Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

Discussie in 'Roofvissen' gestart door nokia200, 7 jun 2010.

 1. nokia200

  nokia200

  Lid geworden:
  18 okt 2009
  Berichten:
  696
  Locatie:
  Enschede
  Aangezien hier vrij weinig over te vinden is leek het me interessant om dit topic aan te maken waar ieder zijn of haar ervaringen met deze vis kan delen.

  ~dsc_0151.jpg

  ~dsc_0154.jpg

  Ik heb deze momenteel in mijn Rio180 tot ik hiervoor een beter huisje heb gevonden. Heb deze "verplicht gekregen" bij de aankoop van een 60 cm bakkie dus hij is reeds iets beter af.

  Hij leeft al een jaar in zoetwater zonder zouttoevoeging. Dit heeft de vorige eigenaar bewerkstelligd. Verder eet hij alles wat de pot schaft en dus ook droog voer.

  Daar de drakenkop redelijk slecht ziet is het wel eens grappig om te zien hoe hij met veel pijn en moeite een stuk eten pakt wat gewoon voor zijn neus ligt maar toch iedere keer mis hapt :)

  Hij is absoluut niet agressief naar andere soorten met als mooiste voorbeel d dat een Khuli even wilde knuffelen en tijdens het knuffelen zijn of haar staart in zijn bek terecht kwam. Totaal geen reactie van de drakenkop.

  Zeer leuker vis maar helaas is mijn aquarium te klein.
   
 2. Laurens de M.

  Laurens de M.

  Lid geworden:
  26 feb 2010
  Berichten:
  6.321
  Locatie:
  Soest, Nederland
  Coole vis! Ik heb hem zelf niet, kende hem ook nog niet (alleen de naam vaag) maar wel jammer dat je hem weg moet doen...
   
 3. Euro551

  Euro551

  Lid geworden:
  24 nov 2009
  Berichten:
  164
  Locatie:
  Rotterdam
  Leuke vis ja!
  Hoe lang wordt ie?
   
 4. TS
  TS
  nokia200

  nokia200

  Lid geworden:
  18 okt 2009
  Berichten:
  696
  Locatie:
  Enschede
  50 cm. ongeveer.
   
 5. TS
  TS
  nokia200

  nokia200

  Lid geworden:
  18 okt 2009
  Berichten:
  696
  Locatie:
  Enschede
  Hij begint steeds actiever te worden sinds zijn overgang naar de grote bak. heb ook een strandje aangelegd voor hem;

  ~0581mv.jpg

  Lekker graven;
  ~0585mv.jpg

  Lekker graven 2;
  ~0587mv.jpg

  ~0588mv.jpg

  ~0590mv.jpg
   
 6. Drakenkoppen verdienen zeker wel wat brak water. in zoetwater worden ze minder oud en ontwikkelen op den duur tumorachtige zwellingen.

  Ik heb er zelf 2 zitten in een brakwaterbak
   
 7. Cser

  Cser

  Lid geworden:
  10 mei 2010
  Berichten:
  288
  Locatie:
  Enschede
  Hebben er sinds vandaag een kleintje bij. Het is een vrouwtje geworden en is ca. 12 cm. lang en ongeveer 4x zo dun als het mannetje <img border="0" title="" alt="[Smile]" src="smilek.gif" />

  Kijken hoe het gaat.

  Ook deze vis is afkomstig van een zoetwaterkweek.
   
 8. vassili zaitsev

  vassili zaitsev

  Lid geworden:
  6 okt 2010
  Berichten:
  343
  Locatie:
  vaassen
  eh cser vreet je draken kop vis die kuhli niet op?
  ik weet niet hoe groot je bak is maar ik weet nog wel een leuke mede bewoner alleen dan krijg je wel een 'monster tank' zo gezegt :polypterus ornatipinnis,maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een andere polypterus .maar das mijn keuze en heb die vissen samen gezien echt prachtig.
  verder, heb je messchien ook foto's van je bak kunne we het huis van je vissen ook eens zien
   
 9. Cser

  Cser

  Lid geworden:
  10 mei 2010
  Berichten:
  288
  Locatie:
  Enschede
  De drakenkop ziet er misschien wat angstaanjagend uit maar het is geen rover. Daarnaast zijn ze ook nog eens bijna blind dus ze zien de vis amper. De drakenkop is een hele rustige vreedzame vis die niemand wat kwaad doet. Daarnaast heeft hij een grote bek maar een klein keeltje. Hij moet zelfs muggelarven verkauwen voordat hij deze inslikt.

  We hebben de bak net omgegooid maar hebben de camera stuk......... Zodra deze weer goed is zal ik wat meer foto's plaatsen.

  Hier een linkt hoe het tot voor een aantal weeken geleden was:

  http://www.aquaforum.nl/cgi-bin/ultimat ... /6299.html?
   
 10. Cser

  Cser

  Lid geworden:
  10 mei 2010
  Berichten:
  288
  Locatie:
  Enschede
  Hier een paar foto's van ons nieuwe babydraakje.

  Op de eerste foto zie je ook het mannetje dat ondertussen 25 cm is. De kleine is 4x zo dus en ca. 16 cm.

  ~aw03.jpg

  ~aw04.jpg

  ~aw06.jpg

  ~aw07.jpg

  ~aw08.jpg
   
 11. erg leuke vissen Cser :thumbs:
   
 12. Cser

  Cser

  Lid geworden:
  10 mei 2010
  Berichten:
  288
  Locatie:
  Enschede
  Dank je!

  Mijn vriend, een aantal bekenden uit Amerika en ik hebben een stukje samengesteld over deze vissen. Zal deze hier even plaatsen.

  Toch zijn we nog op zoek naar meer mensen met ervaringen mbt deze, in onze ogen, prachtige vis.

  Het brak/zoet waterverhaal bij deze vissen blijft een gevoelig onderwerp. De ene zweert erbij dat de vis op brak moet maar heb ook mensen gesproken die een drakenkop van 11 jaar op zoet water hebben gehad. Deze was ook vrij groot nl. 37 cm en leefde in een 140 cm. bak.
   
 13. Cser

  Cser

  Lid geworden:
  10 mei 2010
  Berichten:
  288
  Locatie:
  Enschede
  ofVeZ_Xp4jWCmJ7KhA6CzoJOIGTOEhQY.jpeg

  Nederlandse Naam:
  Drakenkop / Drakenkopvis

  Latijnse naam:
  Gobioides broussonetii

  Overige namen:
  Dragon Goby, Dragon Fish, Violet Goby

  Familie:
  Gobiidae

  Afkomst:
  Atlantische kust van Georgia (USA) tot Noord-Brazili�

  Grootte:
  Rond de 30 cm. In gevangenschap. In de natuur rond de 60 cm.

  Temperatuur:
  22-26 graden Celsius

  Afmeting aquarium:
  Minimaal 120 cm. Het langer hoe beter. De hoogte is van ondergeschikt belang daar het een bodembewoner is.

  Watertype:
  Van origine is de Gobioides broussonetti een brakwatervis. Om de vis het beste tot zijn recht te laten komen is het aan te raden de saliniteit (zoutgehalte) op 1% te houden. De hoeveelheid zouten bedraagt dus 10,0 gram per kg water.

  Doordat de Gobioides broussonetti een goed aanpassingsvermogen heeft kan deze ook in zoetwater worden gehouden. Men dient geleidelijk de zouttoevoeging te verminderen. Neem hier ruim de tijd voor!

  Tegenwoordig wordt de Gobioides broussonetti ook in zoetwater gekweekt. Vraag bij aanschaf altijd na of de vis in brak of zoet water is gekweekt. Helaas hebben vele vissen het loodje gelegd door de vis plots van brakwater in zoetwater te plaatsen.

  De temperatuur van het water dient te liggen tussen de 21 en 27 graden en de PH tussen de 6.5-8.5.

  Waterlaag:
  Bodembewoner

  Ondergrond:
  De Gobioides broussonetti prefereert een zand/modder bodem. Hij zuigt zand in zijn bek en filtert op deze manier de voeding uit het zand. Daarnaast vindt hij het heerlijk om te woelen in het zand.

  Schuilplekken:
  De Gobioides broussonetti prefereert veel schuilplekken waaronder buizen, rotsen etc. en liever teveel dan te weinig. Heb je meerdere bodembewoners die een schuilplaats prefereren zorg dan voor voldoende schuilplekken.

  De Gobioides broussonetti is van nature niet schuw maar hou je hem met agressieve medebewoners dan kan het zijn dat hij zich blijft verschuilen in de plek die vaak het verst van zijn belagers af ligt.

  Voeding:
  Zowel levend voer als diepvriesvoer. Hij houdt van wormen en kreeftachtigen met een voorkeur voor rode muggenlarven. Daarnaast is Artemia, Enchytree�n en Mysis zeer geschikt voedsel. Ook Tubifex is geschikt maar net als Enchytree�n bevat dit veel vet en het is dan ook aan te raden dit maximaal 1x per week te voeren.

  Ondanks zijn uiterlijk is de drakenkop geen rover. Mocht er tijdens het eten bijvoorbeeld een baby gup in zijn mond verdwijnen dan is de kans wel aanwezig dat deze wordt opgegeten maar de Gobioides broussonetti zal niet actief op vissen jagen.

  Uiterlijk:
  Het uiterlijk van de Gobioides broussonetti past absoluut niet bij zijn karakter. Hoewel hij er angstaanjagend uitziet is het een zeer sociale vis.

  Een gezonde Gobioides broussonetti kan worden herkend aan een blauw metallic kleur met een gouden gloed op de buik.Op een lichte bodem is de vis vaak wat bleker.

  Een ander kenmerk van de Gobioides broussonetti zijn de kleine oogjes. Hiermee ziet hij bijna niets. Je zal hem tijdens zijn zoektocht naar voedsel ook vaak langs het voer zien zwemmen.

  In tegenstelling tot zijn kleine oogjes heeft de Gobioides broussonetti een zeer grote bek met vele kleine tandjes.

  Karakter:
  Zoals hierboven reeds vermeld is het een zachtaardige vis met een imposant uiterlijk.

  De Gobioides broussonetti is een levendige vis en zal zich, zonder agressieve medebewoners, veelvuldig laten zien.

  Normaliter zal hij geen andere bewoners aanvallen. Houd deze vis niet samen met andere agressieve (grond) bewoners. Door zijn karakter bijt hij niet snel van zich af en zal daarom altijd het slachtoffer blijven en een vervelend bestaan hebben.

  Soortgenoten worden zonder problemen aanvaard. Mannetje onderling kunnen op elkaar reageren door naast elkaar te gaan liggen en tegen elkaar aan te gaan duwen.

  Levensduur:
  In gevangenschap kan de Gobioides broussonetti een leeftijd bereiken van ongeveer 10 jaar.

  Kweek:
  De kweek dient te geschieden in een groot aquarium met voldoende schuilplaatsen met hierin ��n man en minimaal 3 vrouwtjes. De vrouwtjes zelf hebben de schuilplaatsen nodig maar ook het mannetje moet de ruimte hebben om er een nest in te maken. Stop het voeden voor een week en geef ze vervolgens veel levend voer zoals rode muggenlarven en tubifex. Na het paren worden de eitjes bewaakt door het mannetje.

  De eitjes zullen na 1,5 � 2 dagen uitkomen en moeten worden gevoerd met infuusvoer en eencellige groene algen (groen water). Na ongeveer een maand kan over worden gegaan op Artemia. (Bron Harper, uit het boek Tropical Fish Hobbyist)

  Bronnen:
  Eigen ervaring, ervaringen van andere Gobioides broussonetti houders, Wikipedia en badmanstropicalfish.com.
   
 14. Principio

  Principio

  Lid geworden:
  8 jul 2011
  Berichten:
  7
  Leuke vis!
  waar heb je die drakenvis gekocht, ik krijg ook binnenkort een 1,20 bak, dus misschien wil ik deze er ook wel in hebben ;)

  ps: ik nu nog een te kleine bak ervoor (60x30x30)
   
 15. Jorn1990

  Jorn1990

  Lid geworden:
  14 nov 2010
  Berichten:
  474
  Locatie:
  Gouda
  Mooi artikel
   
 16. -Whoozie-

  -Whoozie-

  Lid geworden:
  18 nov 2009
  Berichten:
  34
  Locatie:
  Hoofddorp
  duur zijn ze iddgeval niet!
   
 17. rob poeser

  rob poeser

  Lid geworden:
  25 okt 2011
  Berichten:
  6
  Locatie:
  lelystad
  Eindelijk vind ik wat informatie over hun.
  Ik heb er net twee gekocht van zo,n 30 cm en ze zijn inderdaad heel sociaal, bij mij zitten ze samen met wimpel alen vuuralen goud enstekel en nog n soort aal.geweldige beesten.
   
 18. schors.01

  schors.01

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  396
  Locatie:
  delft
  ik heb er toevallig eergister eentje gekocht :D

  ben er ook blij mee ook, mooie en aparte aanwinst voor in je aquarium.

  ook meteen duidelijk waarom die afentoe zo gaar doet, ze zijn zo goed als blind.
   
 19. AquaInfo

  AquaInfo

  Lid geworden:
  6 mei 2003
  Berichten:
  3.035
  Locatie:
  Zwaag
  Weet iemand hoe je het verschil ziet tussen een man en een vrouw?
   
 20. WyattMonedula

  WyattMonedula

  Lid geworden:
  7 apr 2016
  Berichten:
  11
  Re: Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

  ik heb ze nu met men kwast vin aaltjes is dat uberhaupt wel goed ?
  het lijkt goed te gaan ? ze zijn best prijzig die draken koppen 22 euro dus wil het wel graag okay doen heb 2 kwastvin aaltjes en nu nog maar een draakenkop maar heb er 3 bij besteld


  weet iemand hier iets van ? thanksss :)
   
 21. MaoSan

  MaoSan

  Lid geworden:
  1 mei 2010
  Berichten:
  1.207
  Locatie:
  Voorhout
  Re: Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

  Ligt eraan hoeveel verstopplekken je hebt gecre�erd in je aquarium.
  Als je een paar berichten terug leest zie je dat het een vreedzame vis is.

  Maar ik vind het wel raar dat je nu pas deze vraag stelt nadat je de 1e hebt gekocht en meteen er nog 3 heb bij besteld!
   
 22. WyattMonedula

  WyattMonedula

  Lid geworden:
  7 apr 2016
  Berichten:
  11
  Re: Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

  ik vind het niet zo raar hoor ;) als je zo je leven leeft leer je in the long run allot more :)

  nu heb ik specifiekere vragen ;)
   
 23. WyattMonedula

  WyattMonedula

  Lid geworden:
  7 apr 2016
  Berichten:
  11
  Re: Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

  Geregistreerd: 07/04/16
  Berichten: 6
  ik vind het niet zo raar hoor wink als je zo je leven leeft leer je in the long run allot more smile

  nu heb ik specifiekere vragen wink
   
 24. WyattMonedula

  WyattMonedula

  Lid geworden:
  7 apr 2016
  Berichten:
  11
  Re: Ervaringen met drakenkopvis "Gobioides broussonnetii"

  maar goeddd als iemand me wat info kan geven :) miss zelfs iemand die kwastvintjes en draakjees samen hebben gehad

  vroeg het stiekem meer omdat ik niet weet wat de kwastvin alltjes zullen doen :0 aangezien ze naar elkkaar lief zijn en alemaal evengroot

  zou het goed moeten gaan lijkt me

  en kan een draaken kop draaien ? haha heele gekke vraag maar hij is zen holletje in gegaan en heb hem nu al een dag niet gezien haha
   
 25. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.516
  Locatie:
  Rotterdam
  Kan iemand mij vertellen hoe ik de Gobioides peruanus en de broussonnettii uit elkaar kan halen?
   
 26. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.516
  Locatie:
  Rotterdam
  ieamnd?
   
 27. NyLeZ

  NyLeZ

  Lid geworden:
  24 jun 2014
  Berichten:
  68
  Locatie:
  Tilburg
  Als ik via Google zoek op deze soort dan kom ik op de meeste pagina's exact dezelfde informatie tegen zoals jullie hier hebben gedeeld!
  ik ga er vanuit dat zij jullie gegevens hebben gebruikt.
  Hopelijk met toestemming, dat is wel zo netjes maar in elk geval is dat wel een schouderklopje toch :)
  Zelf zit ik er over na te denken om ook een van deze leukerds aan te schaffen voor mijn 150x50x50 bak waar nu alleen kleine vissen in zitten (3-4cm)
  De vraag is alleen: zullen mijn garnalen niet de pineut zijn?
  Ik snap dat het geen jagers zijn maar 'kreeftachtige" worden graag gegeten las ik...
   
 28. Twan98

  Twan98

  Lid geworden:
  7 mrt 2019
  Berichten:
  34
  De drakenkopvis kan met gemak 30 cm halen. Dus een grote bak is aan te raden. Het zijn vredige beestjes die slecht kunnen zien. Maar verbazingwekkend kunnen ze heel makkelijk hun weg vinden.
   
 29. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  2.794
  Locatie:
  Rheden
  Grappig dat je dit zegt, aangezien je ze zelf ook in een te kleine bak (80cm) hebt zitten.
  Niet gemeen bedoelt maar ik kon het laten om even te reageren.
   
 30. Twan98

  Twan98

  Lid geworden:
  7 mrt 2019
  Berichten:
  34
  Klopt haha. Ze gaan er ook uit.
   
 31. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  2.794
  Locatie:
  Rheden
  :thumbs:
   
 32. NyLeZ

  NyLeZ

  Lid geworden:
  24 jun 2014
  Berichten:
  68
  Locatie:
  Tilburg
  ik ben nog steeds op zoek dus als je ze wil gaan verhuizen dan stuur je maar een berichtje ;)