Betta problemen

Discussie in 'Labyrinthvissen' gestart door Iris vissen, 9 mei 2019.

 1. Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Hallo iedereen,

  Ik heb een vraag over mijn betta. Hij is al een week of twee achteruit aan het gaan en ik weet niet zo goed wat ik voor hem kan doen. Hij zit in een superfish 30 liter aquarium met twee kleine algenetertjes. De nitriet is goed en de ph is wat hoog. Voor de rest is hij daarnet ook nog uit het aquarium van hoog op de vloer gesprongen....


  Zoals foto 1 ziet hij er nu uit en foto is hoe hij was toen we hem kochten.

  Iemand enig advies?
   
 2. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Ik zie nog geen foto. Wat zijn de waterwaarden verder? eet hij wel goed en hoe is het zwemgedrag?
   
 3. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  7082C4EB-16AA-464E-B4BA-BCFCF7A5972D.png 3E70774F-31DB-48FF-BE02-114F6056DDC9.jpeg Hier zijn de foto’s
   
 4. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Hij eet vandaag voor het eerst vrijwel niet, hij hangt alleen maar onder de drijfplanten of soms de bodem. De andere waterwaardes weet ik niet maar die zijn ook niet schadelijk toch?
   
 5. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Heb je de vis nog op zout en cattapablad gehad?

  De vis heeft een bacterieel probleem gezien al zijn vinnen en staart er zo uit zien.

  Bactopur direct tabletten is het middel hiervoor hoewel ik erg betwijfel of hij het gaat redden gezien de staat waar hij in verkeerd. Als je dit wil proberen zul je zsm moeten starten met de kuur.

  Of uit zijn lijden verlossen. Kruidnagel olie is diervriendelijke manier of harde klap op kop maar dat kan niet iedereen vandaar de olie.

  Geen andere vissen erbij? Let op, kan "besmettelijk" wezen.
   
 6. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Ik heb nog geen cattapablad gevonden bij mij dierenwinkel dus ik zal eens ergens anders moeten gaan zoeken waar ik dat kan vinden.

  Ik kreeg van een medewerker daar wel te horen dat ze soms ook rust nodig hebben en vaak genoeg waterverversing en dat hij zo ook zou kunnen revalideren. Omdat als je steeds medicijnen, zout en andere dingen toevoegd je ook nog meer stress kan geven aan de vis wat hem teveel kan worden zij die man.
   
 7. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Ik ga hem straks een zoutbad geven want ik heb hem nog niet lang dus ga het niet opgeven ! En morgen die medicijnen en bladen kopen
   
 8. Ancistruz

  Ancistruz

  Lid geworden:
  16 jan 2019
  Berichten:
  814
  Let er wel op dat je huis tuin keuken zout geen jodium bevat..
   
 9. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.990
  Locatie:
  Driebergen
  Hoe lang heb je de vis al?

  Hij ziet er erg slecht uit, met rust en vers water ga je het niet redden. Maar persoonlijke denk ik dat de vis in kwestie het niet lang meer red.

  Als een vis uit het water springt kan dat toeval zijn, of er is toch iets mis met de waterkwaliteit. Heb je de waardes?
   
 10. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Is al een topic over geweest. https://aquaforum.nl/threads/een-stip-op-mijn-betta.163136/page-2#post-2026995

  Iris, zout en de cattapa gaat hem nu niet meer helpen. Hij is te ver heen. Ik vrees ook het ergste. Als je hem niet wil/kan euthaniseren is het enige wat misschien nog helpt de bactopur direct tabletten maar dit is niet in elke LFS verkrijgbaar. Bactopur direct kan genezen mits je er vroeg bij ben. Gezien de aantasting is hij al ver heen.

  Om hem nu zoutbadjes te gaan geven geeft stress en ben bang dat dit teveel voor hem word. Je moet echt een keuze gaan maken euthaniseren of snel behandelen en dan niet met ESHA en zout enz. want dan ligt hij alleen maar langer te lijden en dat wil je ook niet.

  Heel vervelende situatie maar hij is echt heel erg ziek.
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 11. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  RichD1011: ik heb de vis pas 3 maanden.

  Michelle1: ja dat klopt maar hij is sinds 2 dagen geleden met zijn vinnen ook aan elkaar gaan plakken. Ik heb hem de vorige keer dat ik het vroeg een kuur gegeven tegen schimmel en vinrot en nu ziet hij er zo uit. Wat is de oorzaak denk je?

  Ik kan hem morgen pas medicijnen geven dus heb het risico met teveel stres voor hem toch genomen en heb hem zo rustig mogelijk een zoutbad gegeven. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan want hij is weer wat actiever
   
 12. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.990
  Locatie:
  Driebergen
  Dat is nog vrij kort inderdaad.

  betta's worden helaas nooit zo oud, en mannetjes zijn vaak al ouder als je ze koopt omdat ze er eerst nog mee kweken (heb ik begrepen)
  Namate ze ouder worden, word de kans op ziektes ect wel groter bij deze visjes.

  wel fijn om te horen dat het wat beter gaat na het zoutbadje, maar houd er wel rekening mee dat een vis in deze staat elk moment dood op de bodem kan liggen.
   
 13. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Ja inderdaad niet zo lang.

  Bettas kunnen wel 3-4 jaar worden toch? Ik ga het proberen of ik hem nog kan redden door morgen zo vroeg mogelijk die medicijnen te kopen en toe te dienen . Als hij dan nog leeft, want ik snap inderdaad dat hij erg zwak is en elk moment dood kan gaan...
   
 14. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.990
  Locatie:
  Driebergen
  wat ik zo her en der hoor en zelf heb ervaren (zelf inmiddels al 3 betta's gehad) is 4 jaar uitzonderlijk.
  houd eerder rekening met 2 tot 3 jaar.

  de vraag is altijd: hoe oud is mijn betta al als ik hem koop? in de winkel kunnen ze dat je wss niet vertellen.
  mocht je een betta bij een kweker halen weet je het vaak wel weer :)
   
 15. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Hmm Oke, en het duurt natuurlijk even voordat ze volwassen en groot zijn zoals je ze kan kopen in de viswinkel.
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 16. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Ik heb ook de ervaring dat ze meestal dik 2 jaar worden en ouder is een uitzondering.
   
 17. Madscan

  Madscan

  Lid geworden:
  2 jan 2019
  Berichten:
  262
  Locatie:
  West-Vlaanderen
  Wat is jou vis achteruit gegaan op een korte tijd. Ik verschiet er zelf van. Die stip kan dus toch hexamita zijn vermoed ik.
  Zoals al vermeld is bactopur direct een optie. Ik zou gaan voor een stootcuur (hoe dat moet vermelden ze op de bijsluiter) zorg verder ook voor goede water waarden om de stress zo laag mogelijk te houden. Let op, bactopur zal ook de bacteriën in jou filter uitroeien. Achteraf moet het aquarium (met bewoners) opnieuw ingedraaid worden. Ook dan zijn veel waterwissels een must
   
 18. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Als je de tabletten heb en ga gebruiken eerst een grote verversing doen en licht uitlaten!!! Licht breekt het werkzame bestandsdeel van de kuur af en werkt het minder of niet. Kuur beter langer dan korter doen.

  Succes
   
 19. GCJ

  GCJ

  Lid geworden:
  23 apr 2019
  Berichten:
  8
  Op de eerste foto kan je de vinrot al duidelijk zien, dan alleen in beginstadium.

  Ik sluit me aan bij het eerder gegeven advies van de stootkuur van baktopur direct.

  Maak een bak klaar voor de betta van rond de 15 tot 20 liter inhoud. Volledig schoon kraanwater. Klein zuurstofplantje er in. Sponsfiltertje op luchpomp aangesloten. Als dat niet lukt geen filtering, maar een luchtpompje is wel nodig. Uiteraard thermostaat op de ongeveer 24 a 24,5 graden. Kleine schuilplaats zoals halve cocosnoot. Voeg normale hoeveelheid baktopur direct toe. Geen licht aan, eventueel theedoek er voor een stukje over om licht van raam af te schermen.

  Voor de eenmalige stootkuur vul je een andere bak met 2 ltr inhoud met water (temperatuur 24 a 24,5 graden), en los daarin een hele tablet baktopur op. Plaats je vis 30 minuten in die bak met sterke baktopur oplossing. Daarna plaats je de vis voorzichtig over naar de bak met normale baktopur direct oplossing die je eerder klaarmaakte.

  Laat het licht de hele kuur uit.

  Vervang elke dag tenminste de helft van het water, en vul aan met schoon kraanwater, aangevuld met de juiste, normale hoeveelheid baktopur direct.

  Doe deze kuur in het geval van deze vis zeker 8 dagen. Als hij dan nog leeft zou ik overgaan op water met toegevoegd aquariumzout met catappablad (1 groot of 2 kleine per 10 a 15ltr water)

  Voor het zout, de eerste week beginnen met 12 gram zout per 4 liter water (60gr zout voor 20ltr). Elke dag 10 liter water er uit halen en 10 liter schoon kraanwater toevoegen met daarin 30gr aquariumzout.

  Na die week het zout halveren. De eerste dag vervang je dus de helft van de aquaiuminhoud door vers kraanwater zonder dat je iets toevoegt. Hierna 4 weken lang om de dag 10 liter water verversen met daarin opgelost 15gr aquariumzout. Het catappablad kan je er indoen, en dit zal bij alle verversingen gewoon de stoffen blijven afgeven. Zodra het blad vergaat, vervangen door nieuwe.

  In dit stadium moet je betta tekenen van herstel laten zien. Waarschijnlijk komen er kleine randjes kleurloos nieuw weefsel. Dat gaat heel langzaam. Dat weefsel zal later waarschijnlijk weer op kleur komen.

  Let er bij alle waterwissels op dat de temperatuur van het water dat je toevoegt, hetzelfde is als de temperatuur van het water waar je betta al in zwemt. Let er ook op dat de bactopur direct en het zout al zijn opgelost voor je het water toevoegt.

  Veel sterkte met je vis. Ik hoop dat hij het redt.
   
 20. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Beter gewoon aquarium behandelen. Zitten nog meer vissen in. Aquarium en filter ook besmet.
   
  Madscan en RichD1011 vinden dit leuk.
 21. GCJ

  GCJ

  Lid geworden:
  23 apr 2019
  Berichten:
  8
  Het aquarium en het filter zijn altijd besmet. Het zijn normale bacteriën die kans krijgen door een verwonding en of verminderde weerstand.
  Door de vis in een aparte bak te plaatsen kan je hem praktisch op kraanwater houden waardoor de aangetaste delen kans krijgen zich te herstellen.

  Als je dit gaat doen in een bak met planten en eventueel andere vissen, dan behandel je andere vissen/slakken onnodig, en bovendien beschadig je ze mogelijkerwijs met de hoge zoutconcentraties.

  Ook de planten zullen er niet onverdeeld blij mee zijn, wat een hogere organische belasting van je water geeft.

  Daarnaast zijn zulke frequente waterwissels makkelijker uit te voeren in een kleinere bak. Dan kan je eenvoudiger de liters rekenen en de juiste hoeveelheden zout en baktopur toevoegen.

  Als laatste zal je de stroming in je bak praktisch stil moeten zetten, om alle energie die de vis heeft naar genezing te laten gaan.
   
 22. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Vis zit al apart in klein aquarium met minimale omstandigheden volgens de laatste up date van TS. De algeneters, die bij de Betta verblijven, die allemaal naar een meen 180 liter aquarium moeten zou ik toch zeker mee behandelen met de Bactopur direct. Beter voorkomen dan genezen. Hoewel ik ernstig betwijfel of de Betta het uberhaupt nog gaat redden, hoop het voor TS en Betta.
   
 23. GCJ

  GCJ

  Lid geworden:
  23 apr 2019
  Berichten:
  8
  Ik heb gelezen in welke omstandigheden de vis nu zit, vandaar mijn advies.
   
 24. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Nouja, iedereen bedankt voor de adviezen... ik heb er alles aan gedaan en hem ook inderdaad een stootkuur gegeven van baktopur direct zoals jullie zeiden en hij leek het gister beter te doen maar helaas vond ik hem vandaag dood op de bodem... ik denk dat hij te ver heen was en ik dus helaas te laat ben begonnen aan het medicijn en dat hij daarbovenop ook al best oud was.

  Nadat ik deze medicijnen heb toegevoegd moet ik dus opnieuw beginnen met mijn aquarium indraaien?
   
 25. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Vind het erg sneu voor je. Was er al bang voor maar niet geschoten altijd mis. Je hebt je best gedaan :'(

  Het opnieuw indraaien is afhankelijk van de hoeveelheid nodige bacterien die zijn gesneuveld door de bactopur. Dit is alleen vast te stellen met druppel test NH3/4 en NO2. De bactopur is naar mijn ervaring erg verschillend qua verlies bacterieen. Bij mij ligt alles meteen plat en meet ik direct Nh3/4 en No2 maar ik heb bare bottom en weinig planten etc en mega vervuilende vissen. Laatst heeft er iemand van dit forum in een aquarium die zeer goed in balans was weinig tot geen last gehad van onstabiliteit op dit gebied.

  Hou wel rekening met vreemde verschijnsels zoals kaamlaag, algen boost en nog meer van dit.

  Meten is weten, lijkt mij het verstandigst.

  Als je de algen eters mee heb gekuurd zou ik de kuur toch even afmaken zodat er meer zekerheid is dat deze niet bezwijken aan opgebouwd bacterieel. Dan ook meer zekerheid dat bacterie druk in aquarium/filter binnen de perken is als je er weer andere vis in wil zetten.

  Ik ga ervan uit dat je de kuur in het kleinje aquarium heb gedaan en niet in je nieuw 180 liter?
   
 26. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  7.253
  Locatie:
  Delft
  jessicapilon vindt dit leuk.
 27. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  7.253
  Locatie:
  Delft
  Cattapa bladeren geven het water een mooie bruine tint.
  Maar ik heb begrepen dat niet iedereeen dit mooi vindt als alternatief heb je cattapa extract van easylive dat is kleurloos.
  Ook Guave bladeren zijn goed en die geven ook minder kleur.
   
  michelle1 en jessicapilon vinden dit leuk.
 28. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Jammer van je Betta Iris.
   
 29. Madscan

  Madscan

  Lid geworden:
  2 jan 2019
  Berichten:
  262
  Locatie:
  West-Vlaanderen
  Zeer jammer, wat een tegenslag. Maar je hebt zeker jou best gedaan. Laat jou er zeker niet door doen. Tegenslagen horen nu eenmaal bij deze hobby. Je hebt een heleboel bijgeleerd, het zal jou dus niet nog eens overkomen
   
 30. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  Dankjewel voor het medeleven iedereen! Ik heb veel geleerd hiervan inderdaad en weet nu wat ik moet doen.

  Ik zal alle testen even kopen en catapa bladeren heb ik er al in liggen om hem vanaf nu opnieuw in te laten draaien

  Ik zal de algeneters afkuren dan in de 30 liter superfish. En ik heb inderdaad niet die nieuwe 160 liter gekuurd Michelle. Daar zitten nu wel de eerste visjes in na 3 weken indraaien een positieve ontwikkeling
   
  michelle1 en Madscan vinden dit leuk.
 31. Madscan

  Madscan

  Lid geworden:
  2 jan 2019
  Berichten:
  262
  Locatie:
  West-Vlaanderen
  Een totaaltje van die 160 is altijd welkom. En wat zijn de nieuwe visjes?
   
 32. TS
  TS
  Iris vissen

  Iris vissen

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  63
  A23C0BEF-7C62-49AA-80C7-3FABDCC0F325.jpeg Dit is uiteindelijk de 160 liter geworden! Er zitten in:

  6 otocinclus affinis
  6 corydoras panda’s
  20 kardinaal tetra’s (worden er 30)
  2 diamantgouramis (paartje)

  7B7481FD-789E-4852-9852-6D058BB70CF4.jpeg

  7DB57949-2E55-4FC3-BBFB-05EB7515333A.jpeg
   
 33. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Mooie bak is het Iris.
   
 34. Madscan

  Madscan

  Lid geworden:
  2 jan 2019
  Berichten:
  262
  Locatie:
  West-Vlaanderen
  Wow, zeer mooi gedaan!
  Is het plantje centraal voor de stenen geen anubias nana? Deze mag niet met zijn wortelstok in de bodem staan
   
 35. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  11.494
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Hele leuke bak, succes.