1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Automatisch water verversen in rack

Discussie in 'Zelfbouw projecten' gestart door LED-Maniak, 12 jan 2018.

View Users: View Users
  1. LED-Maniak

    LED-Maniak

    Lid geworden:
    28 nov 2017
    Berichten:
    37
    Morgen komen er weer drie aquaria binnen om mijn rack uit te breiden. Doel is dat hier 12 aquaria op komen te staan(4x3).

    Nu kost dat een hoop werk om water te wisselen en doordat er kleine visjes in zitten kan de stroming niet al te groot zijn en ben je er dus lang mee bezig.

    Ik zat mij af te vragen hoe je dit kon automatiseren.

    Aan onderstaande idee zat ik te denken. Ik vraag mij af of een gecombineerde overflow werkt, of dat als een van de twee aquaria niet overloopt, dat door het zuigende effect hij het andere aquarium leeg zuigt?

    Of zijn hier nog andere methodes voor? Alternatief is eerst leeg laten lopen en dan vullen. De niveau's in de tanks zijn bewust verschillend.

    overflow.png


    Het mooie van een systeem als dit is dat het set-and-forget is, zonder risico dat het aquarium overloopt als je er even niet naast staat.
     
    Laatst bewerkt: 12 jan 2018
  2. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Denk wel dat zoiets kan werken hoor.
    Weet niet hoe je de bakken in je rack aan wilt sluiten, maar een continu verversing met een overloop het riool in is een goed haalbare optie
     
  3. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    933
    Locatie:
    Belgie, Temse
    Ik weet niet of deze overloop stelling kan werken met verschillende waterhoogtes in de overloop in het aquarium.
    Meestal wordt er een overloop geinstaleerd in de bioloog, en wordt er constant water bijgevoegd in de bakken, meestal DMV de druppelmethode.
    Doordat er steeds water bijkomt zal het waterpeil in de bioloog verhogen en zo door de overloop lopen, die rechtstreeks is aangesloten met het riool.

    Een andere opmerking, ik weet niet of het de bedoeling is om deze opstelling permanent te laten werken, maar de kans bestaat dat wanneer er een deel lucht in de (uitwendige buisconstructie) overloop komt, deze geen aanzuig meer heeft en de pomp dus op lucht draait en hierdoor stuk raakt.
     
  4. Canon

    Canon

    Lid geworden:
    18 aug 2010
    Berichten:
    1.188
    Locatie:
    Wapenveld
    Ik zie dit eerlijk gezegd niet werken.
    Waarom zou het water omhoog gaan de buisjes in als de buis hoger is dan de aquarium rand? Het zal over de rand gaan. (of lees ik jouw afbeelding niet goed).

    Plus je pomp die pompt zeg maar (voorbeeld) 1000 liter per uur.
    Je kraan levert bijvoorbeeld 800 Liter per uur. Dan moet je de pomp dus tussen tijds uit doen.
    Levert je kraan meer dan 1000 liter dan moet je de kraan weer zachter doen daarna.

    (overigens mooie toilet getekend :) ).
     
  5. Canon

    Canon

    Lid geworden:
    18 aug 2010
    Berichten:
    1.188
    Locatie:
    Wapenveld
    Dit zal wel werken lijkt me.

    De grijze PVC buisjes rechts (beetje groot getekend) boven in het aquarium. Je zult dan wel een gat moeten hebben in je aquarium.
    Uiteraard kan je ook een gat maken in de bodem met een overloop er om heen.

    Links dus een kraan. Als je die altijd wil laten lopen dan kan dat, want het loopt er automatisch weer uit en je bent nergens van afhankelijk.

    Je moet alleen een put o.i.d. hebben wat lager is dan je onderste aquarium. Dan doet de zwaartekracht het werk wel.
    Naamloos.png
     
    LED-Maniak vindt dit leuk.
  6. TS
    TS
    LED-Maniak

    LED-Maniak

    Lid geworden:
    28 nov 2017
    Berichten:
    37
    Voor wat ik kan vinden tot nu toe werkt dit heel goed voor bakken waarbij dit overloop systeem per bak is. Alleen ik vraag mij af of het wel werkt omdat je met meerdere bakken werkt.

    Verschil in niveau maak ik mij niet druk om. Wel om het mogelijke probleem dat zodra er een zuigende werking ontstaat als een aquarium overloopt, dat hij vervolgens de tweede leeg trekt en lucht gaat happen en het systeem er mee stopt.

    Dit is een beproefd systeem met één aquarium. Zoek maar eens op youtube wat video's. Werkt in principe erg goed. De pomp kan je aansluiten met een vlotter zodat hij alleen bij een bepaald waterniveau gaan pompen.




    ---------------------------------------------------------------------------

    Inmiddels wel bedacht dat ik zelf een stelling ga bouwen van aluminium profielen. Dit geeft mij meer ruimte en flexibiliteit.
    De gedachte is nu om een rack te bouwen van 50cm diep, 180cm hoog en 90cm breed. Hier passen 3 aquaria naast elkaar van 45x28x28cm wat mij een mooi kweekformaat lijkt? Ik wilde de waterhoogte variabel houden zodat ik beweegruimte kan limiteren voor heel jonge vissen zodat ze eten makkelijker kunnen vinden.

    Ik ben er nog niet helemaal uit wat nu het handigst is om te doen.

    - Ik neig een beetje naar het systeem zoals dit:
    Voordeel is dat je de kraan aan zet en na een half uur heb je van alle aquaria het water verwisseld, waterniveau is regelbaar en kan ook voor continue verversing gebruikt worden. Als je eens op vakantie bent heb je er geen omkijken naar. Vacuumpompje zorgt er voor dat het systeem altijd blijft draaien.

    - Alternatief van boren in het glas zie ik niet zo zitten.

    - Of een enkele pijp die al je bakken tegelijk leeg trekken, automatisch stopt afhankelijk van de diepte van de pijp en je dan moet opletten dat je bak niet te vol wordt gevuld.

    Is er een heilige graal? :)
     
  7. Ruben01

    Ruben01

    Lid geworden:
    22 aug 2016
    Berichten:
    4.204
    Locatie:
    Oldenzaal
    Mischien heb je er wat aan, hier staat een plaatje:
    http://discuszolder.nl/externe-aquarium-overloop/


    Als je dit aansluit op een afvoerputje wat lager ligt, ben je klaar;)
     
  8. TS
    TS
    LED-Maniak

    LED-Maniak

    Lid geworden:
    28 nov 2017
    Berichten:
    37
    Die bedoelde ik -met mijn prachtige paint skills- inderdaad te tekenen! Die ik tekende is een variant waarbij er twee buizen in elkaar zitten. Werkt verder hetzelfde.

    Alleen twijfel ik of ik voor een dergelijk overloop systeem moet gaan of voor een leeg->vul systeem. Zit er een groot voordeel of juist nadeel aan een van de twee?
     
  9. Canon

    Canon

    Lid geworden:
    18 aug 2010
    Berichten:
    1.188
    Locatie:
    Wapenveld
    Dat systeem van de filmpje, werkt dat altijd voor de volle 100%?

    Ik heb mij er toen ook een beetje in verdiept en heb wel een gehoord dat ie minder hard gaat lopen en stil kan komen te staan.
    Heb toen gewoon een gat in mijn 700L aquarium geboord (eigenlijk is het een klein rond diamanten zaagje die je in een boor doet)

    Was veel minder spannend dan ik dacht.