Foto album van de 450l, Apisto

Discussie in 'Foto-album' gestart door Apisto, 10 aug 2018.

 1. Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Hallo beste Aquarianen,

  Inleiding
  Na 2 jaar bouwen zijn we dan eindelijk tot het moment gekomen dat ik jullie de afgewerkte bak kan presenteren.
  Heel veel is zelf bedacht en uitgevoerd tijdens de vrije uurtjes. De bedoeling was om een high-tech bak te bekomen maar dan op 'mijn' manier.
  Ik had graag een PLC of iets dergelijks gebruikt maar laat ons eerlijk zijn 1000 euro voor de PLC en het HMI panel vind ik gewoon teveel,
  en zeker voor de simpele taken van een aquarium namelijk aan/uitzetten van stopcontacten en meten en weergeven van waarden.
  Daarom heb ik ervoor gekozen om te werken met relaisschakelingen, meer hierover in het technische deel.

  Het technische gedeelte

  De achterwand: eerst maakte ik een achterwand, eigenlijk wel indrukwekkend maar uiteindelijk niet zo heel natuurlijk, met uitstekende takken van PU schuim,
  deze achterwand heb ik dan toch maar afgebroken omdat deze zoveel water in beslag nam, en niet zo heel natuurlijk was.
  De huidige achterwand maakte ik van isolatieplaat en PU schuim die ik aan de achterruit plakte met tec7, hier sneed ik wat rotsachtige stukken af en sneed de in lijnvormige PU schuimen tot takken.
  Hierna behandelde ik het geheel met enkele lagen tegellijm en vervolgens schilderde ik alles tot een natuurlijke kleur.
  Als laatste overdekte ik de achterwand met 2 lagen epoxyhars.

  De overloop: Ik kocht de tweedehands bak zonder uitsparingen of gaten en ik durfde het zelf niet aan om hier zelf gaten in te boren (achteraf bekeken had het me veel werk bespaard als ik dit wel gedaan had).
  Dus dan zocht ik naar een manier om het water af te hevelen richting de bioloog. Ik wou een veilig systeem zonder dat ik de bak moest beschadigen.
  Ik zocht een tijdje en mezelf kennende heb ik heel veel reviews gelezen en zelf uitgeprobeerd.
  Het gaat om het overloop type zoals de King Of DIY gemaakt heeft. Voor de mensen die het niet kennen: je creëert een vacuüm en hierdoor blijft het water naar beneden stromen (extreem simpel uitgelegd).
  Zo gezegd zo gedaan en het werkte. Tot het moment dat de overloop niet volledig waterdicht is gemaakt met de bak zelf...
  Om een lang verhaal kort te maken moet ik een manier vinden om de overloop(buis) uit te schakelen als de stroom uitvalt. (oplossing in het elektrische gedeelte)

  Leiding gedeelte: Ik koos voor drukleidingen van 25mm voor de terugvoer en gewone 32mm leidingen voor de overloop.
  De leiding is voorzien van een terugslagklep (omdat ik het gewoon niet vertrouw als de stroom uitvalt) vele kranen en ook veel koppelingen zodat alles makkelijk demonteerbaar is.
  Voor de terugvoer kocht ik 2 jaar geleden de aquabee 1000, dit leek voldoende (2x bakinhoud/u) maar gezien de vele bochten en weerstanden (zoals terugslagklep) bleek de pomp niet krachtig genoeg.
  Daardoor kocht ik enkele weken geleden een Hydor (fan van hydor) met 2800l/u. Deze is krachtig genoeg :)

  Bioloog: Ik kocht de bioloog, ook weer 2 jaar geleden bij Aquaria Veldhuis, niet goedkoop maar wel degelijk en sterk gemaakt.
  Ik nam het kleinste formaat ,omdat volgens hun site dit groot genoeg moest zijn.
  Achteraf bekeken zou het voor de veiligheid (leeglopen van overloop tijdens stroompanne) beter geweest zijn moet ik een grotere genomen hebben.
  De inhoud betreft aan het begin filterwatten met daaronder een soort van mat/vlies met daaronder een blauwe mat middelgrof.
  Verder nog een blauwe mat om het allerkleinste vuil te laten dalen tot de bodem van het eerste vak.
  daarboven een heleboel siporax met een zakje eheim substrat, het volgende compartiment richt ik in met aerobe filtermaterialen dus bioballen die in beweging zijn en zo zuurstof opnemen en met elkaar botsen om een dunne bacterie film te krijgen.
  Het laatste vak krijgt de pomp. Als je goed kijkt zie je dat tussen het voorlaatste en laatste vak een extra tussenschot is geplaatst, dit heb ik gedaan om het waterlevel in de 3 voorgaande vakken hoog te houden.
  Ik wil ook nog opmerken dat ik voor de afvoer enkel een kogelkraan heb, iedereen vertelde dat het zeer moeilijk zou zijn om deze af te regelen.
  In mijn geval moet ik deze enkel kunnen afregenen om het waterniveau in de overloop zelf iets hoger te houden om een zuig geluid tegen te gaan.
  Deze afregelen is niet gemakkelijk, maar dat valt heus wel mee, zo'n schuifkraan kost wel ineens wat geld, en als ik het met een kogelkraan ook kan vind ik dat helemaal mooi.
  38843089_511909705907509_4038356765434183680_n.jpg

  Elektrische gedeelte: zoals ik in de inleiding al vertelde hou ik wel van wat high-tech maar ik hou niet van het kostenplaatsen van een plc, touchpanel, programma's waar ik niks van snap (voor raspberry dan).
  En omdat ik een controlefreak ben (wat de beveiliging betreft op leeglopen etc..) heb ik een relais schakeling gebouwd.
  Er zijn meerdere sensoren (vlotters) geplaatst, zowel in de bak zelf als in de bioloog. Deze sensoren geven aan of het waterlevel in de bak en bioloog te hoog zijn om over te lopen of te laag om de pomp droog te laten lopen.
  Deze sensoren geven dmv een lampje en alarm aan welk probleem er zicht voordoet, en zullen bijgevolg relais schakelen om de pomp uit te schakelen of een ventiel te schakelen bij stroomuitval/overlopen van bioloog.
  Dit ventiel is er geplaatst voor de voorgenoemde reden, namelijk: de bioloog is iets te klein en de overloop is niet geheel waterdicht en hierdoor zou bij stroomuitval de inhoud van de overloop en iets meer, in de bioloog terecht komen.
  Wat een overstroming in de kast betekend. Het ventieltje is een normaal open luchtventiel (aliexpress) dat in parallel over de pomp staat,
  hierdoor gaat deze open en dus lucht in de overloopbuis komen en zo de vacuüm verbreken waardoor er op geen enkele manier nog water naar beneden kan.
  De pomp heeft een start en stop knop voor onderhoud en dergelijke, de schakeling bestaat dan ook uit een start/stop schakeling waardoor als de stroom uitvalt er altijd op de startknop moet gedrukt worden.
  Dit voorkomt dat de pomp water omhoog pompt wanneer de vacuüm in de overloopbuis nog niet hersteld is (door manueel water ingieten) en hierdoor de bak overstroomd.
  De verlichting in de kast is een ledstrip die af en aanschakelt door enkele magnetische schakelaartjes op de deuren en een relais.

  Verlichting: De bak zelf wordt verlicht door ledstrips, 2 jaar geleden kocht ik 2 strips; 1RGB en een witte. "dat zou wel voldoende zijn", niet dus.
  Enkele weken geleden dus 5 meter witte ledstrip gekocht, op maat gesneden en aangesloten. De strips worden aangestuurd door de welbekende tc420, hiermee simuleer ik zonsopgang en zonsondergang.
  Bijkomstig was dat door de nieuwe 5 meter ledstrip de standaard ledstripvoeding bij de TC420 niet voldoende vermogen bezat, hierdoor bestelde ik een voeding van 200W op aliexpress (die overigens zeer snel geleverd was).

  De kast en het onderstel: Het onderstel is een metalen frame dat gelast is door een kennis (professioneel lasser) aangezien het toch wel stevig en degelijk moet zijn om een gewicht van 600 kg te kunnen dragen.
  De omkadering is wel volledig zelf gemaakt. Meerdere multiplex platen laten zagen in de gamma en meerdere soorten sierlijsten gekocht.
  Eenmaal thuis heeft het toch een maand geduurd eer alles geplakt en gevezen was. Dan nog eens een maand om alles te verven en te beitsen,
  ik koos voor beits om niet zoals vernis een zeer glimmend oppervlak te krijgen maar toch wat bescherming te hebben tegen het water.
  De binnenkant van de kast is wit geschilderd, met tot de hoogte van de deuropening behandeld met epoxyhars voor de waterdichtheid en krasbestendigheid. (bleek nodig te zijn bij de eerste test toen de bioloog overstroomde)
  De bakmaten zijn: 140cm breed, 55cm diep en 60cm hoog.

  Bestand: Dit is nog helemaal niet zeker waar ik wil er graag een school in, dit worden waarschijnlijk kardinalen of dergelijke, een groep Corydoras en een grotere vissoort zoals de Biotodoma cupido.
  Maar zoals eerder vermeld staat dit nog helemaal niet vast. Voorlopig wordt het wel een ZA thema.

  Inrichting: Ik gebruikte het fijnste filterzand, met oog op Corydorassen en zandhappers, een prachtig stuk hout, ergens tweedehands gekocht.
  Enkele slagtanden en wat Zuid-Amerikaanse planten zoals de Echinodorus.
  De exacte beschrijving zal enkele reacties verder staan wanneer we een tijdje verder zijn.

  Slot

  Ik ben zeer trots op wat ik verwezenlijkt heb, en ik heb ook zeer veel ervaring opgedaan en ik zou dan ook enkele dingen anders doen moest ik ooit een andere bak maken.
  Ten eerste zou ik sowieso één of enkele gaten boren voor de overloop en droogkamer, dit scheelt een heel stuk stress wanneer je denkt over stroomuitval etc. Verder zou ik mijn bioloog en bak zelf groter nemen.
  Later breidt ik misschien het elektrische gedeelte uit naar iets geavanceerde technologie zoals PLC of raspberry maar dat zal nog wel een hele tijd aanlopen.
  Voor de liefhebbers, het budget was 1000 euro, en uiteindelijk is er toch zo'n 2500-2700 uitgegeven.
  Daarnaast wil ik nog even vermelden dat ik in bovenstaande tekst veel schreef over '2 jaar geleden'.
  Dit komt omdat ik al heel lang aan het uitkijken was naar een 'grote' bak, en ik kon mezelf niet inhouden om mijn ideeën al aan te kopen.
  Zelfs nog voor ik een bak gekocht/gevonden had. Hierdoor ook enkele miskopen zoals de aquabee 1000 die niet krachtig genoeg bleek, verschillende lampjes, te weinig ledstrip,..

  Het spijt me voor de lange uitleg, maar ik vond het toch belangrijk om mijn ervaring te delen, en alles duidelijk uit te leggen op welke manier ik alles deed.
  Als er vragen zijn, stel ze gerust ik sta te popelen om deze te beantwoorden!

  Groeten Apisto


  38985075_438528709886946_8910680048130850816_n.jpg
   
  Laatst bewerkt: 10 aug 2018
  Ruben01 vindt dit leuk.
 2. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  42.464
  Locatie:
  Middelburg
  Ik beken eerlijk dat ik niet alles gelezen heb want veel tekst gaat voor mijn ogen draaien maar ik vind de bak echt heel gaaf!
   
  Apisto vindt dit leuk.
 3. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  7.112
  Locatie:
  Delft
  Wat John zegt!
   
 4. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.817
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Mooie en duidelijke ZA inrichting, welke maten is de bak?
   
  Apisto vindt dit leuk.
 5. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Haha dat begrijp ik zeer goed, maar moest je willen weten hoe iets in elkaar zit kan je altijd in de tekst kijken. Of het vragen natuurlijk :p

  140B x 55D x 60H
   
  Seabait vindt dit leuk.
 6. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.514
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Dat getuigt van lef om zoiets in elkaar te boksen Apisto.
  Ik heb wel alles gelezen met plezier en naarmate je verder leest word je als het ware meegezogen in jouw fantastische belevenis wat je mijn insziens toch tot een goed einde hebt gebracht.Mooi hout BTW.:thumbs:
   
  Apisto vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Bedankt bedankt, op het einde begon het wel tijd te worden dat hij afraakte, er bleef maar werk bijkomen en als je dan wat tegenslagen hebt neem je soms enkele dagen pauze om daarna nuchter de fout op te lossen.
   
  TonHageraats vindt dit leuk.
 8. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Ik heb trouwens net even wat 'enters' toegevoegd, in de preview lijkt alles mooi uitgelijnd. Maar eenmaal geplaatst komen de zinnen allemaal achter elkaar, en dat leest niet zo makkelijk.
   
  Altispinosa vindt dit leuk.
 9. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.514
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Gelukkig dat je dan je kalmte kan bewaren want stel je voor dat je zo'n heethoofd bent en jezelf niet onder controle kan houden bij de minste tegenslag phoe pffffff
   
 10. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Uiteindelijk leer je ook dat als je gewoon blijft voortdoen, hoeveel tegenslag je ook hebt (al zijn dit maar kleine tegenvallertjes), je er uiteindelijk wel geraakt.
  Ik had mezelf vanaf het begin al voorgenomen dat ik alles gewoon goed en proper wil hebben. Toen de overloop lekte heb ik bijvoorbeeld besloten om het stuk achterwand dat voor de overloop zat uit te breken en de overloop volledig opnieuw af te kitten.
  Dit was wel een werkje waar ik tegen opzag want de achterwand is dan netjes; geschilderd, geharst etc en dan moet je weer gaan breken. Alles onder het stof door de tegellijm en epoxyhars dat uitgesneden werd met een freesmachine.
  En dan nog alles netjes terugplakken, opnieuw tegellijm, schilderen, epoxy...
   
 11. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.514
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Dikke chapeau man echt waar.:petjeaf:
   
  Apisto vindt dit leuk.
 12. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Goedemiddag,

  Ik nam net nog enkele foto's die wel handig konden zijn om een impressie te krijgen van onder andere het buizenwerk en de verlichting

  Hier zie je in de licht grijze buis de overloop.
  Deze werkt als volgt: Je sluit de kogelkraan in de kast af, en je vult de opstaande buis volledig met water en sluit deze opnieuw af.
  Als je nu snel de kogelkraan opent ontstaat er een vacuum door dat het water dat ingegoten was naar beneden stroomt en de lucht die boven het wateroppervlak van de overloop zit meegezogen wordt.
  Hierdoor loopt het water uit de overloop dus naar beneden.
  Een zeer raar iets is dat zelfs wanneer het level in de overloop daalt tot onder de buis. En na een tijdje terug tot boven de buis de overloop uit zichzelf weer begint te lopen.
  Dit betekend dat bij een stroomuitval, wanneer de pomp terug gaat werken de overloop ook gewoon terug zal aanzuigen.
  (dit is niet het geval bij mij omdat de overloop niet 100% waterdicht is en ik tevens een vlotter in de bak geplaatst heb waardoor deze nooit kan overlopen)
  38949001_1426260867505754_8900362828016254976_n.jpg

  Hieronder zie je de bovenkant van de bak, waar een vlotterje geplaatst is voor de overloopbeveiliging (meer uitleg in het eerste bericht)
  38993024_459176591258023_7504582384772186112_n.jpg

  Hier een foto van de verlichting, niet alle strips branden.
  38890084_631454943919389_4034158022585483264_n.jpg

  Hier het druk-leidingwerk. Onderaan komt een 25mm buis uit de kast van de bioloog, deze gaat door de terugslagklep.
  Hierna splitst deze zich naar de 2 uitstromen in het aquarium.
  Hiertussen zit ook nog een buis met een kogelkraan om het water te verversen en bijvullen met regenwater.
  38908241_266883520803022_7146777446845513728_n.jpg
  Binnekort ook nog een foto van de elektrische kast, maar die is nog niet opgeruimd :p

  Groeten Apisto
   
  Fuubs vindt dit leuk.
 13. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.514
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Zo'n ledverlichting strips heb ik ook al gezien op Wish,zijn dat dan dezelfde als die van jou ?
   
 14. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Ik heb jaren geleden eens een ledstrip laten komen van Aliexpress, maar die geven totaal niet voldoende lichtsterkte. Je zou er zo recht in kunnen kijken.
  Deze zijn wel de echte, van Nederlandse bedrijven zoals ledstripkoning, ledstripwinkel etc. Redelijk duur, maar wel kwaliteit.
   
  Laatst bewerkt: 11 aug 2018
 15. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.458
  Locatie:
  alkmaar
  Ik hoop vooral voor je dat je terugslag kleppen op een makkelijk bereikbare plek zitten.
  Er gaat een biofilm op groeien en er gaat vuil op komen waardoor ze niet meer goed afsluiten en dus ook niet goed werken
   
 16. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Dat las ik inderdaad vaker, maar dat risico wil ik wel nemen.
  Ik zal ze vaker schoonmaken, en ookal werken ze niet.
  Er bestaat nog altijd de kans dat ze wel werken, en die kans wil ik zeker benutten.
  Ik zag ook dat meerdere mensen een gaatje boren bovenaan de uitstroombuis, echter gebruik ik dezelfde buis om water af te hevelen voor een verversing.
   
 17. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.458
  Locatie:
  alkmaar
  Je kan ook het gaatje zo groot maken dat je er een stopje in kan doen voor het afhevelen ;)
   
 18. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Ah, das een goeike.
   
 19. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.536
  Locatie:
  Oldenzaal
  Eindelijk:p


  Heb alles gelezen hoor:daisy::r


  Bak ziet er goed uit!
  En het technische gedeelte: :petjeaf::petjeaf:
   
 20. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Haha bedankt ;)
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 21. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.589
  Locatie:
  Hoogerheide
  Mooi stuk techniek. Goed over nagedacht.

  Ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen.
   
 22. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Dat ben ik ook, alles is bedacht vanuit het oogpunt van veiligheid (overstroming etc), nu nog afwachten of mijn werk doet wat het moet doen.
   
 23. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Ik heb vandaag het kleine luchtventieltje binnen gekregen.
  Heb ik zonet geïnstalleerd, en het werkt. Hieronder even de uitleg waarvoor het dient en wat het doet.

  Dus om een lang verhaal kort te maken: ik heb een overloop die over de aquariumrand gaat, en niet door een gat in de bodem.
  Omdat de overloop niet volledig waterdicht is, kan dus bij een stroompanne het water alsnog naar beneden lopen, waardoor de bioloog overloopt, en het water op de vloer terecht komt.
  De overloop werkt door een vacuüm, als er dus lucht in de overloop komt stopt deze met werken.
  Ik heb dus een gaatje geboord in de bovenkant van de overloop buis, en hier een darmpje in gepropt.
  Dit darmpje is aangesloten op een normaal open ventiel, dit betekend dat hij lucht doorlaat wanneer er geen spanning op het ventiel staat.
  Wanneer de spanning van de pomp dus wegvalt, bij stroompanne of onderhoud zal de relais van de pomp uitvallen en zo ook de spanning op het ventiel.
  Hierdoor gaat het ventiel open en komt er lucht in de overloopbuis.
  De zwarte pijl geeft het ventieltje weer (gekocht bij aliexpress)
  De gele pijl geeft de overloopbuis weer waar een darmpje uitkomt.

  Groeten Apisto
  39277186_663399494044681_4406648497374232576_n.jpg
   
 24. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  2.022
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Leuk gedaan, hoop dat de betrouwbaarheid genoeg is, en anders een solenoid van een gerenommeerd merk nemen, dan is het altijd ok......
   
 25. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Inderdaad, maar ik dacht ik neem even een chinees product, moest het dan niet werken ben ik ook maar 3 euro kwijt.
  Maar na enkele testen gedaan te hebben blijkt alles perfect te werken.
   
 26. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Blijkbaar is de laatste update verdwenen door de servercrash, hierbij opnieuw dus:
  Ondertussen al bijna een maandje verder, de plantjes beginnen mooi te groeien.
  Nu nog even wachten en dan eens uitkijken naar de visjes.
  Als iemand nog tips heeft om de planten iets natuurlijker te plaatsen, deze zijn altijd welkom.
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 27. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.904
  Locatie:
  Groningen
  Mooi dat alles goed gaat, maar nu nog een :foto:
   
 28. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  De foto had duidelijk geen zin om bij het vorige bericht geplaatst te worden.

  IMG_2298.JPG
   
  Fuubs, Ruben01 en jessicapilon vinden dit leuk.
 29. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.904
  Locatie:
  Groningen
  Leuk en rustgevend bakje hoor.
   
  Apisto vindt dit leuk.
 30. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Bedankt, hij staat ook in de leefruimte, dus hij moet wel wat rust uitstralen.
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 31. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.536
  Locatie:
  Oldenzaal
  Heel mooi!
   
  Apisto vindt dit leuk.
 32. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Update: Zondag een ritje van 170km richting Utaka om de vissen op te halen.
  Heel mooie winkel met zeer vriendelijk personeel, alleen verwachte/hoopte ik dat de winkel iets groter zou zijn en iets meer ZA biotopen zou hebben, maar die bleken net veranderd te worden.

  Sinds zondag dus wat meer leven in de bak.
  Echter wel wat problemen gehad met de waterwaarden ineens, ik zag enkele cory's heen en weer zwemmen tegen de ruit aan.
  Ik las even verder op het forum en dergelijke, zou stress zijn. En dat was misschien wele en stukje zo.
  Maar ik vertrouwde het toch niet en testte nog snel even alle waarden. Bleek dus een hoge NH3 waarde te zijn.
  Snel maar waterwissel gedaan met het regenwater, maar de cory's begonnen nog harder heen en weer te zwemmen.

  Dit klopte niet, ik testte het regenwater en nu bleek dat het NH2 gehalte meer dan 5mg/l was :o Overigens nog nooit problemen gehad met de watersamenstelling van eht regenwater.
  Moet iets met de droogte of iets te maken hebben.
  Dus gelijk een waterwissel van meet dan 60% met... kraanwater dan maar.
  Voorlopig is alles wel onder controle, de cory's zijn wild maar dat is normaal gedrag, ze zwemmen niet langer tegen het raam aan.

  Het huidige bestand:
  4 Biotodoma Cupido
  12 Corydoras Aneus
  1 L076
  2 Gymnocorymbus ternetzi (mijn opstartvisjes, zullen met de tijd verdwijnen)
  De L-nummer kreeg ik nog niet op de foto, hij is nog niet zo op zijn gemak, maar de L076 is normaal wel redelijk zichtbaar in de bak.
  Hoe voeren jullie trouwens je L-nummer, want ik denk dat als ik wat tabletten in de bak gooi in de avond de cory's alles opeten voor de L-nummer ze nog maar geroken heeft :p
  Hieronder nog wat foto's, water is overigens nog wat te helder, maar dit komt door het kraanwater. Met de tijd verkleurt het wel wat met de turf en elzenproppen.
  IMG_2311.JPG IMG_2312.JPG IMG_2314.JPG IMG_2301.JPG
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 sep 2018
 33. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.522
  Locatie:
  Andijk
  hmm NH3/4 komt me bekend voor me maar deze :S:SNH2 :S:S:br:
   
 34. TS
  TS
  Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.180
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Je hebt gelijk, NH3 dus.
  Ik was even verward met 2/3 en 3/4.
   
 35. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.522
  Locatie:
  Andijk
  Dacht ik al :D

  Er wordt trouwens regelmatig gewaarschuwd bij gebruik van regen water dat je na een droogte periode moet wachten met gebruik na forse bui ivb met de op bouw van vuil deeltjes in de lucht en dak/goten.
  Dus zo verrassend is dit niet