Even theoretisch voorbeeld.
Harder water:
Kh=7 CO2=9Mg Ph=7,45
Je doet hier 30mg CO2 bij, dan krijg je: Ph=6,8
Dus er is een daling van: 7,45 - 6,8 = 0,65
Zachter water:
KH=3 CO2=9mg Ph=7,1
Je doet hier 30mg CO2 bij, dan krijg je: Ph=6,45
Dus er is een daling van: 7,1 - 6,45 = 0,65
De daling van de Ph is dus bij KH 3 of 7 exact hetzelfde!
Je hebt helemaal gelijk (althans bijna helemaal*)! De reden dat de pH-daling exact hetzelfde is is omdat het CO2-gehalte in verhouding evenveel stijgt.
Wat ik bedoelde was: Stel je hebt een pH van 7,45 zoals in het voorbeeld en een kH van 7 dan heb je inderdaad een CO2-gehalte van 9 om naar 30 ppm te gaan is naar een pH van 6,93 gaan voldoende (die 6,8 klopt dus niet helemaal) verschil = 0,52 (dat klopt ook want: log(30/9) = 0,52)
Stel nu dat je bij een pH van 7,45 en een kH van 3 zit dan zit je slechts met een CO2-gehalte van 4 ppm en zal je minder CO2 (namelijk slechts tot 13 ppm) moeten toevoegen om aan pH = 6,93 te komen.
Zo bedoelde ik het dus.
*'Bijna helemaal' want: doordat er ook CO2 in kH wordt omgezet zit hier een afwijking op. Hoe lager pH en kH hoe groter deze afwijking en hoe kleiner de pH-verlaging zal zijn.
Stel je zit bijvoorbeeld met een pH van 5 en een kH van 0,025 �d en een CO2-gehalte van 9 ppm. Verhoog je daar mbv CO2-bemesting het CO2-gehalte naar 30 ppm dan zal de pH eindigen op 4,75, dat is dus slechts 0,25 verschil ipv 0,52! Hoe dat komt? Omdat de invloed op de kH nu niet meer verwaarloosbaar is. De kH is namelijk gestegen naar 0,047 �dkH. Akkoord, niet zonder truukjes te meten, dus aan de kH zal het niet zichtbaar zijn. Maar als je ooit in een laag pH/kH-gebied bezig bent en de pH-waarde reageert vreemd op een CO2-toevoeging dan weet je hoe dat komt. Dit kan zelfs zover gaan dat uiteindelijk de pH-waarde niet meer veranderd en de CO2-toevoeging alleen nog maar de kH verhoogd. De verandering zal dus niet meer te meten zijn (althans niet zonder truukjes). Een van de redenen (naast o.a. het falen) waarom ik nooit zou betrouwen op een pH-controller. Daarmee kom ik naadloos in de laatste vraag van fishtankrookie: hier zal niet veel over in de gebruiksaanwijzing staan, bij een pH-controllersysteem wordt gewoon geen rekening gehouden met het ingewikkelde pH-kH-CO2 samenspel en baseert zich men op slechts 1 aspect hiervan. Zolang automatische CO2-systemen dus de pH blijven meten en niet rechtstreeks het CO2-gehalte (waar veel duurdere apparatuur voor zou nodig zijn) blijven ze naar mijn mening ongeschikt en dan nog.
Wel is een Kh van 4 een grens geval. Onder de 4 zou de Ph zeer onstabiel worden, heb ik gelezen.
Enerzijds is de vraag wat die buffer van de kH waard is aangezien hij niet buffert tegen pH-veranderingen veroorzaakt door CO2 (want CO2 breekt in tegenstelling tot andere zuren de kH niet af).
Anderzijds moet je beseffen dat die buffer niet door de kH alleen wordt veroorzaakt maar door het samenspel tussen CO2 en kH en dat hoe dichter de pH in de buurt is van de zuurconstante van CO2 (dit is 6,37) hoe beter de bufferende eigenschappen zullen zijn. Dus die minimumwaarde van 4�dkH is een goede waarden voor pH-waardes van 6,5 en hoger. Bij lagere pH-waardes mag de kH lager zijn want: hij zit dichter bij de 6,37 dus de kH 'werkt' beter �n er is meer CO2 aanwezig in verhouding dus samen bufferen ze wel nog voldoende.