Blijft een boeiend onderwerp, pompen schakelen.
Grappig is dat we blijkbaar geen serieuze gronden hebben om het volledig af te raden. Technisch is er veel voor te zeggen om pompen te schakelen, maar misschien moeten we een paar regels in het achterhoofd houden.
We kunnen pompen in serie schakelen, dan gaat de uitstroom van de eerste pomp in de instroom van de tweede.
Of we schakelen ze parallel, de instroom uit het aquarium splitsen in twee instromen naar de pompen en dan de uitstromen weer aan elkaar koppelen tot een stroom naar het aquarium.
Bij serieschakeling neemt de opvoerhoogte, de druk, toe, de hoeveelheid neemt niet toe. Dus twee pompen van elk 1,5 meter opvoerhoogte en 400 liter per uur worden quasi een pomp met 3 meter opvoerhoogte en 400 liter per uur.
Bij parallelschakeling neemt de hoeveelheid toe, van 400 naar 800 liter per uur, de opvoerhoogte blijft 1,5 meter.
MAAR!
Om een en ander correct uit te voeren moeten we er wel aan denken dat de slangen qua diameter worden aangepast.
Bij serieschakeling neemt de druk toe en dat zie je doordat het water met een veel grotere snelheid het aquarium instroomt. Om het correct uit te voeren zou je de slangen een maat groter moeten nemen omdat de snelheid in de standaard slang te hoog wordt. Een deel van de winst van twee pompen wordt opgevreten door de slangen: wrijving heet dat.
Bij parallelschakeling neemt de hoeveelheid toe, niet de opvoerhoogte, maar dat werkt pas dan goed, als de slangen ook een maat groter worden genomen. Ook hier is wrijving een belangrijke tegenwerkende factor.
Tot zover is er technisch geen vuiltje aan de lucht. Maar er zijn een paar valkuilen.
Als de pompen verschillend van capaciteit zijn, kan de grootste druk de kleinste druk gaan tegenwerken. Vooral als gebruikt gemaakt wordt van een sproeibuis. Dan zal de tegendruk, weerstand, van de sproeibuis, al dan niet in samenspel met te dunnen slangen, het water gemakkelijker de kleine pomp induwen dan naar de sproeibuis. Dan zou je kunnen denken dat dit op lange duur schadelijk is.
Bij serieschakeling van de pompen zou het hele stelsel van slangen, kranen, bochten, sproeibuis, uitgevoerd moeten worden in een grotere maat. Dat kan tot gevolg hebben dat bij de aansluitingen op de pompen verloopstukken gebruikt moeten worden. Dat remt inderdaad wel de doorstroming maar lang niet in die mate waarin te dunne slangen en dergelijke dat doen.
Bij parallelschakeling zou de toevoer uit het aquarium een maat grotere diameter moeten zijn, de splitsing vervolgens naar de diameters van de betreffende pompaansluitingen en dan de stroom weer samenvoegen op de hogere diameter. Aldus blijft elke pomp in zijn comfortzone en wij worden gelukkig.
Met bovenstaande aanpak worden overal op de wereld pompen geschakeld. Water, olie, gas, noem maar op, serie en parallel zonder problemen. Waarom dat bij aquariumpompen niet zou werken is mij een raadsel. Zelfs sommige luchtpompen hebben een schakeling om serie of parallel te draaien.
Verder zijn bijvoorbeeld de Eheims watergekoelde pompen, en, watergesmeerd. Zolang er water door de pomp stroomt wordt het lager niet heet, noch loopt hij droog. Hooguit stop je er stroom in en komt er nauwelijks water uit.
Wie het niet eens is met mijn verhaaltje roept maar...
Misschien kan het forum eens contact zoeken met Eheim ofzo en de vraag droppen?