Is deze zwaarddrager zwanger?

Discussie in 'Levendbarenden' gestart door TheHurk, 6 feb 2019.

 1. TheHurk

  TheHurk

  Lid geworden:
  6 feb 2019
  Berichten:
  1
  Mijn zwaarddrager is behoorlijk dik en heeft een donkere plek bij zijn buik. Heeft iemand een idee of deze vis zwanger is?

  E1B4A91E-0359-4A30-AAAF-D477CDFF7DE3.jpeg

  2A94ED8E-1348-415B-BF8C-209908ECE5D0.jpeg
   
 2. Guppeman

  Guppeman

  Lid geworden:
  13 jul 2018
  Berichten:
  137
  Daar lijkt het wel op.
   
 3. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.666
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Ja is bij deze soorten levendbarende tandkarpers een zgn. zwangerschapsvlek en duidt op drachtig zijn van het vrouwtje.
   
 4. Ancistruz

  Ancistruz

  Lid geworden:
  16 jan 2019
  Berichten:
  165
  Ze zeggen toch dat die vlek eitjes zijn? die je zo kan zien? of heb ik dat mis?
   
 5. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.666
  Locatie:
  Reuver Limburg
  @ancristruz: Neen dat zijn geen eitjes......! Is gewoon een "inkijkje"in het binnenste van het visje, ergens moet er plaats gemaakt worden voor de kleintjes in de buik van mama en dat gebeurt dan zo, later is de vlek nog veel meer zichtbaar en groter.
   
 6. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  594
  Locatie:
  oosten des lands
  Bij veel eierlevenbarende en echte levendbarende tandkarpers vertonen de vrouwen een zwangerschapsvlek. Er zijn dus ook soorten die ze niet vertonen. De locatie van de zwangerschapsvlek is eigenlijk het meest transparante gedeelte van de huid. Eigenlijk is die zwangerschapsvlek dus al aanwezig voordat er ├╝berhaupt sprake is van een zwangerschap. Duidt de aanwezigheid dan ten allen tijde een zwangerschap aan? Nee! De zwangerschapsvlek wordt enkel groter danwel zichtbaarder naarmate een zwangerschap zich verder ontwikkeld daar de huid op die plek nl. zich meer oprekt. Door het oprekken wordt de huid op die plek dunner waardoor de ontwikkeling van de embryos duidelijker door de buikwand doorschijnt. Dat ervaart men als de steeds donker wordende zwangerschapsvlek.

  Noot: Bij mannelijke platy's "kan" zich een zogenaamde pseudo-zwangerschapsvlek voordoen. Zowel zwaarddragers als platy's behoren tot het genus "Xiphophorus". Doch dit fenomeen komt hoofdzakelijk voor bij mannelijke platy's. En wat vaker bij xiphophorus variatus mannen t.o.v. xiphophorus maculatus mannen. Beide ordes zijn de meest in de aquariumscene voorkomende vormen van de platy. Waarbij laatstgenoemde "maculatus", de meeste kweekvormen kent. Een pseudo-zwangerschapsvlek treed in de regel op als een mannetje halfwas wordt. Eenmaal zo'n pseudo-zwangerschapsvlek aanwezig, zal dit ook nooit meer verdwijnen. Dit niet te verwarren met een "late man' danwel een "geslachtsverandering". Laatstgenoemden betreffen nl. een totaal ander verhaal.
   
  jessicapilon vindt dit leuk.