Wat is er nieuw

Dennerle Carbo START E200 CO2 systeem


Cornelius

Well-known member
Lid geworden
16 februari 2017
Berichten
3,221
Locatie
Wateringen
Website
www.tspt.nl
Dennerle heeft veel CO2 systemen in haar assortiment. Deze informatie gaat over het goedkoopste systeem wat gebruikt maakt van CO2 in gasvorm (500 grams wegwerpdrukflessen)

De Dennerle Carbo START E200 (voorheen de Primus 160 aka 'eitje') is het instapmodel wat werkt met 500 grams wegwerpflessen.
Het gebruik van hervulbare flessen is mogelijk, maar dan moet er een adapter extra worden bijgekocht

Ikzelf gebruik het systeem op mijn nanobakjes (tot 60liter). Sommige van mijn bakjes zijn voorzien van enorm veel licht dus de maximale CO2 waarden van 30ppm zijn noodzakelijk om
de plant de nodige koolstof te voorzien en de bakjes algenvrij te houden.
Met een belichtingstijd van 8 uur -dus een CO2 toevoer van 9 uur- doe ik ongeveer 20 weken op een 50 literbak met 30ppm CO2. Daarbij gebruik ik een (voorheen) AquariaNeo - small diffuser.
Beetje dezelfde diffuser als wat standaard bij deze set geleverd word. Heb je een eenvoudig plantenbestand zou je genoeg hebben aan 20ppm CO2 en zou je er theoretisch 35 weken mee kunnen
doen. Maar elke bak is verschillend dus zijn deze cijfers een benadering en dienen alleen als ruime indicatie.

Afstellen, naar het aantal bellen per minuut, doe je door de knop naar links of rechts te draaien. De drukregelaar is wel erg gevoelig, een mm teveel open/dicht draaien maakt al een verschil.
Maar als het eenmaal goed is afgesteld heb je er ook geen omkijken meer aan. Kwaliteit van de drukregelaar is prima en bij technische problemen heeft Dennerle een goede aftersales.

Het terugslagventiel is van hard plastic, degelijk maar een beetje lomp. Mooier is om een smalle RVS terugslagventiel te gebruiken.
De CO2 Diffusor heeft volgens de beschrijving een ingebouwde bellenteller. Maar dat werkt matig omdat de 'bellen' niet allemaal even groot zijn en niet constant. Een RVS bellenteller is
stukken nauwkeuriger te gebruiken. De CO2 slang voldoet prima maar is wel stug. Een flexibele transparante CO2 slang is makkelijker om mee te werken en valt minder op dan een zwarte slang.

Er zit helaas geen magneetventiel bij. Die moet apart worden aangeschaft om te werken met een tijdschakelaar. Bij de 'Special Edition' zit deze wel inbegrepen.
Prijzen voor een magneetventiel beginnen bij 15 euro (via Chinese webwinkels) tot aan een merkgebonden magneetventiel van 90 euro. Beide doen hun werk...
Maar gemiddeld betaal je hier bij een webshop rond de 30 euro.

Er word op de verpakking aangegeven dat het geschikt zou zijn tot bakken tot 200 liter. Vindt persoonlijk nogal optimistisch.
Vergelijk het maar met de fabrieksopgave van het benzineverbruik van je auto. Dat ga je in de praktijk ook nooit redden... Het ligt er namelijk ook aan hoeveel ppm CO2 je in het water wilt hebben.
Voor een eenvoudige gezelschapsbak met eenvoudige planten gaat dat prima. Maar wil je een kleurrijke plantenbak met hoge CO2 waarden zal je in de praktijk de nodige aanpassingen moeten
doen zoals het gebruik van een goede inline diffuser of een reactor die er dan weer extra bijgekocht moeten worden.
De drukregelaar is fabrieksmatig ingesteld op max. 180 bellen per minuut. Draai je het drukventiel volledig open ben je erg snel door je 500 grams flesje heen en is een andere set met hervulbare
flessen van 2kg een veel betere optie.

den.jpg

Samenvatting:
Dennerle heeft goede kwaliteit spullen wat jaren meegaat (4 jaar garantie). Voor bij het aquascapen waar meer esthetisch word gewerkt zijn de bijgeleverde spullen
niet de 1e keus. Dennerle heeft, net als andere wegwerpsystemen, een eigen maat voor de CO2 flessen (schroefdraad: M10x1,25) dus ben je altijd merkgebonden.
Het werkt het beste op kleine bakjes. Voor grotere bakken (vanaf 60 liter) kan het best duur worden om telkens een nieuwe CO2 fles aan te schaffen ( gemiddeld 22,-)
Maar nogmaals; het ligt eraan hoeveel CO2 je in je bak wilt. En die keuze word in de regel bepaald door het plantenbestand met de daarbij horende lichtintensiteit.

Aansluiten en afstellen is redelijk eenvoudig en als je het gebruikt op kleine bakjes zijn de kosten nog wel te overzien.
Er is nog een uitvoering van de Dennerle Carbo START: de E400. Grote verschil is dat deze versie een dubbele drukmeter heeft. Daarbij heeft de versie geen diffuser maar een flipper.

Persoonlijk vind ik de nieuwe merknaamkeuze een beetje verwarrend. Het woordje Carbo staat bekend in de aquariumwereld als 'vloeibare CO2'.
Beetje misleidend want wat er word aangeboden is een koolstofbron met als draagstof glutaaraldehyde en heeft niet zoveel met CO2 te doen.

Aanschafprijs voor deze basis set is rond de 120 euro. De Special Edition betaal je gemiddeld 50 euro meer
Let wel dat je voor een volledig compleet CO2 systeem, met hervulbare 2L fles, rond de 200,- betaald. Op lange termijn is dit altijd stukken goedkoper.
Maar als je niet zoveel CO2 verbruikt, of je hebt geen CO2 vulstation in de buurt, dan is deze set een prima alternatief.


Tot slot nog een tip: omdat er geen drukmeters aanwezig zijn op de regelaar van de E200 versie is het toch handig als je weet wanneer je fles leeg gaat raken. Dit doe je door de fles te wegen.
Een volle fles + drukmeter van Dennerle = 1835 gram
een lege fles + drukmeter van Dennerle = 1335 gram
 

Bovenaan