Gele gourami, verkleurd naar bruin

Discussie in 'Identificatie van bewoners' gestart door Aerialgirl, 21 mei 2018.

 1. Aerialgirl

  Aerialgirl

  Lid geworden:
  19 mrt 2018
  Berichten:
  165
  Voor een vriendin wil ik haar gourami's verkopen, ze zitten achter haar guppen aan. Voordat ik ze ergens aan kan bieden wil ik graag weten welke vissen dit zijn en of er misschien iets mee aan de hand is?
  Ze zijn verkocht als colisa lalia geel, echter zijn ze ondertussen verkleurd naar bruin.. Is dit omdat het slecht met ze gaat of is dit gewoon een andere vis dan de winkel heeft gezegd?

  IMG-20180521-WA0010.jpg

  IMG-20180521-WA0009.jpg

  IMG-20180521-WA0007.jpg

  IMG-20180521-WA0006.jpg
   
 2. TS
  TS
  Aerialgirl

  Aerialgirl

  Lid geworden:
  19 mrt 2018
  Berichten:
  165
  Zo zagen de visjes er direct na aankoop uit

  IMG_20180521_111129.jpg

  IMG_20180521_111118.jpg
   
 3. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  556
  De vrouwtjes zijn altijd wat 'flauwer' van kleur. Als beide vissen er zo uitzien dan zou ik aan het volgende denken:
  -je hebt het over problemen met de guppen. Dat is logisch want goerami's worden knettergek van een drukke vis als de gup, = stress en minder kleur.;
  -is de temperatuur wellicht te hoog of te laag? (te laag is denkbaar, te hoog kan bijna niet);
  -heb je wel drijfplanten ter beschutting van de goerami's? Nee = stress en minder kleur;
  -staat er teveel stroming in de bak? Ja = stress en minder kleur;
  -heb je een kap op het aquarium? Voor goerami's moet de luchttemperatuur zo dicht mogelijk op de watertemperatuur zitten. Nee = stress en minder kleur.

  De goerami is echt geen makkelijke vis om mee te beginnen.
   
 4. TS
  TS
  Aerialgirl

  Aerialgirl

  Lid geworden:
  19 mrt 2018
  Berichten:
  165
  Dankjewel voor je antwoord! Ik geloof dat dit 2 vrouwtjes zijn maar vind het een enorm verschil met eerst. Ik heb geen idee hoe warm haar bak staat.
  Er Staat naar mijn mening best wat stroming en ook geen drijfplanten aanwezig. Gelukkig wel een kap er op.
  Dit klinkt niet heel fijn voor ze inderdaad. Is het verstandig ze nu te verkopen of eerst zorgen dat ze weer op kleur komen door ze te geven wat ze nodig hebben?
  Probleem is natuurlijk dat hoe langer ze daar zitten hoe meer guppen er opgegeten worden
   
 5. Kikkervis

  Kikkervis

  Lid geworden:
  21 sep 2014
  Berichten:
  504
  Locatie:
  Groningen
  Dit is zeker niet de Colisa Lalia, maar de Colisa Labiosa(gok ik zo). Gezien de foto's gok ik man en vrouw. Deze vissen moeten niet bij de guppen in én niet bij de Colisa lalia in, die ook op de foto zichtbaar is op de achtergrond...

  Dit klopt niet. Colisa Lalia kan met gemak temperaturen van 19-20 graden aan, 22 ideaal. Hogere temperaturen zorgt voor cosntante paarstemming. Dit leidt tot een uitgeputte man en vrouw en zodoende een verkort leven. Bijna elke vorm van agressie bij deze goeramies is te leiden aan temperatuur. Om deze goeramies tot hun recht te laten komen moet dus temperatuur naar beneden, veel drijfplanten, lichte stroming. Dan worden kleuren veel mooier. Ook geen 2 goeramies-soorten bij elkaar!
   
  Mafkees vindt dit leuk.
 6. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  2.017
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Niets ten nadele van je vriendin, zij kan hier waarschijnlijk helemaal niets aan doen, maar deze vissen zien er niet erg gezond en vitaal uit.

  Zo slecht zelfs dat ik niet echt iets zou kunnen zeggen over de soort, de kleur die ik zie is grauw-bruin en ik ken geen enkele goerami-soort die deze kleur hoort te hebben.
  De lichaams- en vinvorm doen mij echter eerder denken aan Trichogaster chuna (voorheen Colisa chuna), de honinggoerami. En dan de kleurvariant 'Gold'.
  Het nadeel van gekweekte kleurvarianten is dat ze moeilijk op soort en bijna onmogelijk op geslacht te beoordelen zijn.

  Het ongezonde uiterlijk van de vissen doet mij ook denken dat ze onder bepaald niet ideale omstandigheden worden gehouden.
  Een niet al te hoge temperatuur, maar vooral weinig stroming en veel drijfplanten of -bladeren hebben deze vissen ècht nodig.
  Als je vriendin daarvoor kan zorgen zouden de vissen wat meer hun natuurlijke kleur laten zien, en kunnen we misschien de soort bepalen.

  In elk geval krijg ik niet de indruk dat de winkel de juiste informatie heeft gegeven .....
   
 7. TS
  TS
  Aerialgirl

  Aerialgirl

  Lid geworden:
  19 mrt 2018
  Berichten:
  165
  Bedankt voor jullie reacties! Ik hoor al veel verschillende soorten voorbij komen, maar ze zien er zeker niet uit zoals ze horen te zijn dus dat is even lastig
  Ze zijn als het goed is in ieder geval apart gezet, en ik heb de tips voor stroming en drijfplanten doorgegeven. Hopelijk knappen ze daar van op. Ik vind het ook lastig ze in deze staat ergens aan te bieden.
  Ik vrees alleen dat het best even duurt voordat ze zich weer leker voelen : (
   
 8. TS
  TS
  Aerialgirl

  Aerialgirl

  Lid geworden:
  19 mrt 2018
  Berichten:
  165
  Ik twijfel ook ernstig aan de info van de winkel. Zonde zulke dingen.
   
  Kikkervis vindt dit leuk.
 9. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  2.017
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Mee eens, dit pleit niet echt voor deze winkel. Ze hadden bijvoorbeeld minstens moeten laten weten dat ALLE goerami's drijfplanten of planten met drijfbladeren nodig hebben om zich prettig te kunnen voelen.
  Daarnaast zijn er heel veel kweekvarianten van Trichogaster lalius (voorheen Colisa lalia), maar van 'Geel' heb ik nog nooit gehoord.

  Misschien is het zinvol om de ervaring met deze winkel hier te delen.

  Ik denk inderdaad dat de dieren in deze conditie niet te verkopen zijn. En gelet op het verhaal betwijfel ik of de winkel ze wil terugnemen .....
  Op één van de foto's zwemt inderdaad een Trichogaster lalius 'Red' die nog wel in redelijke conditie lijkt; sowieso heeft die ook beschutting nodig.
  Het lijkt mij dan ook geen overbodige luxe een paar drijfplanten in de bak te zetten, bij tuincentra kun je die voor heel schappelijke prijzen krijgen.

  Als de betreffende goerami's hun eigen kleur terug krijgen zijn ze op deze site wellicht redelijk te herplaatsen bij een liefhebber die wèl aan hun specifieke eisen kan voldoen. Of misschien kunnen ze dan zelfs wèl prima aarden bij je vriendin.