Ik stel drie vragen aan.....(deel2)

Discussie in 'Wedstrijden en quizzen' gestart door Ace/Diesel, 10 jan 2008.

View Users: View Users
 1. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.380
  Locatie:
  Purmerend
  Peter,

  Hier de drie vragen voor jou.

  1 Je hebt diverse killisoorten gehad en gekweekt. Hoe heb je dat ervaren en waar gaat voor de toekomst jouw aandacht naar uit?

  2 Je hebt een schitterende Afrika bak gemaakt, waarom juist een Afrika bak en hoe heb je de inrichting samengesteld?

  3 Je hebt een ongelimiteerd aquarium budget, wat ga je daar mee doen.?


  Groetjes en veel plezier met het beantwoorden,

  John.
   
 2. Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  1.087
  Locatie:
  Eelde
  Leuk hierin gevraagd te worden en leuke vragen ook!

  Nu even geen tijd, maar kom zsm met de antwoorden.
   
 3. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Ik wacht met spanning af Peter;)
   
 4. Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  1.087
  Locatie:
  Eelde
  Allereerst dank voor de vragen! Leuke insteek ook: Hopelijk kan ik iets van wat mij gegrepen heeft in de killi-hobby overbrengen.


  1 Je hebt diverse killisoorten gehad en gekweekt. Hoe heb je dat ervaren en waar gaat voor de toekomst jouw aandacht naar uit?
  Ik heb inderdaad een aantal soorten gehad. Het is begonnen met Aphyiosemion australe en Epiplatys annulatus in mijn eerste (60cm) west-Afrika bakje. Ik weet niet meer precies hoe dat gelopen is. Volgens mij vond ik het toen gewoon mooie vissen. Ik had nog wel in het achterhoofd dat het killi's waren en dat kweken mogelijk was, maar ontdekte ook dat het niet de jaarlijkse killi's waren die ik zo fascinerend vond: Vissoorten die leven in woestijnen? Vissen waarvan een aanzienlijk deel van het jaar geen vis van leett, zodat de soort alleen als eitjes in de modder voortbestaat??? Ik vond dat zo bijzonder dat ik daar alles van wilde weten! Wat nu als de regen eens wat later kwam? Of een jaartje oversloeg? Ik vond soorten die zich onder dergelijke omstandigheden en met zulke onzekerheden in stand weet te houden een echt wonder van de natuur. Vervolgens is het wel heel treurig dat veel van deze soorten door menselijk handelen met uitsterven bedreigd worden. Kennelijk is de aanwezigheid van mensen veel erger dan de extreme omstandigheden die deze diersoorten wel aankunnen!
  Ik had toen mijn zuid-Amerika bak nog draaien die geinspireerd was op het enorme (in de herinnering van een klein kereltje :-) bak met kardinaaltetra's van mijn opa. Ik ben toen dus alsnog op zoek gegaan naar een jaarlijkse killi die in die "biotoop" paste. Met mijn (toen nog erg brede) definitie van een biotoop vond ik toen de Nematolebias whitei, (afkomstig uit tijdelijke watertjes aan kust van Brazilie, zo'n 150km ten oosten van Rio de Janeiro) passend.
  Dit was een opglegde kans: Een echte jaarlijkse killi, dus met noodzaak van een droge periode voor de eitjes en waar de noodzaak van kweek om ze langer dan 6 maanden te kunnen hebben me bezigheid zou geven! Daarbij werd hij omschreven als een echte beginners killi, dus geknipt voor een beginnende aquariaan als mijzelf. Na een poosje wachten verschenen er eitjes op Aquabid en die besloot ik te bestellen. Dat leverde me behalve eitjes mijn eerste contact in de killi wereld op. De verkoper was een goed benaderbare kweker uit het Zwarte Woud (Duitsland) met ruime ervaring en geduld met mijn eindeloze vragen mbt het hanteren van de eitjes. Bij eitjes stelde ik me iets heel kwetsbaars voor en na ontvangst zou ik ze regelmatig moeten checken op ontwikkeling. Ook het opgieten van eitjes nadat ze een maand of 4 op het droge geweest waren, waarna er vrijwel direkt visjes uit zouden moeten komen leek me een vorm van magie die in mijn handen wel moest mislukken. Uiteindelijk bleek het allemaal reuze mee te vallen: En plens koel water erop en genieten maar. De details staan elders, maar al binnen een uur waren de eerste larven uitgekomen en het opkweken daarna was probleemloos. De volgende fascinerende ervaring was het starten van de kweek met deze dieren. Dat kan bij deze beestjes al vanaf dat ze een week of 5 oud zijn! Het recept is simpel: Als je een potje met turf op de bodem zet, worden ze direkt opgewonden en duiken erin om eitjes te produceren :-) De opbrengst was goed en ook van die eitjes heb ik maanden later weer jongen gekweekt. Toen liep ik wel aan tegen de intesiteit van deze hobby: De vissen worden ook daadwerkelijk niet ouder dan 6 maanden. De laatste maanden is kweek niet meer mogelijk, dus om ze te behouden moet je echt in een strak patroon 3-4x per jaar een ronde doen. Bij de tweede generatie heb ik daarom besloten dat dit voor mij niet te combineren was met mijn werk en een gezin met 2 jonge kinderen.
  Het alternatief lag toen voor de hand. Ik had natuurlijk al 2 west-Afrikaanse soorten gehad die niet-jaarlijks en wel mooi waren. Wat ik jammer vond is dat deze soorten algemeen verkrijgbaar waren. Ik wilde wat bijzonders. Resultaat was dat ik Fundulopanchax deltaensis, Chromaphyosemion splenopleure en Epiplatys olbrechtsi uitzocht. De Chromaphyosemion vond ik bij een bekende Nederlandsche kweker. De andere twee bleken beschikbaar bij een Duitse kweker op ~120 km rijden vanaf Eelde. Dat was erg leuk, want dat was te doen met de auto. Ik kreeg toen een inkijkje in de keuken (of eigenlijk schuur met ongeveer 400 bakken :-D) van een serieuze kweker. Voor mij is dit ook echt een onderdeel van het houden van killi's geworden: het netwerk wat je opbouwt en de mensen met hun vissoorten en technieken die je daarmee leert kennen. Helaas is de deltaensis toen niet gelukt doordat de kweker zijn laatste explaren verloor in een ongeluk bij een water verversing op de dag voor ik ze zou komen halen. In plaats daarvan kreeg ik een paartje Fundulopanchax sjoestedti 'Funge' mee: een van de mooiste vissen die ik ooit gezien heb! Dit is niet de bekende 'Niger delta' vorm, maar een variant die een tekening heeft die alleen bestaat uit fel-rood en blauw. Het heeft me wel aan het twijfelen gebracht of ik toch niet voor deze grotere soort zou gaan, maar ik zette mijn zoektocht naar deltaensis voort. najaar 2007 waren er eindelijk weer eens eitejs verkrijgbaar via Aquabid. Deze verkoper rekende vaste verzendkosten, dus daar ook direkt maar een tweede soort bij besteld: Fundulopnachax nigerianus 'Iniddere'. Dit is een iets kleinere soort die wel de kleurrijkste west-Afrikaanse killi genoemd wordt en zeer geschikt voor beginners. Dat kan ik beamen: Het opkweken verliep probleemloos met uiteindelijk 9 heren en 10 dames, waarvan ik na een deel verkocht te hebben, nog 2 harems (1m/2v en 1m/3v) heb zitten. Ik ben er niet uit wat ik daar verder mee ga doen. Ze zijn (bijna) even mooi kleurrijk als de Fp. sjoestedti 'Funge', maar ... 'size does matter ' :-) Ik denk dat ik binnekort wel eitjes ga verzamelen mogelijk voor verkoop, en wellicht voor en nieuwe generatie na de zomervakantie.
  Inmiddels zitten heb ik deltaensis jongen zitten. Die waren wat problematischer, met 50% verlies van jongen in de eerste paar weken. Van de oorspronkelijke ~11 heb ik er nog 5 over. Van die 5 was de indruk dat het allemaal dames zijn omdat ze de mannen-tekening niet ontwikkelen. Toch zijn er 2-3 die veel meer zilverachtig pigment hebben in vergelijking met de 2 anderen die wel de bruinige tint en rode punten hebben. Dus wie weet wordt ik nog verrast. Dat zou wel gaaf zijn: Deze soort is in Nederland uit de hobby verdwenen en als ik nu toch 2 paar zou hebben, dan ga ik me zeker inspannen om ze weer verspreid te krijgen! De laatste soort waar ik aan begonnen ben is de Fundulopanchax fallax. Deze vond ik op marktplaats en omdat het met de deltaensis nog niet opschoot, de fallax groot EN zeldzaam zijn, was mijn interesse gewekt. Ik heb ze opgehaald uit Utrecht bij een hobbykweker, die ook 2 paar Aphyosemion cinnamomeum over had. Die kreeg ik erbij. In eerste instantie leken ze wat saai van kleur, maar inmiddels ben ik ze ook erg mooi gaan vinden. De tinten op het lijf varieren heel subtiel en dat contrasteert erg mooi met de fel gele rand op de staart. Verder vallen ze op omdat het de enige west-Afrikaanse killi is die helemaal geen rood pigment heeft.
  Deze rondreis langs een heleboel soorten heeft me veel geleerd over wat mij enthausiast maakt over killi's en waar ik me in de toekomst op wil richten:
  1) Jaarlijks is me te dwingend en de komende 25 jaar zal dat niet verenigbaar zijn met de andere belangrijke zaken in het leven. Daarnaast vind ik de vissen in hun volwassen (en gezonde) periode het mooist. De jaarlijkse die ik gehad heb, had dat maar een maand of 3.
  2) De enorme variatie in kleuren in west-Afrika maakt het voor mij interessant om daar mee door te gaan.
  3) "Size matters". Grotere soorten hebben (relatief aan hun afmeting) nog gedetaileerdere tekeningen en dat spreekt me aan.
  4) Het moet iets bijzonders zijn. Dat kan zeldzaamheid in de natuur zijn, maar ook vind ik het wel leuk om soorten op gang te krijgen die in de (Nederlandsche hobby) zeldzaam zijn. (De fallax is dus een blijvertje en de deltaensis blijf ik nastreven.)

  2 Je hebt een schitterende Afrika bak gemaakt, waarom juist een Afrika bak en hoe heb je de inrichting samengesteld?
  Allereerst dank voor het compliment :-)
  Ik ben ooit gestart met een Zuid-amerika bak. Mijn opa had vroeger een (in mijn herinnering :-) enorm aquarium met een grote school kardinaaltetra's en toen ik zelf de hobby weer ging oppakken wilde ik dat reproduceren. Na een jaartje puzzelen en sleutelen had ik het punt bereikt dat sommige planten met succes kon houden en andere soorten volstrekt kansloos bleven. Netto resultaat was echter een bak die acceptabel draaide en waar je alleen nog naar kon kijken. Nu kan ik niet heel goed stil zitten kijken, dus had ik wat anders nodig.
  Dus werd het tijd voor een 2e bakje. Daarvoor keek ik in eerste instantie naar een Australie of west-Afrika bestand en koos uiteindelijk voor de suggestie van Mascha&Ivo. Het werd een 60cm bakje met Aphyosemion australe en de Epiplatys annulatus (ringbandsnoekje). Al doende kwam ik erachter dat een prettige bijkomstigheid was dat planten die passen in een west-Afrika biotoop (Vallisneria, Anubias, Bolbitus, Nymphea) het in mijn handen allemaal goed doen. Epiphyt planten gaan me beter af dan wortelende planten en Vallisneria en Nymphea kan iedereen :-) Die motivatie is wel verandertd De variatie in kleuren en vormen is in west-Afrika vrij groot, de vissen vind ik erg mooi en mijn fascinatie voor het verschijnsel van eitjes die via het droge moeten uitkomen houdt me bezig.

  3 Je hebt een ongelimiteerd aquarium budget, wat ga je daar mee doen.?
  Op dit moment staan er op zolder 2 kweekstellingen en een 3e stellingkast nog in de verpakking. In de stellingen staan nu 13 bakken waarvan eentje opgedeeld in twee compartimenten, wat me 14 bakken oplevert. Echter, dit is een via marktplaats bijeengeraapt zooitje met standaard kappen. Ik zou dit allemaal graag vervangen door een serie bakken met goed gekozen maten, met dekruitjes en beter geintegreerde techniek in de stelling. Dan zou e.e.a. stabieler draaien en ik minder tijd kwijt zijn aan het bijstellen van luchtkraantjes en alle aanverwante problemen. Deel van het ongelimiteerde budget zou ik inzetten om een periodiek budget te hebben voor impulsaankopen via Aquabid, want nieuwe soorten ontdekken (opgieten, ontwikkeling volgen, de spanning van het eerste kleurpigment, etc...) blijft wel het mooiste wat er in deze hobby is. Tenslotte (we hebben het toch echt over ongelimiteerd?) zou ik een deel inzetten om ervoor te zorgen dat het doel wat ik noemde: soorten die zeldzaam zijn in de hobby weer in de hobby brengen, gerealiseerd kan worden waarbij ik lekker blijf hobbyen met 1e generaties die iemand anders vervolgens beroepsmatig als startpunt voor grootschaliger kweek ter verspreiding kan gebruiken.


  Oef.... Dit is veel langer geworden dan ik gedacht had. Ik geef het weer en de bijbehorende sein-en-wisseltoringen waardoor ik een poos stilstond met de trein maar de schuld :-)
   
  Ruben01 en legoloco vinden dit leuk.
 5. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  1.945
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Maar het is wèl een heel mooi en zeer herkenbaar verhaal!
   
 6. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Erg leuke antwoorden Peter:thumbs:
   
 7. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Zeer uitgebreid Peter, bedankt.
   
 8. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.380
  Locatie:
  Purmerend
  Peter, ik kijk uit naar de rest van het inrterresante verhaal:engel:

  Groetjes John
   
 9. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.436
  Locatie:
  Oldenzaal
  Heel mooi verhaal Peter!

  Ik ga met John mee:p
   
 10. stefanC

  stefanC

  Lid geworden:
  28 mrt 2017
  Berichten:
  1.985
  Locatie:
  Hulste
  Mooi verhaal Peter
   
 11. Waterdraakje.

  Waterdraakje.

  Lid geworden:
  3 jun 2018
  Berichten:
  37
 12. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  1.945
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Inderdaad, maar we zijn inmiddels wel 3 weken verder volgens mij .....

  Dus, Peter: wie is de volgende?
   
 13. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.856
  Locatie:
  Delft
  Leuk zoals als je met de hobby bezig bent. :r
   
 14. Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  1.087
  Locatie:
  Eelde
  Jeffrey, hierbij 3 vragen voor jou:
  1) In verschillende topics lees ik dat aquaristiek je in de genen zit. Je fotoalbums laten bakken zien waar ik alleen van kan dromen. Verspreid over je berichten kom ik 3 generaties tegen die zich met aquaristiek bezig houden. Hoe heeft zich dit ontwikkeld? Hoe is de hobby voor jou begonnen? Wanneer je door de hobby gegrepen werd en hoe veranderde dat in je eigen eerste stappen?
  2) Je albums laten een breed spectrum aan biotopen zien. Toch zullen ze iets gemeenschappelijk hebben, namelijk dat jij er voor viel. Wat is het waar jij naar zoekt als je een nieuwe bak aan het plannen bent?
  3) Liggen er nog nieuwe bakken / biotepen in het verschiet of heb je nog ideeen voor nieuwe bakken?
   
  TonHageraats vindt dit leuk.
 15. Jeppo

  Jeppo

  Lid geworden:
  23 mrt 2005
  Berichten:
  2.478
  Dankjewel voor het uitkiezen, Peter! :)

  1) Ik ben ooit begonnen met een klein bakje op mijn slaapkamer toen ik een jaar of negen/tien was. Mijn vader had voordat ik geboren was ook altijd aquaria en telkens als we naar een dierenspeciaalzaak gingen, stonden wij beide bij die mooi gekleurde vissen te kijken. Op een dag was ik brutaal genoeg om te vragen of ik ook vissen mocht houden. Het bakje stelde niet veel voor en toen na enkele maanden de guppy-populatie zo was gegroeid, vond mijn vader het ook tijd voor een grotere bak. Toen is het eigenlijk echt begonnen en ging ik mijn eigen keuzes maken.

  Ik ging boeken lezen en op internet naar informatie zoeken. Zodoende leerde ik waar de vissen vandaan kwamen, wat waterwaarden waren, wat ze nodig hadden en noem maar op.

  Het tweede (60 cm) bakje was nog vrij simpel, met guppies, Corydoras paleatus en Hemigrammus erythrozonus. Juist de laatst genoemde soort interesseerde mij zo erg, dat ik mij ging verdiepen in Zuid-Amerikaanse vissen. Hierna kwam er een meterbak, waar alleen Zuid-Amerikaanse vissen in kwamen, waaronder natuurlijk de H. erythrozonus. Andere vissen die ik daar in gehouden heb, waren onder andere Nannostomus beckfordi, Apistogramma borelli, Apistogramma cacatuoides, Corydoras pygmaeus en Carnegiella strigata.

  Uiteindelijk wilde ik iets aparts, iets wat nog niet vaak was gedaan. Ik heb toen de meterbak gericht op vissen uit Myanmar, Lake Indawgyi. Vissen als Parasphaerichthys ocellatus en Dario hysginon. Hier heb ik erg veel plezier van gehad en ook aardig wat jongen van de Dario hysginon groot mogen brengen.

  Omdat de neiging om nieuwe dingen te proberen bleef knagen, mocht ik van mijn ouders een tweede bak aanschaffen. Het werd een 80 cm bakje, weer gericht op Zuid-Amerika. Pronkstukken werden mijn Dicrossus filamentosus. Nu, 3 jaar later, zwemmen ze hier nog steeds rond.

  Toen ik uit huis ging, dacht ik 'lang leven de vrijheid' en kocht ik zonder pardon een twee meterbak. Hoewel het een hele fijne bak was, waarin alle vissen het uitstekend deden, moest ik uiteindelijk na ongeveer een jaar toch toegeven aan mijn vriendin dat de bak een beetje te groot was voor de woonkamer. Als compromis mocht ik twee kleinere bakken hebben, eentje beneden en eentje boven. De bak beneden is een mengelmoesje van Zuid-Amerikaanse vissen. De vissen doen het prima, maar er zit meer potentie in de bak, dat wordt mijn volgende project. Mijn huidige project is de bak die boven staat. Dat is mijn oude Rio 125 bak. Dat is op dit moment een West-Afrikaans biotoop met Microctenopoma ansorgii, Neolebias ansorgii en (tijdelijk) Dormitator lebretonis. Na de zomer kan ik met de andere bak aan de slag.

  2) Ik was al vrij snel verzot op dwergcichliden, met name Apistogramma soorten. Zo'n klein visje met zoveel karakter. Ik merkte uiteindelijk wel op dat ik mezelf erg beperkte door mij alleen op Zuid-Amerika te richten. Er zijn natuurlijk ook nog zat andere soorten met dergelijk gedrag. Soortgelijk gedrag heb ik gevonden in de Dario-soorten en Microctenopoma-soorten. Niet identiek natuurlijk, maar wel net zo interessant. Ook heb ik gemerkt dat als je minder (soorten) vissen houdt, de vissen zich natuurlijker gedragen en het gedrag ook interessanter wordt. Ook van de meer gangbare soorten, die worden gezien als "bijvissen".

  Op dit moment ga ik steeds meer richting de specifiekere biotopen. Minder soorten, minder druk bezet en de inrichting en omstandigheden specifiek gericht op twee of drie soorten. Ik zoek dan gewoon naar een soort die ik nog graag wil houden, waar die voor komt, hoe het er daar uit ziet, welke vissen er bij voorkomen en welke daarvan het beste erbij passen.

  3) Ideeën zat! Ik wil graag nog een bakje richten op de Apistogramma borelli, megaptera en een vorm van de bitaeniata. Ook wil ik nog graag de Dicrossus maculatus houden. Nannostomus beckfordi wil ik nog een keer met deze dwergcichliden combineren, als dat kan. En een nieuw bakje gericht op de Dario sp. Myanmar of andere Dario sp. gaat er ooit ook nog komen. En ik vergeet vast en zeker ook nog wat ideeën die eens in me opgekomen zijn. Er zullen ook vast en zeker nog nieuwe ideeën bij komen.

  Mijn drie vragen bewaar ik nog heel even. Morgen ben ik druk, ik probeer vrijdag of zaterdag het stokje door te geven! :)
   
  Ruben01, jessicapilon en legoloco vinden dit leuk.
 16. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Leuke antwoorden Jeppo.
   
 17. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Bedankt voor de uitgebreide antwoorden Jeffrey, erg leuk om te lezen.
   
 18. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.380
  Locatie:
  Purmerend
  Leuk om te lezen Jeffrey.
  Je zou ook gewoon de woonkamer groter kunnen maken.......
  Ben benieuwd wie jij gaat kiezen voor de drie vragen.

  Groetjes John.
   
 19. Jeppo

  Jeppo

  Lid geworden:
  23 mrt 2005
  Berichten:
  2.478
  Dank jullie wel! Het was ook leuk om de vragen te beantwoorden. Had niet verwacht dat de antwoorden zo lang zouden worden, maar ik was uiteindelijk goed op dreef! ;)

  Ik heb mijn vragen opgesteld voor Rene B!

  1) Hoe is de hobby voor jou begonnen?

  2) Jouw bakken zijn altijd echte eyecatchers. Je inrichting vol, maar rustgevend en in balans. Je vissen zijn qua gedrag en kleur mooi op elkaar afgestemd. Hoe doe je dit? Hoe ga jij te werk?

  3) Je mag in je nieuwe huis de kelder ombouwen tot hobbykamer. Je besluit er een groot aquarium in te laten bouwen. Welke afmetingen heeft deze? Hoe komt deze eruit te zien? Wat komt er in qua planten en vissen?

  Rene gaf wel aan dat hij komende week een druk programma voor de boeg heeft, dus het kan even duren voor hij antwoordt.
   
 20. Rene B

  Rene B

  Lid geworden:
  14 jun 2009
  Berichten:
  18.396
  Locatie:
  Roden
  Leuke vragen, had even een gaatje gevonden om een verhaaltje te typen. Moet nog even hard nadenken aan wie ik 3 vragen wil stellen, ben eigenlijk niet meer actief dus volg het allemaal niet zo.

  1) Hoe is de hobby voor jou begonnen?
  Best een lastige, volgens mij rond mijn zevende. Een groot deel van die periode is een beetje een zwart gat in mijn geheugen, dus weet niet meer exact hoe het is begonnen. In elk geval met een ordinaire vissenkom, wat al heel rap een bakje van 50 liter werd met een paar goudvissen. Volgens mij ben ik toen na een jaar overgestapt op een bakje van 120 liter, toen met sluierstaarten, die gingen, niet heel verwonderlijk, vrij snel dood helaas. Heb vervolgens na ik denk een jaar of 2, met hulp van mijn vader een tropisch aquarium gestart, wat vissen betreft was dat een enorme rommel, maar een aantal vissen die ik in mijn eerste verwarmde aquarium heb gehad heb ik nog altijd een zwak voor (ramirezi's, kersenbuiken en diamantgoerami's).

  Zo rond mijn 11e ben ik wat serieuzer geworden, volgens mij begon ik toen ook op dit forum, en begon ik meer te kijken naar wat er in mijn bakje paste en welke vissen bij elkaar konden. Toen ik een jaar of 14 was werd het nog een stapje serieuzer, waarbij ik ook gerichter op biotopen een bak inrichtte. Rond die periode heb ik ook mijn eerste echte aquarium aangeschaft, een 1,5 meter aquarium, speciaal gekocht om een groep Peru altums te kunnen houden. Mocht eigenlijk niet van mijn moeder, zo'n grote bak, gelukkig was mijn vader net zo gek op die maanvissen als ik, waardoor wij die bak hebben opgehaald als zijnde een 1,2 meter aquarium. Hoe ik daar uiteindelijk mee ben weggekomen is mij een raadsel, hij heeft er ruim 3 jaar gestaan.

  In die periode liep het ook een beetje uit de hand met 5 en later nog 'maar' 3 bakken. Heb uiteindelijk drastisch uitgedund naar 1 klein bakje van 80 cm (inmiddels een jaar of 2 geleden). Druk met school en verhuizingen hebben ervoor gezorgd dat ik een behoorlijke dip heb gekregen op het gebied van aquaria. Geen zin meer in onderhoud e.d., ben sindsdien eigenlijk ook niet meer actief op fora. Heb daarbij noodgedwongen mijn maanvissen moeten verkopen waarvan ik altijd spijt heb gehad.

  Ik heb halverwege vorig jaar mijn 80 cm bakje vervangen door een meterbak, het begon toch weer te kriebelen. Een kleine 2 maanden geleden kwam ik een 350 liter bak inclusief kast tegen voor een spotprijsje in Amsterdam, op vrijdag contact gezocht, de volgende dag met kar naar Amsterdam gereden. Heb nog altijd maar 1 bak i.v.m. ruimtegebrek, zou ik de ruimte hebben dan nam ik er nog een 1,2 meter bakje bij. Inmiddels ben ik sinds afgelopen zaterdag ook weer trots bezitter van een groep Manacapuru redback maanvissen en natuurlijk een stelletje ramirezi's, want dat blijft toch een oude liefde.

  2) Jouw bakken zijn altijd echte eyecatchers. Je inrichting vol, maar rustgevend en in balans. Je vissen zijn qua gedrag en kleur mooi op elkaar afgestemd. Hoe doe je dit? Hoe ga jij te werk?
  Goeie, iets waar ik zelf nooit bij stil sta. Ik ga weleens uit verveling verschillende fotoalbums op fora en filmpjes op youtube bij langs, waarbij dan vaak een idee ontstaat voor een bepaalde inrichting. Ik probeer altijd een natuurgetrouwe, maar aantrekkelijke inrichting te maken. Een echt 100% natuurgetrouwe inrichting zal ik zelden doen, omdat ik dat zelf simpelweg niet aantrekkelijk voor het oog vind (stenenbakken uitgezonderd).

  Als ik eenmaal een idee heb, zoek ik daar verder op. De inrichting stel ik dan ook altijd af op de hoofdbewoner van de bak, van daaruit maak ik dan vaak de hardscape zo natuurgetrouw, vervolgens maak ik het naar smaak aantrekkelijker om te zien met de planten. Het is dan ook vaak zo dat ik de boel compleet omgooi omdat ik iets ben tegengekomen op internet. Dan combineer ik verschillende layouts die ik ben tegengekomen en geef er mijn eigen draai aan.

  Ben inmiddels wel wijs genoeg om de bak voldoende te laten rusten, zelfs als ik er niet helemaal tevreden mee ben en een mooiere layout tegenkom. Vaak vormt de bak zich vanzelf.

  Wat vissen betreft bedenk ik mij altijd wat de eye-catcher van de bak moet worden. In mijn huidige geval zijn dat de Manacapuru's. Vervolgens kijk ik wat daar goed bij past qua grootte, gedrag en kleur, vaak zoek ik die soorten ter plekke in de winkel uit. Telefoon altijd bij de hand, zodat ik binnen 5 minuten een hele zooi aan informatie tot mij kan nemen. In mijn huidige bak hebben de maanvissen, de eyecatchers, veel rood. Als scholenvis heb ik een groep Colombia tetra's; veel blauw en een beetje rood. Het rood matcht mooi met de maanvissen en het blauw breekt tegelijkertijd al dat rood weer. Een stelletje ramirezi erbij ook weer om dat rood te doorbreken en tegelijkertijd te complimenteren (roodtinten in de vinnen en buik) en een groepje Apistogramma ortegai met, je raadt het nooit, blauw en rood. Ik let bij de keuze van de vissen er heel erg op dat kleuren en vormen elkaar complimenteren en tegelijkertijd wat doorbreken zodat het niet eentonig wordt.

  Als basis hou ik dan doorgaans aan; 1 soort bovenin, 1 soort middenin, max. 4 soorten onderin (bijvoorbeeld 1 of 2 soorten cichliden en wat meervallen) en daarnaast nog de eye-catcher. Ik let verder niet heel strak op het soort biotoop in de zin van een specifieke rivier o.i.d.

  3) Je mag in je nieuwe huis de kelder ombouwen tot hobbykamer. Je besluit er een groot aquarium in te laten bouwen. Welke afmetingen heeft deze? Hoe komt deze eruit te zien? Wat komt er in qua planten en vissen?
  Afmetingen... Niet te lang, maar wel diep. 1,5 meter lang en een meter diep zou ik het mooiste vinden denk ik, hoogte een centimeter of 80á90.
  Wat vissen betreft natuurlijk maanvissen als hoofdbewoner, welke soort precies zou ik niet weten, misschien Orinoco altums, misschien wel gewoon redbacks. Daarnaast een grote school Hyphessobrycon columbianus, prachtige vissen, zeker in combinatie met maanvissen. Waarschijnlijk nog een mooie groep Guianacara owroewefi, een zootje Sturisoma's en verder zou ik het echt nog niet weten. Inrichting lekker ruig, een paar grote stronken, een bult stenen en kiezels, een paar groepjes Hydrocleys nymphoides en misschien een bult Vallisneria. Weinig licht, veel oppervlaktebeweging om een mooi schittereffect in de bak te krijgen.
   
  Ruben01 en legoloco vinden dit leuk.
 21. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Leuke antwoorden Rene en ik hoop je hier weer wat vaker te zien.
   
 22. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Als je eenmaal besmet bent met het maanvissenvirus zal je er niet meer vanaf komen ;)
  Dank voor de uitgebreide antwoorden Rene, en idd hopen we je weer vaker te zien.
   
 23. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen

  Kwestie van niet besmet raken dus;)
   
 24. Jeppo

  Jeppo

  Lid geworden:
  23 mrt 2005
  Berichten:
  2.478
  Klopt wel een beetje. Je raakt er niet op uit gekeken en afstand van maantjes doen, gebeurt altijd met pijn in het hart.

  Leuke antwoorden Rene, dankjewel! Ook ik hoop je weer wat vaker terug te zien hier. Ik ga ook mijn best doen hier vaker aanwezig te zijn.
   
 25. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Binnenkort gaan we weer verder, de nieuwe kandidaat is al benaderd, nu de vragen nog ;)
   
 26. JdeV

  JdeV

  Lid geworden:
  12 jul 2014
  Berichten:
  537
  Locatie:
  somewhere over the rainbow
  :petjeaf:goed bezig
   
 27. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Hier de 3 vragen voor @World Citizen ,

  Daar je nog niet zo lang lid bent maar veel bijdraagt in zee en andere topics verraadt dat dat je al veel langer in de hobby zit dan wij mogelijk vermoeden, hoe ben jij zo in deze hobby verzeilt geraakt?

  Je hebt een bak met een opmerkelijke maar doordachte scape gemaakt doch zit er gezien je achtergrond en werk in de ICT geen techniek in de bak welke daarmee te maken heeft, is dat bewust?

  Gezien je kennis en interesse in zeewaterbakken zal een toekomstvisie te raden zijn, maar wat zou je doen als je om de een of andere reden geen zout kan hebben en verder zal moeten in zoet, wat zouden dan eventuele plannen kunnen zijn, en mocht het toch zout worden, wat zijn dan je wildste plannen daarin?
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 28. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  :D Leuke vragen Ton!,

  Hopelijk vanavond antwoorden.

  Dankjewel.
   
 29. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Ton, Sorry ik had een turnover punt bereikt. Ik kon de post niet sneller lezen dan dat ik de tijd had hem te editten... gisteren lukte niet want toen had ik nog 9999 spelfouten. Nu wellicht nog maar een paar :D

  Het is wat veel geworden... Ik wil eigenlijk nog veel meer vertellen, maar het is geen Autobiografie hier !
  Daar je nog niet zo lang lid bent maar veel bijdraagt in zee en andere topics verraadt dat dat je al veel langer in de hobby zit dan wij mogelijk vermoeden, hoe ben jij zo in deze hobby verzeilt geraakt?


  Van jongs af aan zijn wij thuis gaan vissen in sloten en vijvers en plassen. Niet heel vaak maar 3x per jaar ging ik met mijn vader vissen. Nooit heb ik toen een aquarium gewild. Ik vond vissen en de vijver die we thuis hadden altijd leuk, maar ik was er niet echt mee bezig.

  Toen ik een jaar of 13 was wilde ik een mooie slaapkamer. Ik had op computerbeurzen een design computer kast gekocht, met een zelfbouw bureau.. en dat moest mooi aangekleed worden. Ik zette uiteraard een aantal planten neer.
  Dat laatste ging niet zo goed. Ik vergat ze water te geven en ze kregen weinig licht. Op een bepaalde dag dacht ik "Waarom zou ik planten water geven, als er ook planten in het water leven?".

  Nog niet eens met als doel om een soort aquarium te gaan houden, kocht ik een glazen bak met planten. Het ding draaide redelijk en gaf een groen beeld een mijn slaapkamer. 60cm met een lampenkapje en dus zonder vissen. Dit duurde niet zo heel lang natuurlijk. Binnen een jaar had ik er 3 met vissen en begon ik ook al naar zee te zoeken. Ook kon ik via een kennis wat geld verdienen. Hij verzorgde bij mensen bakken en kon daar soms een beetje op mee leunen.

  Zeewater ben ik in gegaan om uiteindelijk andere redenen. Het is toevallig in mijn geval het perfecte onderwerp om te combineren met andere dingen in mijn leven. In de laatste vraag meer daarover, maar ik ben zee in gegaan om het leven wat er in zit. Zoet was echt design, maar zeewater was als een soort klap in mijn gezicht, en gaat me niet zozeer om de aquariums alleen.

  Daar ergens is het geëxplodeerd. Ik denk dat ik toen een jaar of 18 was en om ging naar zout. Ik had zelf initieel een NANO maar heb die weggedaan omdat ik alles met mijn bijbanen veel beter kon doen dan dat ik thuis kon. Ik had toegang tot de mooiste en duurste koralen, kon in de landen bij kwekers gaan kijken. Als je dat veel ziet hoef je thuis niet perse een bak. Pas op mijn 22ste heb ik thuis weer een zeebak gebouwd. Dat was eigenlijk ook niet de bedoeling.. maar goed. Soms maak je domme keuzes.

  Commercieel hield het uiteindelijk ergens op omdat ik te veel moest uitleggen, en te weinig meer bezig was met het leven in het water. Ik wil niks meer verkopen. Ik geef het liever weg aan iemand die mij dingen uitlegt. Daarna ben ik ook een paar jaar helemaal gestopt met zee aquaria. Ik was wel nog bezig met zeeleven maar niet meer in de aquariums. Nu onlangs toch maar weer begonnen :D  Je hebt een bak met een opmerkelijke maar doordachte scape gemaakt doch zit er gezien je achtergrond en werk in de ICT geen techniek in de bak welke daarmee te maken heeft, is dat bewust?


  Ja dat is wel bewust. Ik wil geen zout in dit huis, maar na 4 jaar zonder bak gezeten te hebben was ik het zat, en ben voor zoet gegaan. Ik miste weer planten in huis.. dus heb maar weer een bak met groen neergezet. Mijn grootste doel was zo min mogelijk onderhoud. Eigenlijk had ik het nog simpeler willen houden, maar vond dit dan net wat mooier.

  De hardscape is zo gemaakt dat ik er alle planten en stukken hout in 2x uit kan tillen. Als ik die 2 stukken optil is de bak dus helemaal leeg en ligt er enkel grind in. Onderhoud is zo heel makkelijk en omdat er dus niks in de bodem groeit kon ik een dun laagje grind houden. Niks slibt dicht, of werkt uit in de bak.

  Daarnaast vind ik het altijd wel leuk om iets te doen wat je niet veel ziet. Ik zie mijn hardscape online niet (zal er vast zijn). Om heel eerlijk te zijn vind ik traditionele aquaria tegen de muur vaak ook niet zo mooi. Doorkijkbakken is bij mij al standaard.
  Mijn inrichting belemmerd je wel enorm in viskeuze en andere keuzes.. maar uiteindelijk wilde ik het toch simpel houden dus kan daar wel omheen werken.

  Ik ben heel erg fan van veel techniek in bakken, en wil alle taken het liefst automatiseren. Dit deed ik bij zout wel maar leek me te veel werk voor een in mijn ogen "simpele zoetbak". Als ik had besloten om er bijvoorbeeld discus in te houden dan was ik wel voor automatisch gegaan.

  De vraag haalt IT aan, en dat is ook het idee erachter. Deze bak bestaat uit heel weinig assest/processen en changes. Bij zout handteer ik bijna het complete ITIL model. Als je weet wat je hebt en wat het doet dan kun je daar ook op ingrijpen en troubleshooten. Het is wat lastig uitleggen maar een voorbeeld is alg. Als je een hele simpele bak hebt met water/lamp/pomp en je krijgt last van alg, dan kun je bijvoorbeeld het licht verlagen en dan het resultaat zien. Je hebt dus een Change doorgevoerd en 1 van je assets krijg andere specificaties. Als dit toch niet het gewenste effect heeft kun je de lamp weer terug zetten en bijvoorbeeld de stroming aanpassen.

  Dit word exponentieel lastiger als je ook plantenvoeding/co2/voedingsbodem/2 strominspompen/waterverbeteraar/toevoegingen etc hebt. Je kunt dan nog steeds ITIL werken maar het kost meer tijd tijdens storingen om alles uit te sluiten.
  Vandaar dat de zoetbak dus zo simpel is. Uiteindelijk heb ik er dan wel nog CO2 en plantenvoeding op zitten, maar ik denk dat dit zelfs niet echt noodzakelijk was.

  Mijn filosofie kwa aquarium houden is ook zo. Je moet terug naar een basic bak die werkt zonder ingrijpen. Als je wekelijk water moet wisselen, dan is er in essentie al iets uit balans. Uiteraard kan waterwissel een onderdeel van je systeem worden om het in balans te houden, maar het MOET kunnen zonder water wissel. Bijvoorbeeld door Minder vis, minder voer, meer stroming... Als je alle variabele goed hebt dan draait een bak zonder extern ingrijpen. Dit is alleen voor de meeste mensen niet leuk. Een meter aquarium met 1 of 2 vissen wil men niet. Dus men gaat overbelasten en zal creatieve oplossingen moeten zoeken zoals water wissel.

  Het is dus niet slecht als je uiteindelijk logischerwijs en via uitsluiten en troubleshooten tot de conclusie komt dat je water moet wisselen of middeltjes in je bak moet gooien, het is enkel slecht als je niet exact weet waarom je het doet. Commercieel verkocht ik ook bakken die niet in balans blijven zonder maatregelen, maar dat is dan heel bewust en doordacht. Ikzelf kies echter vaak voor zo min mogelijk ingrijpen.

  Ik zie bijvoorbeeld een flesje met iets voor in je bak als een plug-in in je browser of een .net framework. OF het maakt iets makkelijk, OF je kunt niet zonder. Maar als je een plug-in gebruikt omdat hij "er toch is", dan creëer je veel meer onderhoud en rompslomp voor jezelf dan nodig. Wellicht heb je die plug-in niet nodig en moet je gewoon net iets anders gaan werken.

  Concreet antwoord is dus: De bak is zo veel mogelijk techniek vrij omdat ik dan ook minder dingen hoef te onderhouden en uit te sluiten. Ik wilde genieten en niet bezig zijn met onderhoud in deze bak.
  Gezien je kennis en interesse in zeewaterbakken zal een toekomstvisie te raden zijn, maar wat zou je doen als je om de een of andere reden geen zout kan hebben en verder zal moeten in zoet, wat zouden dan eventuele plannen kunnen zijn, en mocht het toch zout worden, wat zijn dan je wildste plannen daarin?


  Hmm. Dit is een lastige vraag omdat ik steeds meer het gevoel heb dat ik er een stukje levenswerk van wil gaan maken.

  Ik ga verder in zout of behoud een zoet bak zoals ik nu heb. Het gaat me meer om het leven in zeewater dan om aquariums houden.

  De droombak :D Tsja... Ik wil er echt nog maar 1 bouwen in mijn leven. Dat is mijn laatste en die wil ik precies goed. Ik zal eerst moeten verhuizen en daar zijn we heel rustig aan mee bezig. Als ik een geschikte huiskamer kan vinden en de rest van het huis eromheen ook prima is, dan zal ik eens gaan verhuizen en gaan rekenen.

  De bak zou zo groot mogelijk worden en vrijstaand midden in de huiskamer staan. Ik vind het prima mijn leven alleen te leiden, dus mag thuis doen en laten wat ik wil. Een vrijstaande 4x1x1m bak zou mij wel plezieren. Uiteraard doorkijk dus.
  Ik zou die bak helemaal automatiseren. Ik wil enkel uit de stoel komen om koraal in of uit de bak te halen. Alles moet vanaf de stoel gebeuren zeg maar. Ik moet ook rustig 2 weken op vakantie kunnen zonder dat er iemand langs komt. Dus stel dat ik in het gekke geval diepvriesvoer zou gaan voeren, dan moet dat compleet vanuit een vriezer, ontdooid en schoongemaakt de bak in met 1 druk op de knop. Hier komt uiteraard monitorings software met alarmeringen en trendwatching op te staan.

  Er zou een losse kamer omgetoverd worden tot kweekkamer en wat ik dan eerst wil doen is meer Nederlands gekweekt koraal krijgen. We moeten in Nederland meer kwekers krijgen van koraal. Ik denk dat dit samen met winkels en groothandels en dierentuien en groot aquarium houders gedaan moet worden. Die bovenste Pro laag zal eerst onderling een verzameling moeten aanmaken en kweekbaar weg moeten kunnen zetten. Hoe rijker dat assortiment is des te minder we hoeven te laten importeren. ALS je dan een stuk importeert moet het heel Nederland gaan bedienen en niet 1 koper. We moeten als land koraal kopen en dat samen verwerken. Ik wil dan ook dat de import van wildvang aan particulieren stopt. Koraal uit de zee halen en het kweken of digitaliseren (later meer hierover), is de beste optie die we hebben. We moeten het wel uit de zee halen om het in leven te houden.

  Ik zou dan graag dingen opkweken en weggeven om te verdelen. Daarnaast dus een mega bak bouwen om van te genieten. Uiteraard dan ook weer dingen die eigenlijk als "lastig" ervaren worden. Indertijd waren gorgonen en bizarre zeeegels mijn ding. Van beide schreef ik liever niet te vaak dat ik ze had, want ---> shitstorm incomming!!


  Wat betreft toekomst:

  (Discalimer: je kunt ook overwegen om de onderstaande tekst gewoon niet te lezen en lekker iets anders te gaan doen :)... Een hoop gelul..


  Ik heet niet voor niks World Citizen, en wilde dan ook altijd de wereld verbeteren. Dit gaat alleen niet zo makkelijk....

  Telkens aan blijven wijzen wat verbeterd moet worden schiet dan ook niet echt op. Ik kon beter 1 ding gaan oplossen.

  De vragen in het leven "waarom leven we" etc spelen ook bij mij. Die vraag is nog steeds wel leuk, maar ik kijk lieveren naar wat het is.. en wat het gaat worden. Ik vind de vraag waar we heen gaan veel leuker. En als daar doemscenario in zitten, dan kun je daar beter het beste van maken. Je kunt beter falen als je iets positiefs probeerd, dan gelijk hebben en negatief zijn. En gezien de 2 opties... kun je beter leren van succes.

  De richting waar ik in hang ziet Artificial intelligence (AI) als iets wat veel gaat doen. Zelfs zo veel dat wij het niet niet beheren als we het niet juist aanpakken. Ik wil dus met Koraal en AI iets gaan doen.

  We zijn met AI de mens aan het digitaliseren. We proberen bijvoorbeeld emotie door een computer te laten uitvoeren. De AI gaat dit heeel snel leren. Binnen no time heeft de AI gevonden waar de mens meer efficiënter zou kunnen zijn, en wellicht zelfs soms gaat aangeven dat hij het beter weet dan ons. Je kunt dit heel eng uitleggen maar dat heeft niet zo veel zin. We kunnen beter kijken hoe we het in ons leven kunnen laten passen. Als je hier meer over wilt weten starten we wel een topic, maar waar ik bang voor ben is dat de AI straks enkel weet dat er mensen zijn. De AI gaat ons mens als basisvoorbeeld krijgen en weet niet beter.

  Hier ergens denk ik dat ik mijn liefde voor koraal kan combineren met mijn werk en mijn wens de wereld beter achter te laten. Ik zou graag willen dat de AI ook weet HOE de natuur tot de mens is gekomen. Als de AI straks enkel weet dat 2 mensen zich voortplanten door sex met eitjes en zaadjes... dan gaat het fout. De AI moet ook weten wat Mitose of Symbiose en dergelijke is. De natuur heeft zo ongelofelijk veel manieren gevonden om leven te maken.. AI moet die ook weten anders gaat hij met veel te weinig context keuzes en vergelijkingen maken. De Ai moet ons hele evolutietraject kennen. En ik zou dat graag met Koraal willen doen. AI heeft alle context van onze evolutie nodig. Niet enkel het product mens. Dan gaat het echt zo gigantisch fout!

  Er is een entrepreneur die het probleem bandbreedte bij de mens ziet. Tegen de tijd dat wij een zin getypt hebben zal een computer er al miljoenen hebben geschreven. Hij denk dat dit op te lossen is door de bandbreedte te verhogen middels neurale linken. Letterlijk dus een verbinding tussen het brein en de computer. De AI gaat ons anders veel te traag vinden en is er gevaar dat we niets meer toevoegen.

  Ik wil die link maken tussen koraal en computers. Ik kies dan voor koraal omdat ik dit prachtig vind en het ook mega gevarieerd is. Ik wil via die bus alle informatie uit koraal trekken zodat we alle DNA/historie/keuzes/leven/emoties van koraal vast hebben liggen.
  Hiermee kunnen we straks een real life VR/neurolink ervaring maken waardoor je letterlijk niet het onderscheid kunt maken of die ervaring fysiek of digitaal was. Er is geen verschil meer. En met die informatie kunnen we in de digitale realiteit koraal blijven houden, danwel door laten evolueren. We zijn het dan niet kwijt.

  Dat koraal gaat uitsterven is een feit. Importeren zal al helemaal snel afgelopen zijn. Als je de biologie en het leven en alle bouwstenen en historie van koraal kan vastleggen in een datamodel, dan is dat exact hetzelfde als het echt. Zeker als je er dan van geniet IN je hersenen ipv met je ogen. Als we eenmaal een bus tussen ons brein en de computer hebben, dan zijn de mogelijkheden eindeloos wat betreft het genieten van koraal. Je ogen zijn immers maar een heel beperkt middel om te genieten van koraal. Je ziet enkel kleur, beweging en uiterlijke groei. Als je met andere sensoren in je brein ook koraal kunt waarnemen dan zou dat echt intens zijn.

  AI is een feit... en dat het veel groter gaat zijn dan de meeste mensen denken is onderschat. Volgens bepaalde filosofen is AI de nieuwe vorm van leven. En eigenlijk klinkt dat allemaal heel logisch als je naar de argumenten kijkt en naar de feiten om je heen. Dus ik vecht er niet tegen... ik omarm het, en ga daar Koraal aan toevoegen.


  :c

  Nou ja.. Normaal leg je dat allemaal uit tijdens een glaasje bier/wijn dus als het onbegrijpelijk overkomt ... excuus.
  Ik ga iemand zoeken die ik vragen ga stellen... dit kan even duren :D Er is al een flinke lijst zeg!
   
  sschot, DAFW, JdeV en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 30. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.189
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Bedankt voor de uitgebreide antwoorden, kon nog net in één post :D, maar met belangstelling gelezen.
  En inderdaad het is nu jouw beurt om een nieuwe kandidaat uit te nodigen.
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 31. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.261
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ik vind dit echt boeiend WC.

  Mooi stuk met diepgang!
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 32. JdeV

  JdeV

  Lid geworden:
  12 jul 2014
  Berichten:
  537
  Locatie:
  somewhere over the rainbow
  Mooi stuk, vooral het gedeelte over de toekomst en AI.

  En inderdaad met een goed glas wijn, en gezelschap, kun je hier uren mee vol maken.
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 33. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Leuke uiteenzetting World en hou er rekening me dat voor een bak van 4x1x1 meter je woonkamer van de toekomst ruim genoeg is;)
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 34. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  1.968
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Boeiende en mooie uiteenzetting!
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 35. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Dank allen. Ik had niet verwacht dat iemand het echt ging lezen :D

  Lees die zin van mij nog eens goed :D, Dan snap je hoe ik huizen zoek.
   
  Laatst bewerkt: 11 sep 2018
  NicoleE vindt dit leuk.