Wat is er nieuw

Fishie & Friends


Topicstarter
Barwaz

Barwaz

Well-known member
Lid geworden
25 december 2020
Berichten
495
Nou 10 weken vind ik je filter er super schoon uitzien hoor (y) Werkt zo te zien prima met de juwel filter
Merci! Ik ben er eigenlijk ook geheel tevreden over! En ik denk dat ik ook echt veel te danken heb aan de posthoornslakken wat dit betreft.

Ik zou zeker de 2x per dag optie doen gezien het ook op het potje staat.
Ga ik doen!

Ja de rest moet natuurlijk ook gewoon eten want 10 dagen zonder voer zou best kunnen maar ik denk dat je Fancy s je nooit meer willen aankijken. Zou dan na 10 dagen vasten ook even niet uit de hand laten eten. :br:
:LOL: i agree.
Momenteel heb ik een soort oplossing door er even tijdelijk een schotje tussen te zetten tijdens het voeren. Fishie spuugt die tab eerst 326782 keer uit dus ik ben steeds bezig dat terug te voeren dus het is een tijdrovend klusje, maar hey, alles voor m'n Fishie ;).
Wil even kijken of het helpt als ik dat tabletje eerst wel in water, mogelijk dan iets makkelijker verteerbaar voor hem.

Kool in je filter? Ik weet niet of wat er nog in de uitwerpselen zit zo van invloed zou kunnen zijn op je filter bacties. NH3 en NO2 meten. Als je iets wil om het uit te vangen zou ik gaan voor een zakje zeoliet in de outflow hangen. Geen filter open want die heb je net te grazen genomen en zeoliet kun je renegeren maar ik ben nu eenmaal meer fan van zeoliet dan kool. Ik weet niet goed waarom iedereen kool gebruikt ipv zeoliet. Maar ieder zijn ding. Als je kool in huis heb dan prima dit werkt ook. Zou het wel erna meteen weg gooien want je weet niet of de kool na z on klusje verzadigd is.
Dank voor deze uitleg. Ik heb de vissen gisteren laat op sterk vers water gezet, ;), morgen weer even meten hoe het ervoor staat met de waarden.

Kool lijkt mij nu niet nodig. Leuke bak trouwens en gaaf om te zien hoe jij voor Fishie zorgt.
Dank! Voor de tip en het compliment!

Wat betreft de zeoliet/kool uitleg, aan jullie allebei veel dank hiervoor! Ben blij dat jullie deze info met me delen. Er is me een en ander weer wat duidelijker! Ik wist dat van het zout bijvoorbeeld niet. Toch niet geheel onbelangrijk... Veel dank!
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2019
Berichten
3,602
Wat betreft sluiers en goudvissen lekker naar Michelle luisteren hoor, ik heb daar geen kaas van gegeten :p
 

Olympus

Well-known member
Lid geworden
25 juli 2011
Berichten
4,202
Slakjes in het filter helpen zeker! Heb ze super veel in m'n vijverfilter en ze smikkelen lekker het organisch materiaal op. Maar opbouw van smurrie krijg je sws uiteindelijk
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
4,635
Wat betreft sluiers en goudvissen lekker naar Michelle luisteren hoor, ik heb daar geen kaas van gegeten :p

Volgens mij heb je wel eens verklapt dat je in een heel donker verleden ook sluiers heb gehad of ik haal weer de mensen/zaken door elkaar.

Wat bacties betreft vertrouw ik helemaal op jou maar heel soms wijk ik een tikje af maar misschien ook eens een proefopstelling kool versus zeoliet :DD Wie weet dat ik dan meer in het gareel ga lopen en dozen kool ga inslaan.;)
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2019
Berichten
3,602
Dat heb je goed onthouden! In een ver verleden inderdaad ooit eens zo'n Juwel hoek bak met sluiers gehad. Ging niet heel geweldig, achteraf gezien ook onderschat en te weinig water verversen en filter capaciteit. Was een beetje in de begin periode van mijn (serieuze) aquarium hobby en zoals velen onderschat hoe moeilijk die vissen eigenlijk zijn.
 
Topicstarter
Barwaz

Barwaz

Well-known member
Lid geworden
25 december 2020
Berichten
495
De vorige update is alweer van een poosje terug zie ik! Tijd voor een volgende.

Met Fishie en friends gaat alles eigenlijk best wel prima! Heb Fishie nog een poosje de baktotabs gevoerd, maar dat heeft niks verbeterd aan zijn ogen. Dus daar ben ik weer mee gestopt. Het lijkt nu wel constant te blijven, dus ik laat het er ook bij.

Ook nog wel een nieuwtje ;), intussen is er een new fish in school bij gekomen!

boyband_compleet.jpg

Daarmee is de boyband nu compleet :DD.

Nu zullen sommigen misschien wel denken, huh, is dat een maanvis?
Jep, dat is een maanvis. Het is mijn voormalige boze terrormaanman Luna.

Ik zal even uitleggen hoe dit komt ;).
Het heeft te maken met de dramaantiek in m'n andere aquarium (een rio 450). Lang verhaal heel kort: deze maan was enorm agressief naar de andere manen en het kon gewoon niet samen. Uiteindelijk heb ik een week of twee geleden besloten om Luna (voorlopig) bij de goldies te plaatsen (de bejaarde gentlemen's club).

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een gouden zet geweest is. Vanaf moment één dat Luna bij hen de bak in kwam was alles vredig, kalm, relaxed, ontspannen. Luna was eerder erg agressief, en al die agressie is volledig verdwenen. Ik had verwacht dat Luna zich een beetje op de vlakte zou houden, maar niets was minder waar. Hij probeerde gelijk contact te maken met de goudjes, mee te zwemmen met de groep, ik wist niet wat ik zag. Hij beschouwt Fishie als een soort Goldfather, die volgt hij de hele bak door, en als Fishie op de bodem ligt te slapen gaat hij erboven hangen als een soort schildwacht bijna.
Met de andere twee sluiers vindt hij het ook helemaal prima. Ze liggen tegenwoordig met z'n vieren in een hoekje te rusten, gaat allemaal geheel gemoedelijk. Luna wordt tegelijkertijd gevoerd met ander eten (o.a. de vibra bites van hikari) en de vissen zitten elkaar totaal niet in de weg met het eten; de goudjes gaan al snel grondelen, waar Luna het voer uit 't water pikt.

Wat me echt heeft verbaasd is de interactie tussen de soorten. Beide soorten hebben een groepsstructuur 'ingebakken', dat zie je nu ook wel, dat de maanvis duidelijk toch behoefte heeft om uit te maken van een groep. Maar wat misschien nu ontbreekt en bij de maanvissen wel aan de hand was, is een soort gevecht om een plekje op het apenrif, en daarmee ook een geldingsdrang. Dat is in deze situatie met de goudjes volledig weggevallen.

Ik vermoed dat deze situatie werkt vanwege de balans tussen de vissen, en hun eigenaardigheden. Er zit geen vis bij die duidelijk groter, sterker, sneller of dominanter is dan de andere vissen. Er zit geen vrouw bij die concurrentie of territoriumdrift of nestdrang (of hoe dit ook heet bij vissen) triggert. En ook, er zit geen andere maan bij met wie Luna een rangorde moet bepalen. Ik denk dat deze maan van zichzelf al een ontzettend sterke geldingsdrang heeft, en dat de combinatie met andere manen (en dan vooral ook vrouwen) bij deze vis tot veel stress heeft geleid. Sinds hij bij de goudjes zit, is die noodzaak om te ageren volledig weggevallen, en daarmee ook de stress, het beestje is eindelijk ontspannen. Hij maakt het goed, de anderen ook, en daar ben ik erg blij mee.

Raad ik de combinatie maanvis/goudjes aan of af? Nee, ik niet. Ik heb daar geen onderbouwde mening over.
Deze situatie was een gok die voor alle partijen goed uitgepakt heeft. Daar hebben de vissen en ik geluk mee gehad. Maar ik weet niet of de pacifishtische combinatie maanvis/sluier te vertalen is naar een situatie met andere individuen, een andere bakmaat, andere visbestandsamenstelling, etc.
Vind ik wel belangrijk om er even bij te schrijven, mocht iemand na dit te lezen overwegen om een sluier/maanvisbak op te zetten :DD.
 

Gino88

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 september 2018
Berichten
2,139
Leeftijd
33
Locatie
Bennekom
Out of the box denken heet dat! I love it. :D Als dit in jouw situatie werkt, dan werkt het toch? Los van het gedrag onderling ben ik ook wel benieuwd hoe die maan het in de winter gaat doen; je hoort wel eens dat manen graag warm zitten. Maar het zou goed kunnen dat zij (net als de meeste soorten overigens) prima een tijd rond de 20 graden kunnen hebben. Of verwarm jij je goudjesbak? Dat weet ik eigenlijk niet.

Maar hoe dan ook een mooi gezicht. Ik zou ook wel een of meerdere maantjes willen houden. Ben alleen bang dat het water in mijn goudvissenbak te hard stroomt, dat zouden ze niet fijn vinden denk ik.
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
4,635
Wat een leuke foto :love:

Ik denk dat je inderdaad wel een vrij bizar bestand bij elkaar heb zwemmen. Een blinde goldfather, 2 voormalige vijveraars en nu dan nog Luna de maanvis erbij.

Ik ben blij om te horen dat deze oplossing werkt (y) Je moest toch wat met dat kreng van een maanvis. Ik kan me wel voorstellen dat hij zich wat nederig gedraagt tegen de goldies want dit is toch een maatje groter dan zijn slanke collega s. Na maanden je 450 liter telkens op de kop vanwege zichtlijnen, in separatie en dergelijke is natuurlijk ook niet ideaal voor Luna.

Het voeren komt inderdaad wel mooi uit dat de maan drijvend voer pakt anders was dit wellicht een issue geweest met die golden vreetzakken.

Hoe plant een maanvis zich voort? Eitjes en behommen? Wie weet straks ook nog een nieuwe variant erbij :ROFLMAO: Een bolle sluier me met grote zwaarden. Zou maar geen foto plaatsen in dit geval want dan krijg je denk heel wat shit berichten :DD Stuur maar per PM

Wat werkt, werkt en erg leuk om te lezen dat de karaktertjes goed bij elkaar passen. Soms zijn nu eenmaal creatieve oplossingen nodig in belang van al je andere vissen.
 

Giebeltje

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 juni 2019
Berichten
2,737
Locatie
Hakketakkebos
Mooi om te zien, dit. Fijn dat je deze oplossing hebt gevonden, ik hoop dat ze nog een poos samen van hun oude dag kunnen genieten.
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2019
Berichten
3,602
Mooi om te zien inderdaad! Ik vraag mij alleen af hoe je dat doet met de temperatuur? Maanvissen zitten toch het liefst vanaf 24-26c en goudvissen/sluiers 18-22c?
 

musketier

Well-known member
Lid geworden
20 november 2008
Berichten
247
Leeftijd
67
Locatie
Kop van NH
Mooi gezicht zo die bij elkaar.

Ook ik hou wel van "anders dan anderen " ;)

---
 

Gino88

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 september 2018
Berichten
2,139
Leeftijd
33
Locatie
Bennekom
Mooi om te zien inderdaad! Ik vraag mij alleen af hoe je dat doet met de temperatuur? Maanvissen zitten toch het liefst vanaf 24-26c en goudvissen/sluiers 18-22c?
Vraag me inderdaad af waar voor maanvissen de ondergrens ligt. Het "geijkte" wat men aanhoudt is zoals je zegt iets van 24+. Is dat terecht? Er is ongetwijfeld meer over te vinden als we gaan kijken hoe maanvissen het doen in buitenkwekerijen in bijv. Florida... er wordt daar van alles buiten gehouden. Weet in ieder geval van de Afrikaanse cichliden daar dat die goed tegen lage gemiddelde temperaturen kunnen. Terwijl ook dat vissen zijn waarvan wordt verondersteld dat ze redelijk warmteminnend zijn.

De temperatuur bij twijfel wat hoger zetten kan voor goudvissen verder geen kwaad. :) Die zwemmen net zo lief rond bij 30 graden als bij 15; ze hebben brede marges van tolerantie. Enige nadeel van hogere temperaturen is dat ze wat sneller verouderen.
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2019
Berichten
3,602
Vraag me inderdaad af waar voor maanvissen de ondergrens ligt. Het "geijkte" wat men aanhoudt is zoals je zegt iets van 24+. Is dat terecht? Er is ongetwijfeld meer over te vinden als we gaan kijken hoe maanvissen het doen in buitenkwekerijen in bijv. Florida... er wordt daar van alles buiten gehouden. Weet in ieder geval van de Afrikaanse cichliden daar dat die goed tegen lage gemiddelde temperaturen kunnen. Terwijl ook dat vissen zijn waarvan wordt verondersteld dat ze redelijk warmteminnend zijn.

De temperatuur bij twijfel wat hoger zetten kan voor goudvissen verder geen kwaad. :) Die zwemmen net zo lief rond bij 30 graden als bij 15; ze hebben brede marges van tolerantie. Enige nadeel van hogere temperaturen is dat ze wat sneller verouderen.
Tsja het is lastig inderdaad. Er wordt zoveel over geschreven en wat is nu echt de waarheid. In mijn beleving kun je veel vissen inderdaad in een breed spectrum aan temperatuur houden maar ik heb wel gezien dat vissen die te koud zitten zich anders gaan gedragen. Worden slomer, eten minder en als je daar niets aan doet 'verpieteren' ze en gaan ze langzaam dood. Zo te horen gaat het hier goed, als de vis levendig is en nog goed eet dan werkt het blijkbaar.

Verder ben ik niet zo thuis in de goudvissen maar er staat mij wel bij dat die juist ook periode van koudere temperaturen (18c etc) willen hebben en dat kan lastig zijn met Luna er bij. Maar goed, wat daar allemaal waar van is weet ik ook niet.
Het klimaat in Florida is natuurlijk wel even anders dan bij ons en daarom zie je ook dat daar juist die kwekerijen zitten. In ons kikkerlandje is het gewoon te duur om al die liters water tropisch te verwarmen voor de kweek. Net als de tropische zwemparadijzen voor mensen, die zijn zonder vakantiepark er bij ook niet echt rendabel te maken ;)
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
4,635
Weet niet wat de kamer temperatuur nu bij Barwaz doet maar hier is mijn aquarium zonder heater nog 25,5 graad. In de winter z on 22 graad dus dan een beetje bij kachelen naar 24 graden voor de maan mag toch geen probleem zijn. Kost alleen wat extra aan voer voor de goldies maar die zullen alleen dit gegeven al met blijdschap verwelkomen.
 
Topicstarter
Barwaz

Barwaz

Well-known member
Lid geworden
25 december 2020
Berichten
495
Ik zal eens kijken of ik hier binnenkort een stukje bewegend beeld over kan plaatsen, dan kunnen jullie zien hoe alles samen zwemt.

De vissen zitten nu op 25 graden. Dat lijkt prima voor ze. Hiervoor zaten ze op rond de 23 graden. De bak is inderdaad verwarmd, maar deels gebeurt dat al vanzelf vanwege de zomerperiode, omdat de omgeving waarin de bak staat nu ook warmer is.
Fishie zit al jaren iets verwarmd (vroeger ook met zijn soortgenoot), jaartje of 7 inmiddels denk ik zeker. En dat bevalt hem voor zover ik weet best aardig.

Ik denk wel, de situatie hier en nu is er eentje die ontstaan is door wat ik al heb rondzwemmen. Het zijn allemaal vissen met een voorgeschiedenis en hun eigenaardigheden, en die niet helemaal goed (meer) mee kunnen komen in de gebruikelijke vissamenlevingen. Diego is hier gekomen omdat hij in de vijver steeds op z'n rug lag, die situatie was voor hem niet ideaal, net zoals dat Fishie niet in een vijver kan omdat hij blind en brakkig is, en Luna niet bij andere manen omdat hij daar te veel stress van krijgt. Ik ben blij dat dit voor hen werkt, en dat het voor deze vissen nu een goede oplossing is, zo'n speciale school waarin/waarop ze nu zitten.

Overigens, de oblongi die er nu bij zitten verhuizen binnenkort naar de rio 450, wanneer ik die bak ga aanpakken, dan voeg ik ze bij hun andere soortgenoten.
 

Bovenaan