Wat is er nieuw

geschikt filter ADA 60p?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter ChristianVT
  • Startdatum Startdatum
C

ChristianVT

Guest
Momenteel zit ik dubio. Ik heb last een kamlaag op mijn water, en zeker met het warme weer van de afgelopen dagen komt deze steeds terug binnen 1 dag, Ik heb een vermoeden dat het aan het filter ligt maar ergens lijkt me dit ook weer raar, daarom graag jullie hulp. Mijn bak beschikt momenteel over de volgende techniek.

Het betreft een ADA 60p (60x30x36cm). De verlichting is een fluval plant led (3.0), deze staat op de instelling "planted" brand op 50%. Het externe filter waar ik momenteel gebruik van maakt betreft een JBL e401 in combinatie met lily pipes (van Ali expres).
Het is inmiddels een flink beplante bak, met twee soorten snel groeiende "stem plants" en voorin wat langzaam groeiende sagetaria subulata. De bak heeft ongeveer 1,5 maand geleden een nieuwe voedingsbodem gekregen en ik dose ongeveer 1x per week tropica specialised nutrition. Verder dose ik dagelijks flourish excel van Seachem. Ik heb geen last van algen in de bak en de planten groeien goed.

Het vissen bestand betreft 9 parachoreidon simulans en 5 Apistogramma sp. D37, waarvan 4 sub adults en 1 baby van ongeveer 2cm en 1 over gebleven ottocinclus. Ik voer de vissen 2x per dag. 1 maal granualtes van hs aqua, en 1 maal 1/4 van een bevroren blokje artemia van het merk ocean nutrition.

Normaliter doe ik 1x per week een waterwissel van zo'n 50% maar met het warme weer en die dikke kamlaag heb ik dit vaker gedaan om gebrek aan zuurstof te voorkomen. In mijn optiek zou een jbl e401 genoeg moeten zijn, maar de kamlaag beweerd van niet. Ik zit nu te denken om de OASE biomaster 250 thermo aan te schaffen, al ben ik ergens bang dat er dan een golfslagbad van maak.

Heeft er iemand nog tips over wat ik kan proberen?

Groetjes,
Christian
 
Zo n 401 moet meer dan voldoende zijn op een bakje van 60cm hoor. Ik ga ervan uit dat deze goed is onderhouden en niet verstopt zit. Met warm weer produceert een plant meer afvalstoffen en is de omzetting van het afval ook sneller dan normaal dus wellicht dat dit de kaamlaag veroorzaakt. Ik zou het niet in de filter zoeken want die heeft een capaciteit die normaliter ruim voldoende is.
 
heb je een idee waar ik het dan wel in zou kunnen zoeken? De bezetting lijkt me ook niet te veel, en volgens mij voer ik ook niet extreem veel toch? Ik zie wel dat het water aan de andere kant van de outflow van het filter niet goed stroomt. Ik maak het filter eens in de zoveel tijd schoon, de laatste keer is denk ik een maand geleden geweest. Toen was hij absoluut niet vies of verstopt.
 
neem een skimmer, danwel als inflow voor je filter danwel als losse die je in je bak kunt hangen als het nodig is.
 
Zie hier een foto van de bak, hier kun je de kamlaag al op zien. Ik heb woensdag nog water ververst. Ook had ik dit keer het water bewust iets lager laten staan in de hoop dat dit zou helpen.
E29A0636-F463-48EA-B0BF-E2F795FDF55D.jpeg
 
Heeft er iemand nog tips over wat ik kan proberen?

Je zou eens kunnen proberen om tijdelijk wat minder (granulaat) te voeren en kijken of dat effect heeft.
Nu en dan de laag eens manueel verwijderen met bvb keukenpapier is ook nooit slecht (zeker wanneer de laag zo dik is dat ze het ganse wateroppervlak bedekt en afsluit).

Ik zie wel dat het water aan de andere kant van de outflow van het filter niet goed stroomt. Ik maak het filter eens in de zoveel tijd schoon, de laatste keer is denk ik een maand geleden geweest. Toen was hij absoluut niet vies of verstopt.

Soms kan het verplaatsen van uitstroom/instroom helpen om de flow door de bak te optimaliseren. Je zou de lily pipes bvb eens vooraan (aan de zijruit) kunnen plaatsen en zien in hoeverre dat de stroming en waterdistributie verhoogt. Nu lijken ze ietwat in het midden van de zijruit te hangen wat niet ideaal is voor de doorstroming denk ik.
Een beetje experimenteren met de positie van de pipes (en het verschil in flow controleren met bvb vloeibaar filtermedium) lijkt me sowieso een goed plan.
Dit kan soms meer impact hebben op de waterdistributie doorheen de bak dan je zou vermoeden.

Welk materiaal gebruik je in je filter en hoeveel/in welke volgorde?
Jij kan de kracht van de pomp het best beoordelen natuurlijk maar aangezien je zegt dat je water niet genoeg stroomt aan de ene kant krijg ik de indruk dat het probleem misschien (deels) bij het filter ligt. Je kan altijd eens de werkelijke output controleren door een emmer te vullen onder de outflow dan weet je alvast de netto flow/u...

's Nachts je lilypipe (outflow) lichtjes hoger hangen zodat je oppervlakte goed beweegt waardoor de kaamlaag gebroken wordt kan soms ook helpen.
 
Hi Willem,
de lily pipes hangen inderdaad in het midden van de zijruit, ik dacht dat dit juist ideaal was.

In het filter zit gewoon de standaard jbl bio balls als filter medium en de standaard blauwe sponzen, verder niks.

Ik verwijder inderdaad steeds met keukenpapier de kamlaag en doe dan een waterwissel.

Voor mijn gevoel voer ik al vrij weinig granulaat, maar ik zal eens een tijdje stoppen om te kijken of dat helpt.

Ik heb vandaag het filter schoon gemaakt, maar deze was verre van vies en zat overduidelijk niet verstopt.... ik zal inderdaad eens een emmer onder de outflow houden om te kijken hoe snel de emmer vult. Met een flow rate van 500L/u zou hij ongeveer 1,10min over een volle emmer mogen doen, maar ik ben denk ik blij als hij het in 3 mins haalt.
 
de lily pipes hangen inderdaad in het midden van de zijruit, ik dacht dat dit juist ideaal was.

Niet echt volgens mij. Beide achteraan is een optie (en visueel meestal het mooist) maar beide vooraan is meestal iets beter (ik vermoed omdat er achteraan veelal wat hogere planten (of hardscape) staan die de stroming teveel breken).
Wanneer je ze centraal hebt zoals jij nu dan ga je minder snel één (circulaire) flow krijgen doordat het water aan de andere zijde naar twee richtingen moet.
Maar als je ze bvb beide vooraan hangt (ik verkies persoonlijk vooraan de aanzuig, dan de lily) zal je water beter doorheen de ganse bak gestuwd worden wat (hopelijk) meer flow geeft.

In het filter zit gewoon de standaard jbl bio balls als filter medium en de standaard blauwe sponzen, verder niks.

Geen laagje filterwatten? Misschien kan je dat eens proberen zodat fijn vuil wat beter afgevoerd wordt? En tegelijkertijd zou je tijdens het onderhoud kunnen proberen om zoveel mogelijk vuil van de bodem af te hevelen.
En bioballs zijn goed spul maar ze hebben wel wat impact op de flow meestal, dus misschien een idee om er een beetje te verwijderen (afhankelijk van hoe vol je bakjes zitten natuurlijk)?

Ik verwijder inderdaad steeds met keukenpapier de kamlaag en doe dan een waterwissel.

Ook tussentijds (dus zonder waterwissel erna) kan je ze nu en dan snel verwijderen en goed kijken in hoeverre ze (al dan niet trager) terug keert.

Voor mijn gevoel voer ik al vrij weinig granulaat, maar ik zal eens een tijdje stoppen om te kijken of dat helpt.

Oei, ik voel me nu al wat schuldig tov je visjes. :br:
Compleet stoppen is nu misschien ook drastisch maar granulaat dat niet wordt opgegeten heeft wat meer impact op je water dan (het meeste) diepvriesvoer en aangezien alle beetjes kunnen helpen stelde ik dat voor.

Met een flow rate van 500L/u zou hij ongeveer 1,10min over een volle emmer mogen doen, maar ik ben denk ik blij als hij het in 3 mins haalt.

Als hij netto maar 200 l/u pompt dan is dat (naar mijn mening) toch wat krap maar meningen verschillen nogal op dat vlak... 😉

Ik zit nu te denken om de OASE biomaster 250 thermo aan te schaffen, al ben ik ergens bang dat er dan een golfslagbad van maak.

Imho heb je niet snel teveel flow eerlijk gezegd. Sowieso heb je eerder te weinig dan teveel flow (in plantenbakken toch) denk ik.
Je lilypipe zal de snelheid van de outflow ook wat breken.
Hoeveel pompt die OASE precies?
 
Hi Willem,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik zal de lily pipes vooraan in de bak stoppen omdat achteraan inderdaad de planten in de weg zitten.

Ik heb bewust geen filterwatten in het filter gedaan omdat ik bang was dat dit het filter nog meer zou verstoppen. Met elke waterwissel hevel ik zoveel mogelijk vuil af. Het jbl filter bevat 2 mandjes, waarvan er 1 3/4 vol zit met bioballs, de rest bestaat dus uit blauwe filtermatten.

De oase biomaster 250 doet 950L/u. Dit is helaas de kleinste versie die ze maken.
 
De oase biomaster 250 doet 950L/u. Dit is helaas de kleinste versie die ze maken.

Als het filter "op papier" 950l/u pompt is de reële waarde meestal een stuk lager.
Doorgaans is de opgegeven flow gemeten zonder filtermateriaal (en zeker zonder vervuiling) en met minimale opvoerhoogte.
Sowieso vind ik 950l/u niet zo overdreven.
Op mijn vroegere 60cm plantenbakje had ik een eheim die 1.000l/u pompte en dat vond ik eigenlijk prima.
Desnoods kan je de stroming ook altijd wat minderen (op meerdere manieren) maar opdrijven is een pak moeilijker 😉 dus liever teveel dan te weinig power imo.

Ik heb bewust geen filterwatten in het filter gedaan omdat ik bang was dat dit het filter nog meer zou verstoppen.

Dat snap ik maar doorgaans valt dat dichtslibben wel mee vind ik.
Misschien dat je (zeker in het begin) wat vaker het filter moet openen om de watten te checken maar je kan ook de kacht van de outflow gebruiken als referentie van vervuiling/verstopping.
Sowieso haal je wel meer fijn vuil uit je water met wat watten vind ik, ik gebruik watten in al mijn (externe) filters en de impact hiervan op de stroming valt me nauwelijks op eigenlijk.


Met elke waterwissel hevel ik zoveel mogelijk vuil af. Het jbl filter bevat 2 mandjes, waarvan er 1 3/4 vol zit met bioballs, de rest bestaat dus uit blauwe filtermatten.

Zoals gezegd zou ik eens de werkelijke output proberen meten ter evaluatie. Is het echt te weinig dan kan je eens zien of je resultaat haalt door wat filtermateriaal te verwijderen of door de opbouw te veranderen.
Reinig of controleer je ook soms de pompkop (rotor en as)?
 
Ik ga het vanavond eens allemaal uitproberen.

Ik heb de motorkop in 4 jaar tijd nog nooit schoongemaakt. Ik was mij er ook niet van bewust dat dit nodig is. Ik had altijd blauwalg problemen maar die lijken te zijn verdwenen met de aanschaf van een nieuwe lamp.
 
Ik zou de rotor en asje toch om de paar maanden wel aanpakken want die kan flink vervuilen soms hoor. Wel oppassen met het asje want ze zijn nogal breekbaar.
 
Moet je hier dingen voor open schroeven of kun je hier makkelijk bij? Ik moet zeggen dat ik het bij mijn 6 jaar oude eheim experience 150 ook nog nooit gehad heb. Deze draait nog steeds zonder problemen bij mijn juwel lido 120. Maar dat wordt dus tijd voor vieze handen vanavond
 
Ik heb hier een JBL en Eheim en bij beide hoef je niets te schroeven hoor en kun je hem zo openmaken zeg maar. Ik ben totaal niet technisch maar het is een erg simpel klusje hoor.
 
Ik had een geduld van 0 en heb het dus direct schoongemaakt. Was na 2 youtube filmpjes kijken inderdaad goed te doen. Het was eigenlijk echt verbazingwekkend schoon voor iets wat 4 jaar niet is schoongemaakt. Ik zie helaas geen toename in de kracht van het filter. Straks toch maar de netto doorstroom berekenen.
 
Ok, dan heb je niet veel vervuiling op de as en rotor dus. Emmertje erbij en dan kun je zo nameten hoeveel water hij spuugt per minuut.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan