Ik stel drie vragen aan.....(deel2) (1 Viewer)


Friesian

Well-known member
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,107
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Dankjewel!


Ik ben het met je eens, we moeten er zelf iets van maken, want een ander kan het niet voor je doen 👍 gelukkig is mijn vader door de herinnering en wat hij me heeft geleerd nooit helemaal weg, ik kan me voorstellen dat dat met jouw moeder niet anders is 😊
Dat is sterk. Ik gebruik, echt waar, precies hetzelfde woorden! Klopt helemaal.
 

Scalari

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
14 februari 2009
Berichten
442
Leeftijd
62
Locatie
Heerenveen
Hoihoi..

Nou dat heb je wel heel puik neergezet, en bedankt voor het inkijkje wie 'Jullie' zijn want dat je samen met het hele gezin sterk als een huis staat heb je mooi omschreven (vandaar ook 'Wie zijn..') hahaha

Mooi warm verhaal, super gedaan

2020-10-16_08-35-12.png
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 januari 2018
Berichten
7,272
Locatie
Hellevoetsluis
Mooi geschreven Shaun, en kreeg een brok in mijn keel van het laatste stukje, het maakt je tot wie je nu bent met al je imperfecties erbij en dat is mooi want niemand is perfect, en dat je nu beseft dat je er te weinig over praat is ook mooi want dan kan je er vanaf nu meer over gaan praten en het doorgeven aan de volgende generatie
 

Hoogheid

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
1 maart 2018
Berichten
1,379
Leeftijd
30
Ik ben het nieuwe slachtoffer :)
Hier de vragen die ik van Akwarium kreeg:

Wie is je grote voorbeeld/ grootste inspritatie bron in de hobby en wat heb je van haar/hem geleerd?
Ik denk niet dat ik dat kan terugbrengen naar 1 persoon of bedrijf of iets, maar wel tot een aantal bronnen, maar laat ik bij het begin beginnen. Ik wilde al heel lang graag een aquarium(pje), door omstandigheden kwam het er lange tijd niet van. Ik woonde klein, mijn ex(en) woonde zo ongeveer full-time bij mij dus er was niet veel gelegenheid om een bakje neer te zetten. Ik zat in een piepklein studiootje die de spullen van 2 mensen moest herbergen, dus helaas. Tot die relatie uit ging. Ik kwam in die tijd sowieso al met enige regelmaat bij de dierenwinkel om de hoek (Hoeben, Haarlem) om visjes te kijken en de konijnen te aaien. Toen ik daar op een gegeven moment kwam en zij allemaal cubes in de aanbieding hadden, heb ik er eentje meegenomen. Als complete leek alle info van de verkoper gekregen (gelukkig geen doorsnee verkoper zoals we hier zo vaak lezen). Die bak ging niet helemaal denderend door gebrek aan kennis en kunde. In die tijd wel veel tijd doorgebracht op YouTube, waar ik veel instructieve video's van kanalen als GreenAqua, MD Fishtanks, Jurijs Jutjajevs, Filipe Oliveira etc heb gekeken. Daar heb ik veel van geleerd, onder andere op het gebied van compositie, plantkeuze, belichting, co2, algbestrijding, bakken opstarten enzovoorts. Mijn eerste re-scape heb ik dan ook gedaan met trucjes die ik van hun afgekeken heb, die bak heeft heel lang heel goed gedraaid.
Tegenwoordig iets minder actief op YouTube, ik volg daar voornamelijk nog GreenAqua en MD Fishtanks. Ik volg wel aardig wat kanalen op Instagram ook, waaronder parisianscape, dailyaquariums, dennerleofficial, aquaflora.nl, tropicaaquariumplants, en nog meer.

Als je een nieuw aquarium op zet wat is dan jouw uitgangspunt? en hoe bouw je dat uit tot een volledige inrichting?
Ik haal veel inspiratie van YouTube, Instagram maar ook Pinterest. Bij die laatste zoek ik dan juist meer op natuurbeelden dan op aquascapes etc. Voor de ene scape ga ik heel gestructureerd te werk, bij de ander ben ik meer aan het freewheelen. Als ik gestructureerd werk, maak ik van die beelden een moodboard. Op basis van dat moodboard maak ik een selectie qua planten die overeenkomen met die beelden en ga ik op zoek naar hardscape die ik kan gebruiken. Ik ben dan niet iemand die in 1x een heel schap hardscape leeghaalt in een LFS, ik kan daar rustig maanden over doen. Vind ik niet erg; kan toch niet iedere week een nieuwe scape bouwen.
Dat moodboard heb ik hier geprint liggen en kan ik naast het aquarium houden zodat ik continu kan checken of de daadwerkelijke build nog overeenkomt met de visie die ik had. Afhankelijk van het type scape begin ik met de soil of de hardscape en bouw zo naar het einddoel toe. Ter illustratie; die jungle scape die ik gedaan had, daar lijm ik eerst de stenen aan elkaar, leg dan een laag soil in de bak en plaats daarin de stenen. Bij de two islands scape die ik nu heb draaien, heb ik eerst een compositie van de lavasteen gemaakt, kieren opgevuld met filterwat en daarna soil/zand erin.
Qua planten hou ik wel rekening met hun vereisten qua licht en plek in het geheel. Uiteindelijk is dat een kwestie van plantje plaatsen en afstand nemen om het geheel te beoordelen, dus veel heen en weer lopen naar de bak. En als ik dan tevreden ben met het resultaat, gieten we er water in.

Wat is voor jou onmisbaar in de hobby?
Water.

Geintje, ik denk dat wat de hobby leuk maakt voor mij is dat je het kunt delen met anderen. Zowel kennis als je nieuwe scapes, maar ook onderling stekjes ruilen. Als er geen YouTube of Aquaforum was geweest, had ik waarschijnlijk niet zo ver gekomen qua kennis en kunde als nu, of had ik misschien de interesse al verloren. Daarnaast is enige vorm van vernieuwing ook wel essentieel om mij geïnteresseerd te houden, soms is dat zo eenvoudig als een nieuw plantje halen en soms is dat een volledig nieuwe scape bouwen. gelukkig heb ik nu de ruimte om meerdere bakken op te zetten. En een groot voordeel van zelf aquaria hebben dat ik ook niet zou willen opgeven, is dat je voor je bak kunt gaan zitten en gewoon even tot rust komen en visjes kijken.
Bedankt voor de tijd die je hebt genomen Lara. Mooi geschreven en erg leuk en interessant om te lezen allemaal! :petjeaf:

Nou ik zie net dat Lara het nodig vond om mij uit te kiezen voor 3 nieuwe vragen dus vooruit maar dan ;).

Dit zijn de 3 vragen van Lara:
1) Je draait natuurlijk al een poos mee in deze hobbywereld - heb je desondanks nog wensen qua aquaria/bewoners etc voor de toekomst? Zo ja, wat wil je nog graag, wat houdt je tegen?
2) Ik weet dat je zowel zoet als zoutwater bakken hebt (gehad). Stel, geld speelt geen rol. Je hebt toestemming van vrouw en kinderen. Zeeën aan ruimte. Wat voor bak zet je neer en wat komt erin?
3) Met jouw jarenlange ervaring; heb je nog tips & tricks te delen met ons gepeupel?
1 Nou echt wensen niet want zowel de zeewaterbak als de Fusion 120 zijn vrij recent en bevallen prima . Zoals velen weten ben ik vorig jaar gestopt met veel kleine bakjes om wat meer aandacht te kunnen geven aan deze 2 bakken en nog 2 kleine nano s. Het is in de afgelopen jaren uit de klauwen gelopen met het aantal bakken en achteraf merk je dat je dan soms tijd/zin tekort komt.
Het enige wat in de verre toekomst wellicht nog een keer leuk zou zijn is een net iets groter zeewateraquarium van bv 250 liter.

2 Ja eigenlijk heb ik deze vraag al beantwoord daarnet en dan zal het een iets grotere zeewaterbak zijn. Groter dan 250 liter hoeft voor mij niet want het is best soms veel werk en ja dat moet wel te combineren zijn met de privesituatie. Niet alleen geld speelt een rol vindt ik maar net zo belangrijk is de aandacht die je een bak moet kunnen geven zonder er op den duur tegenaan te gaan zien om deze te onderhouden. En met 14 bakken die ik voorheen had kan ik daar over meepraten.

3 Nou tips en trucs is een goede vraag. Daar staat het forum denk ik al vol mee en persoonlijk zou ik weinig tips hebben behalve dan dat geduld belangrijk is bij onze hobby. Nu weet ik als geen ander dat dit soms lastig is en volle potjes geduld ben ik nog niet tegengekomen bij de supermarkt. Ik zou ook nog willen zeggen begin niet gelijk te groot want ja dat lijkt allemaal wel mooi maar je moet niet achteraf denken waar ben ik aan begonnen met al dat werk wat een grote bak met zich meebrengt. Ik ben zelf dan ook met een 60cm begonnen en nu staat er een Fusion 120 en ik ben daar meer dan tevreden mee.
Ondanks jouw actieve aanwezigheid en vele reacties op het forum heb ik toch weer een hoop nieuwe dingen mogen lezen over jou John, leuk allemaal hoor! :petjeaf:


Al vaker gezegd door anderen voor mij. Maar had je serieus gedacht dat jij de eerste was die deze vraag zou stellen dan? :juggle:

Zo bij deze dan... allereerst @Scalari heel erg leuk dat je aan mij dacht en de moeite die je hebt genomen om een aantal originele vragen te stellen, maar ook de complimenten die je me geeft door die vragen te stellen! 👊 Ik zou mezelf alleen niet zijn als ik niet een beetje eigenwijs was en daarom begin ik met vraag 3 🙃

Wie zijn Shaun?

Shaun is nog niet schizofreen en is eigenlijk alleen Shaun. 30 jaar en getrouwd met de dame op de foto, we hebben samen twee kinderen van twee en vier. We wonen in Sittard (Li) met ons hondje Tessy en twee kippen. Mijn vrouw is beroepsmatig zangeres geweest totdat de oudste werd geboren en ik werk bij een Limburgse gemeente. Ons jaren 30 huisje hebben we een jaar geleden gekocht en in onze grote tuin verbouwen we onze eigen groenten, kruiden en mijn vrouw heeft een echte bloemen hobby. Mij kan je verder bushcraftend in het bos, zittend op een paard, met een klarinet in mijn mond, kokend, of met een lekker glaasje speciaalbier of whisk(e)y vinden.

foto's zeggen meer dan 1000 woorden:

Bekijk bijlage 309936 Bekijk bijlage 309937 Bekijk bijlage 309939 Bekijk bijlage 309938 Bekijk bijlage 309942 Bekijk bijlage 309943
Bekijk bijlage 309940 Bekijk bijlage 309945 Bekijk bijlage 309941 Bekijk bijlage 309944

Vraag 1: Shaun, je komt uit het niets door het dak vallen met een project waar je alleen maar een diepe buiging voor kunt maken op alle fronten, ik zou wel willen weten waar heb je gezeten, en vooral wat is je voorgeschiedenis en vooral heb je nog andere prachtige ballonetjes in de koker ??
Van jongs af aan ben ik opgegroeid met het buitenleven en dan voornamelijk dieren. Mijn vader was een ongelofelijke dierenliefhebber waarbij hij het meeste plezier beleefde aan de voliere, de vijver en het fokken van paarden. Dat laatste was eigenlijk een hobby van mijn moeder, maar hij vond alles interessant. Mijn eerste kanarie kreeg ik dan ook toen ik een jaar of 8 was, waarna ik al gauw begon met de kweek ervan. Mijn ouders stonden erop dat ik mijn verantwoordelijkheid droeg, dus 's morgens samen met ons allen de dieren verzorgen en voor het slapen gaan idem.

Toen ik wat ouder werd (pubertijd) had ik op mijn hoogtepunt 40 kweekkooien waarin ik roodmozaiek en portugese harlekijn kanaries kweekte, de paardenstal was inmiddels leeg en samen met mijn vader omgebouwd tot en heus kweekcentrum. Ik trok gemiddeld 200 jongen per jaar. Ik weet niet of er hier meerdere personen kanaries kweken, maar om parasieten en ziektes weg te houden met zoveel vogels is een goed schoonmaakregime, voeding en goede conditie van de dieren heel belangrijk, wij zijn dan ook altijd heel zorgvuldig met onze dieren omgegaan. Na het kweekseizoen werden de jongen verkocht en de overige kanaries gingen in een zeer ruime voliere (lees 5 x 10 meter en 2 x 6 meter). Uren brachten we hier door tot grote ergernis van mijn moeder.

onze vijver bestond uit een koivijver van 3 x 3 x 1,5 (13.500 ltr) die overliep in een natuurvijver van 3 x 7 x 1 (21.000 ltr). Deze laatste fungeerde als filter voor de koivijver. Ik kan me herinneren dat mijn vader, als hij weer eens niet in slaap kwam, met zijn zaklamp om de vijver liep te struinen om de windes weer terug in het water te gooien.

Toen ik dan uiteindelijk ging studeren en het huis uitging heb ik de kanaries verkocht en in mijn kamer een enkel 54 liter aquariumpje gehad. Mijn eerste visbestand bestond uit crystal red garnalen 4 oto's, 10 afrikaanse blauwoogjes en een slakkeninvasie. Confession time: ik heb nooit guppen of neons gehouden! Mijn vrouw houdt ook ontzettend van aquaria en tot 6 jaar geleden hebben we samen garnaaltjes gekweekt: crystal red en black.

Al met al een heel verhaal maar heeft me gevormd in hoe ik met dit soort dingen omga. Voor mij staat en valt alles met observeren en interpreteren, of we het nu over paarden, honden, vogels of vissen hebben. Dit is een meetinstrument voor mij vele malen waardevoller dan een druppeltest (pas op, deze heb ik ook en onderschat ik niet!). Daarbij heb ik een hekel aan impulsiviteit en ondoordachtheid, als je iets doet doe je het goed, maak je gewogen keuzes en doe je research. Ik lees uren over zaken die ik interessant vind en probeer hier mijn eigen gedachten over te laten gaan. Dit betekent echter niet dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Ik ben best eigenzinnig (volgens mijn vrouw) en juist omdat ik zoveel research doe, ben ik bereid om tegen alle adviezen in te gaan en mijn eigen ervaringen op te doen. volgens mij noemen ze dit een paradox.

Vraag 2: Met grote afgunst heb ik gekeken naar het gemak waarop jij bijvoorbeeld zelf die filters en die inline verwarming zelf hebt gerealiseerd, heb je nog meer van die priceless ontwerpjes liggen ?
Juist het realiseren dat het niet optimaal gaat zijn maar het toch maken, gewoon voor de lol, ja respect hoor..

Bedankt voor je mooie compliment! Door bovenstaand verhaal heb je denk ik wel al een beeld van mijn opvoeding gekregen. Wat ik daaraan toe kan voegen is dat mijn vader ondanks dat hij een economische opleiding had uit een aannemersgezin kwam. In eigen beheer heeft hij 4! huizen gebouwd, waarvan ik er 2 heel bewust heb meegekregen. De ruwbouw liet hij plaatsen en de afwerking deed hij voor het grootste gedeelte zelf. Ik hielp hem als jonge jongen met schroefjes aangeven en door de jaren heen heeft hij me alles geleerd wat ik op dit moment kan. We hebben zelfs samen een onderneming op het gebied van duurzame energie gehad.

En tjah.. wat kan je nog verwachten? mijn vrouw is helemaal bezeten van Betta's en ik heb altijd al zelf een aquarium willen bouwen, dus dat 🙂

Afsluiting
Ik besef nu ik mijn verhaal terug lees dat ik heel persoonlijk ben geweest en wellicht een beetje uit de bocht gevlogen. Ik hoop dat het niet pocherig over kwam en neem het me alsjeblieft niet kwalijk. Mijn vader is 2 jaar geleden onverwacht overleden op 56 jarige leeftijd en door over mijn voorgeschiedenis te praten komt alles wat hij mij heeft gegeven en geleerd weer terug. Ik heb hier veel te weinig over gepraat en zit nu met tranen achter mijn pc. Hopelijk schrikt het niet af.

Ik ga nu eens denken over drie vragen en aan wie ik die zal gaan stellen 👍
Een van de meest fantastische bijdragen aan dit topic wat mij betreft! Je bent totaal niet uit de bocht gevlogen en ik vind jouw manier van schrijven en het toevoegen van de foto's hartstikke leuk, leerzaam en interessant om te zien! :petjeaf:
Ook ik kreeg een brok in mijn keel bij het lezen van jouw afsluiting omdat dit, helaas ook voor mij, erg herkenbaar is. Mijn vader is al lange tijd ernstig ziek en ook al een tijd ongeneeslijk ziek verklaard. Ik wens je heel erg veel sterkte en hoop dat je nog lang van de prachtige kennis en herinneringen mag genieten!
 

Shaun

Well-known member
Lid geworden
23 september 2020
Berichten
113
Leeftijd
30
Hallo allemaal, bedankt voor alle lieve reacties dat betekent heel veel voor me. Ik zie ook dat het heel veel los maakt en dat is goed :petjeaf:ik ben een paar dagen offline geweest en heb daarom niet meer gereageerd. Maar ondertussen heb ik wel aan iemand anders gevraagd of diegene een aantal vragen wil beantwoorden, ik wacht nog op een reactie en zal dan snel de vragen posten👍
 

Shaun

Well-known member
Lid geworden
23 september 2020
Berichten
113
Leeftijd
30
Bij deze dan de vragen die ik aan @Cornelius stel. Ik heb hem gevraagd vanwege zijn kennis. Omdat ik nog niet zo lang lid van dit forum benken ik iedereen nog niet zo goed.

Vraag 1:
Hoe en wanneer ben je in de aquariumhobby gerold en wat trok je interesse, de flora of fauna. Begon je gelijk met scapen of kwam dat later?

Vraag 2:
Met veel interesse heb ik je website gelezen. Komt je kennis voort uit interesse en research, of komt dit voort uit een meer professionele achtergrond?

Vraag 3:
Ik zie dat je vooral kleine scapes maakt, is dit een bewuste keuze en kunnen we in de nabije toekomst ook grotere projecten verwachten?

Alvast bedankt voor je moeite en tijd om deze vragennte beantwoorden!
 

Hoogheid

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
1 maart 2018
Berichten
1,379
Leeftijd
30
Bij deze dan de vragen die ik aan @Cornelius stel. Ik heb hem gevraagd vanwege zijn kennis. Omdat ik nog niet zo lang lid van dit forum benken ik iedereen nog niet zo goed.

Vraag 1:
Hoe en wanneer ben je in de aquariumhobby gerold en wat trok je interesse, de flora of fauna. Begon je gelijk met scapen of kwam dat later?

Vraag 2:
Met veel interesse heb ik je website gelezen. Komt je kennis voort uit interesse en research, of komt dit voort uit een meer professionele achtergrond?

Vraag 3:
Ik zie dat je vooral kleine scapes maakt, is dit een bewuste keuze en kunnen we in de nabije toekomst ook grotere projecten verwachten?

Alvast bedankt voor je moeite en tijd om deze vragennte beantwoorden!
Ik ben ontzettend benieuwd naar de antwoorden! :petjeaf:
 

Cornelius

Well-known member
Lid geworden
16 februari 2017
Berichten
2,869
Locatie
Wateringen
Website
www.tspt.nl
Dank je wel voor de uitnodiging @Shaun. Hoewel ik in het verre verleden al een keer heb meegedaan is het toch leuk om hier wederom een bijdrage aan te leveren.
Zoals elke gepassioneerde hobbyist kan ik hier uren over schrijven, maar dat zal ik jullie besparen. Ik houd het kort en bondig.
Vraag 1:
Hoe en wanneer ben je in de aquariumhobby gerold en wat trok je interesse, de flora of fauna. Begon je gelijk met scapen of kwam dat later?
Ik had totaal geen ervaring met aquarium en al helemaal niet met aquascapen. Dus ben gelijk in de 'The Beautiful World of Aquascaping' gedoken,
om maar eens een in de aquascape-wereld bekende youtuber te citeren. Hardscape en planten zijn voor mij primair. Visjes zijn heel leuk, maar vind ik eigenlijk een beetje bijzaak.
Want ik vind het juist erg uitdagend om een onderwater diorama te maken; een onderwaterlandschap waar planten, kleuren, vorm helemaal in balans zijn.
Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde stijl of vorm; alles vind ik wel mooi. Van een klassieke Iwagumi tot een jungle scape; ik vindt het allemaal prachtig
zolang de kwaliteit van de aquascape maar perfect is. En dan met name de planten. Dat is voor mij de belangrijkste criteria.
Ik kijk daarom naar -zowel een aquarium als naar een aquascape- met geheel andere ogen als andere hobbyisten wellicht doen.
Vraag 2:
Met veel interesse heb ik je website gelezen. Komt je kennis voort uit interesse en research, of komt dit voort uit een meer professionele achtergrond?
De kennis die ik heb is deels gekomen door research, netwerken bij professionele aquascapers en mensen die beroepsmatig verbonden zijn aquariumplantenkwekerijen.
Ik heb veel vooronderzoek gedaan om een aquascape op te starten maar vooral ook om in goede conditie te houden. Die verzamelde kennis heb ik gebundeld en verwerkt in de website.
Daarbij probeer ik ook hier op het forum een kleine bijdrage te leveren aan mensen die specifiek vragen hebben over de werkwijzen die in de wereld van aquascapen gebruikt worden.

Mijn website heb ik in het leven geroepen ten 1e om het aquascapen hier in Nederland (en België) te promoten en ten 2e om kennis te delen.
Die promotie vindt ik belangrijk omdat er in mijn optiek niet veel websites zijn die dit (goed) doen. (met alle respect tot de pogingen daartoe).
De website word ook erg goed bezocht. En ik ben best wel een beetje trots als soms een foto krijg toegezonden van een prachtige aquascape, met een bedankje dat mijn website dat
mede mogelijk heeft gemaakt.:giggle:

Beroepsmatig geleerd voor hovenier/ tuinarchitect maar uiteindelijk terecht gekomen in de glastuinbouw. (als teeltmanager in varens en orchideeën)
Dus veel ervaring in bemesting, klimaat en vermeerdering. Als teeltadviseur een 'makkelijke' lijn naar diverse internationale teeltmanagers op aquariumplanten kwekerijen. En dat is een goede bron
van praktische kennis waar ik ook dan ook graag gebruik van maak.
Vraag 3:
Ik zie dat je vooral kleine scapes maakt, is dit een bewuste keuze en kunnen we in de nabije toekomst ook grotere projecten verwachten?
De keuze voor kleinere bakjes is bewust. Normaal heb 3 nano's staan waar ik gemiddeld maar 1 jaar tijd aan besteed. Na een jaar zijn ze 'klaar' en
dan word die verkocht of word simpelweg afgebroken. Ik vindt het namelijk leuk om zoveel mogelijk ervaring op te doen met verschillende soorten aquascapes.
Dat heeft voor mij als voordeel dat mij hardscape vaardigheden (hopelijk) steeds beter worden en steeds meer ervaring krijg in het laten groeien van diverse soorten
planten. Ik wil groeien in mijn ontwikkeling, met betere vaardigheden, betere plantengroei, betere hardscapes; dus betere aquascapes. Eén grote bak is daarom voor
mij een remmende factor in die doelstelling, daarom heb ik liever 3 kleine nano's.

Tot zover de antwoorden en hoop dat het leuk was om even door te lezen. Nu ga ik opzoek naar een volgende hobbyist. :thumbs:
(mensen mogen ook mij even een Pm sturen als ze graag een bijdrage willen leveren aan dit topic)
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 januari 2018
Berichten
7,272
Locatie
Hellevoetsluis
Leuk te lezen dat je de uitdaging in het aquascapen zoekt en je telkens next level gaat, dat maakt het voor jouw leuk en behapbaar Corne
 

Cornelius

Well-known member
Lid geworden
16 februari 2017
Berichten
2,869
Locatie
Wateringen
Website
www.tspt.nl
Naast scapen heb ik ook nog andere interessegebieden zoals o.a. paludarium en varens.
Zo zag ik laatst een topic voorbij komen over een riparium waarin Pteris soorten waren verwerkt
Dus was het voor mij niet zo moeilijk om een andere deelnemer uit te nodigen: @Walter08 is het geworden.

Walter08:
1) Hoe lang ben je nu al een echte riparium fan?
2) Wat was het vervelendste en het mooiste dat je met je aquarium en/of riparium hebt meegemaakt?
3) Als je moest kiezen: riparium of onderwatervideo's... en waarom?

We gaan de antwoorden geduldig afwachten :thumbs:
 

Users who are viewing this onderwerp


Private conversations
Help Users
    Bovenaan