar behandeld. Dit werkt samen met de hardscape om bepaalde delen te accentueren.

Dan heb je op lengte en kleur gefilterd, van wat er overblijft kies je op textuur. Dit is wat abstracter.
Planten met fijn blad laten de hardscape om zich heen groter lijken, planten met grof blad juist andersom. Een goed balans van de 2 zorgt voor diepte in een aquascape.

Met de juiste planten kan elke hardscape echt tot leven komen, of je 150kg steen hebt gebruikt of 2 takjes.
 
Ik zou met planten beginnen bij welk licht ga ik gebruiken en welke planten horen daarbij?
Als je start met lengte, kleur en textuur kies je vooral op wat je mooi vindt en dan kiest een beginner planten die makkelijk, medium en moeilijk zijn door elkaar. Dat wordt toch een drama? Die planten krijg je nooit allemaal mooi groeiend.
Ik lees hier altijd: bij planten is lichtsterkte en voeding belangrijk. Als je dat weet kan je de planten kiezen die daar in gedijen.
Dat is ook mijn ervaring. Planten niet afgestemd op verlichting of voeding: algen, verslijmen, verrotten. Daar gaat je mooie scape.
 
hallo iedereen,

met deze nuttige info kan ik zeker aan de slag. Ik weet nu ongeveer wat me te doen staat tegen dat mijn aquarium toekomt.
Ik heb een lijst gemaakt met planten en heb volgende parameters opgezocht voor elke plant
- pH
- CO2 behoefte
- hoogte
- licht behoefte
- niveau
Ik ben voor planten gegaan die op niveau medium - makkelijk zijn en heb gebruik gemaakt van onder andere de site tropica.com
Ben ik nog een belangrijke parameter vergeten?

ps: is het de bedoeling dat ik van elke vraag een nieuw onderwerp maak als ik het niet vind of mag ik gewoon voortborduren op een bestaande vraag van mij?

alvast bedankt
fijne dag gewenst

philippe
 
ps: is het de bedoeling dat ik van elke vraag een nieuw onderwerp maak als ik het niet vind of mag ik gewoon voortborduren op een bestaande vraag van mij?
Lekker voortborduren hier in je onderwerp, dan heb je alles bij elkaar. Wel zo makkelijk 😉.

En met de tijd misschien een foto album maken van je nieuwe bak. Dat zouden wij allen wel waarderen 😊.

Qua parameter ben je alleen nog plantenbemesting vergeten naast CO2. Op het forum kan je hier ook het nodige voor vinden. Tip; kijk ook eens op aquariumbemesting.nl.
 
Je zegt dat je voor 'medium' kiest bij je planten.
Aangezien je beginner bent, vraag ik misschien naar iets dat je al lang bedacht hebt, maar voor de zekerheid:
Je weet dat je dan in de categorie van 20-40 lumen/liter water (netto) zit?

Aangezien je een behoorlijk hoge bak hebt (60 cm of misschien zelfs wel 70) moet je er rekening mee houden dat je dan aan de hoge kant moet gaan zitten, anders heb je nog te weinig licht aan de voorkant (op de bodem van je bak). (sommige mensen werken met PAR, maar aangezien de meeste fabrikanten wel het aantal lumen geven van een lichtbalk en niet het aantal par, vind ik lumen toch makkelijker werken.)
 
Ik zou met planten beginnen bij welk licht ga ik gebruiken en welke planten horen daarbij?
Als je start met lengte, kleur en textuur kies je vooral op wat je mooi vindt en dan kiest een beginner planten die makkelijk, medium en moeilijk zijn door elkaar. Dat wordt toch een drama? Die planten krijg je nooit allemaal mooi groeiend.
Ik lees hier altijd: bij planten is lichtsterkte en voeding belangrijk. Als je dat weet kan je de planten kiezen die daar in gedijen.
Dat is ook mijn ervaring. Planten niet afgestemd op verlichting of voeding: algen, verslijmen, verrotten. Daar gaat je mooie scape.
Bij aquascape denk ik toch echt wel gelijk aan high tech. Oftewel goede verlichting en co2. Dan kan je gewoon elke plant houden en is dit een onnodige stap.
Is dit niet het geval moet je inderdaad kijken naar licht maar vooral co2 behoefte.
 
Je zegt dat je voor 'medium' kiest bij je planten.
Aangezien je beginner bent, vraag ik misschien naar iets dat je al lang bedacht hebt, maar voor de zekerheid:
Je weet dat je dan in de categorie van 20-40 lumen/liter water (netto) zit?

Aangezien je een behoorlijk hoge bak hebt (60 cm of misschien zelfs wel 70) moet je er rekening mee houden dat je dan aan de hoge kant moet gaan zitten, anders heb je nog te weinig licht aan de voorkant (op de bodem van je bak). (sommige mensen werken met PAR, maar aangezien de meeste fabrikanten wel het aantal lumen geven van een lichtbalk en niet het aantal par, vind ik lumen toch makkelijker werken.)
oké,

ik ben idd nog een beginner als ik dit allemaal lees 🙂
Ik moet toegeven dat ik hier niet over nagedacht heb, aantal lumen. Ik snap het ook niet goed dus heb weer wat opzoekwerk te verrichten. Dank u wel.
Ik ben zeker van plan om foto's te posten van het ogenblik de aquarium aangekomen is en ik kan starten (al begin ik te vrezen dat ik een te grote bak gekozen heb maar oké, ik kan nu niet meer terug)
 
Aquascape bakken zien er flitsend uit op internet. Maar… zijn de bakken waar het meest denkwerk, geld (veel geld) en techniek op draait. Mocht je denken: mooi zeg! Aquascape wil ik ook. Weet dan dat het je tijd, energie, geld en aandacht kost en dat een geslaagde aquascape een flinke hobby is.
Als je ervan houdt is het leuk, t is alleen wel belangrijk dat je je niet blind staart op aquascapen van youtube, want die worden opgebouwd , gefilmd en weer afgebouwd vaak. Dat is net zoiets als selfies met een filter erop.
 
Aquascape bakken zien er flitsend uit op internet. Maar… zijn de bakken waar het meest denkwerk, geld (veel geld) en techniek op draait. Mocht je denken: mooi zeg! Aquascape wil ik ook. Weet dan dat het je tijd, energie, geld en aandacht kost en dat een geslaagde aquascape een flinke hobby is.
Als je ervan houdt is het leuk, t is alleen wel belangrijk dat je je niet blind staart op aquascapen van youtube, want die worden opgebouwd , gefilmd en weer afgebouwd vaak. Dat is net zoiets als selfies met een filter erop.
Het is niet veel duurder als het houden van een aquarium omdat beiden dezelfde spullen kunnen gebruiken. Bij aquascaping word er gemiddeld wel meer geld uitgegeven aan bodems en hardscape, zoals steen en hout. Aan de andere kant heeft een aquascape relatief weinig vissen in verhouding met een aquarium, dus dat houdt elkaar weer wat in evenwicht.
En bij aquascaping is het helemaal niet gebruikelijk dat je na het bereiken van een bepaald (eind) resultaat de scape word afgebroken. Ik ken genoeg scapers die gewoon een jaar of 5 dezelfde scape hebben. Ze doen gemiddeld wel veel korter met bepaalde inrichting in verhouding met aquariumhouders, dat dan weer wel.
 
Het is natuurlijk wisselend hoeveel iemand uitgeeft aan een aquarium, maar ik heb een bak, zand, hout, plantjes, licht en een potfilter. Dat is t. En bij aquascapen komt wel meer kijken.
Wat ik wil aangeven aan ts is dat het goed is om te weten dat aquascapen anders is dan alleen een aquarium in stand houden. Ik kwam op dit idee omdat ts niet wist wat lumen was. Toen bedacht ik me dat weten dat het echt een investering is wel handig is. In het kader van weet waar je aan begint. Ik lees de topics mee van aquascapers en die zijn heel leuk, dis als je het leuk vind gewoon doen.
 
Soort
Plaats
pH
CO2
Hoogte
Licht
Niveau
Micranthemum tweediei 'Monte Carlo’
Voorgrond​
6 - 14 mg/L​
3 - 5 cm​
0,5W/L​
Medium​
Anubias barteri ‘pinto’ (c)
Midden​
6 - 14 mg/L​
Ong 5 cm​
0,5W/L​
Makkelijk​
cryptocoryne wendtii ‘Green’
5,5 - 8​
6 - 14 mg/L​
5 - 15cm​
Laag​
Makkelijk​
hottonia palustris
0 - 5 mg/L?)​
20 - 40 cm​
0,25W/L​
Makkelijk​
pogostemon deccanensis
5,5 - 8​
20 - 30 mg/L​
15 - 30+ cm​
Hoog - medium​
Medium​
Alternanthera reineckii 'Pink'
Achtergrond​
5 - 7​
6 - 14 mg/L​
20 - 30+ cm​
0,5W/L​
Makkelijk​
shinnersia rivularis ‘Weiss-Grün’ (c)
6 - 14 mg/L​
30 - 60 cm​

0,5W/L​

Medium​
Echinodorus ‘ozelot’ (c)
Laag​
20 - 50 cm​
Laag​
Makkelijk​
cryptocoryne usteriana
6 - 7,5​
0 - 5 mg/L​
20 - 50+ cm​
0,25W/L​
Medium​
Cambomba aquatica
6 - 7,5​
Niet nodig​
30 - 80 cm​
0,5W/L​
Makkelijk​

hallo,

dit zijn de planten die verzameld heb. ik heb gebruik gemaakt van oa de site tropica.com en verder wat ik vond na het ingeven van de desbetreffende plant op google.
Wat denken jullie?
Zijn dit niet te veel soorten om bij elkaar te zetten?
Ik denk dat ik jullie raad ga opvolgen en enkel starten met de makkelijke planten, en dan na verloop van tijd daarop ga voortborduren.
Wat het licht betreft heb ik een mail gestuurd naar aqualife met de vraag welk licht er juist geplaatst wordt. Het is zeker zedlight (is dit goed?) maar ik weet (nog) niet hoeveel lumen.
Ik heb nog een CO2 systeem van mijn vorige aquarium dus dat is in orde, maar wat bemesting betreft ben ik nog niet helemaal mee eerlijk gezegd dus ga nog een beetje opzoekingswerk verrichten zodat ik gericht vragen kan stellen aan jullie.

fijne dag
Philippe
 
oké, hoe meer ik doorlees op de site tspt.nl hoe meer ik begin te begrijpen hoe het komt dat mijn vorige planten het na verloop van tijd niet goed deden.
Als ik het goed begrepen heb is watt/l ook een achterhaalde parameter omdat dit niets te maken heeft met lichtintensiteit? Zeg ik het zo juist?
 
hoi,

ik krijg net een mail van aqualife met volgende info ivm mijn licht in de aquarium (120cmL x 60cmB x 70cmH)

Lancia LED ZETLIGHT 895 mm
spectrum:
-> rood 620 - 630 nm
-> groen 520 - 530 nm
-> blauw 460 - 465 nm
-> wit. 6500K

het licht zou 2900lm produceren, dit 2x aangezien er 2 van dergelijke lichten in de aquarium geïnstalleerd worden.

is dit voldoende licht in de aquarium?
 
Laatst bewerkt:
het licht zou 2900lm produceren, dit 2x aangezien er 2 van dergelijke lichten in de aquarium geïnstalleerd worden.
Lijkt me onwaarschijnlijk.

Je hebt een bak van 120cm. Daar gaat een 895 mm echt niet op passen.
Het lijkt me waarschijnlijker dat je de 1200 uitvoering hebt. Die geeft je 4400 lumen, dat x2 Dan kom je uit op 17,6 lumen per liter.
Dan heb je nog te maken met de hoogte van je bak dus moeten we rekening houden met de 'omgekeerde kwadratenwet'.
Maar omdat we niet weten op welke hoogte de lumen is gemeten blijft het allemaal giswerk.

Dus, het zal een lowlight bak moeten worden met de configuratie die je hebt, dus in theorie alleen geschikt voor planten in de categorie Medium
 
Lijkt me onwaarschijnlijk.

Je hebt een bak van 120cm. Daar gaat een 895 mm echt niet op passen.
Het lijkt me waarschijnlijker dat je de 1200 uitvoering hebt. Die geeft je 4400 lumen, dat x2 Dan kom je uit op 17,6 lumen per liter.
Dan heb je nog te maken met de hoogte van je bak dus moeten we rekening houden met de 'omgekeerde kwadratenwet'.
Maar omdat we niet weten op welke hoogte de lumen is gemeten blijft het allemaal giswerk.

Dus, het zal een lowlight bak moeten worden met de configuratie die je hebt, dus in theorie alleen geschikt voor planten in de categorie Medium
hoi Cornelius,

da's ook het gevoel dat ik had, maar dit is de maat dat ze hebben doorgestuurd.
 
Dus, het zal een lowlight bak moeten worden met de configuratie die je hebt, dus in theorie alleen geschikt voor planten in de categorie Medium
Kan dat een verschrijving zijn Cornelius? Bedoel je misschien dat deze bak met dit licht alleen geschikt is voor de planten in de categorie 'makkelijk'?
 
Kan dat een verschrijving zijn Cornelius? Bedoel je misschien dat deze bak met dit licht alleen geschikt is voor de planten in de categorie 'makkelijk'?
Eigenlijk vind ik de kreet "gemakkelijk" wat moeilijk toepasbaar want elke plant heeft zo z'n vragen en eigennaarheden. Vroeger heb ik, min of meer noodgedwongen, veel met bakken met een lage lichtsterkte gewerkt. Dat had bijvoorbeeld ook veel te maken met het ontbreken van bijvoorbeeld plantvoedingen zoals wij die kennen. Kennis? Dat haalde je uit boeken. Als het er al was. Je plantenbestanden waren dan ook veel kleiner door een geringer aanbod maar ook doordat je de mogelijkheden niet altijd had om een gunstige groei te bieden. En wat bleken er al meer dingen te kunnen met de komst boven mijn bak van TL buizen. Eerst één later wat meer waardoor ik al rap leerde dat meer licht ook nieuwe problemen tevoorschijn haalde. Maar goed, dat was doen. Maar het heeft me hoe dan ook, net als zo velen, veel kennis gebracht!
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan